Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att antalet tingsrätter i princip skall behållas oförändrat.
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att riksdagens delegation till regeringen att fastställa domstolsorganisationen bör återkallas.
Motivering
Ett rättssamhälle kräver fungerande domstolar. Domstolarnas uppgift är att handlägga mål och ärenden på ett rättssäkert och effektivt sätt och avkunna dom inom rimlig tid.
Regeringen har påbörjat ett förändringsarbete där man talar om att skapa en flexibel och mindre sårbar organisation. Arbetsuppgifterna ska renodlas så att enbart den dömande funktionen blir kvar. Flera mindre tingsrätter försvinner helt eller kvarstår endast som kansliorter. Denna regeringens reformering av domstolsväsendet har äventyrat tingsrätternas fortbestånd. Om reformeringen fortskrider i enlighet med den skrivelse regeringen lämnat till riksdagen är risken stor att rättssäkerheten hotas.
Den nuvarande tingsrättsorganisationen som inrättades 1971 har fungerat väl. De mindre tingsrätterna har inte haft större målbalanser än de större och det finns inget stöd för påståendet att handläggningen vid de mindre tingsrätterna håller en lägre standard än vid större. Genom att lägga ner vissa tingsrätter uppnås inte en bättre kvalitet i dömandet. Det är en villfarelse att den marginella ökning som sker av antalet domare vid en sammanslagning medför att man kan uppnå en högre grad av specialisering i den allmänna tingsrätten.
Domstolskommittén som hade i uppgift att minska landets 97 tingsrätter till 43 mötte så starkt motstånd ute i landet att regeringen fick dra tillbaka kommitténs direktiv. Istället påbörjade regeringen besparingsaktioner mot tingsrätterna. I synnerhet de mindre tingsrätterna har varit utsatta för stora besparingsbeting. Det finns exempel på tingsrätter som varit tvungna att spara 25 procent under åren 1996-1998. Till detta kommer beslutet om att inskrivningsmyndigheterna ska koncentreras till ett fåtal tingsrätter med budget- och personalnedskärningar som följd. Denna utveckling har lett till att främst de mindre tingsrätterna med en minskad personalstyrka har blivit alltmer sårbara.
Regeringen anger olika skäl för behovet av en domstolsreform. Bland annat anges som skäl att utvecklingen i samhället går allt snabbare, nya krav ställs på domstolarna med alltmer avancerade mål, en internationalisering med inslag av EG-rätt samt avancerade EKO-mål. Detta är en ohållbar argumentation för att lägga ner de mindre tingsrätterna eller, som man hellre kallar det i sin skrivelse, göra en sammanslagning. Det är uppenbart att det handlar om politisk ovilja att behålla de mindre och medelstora tingsrätterna.
Idag regleras antalet tingsrätter och platsen för var en tingsrätt ska vara förlagd i förordning. På detta sätt har regeringen kunnat avgöra en fråga som borde behandlats i riksdagen. Kristdemokraterna anser därför att dessa frågor ska regleras i lag.
Lokal förankring
Medborgarperspektivet med tyngdpunkt på tillgänglighet samt lokal förankring värderas relativt lågt i regeringens domstolsreform. Vår uppfattning är att regeringens nya modell inte skulle innebära någon förbättring av den nuvarande organisationen eller leda till de besparingar som man förmodar. Vi anser att ett av de starkaste skälen till att inte lägga ner de mindre tingsrätterna är just att man vid nedläggningen förlorar den lokala förankringen. Ett levande tingshus påminner invånarna om rättssamhällets närvaro samt om befolkningens deltagande och insyn i rättsskipningen genom nämndemannauppdraget. Detta förstärker den sociala kontrollen och motverkar anonymitet i samhället.
Avstånden kommer att ha stor betydelse. Restiden i kombination med väntetider på allmänna kommunikationer riskerar leda till att människors vilja att inställa sig i tingsrätten kommer att minska. Det är olyckligt om viljan att vittna påverkas av avstånden. Att vara borta från arbetet hela dagar med förlorad arbetsinkomst innebär ökade kostnader vilket även talar mot besparingsargumenten.
