Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att se över fördelningen av resurser för att möjliggöra en kvalitetshöjning på de brottsförebyggande råden.
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om det långsiktiga arbetet för att synliggöra familjens roll som brottsförebyggande resurs.
3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av platser för ungdomar som dömts till LVU och LSU.
4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av insatser för att motverka alkohol- och narkotikamissbruket bland ungdomar.
5. Riksdagen begär att regeringen lägger fram förslag till lag om att övervakningskameror i taxibilar kan införas.
Inledning
Regeringen presenterar i skrivelsen 2000/01:62 det pågående brottsförebyggande arbetet i Sverige. Kristdemokraterna välkomnar den sammanställning som gjorts och regeringens vilja att fokusera på dessa frågor. Vi kan samtidigt konstatera att flera av de insatser som gjorts i praktiken inte inneburit någon utveckling. Vad gäller till exempel de lokala brottsförebyggande råden har dessa visserligen utökats till 196 stycken råd eller liknande organisationer men kvantitet är inte detsamma som kvalitet. I skrivelsen sägs också att råden, enligt BRÅ, kommit olika långt: "I vissa fall har engagemanget svalnat." Vad gäller de brottsförebyggande program och trygghetsplaner som kommunerna ska utforma sägs i skrivelsen att det är "få råd som utvecklat färdiga program eller planer. Det är därför inte möjligt att med säkerhet kunna bedöma hur dessa används och vilken roll de spelar. Det finns tecken på att handlingarna ibland är så allmänt hållna att de inte kan fungera som konkreta styrdokument". Detta beklagar vi. För många kommuner är resursfrågan ett problem. Med ansträngd ekonomi riskeras det brottsförebyggande arbetet att prioriteras bort. Därför menar vi att regeringens skrivelse visar på allvarliga brister i beskrivningen av det lokala brottsförebyggande arbetet.
Sedan budgetåret 1995/96 har regeringen sammanlagt budgeterat 38 miljoner kronor till det lokala brottsförebyggande arbetet. För år 2001 uppgick anslaget till 7,2 miljoner kronor. Kristdemokraterna budgeterade för år 2001 27 miljoner kronor utöver regeringens anslag till det brottsförebyggande arbetet i kommunerna. Därutöver vill vi att 3 miljoner kronor ska tillfalla Boverket som ska få i uppdrag att utarbeta tydliga riktlinjer för bebyggelseinriktade hinder mot brott samt ansvara för en introduktion av standardiseringsdokument ute i kommunerna. Kristdemokraterna anser att det brottsförebyggande arbetet är oerhört viktigt och därför bör ytterligare resurser tillföras detta område. Om brott förhindras undviks mycket lidande, och det innebär också ett samhällsekonomiskt sparande. Konkreta brottsförebyggande åtgärder ska därför prioriteras, arbetet intensifieras och en helhetsyn tillämpas.
I den aktuella skrivelsen kan man, vad gäller införlivande av värden, värderingar och normer, läsa om de teorier som stödjer familjens betydelse som viktig normbildare och starkt socialt skyddsnät. Kristdemokraterna välkomnar att regeringen uppmärksammat denna viktiga brottsförebyggande faktor. Vi hoppas att regeringen i framtiden också kommer att låta denna insikt komma till uttryck i konkreta politiska förslag. Det brottsförebyggande arbetet är en del i kriminalpolitiken; att förebygga brott är också att bekämpa brott.
Allas vårt ansvar - det nationellt brottsförebyggande programmet
Regeringen hänvisar i sin skrivelse, vid flera tillfällen, till det nationella brottsförebyggande programmet "Allas vårt ansvar" som man presenterade i juni 1996. Man menar att programmet ska ses som en början till ett brett upplagt arbete för att skapa förutsättningar för ett långsiktigt och uthålligt brottsförebyggande arbete inom alla samhällssektorer. Kristdemokraterna kritiserade programmet i en motion, redan hösten 1996.
En effektiv kriminalpolitik måste i första hand bygga på insikten om hur man förebygger brott. Det nationella brottsförebyggande program som den socialdemokratiska regeringen antagit (Ds 1996:59) bygger på ett föråldrat institutionellt tänkande. T.ex. nämns familjens grundläggande roll i det brottsförebyggande arbetet mera i förbigående. I stället inriktas huvudinsatserna på traditionellt sätt att byråkratisera det brottsförebyggande arbetet. Regeringen avvek i väsentliga delar från den omvärldsbild som både Brottsförebyggande rådet och Riks- polisstyrelsens forskare avlämnade i sina analyser. Det är angeläget att strategin och betoningen i det brottsförebyggande arbetet fortsättningsvis får en annan inriktning än den som regeringen fastställde i sitt brottsförebyggande program.
