Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om kostnader för offentliga biträden och konkursförvaltare. Angående beräkning av advokatarvoden m.m.
Med anledning av ett antal uppmärksammade ärenden, där enskilda advokater haft mycket höga anspråk på arvoden för sina insatser som offentliga biträden, har det under sommaren förts en debatt om skäligheten i vissa fall.
Debatten är inte ny bland de politiskt valda nämndemän som har att pröva skäligheten i anspråken. Många gånger tvingas en enskild nämndeman väcka frågor kring arvoden som han eller hon uppfattar som oskäliga. För den enskilde nämndemannen är bedömningen ingen enkel uppgift även om han eller hon har gedigen erfarenhet. Man tvingas lita på ordförandens bedömning.
Underlaget är många gånger svårgenomträngligt och det biträde nämndemännen får i arbetet otillräckligt. De exempel jag fått av att enskilda nämndemän upplever sig själva som "jobbiga" när de känner sig tvungna att ställa frågor runt advokatarvoden är definitivt inte bra. Den bild många nämndemän ger av bedömningarna visar också att mycket förefaller väl skönsmässigt och mycket svårbedömt, varför det säkert finns skäl att se över vilka krav staten skall ha på redovisning i varje enskilt fall.
Allmänheten har respekt för att rättssäkerheten kräver att kostnaderna för biträden kan bli betydande, men det är allvarligt om både enskilda nämndemän och skattebetalarna känner sig osäkra på om de anspråk som ställs alltid är korrekta och väl underbyggda och om formerna för kontroll är tillfredsställande.
Det finns därför skäl att se över vilka rutiner domsagorna har för att analysera och värdera olika anspråk från offentliga biträden.
Det finns också en växande opinion runt hanteringen av anspråk från olika konkursförvaltare. Också här finns säkert goda skäl för en översyn.
Stockholm den 26 september 2000
Inger Lundberg (s)