Nämndemännens närvaro i rättegången har haft och har stor betydelse. Att rekrytera nämndemän är redan idag ett svårt arbete. Hur ska nämndemännen i fortsättningen kunna motiveras att ställa upp med långa resvägar, lågt arvode och dålig tim- och resersättning? En nämndeman och vittnen får idag 12 kronor per mil, att jämföras med domare och advokater som har rätt till 27 kronor exklusive mervärdesskatt.
Media uttrycker sin oro över att inte kunna bevaka olika brottmål. Ingen tidning har råd eller tid att skicka iväg en journalist över dagen för att bevaka rättegångar flera timmars resväg bort. Detta riskerar att omintetgöra dagens system där de lokala tidningarna förmedlar vad som händer i tingsrätten och hur domstolen tolkar lagstiftningen vilket har betydelse för den lokala debatten och för det brottsförebyggande arbetet.
Under de senaste åren har diskussionen förts angående bemötandet av målsägande och vittnen vid domstolarna. Genom de nedskärningar som gjorts har många domstolar fått säga upp vaktmästaren som har en viktig roll att ta hand om berörda då de kommer till tingsrätten och hänvisa till vittnesrum etc.
Dessutom har oftast de mindre tingsrätterna större möjligheter att anordna enskildhet åt målsägande och vittnen.
Ett annat argument är att advokater är mer benägna att ha verksamhet vid en ort där det finns en tingsrätt, vilket också är ett skäl att behålla tingsrätter även på mindre orter. Tidigare har justitieutskottet vid ett flertal tillfällen gett uttryck för vad lokal förankring är. I Ds 1982:2 "Domstolarna i framtiden, en idéskiss" omnämns "ortens självkänsla" som ett tungt argument. Det är uppenbarligen så att tingsrätten utgör en viktig del i ortens självbild och är en källa till stolthet och är en synnerlig viktig för att bevara förtroendet för rättsväsendet. Vid nedläggning av tingsrätter riskerar även orterna att utarmas på kompetens och utvecklingskraft vilket rimmar dåligt med regeringens övriga ambitioner rörande en levande glesbygd.
Kristdemokraterna anser att antalet tingsrätter i princip ska behållas. En nedlagd domstol innebär att advokater, åklagare och poliser försvinner från orten. För att erhålla erforderligt underlag för tillräckligt antal aktörer bör man kunna ändra domkretsarna och överföra vissa förvaltningsmål till tingsrätterna. På sikt bör de allmänna domstolarna och förvaltningsdomstolarna slås ihop.
Det är ett oavvisligt krav att en domstol har en egen identitet och integritet - detta utifrån domstolens särställning i det demokratiska rättssamhället. Det är tänkbart att domstolen kan ha förrättningar på andra ställen än huvudorten vilket har varit fallet i Sverige i alla tider då man haft tingsställen utanför domstolens stationeringsort. Däremot är det inte lämpligt att ha kanslier på olika ställen eller att på annat sätt dela upp domstolen, t ex så att flera domstolar har en gemensam chef. Att domstolen har förrättningar utanför huvudorten är inte argument för att en mindre tingsrätt kan läggas ner.
Mot bakgrund av ovanstående vill vi betona att medborgarperspektivet måste få gå före rationaliserings- och besparingseffekter. Vi kan inte godta att de mindre tingsrätterna konsekvent läggs ner. Vi anser att framtiden kommer att ställa nya krav på närhet och lokal förankring för att garantera rättssäkerhet.
Stockholm den 26 september 2000
Ragnwi Marcelind (kd)
Ingvar Svensson (kd)
Rolf Åbjörnsson (kd)
Kjell Eldensjö (kd)
Chatrine Pålsson (kd)
Ingemar Vänerlöv (kd)
Björn von der Esch (kd)
Inger Strömbom (kd)
Maria Larsson (kd)
Magda Ayoub (kd)
Dan Kihlström (kd)