Ett rättssamhälles uppbyggnad är en långsiktig process som förutsätter allmänhetens delaktighet och deltagande. Varje insats i det uppbyggande som sker är unikt i sin betydelsefullhet. Varje bärande värdesystem i ett rättssamhälle bygger på en process av införlivande av värden, värderingar och normer. Denna internalisering är speciellt viktig de allra första åren under uppväxten och fokuserar på familjens speciella ansvar. Men även andra signalgivare i denna process har stor kompletterande betydelse, t ex förskola, skola, socialvård och de olika medierna. Tankegångarna om den brottspreventiva roll som denna internalisering och uppbyggande av en inre kontroll har hos varje individ har vunnit viss genklang i Sverige hos en del forskare och debattörer. Det är viktigt att de också får genomslag i den politiska debatten och framförallt i det politiska agerandet. Huvuddelen av forskningen visar att åtgärder från det traditionella kriminalpolitiska systemet har liten betydelse för brottens omfattning. Med traditionell kriminalpolitik avses då antingen teorin om att omständigheterna skapar brottslingen eller dess motsats att det bara är höga straff som avhåller från brottslighet. Politiken borde i stället inriktas främst på familj men också på den kompletterande internalisering som förskola och skola kan ge samt på den övriga livsmiljöns signaler, vilka kan påverka graden av uppbyggande av inre kontroll. Prevention måste alltså vara huvudstråket i ambitionen att vända brottskurvorna nedåt. Den anknyter också nära till den omvärldsanalys som framgår av en bok utgiven av Rikspolisstyrelsen och skriven av Per-Olof Wikström, professor i kriminologi, och Marie Torstensson, docent i sociologi (Brottsprevention och problemorienterat polisarbete, 1995). Huvudlinjen i den brottsförebyggande strategin måste bygga på följande inriktningar: 1) Kraftfulla insatser för att medvetandegöra föräldrar om betydelsen av uppbyggande av en inre kontroll hos barn och ungdom. 2) Motsvarande insatser för alla andra som är involverade i barns uppfostran, t ex förskola och skola, socialvård samt andra institutioner. 3) Kraftfullt informerande insatser för att klargöra betydelsen av uppskjuten alkoholdebut för förhindrande av brottslighet.
Självfallet skall åtgärder också vidtas för att minska tillfällen till brott, men för att förhindra nyrekryteringen handlar det främst om att en brottspreventiv huvudstrategi måste vara inriktad på fostran och värdeöverföring i familjen. Man kan konstatera att regeringen i sitt program endast marginellt tar hänsyn till dessa tankegångar. I skrivelsen citeras dock de amerikanska kriminologerna Hirschi och Gottfredson som poängterar betydelsen av inre kontroll och sociala band till det konventionella samhället. Regeringens insikt om betydelsen av den inre kontrollen är positiv och borde ge effekter för den brottsförebyggande strategin.
Familjens roll i det brottsförebyggande arbetet
Familjens roll i det brottsförebyggande arbetet är central. En i sin helhet god familjepolitik är alltså en grundläggande förutsättning för ett fungerande brottsförebyggande arbete. Detta sker bäst genom att barn får växa upp i trygga familjer som kan föra över normer och hjälpa barnen bygga upp en inre kontroll som gör det lättare att stå emot frestelsen att bryta mot de regler som bygger upp samhället.
Höjd upptäcktsrisk, fasthet och konsekvens är viktiga signaler i detta preventiva arbete. Det är självklart viktigt att ha ett fungerande rättssystem i form av polis, åklagare, advokater, domstolar och kriminalvårdsinrättningar. Formerna för dessa insatser skall givetvis diskuteras och penetreras. Men skall vi ha en politik som bryter brottskurvan nedåt krävs mycket mer. Det är mycket viktigt att påverka den s k tillfällesstrukturen, dvs att minimera tillfällena till brott genom olika säkerhetsåtgärder. Det skulle kunna minska brottsfrekvensen, men inte brottsbenägenheten. Den preventiva huvudstrategin bör bygga på flera olika insatser. Föräldrar och andra vuxna som har ansvar för barnuppfostran är alltså en viktig målgrupp i den effektiva politik som är möjlig att bedriva.
Etiken levandegörs i samspel med andra människor och införlivas så småningom med vårt tänkande. Bäst fungerar den processen tillsammans med personer vi älskar och har förtroende för. Det är därför föräldrarna är så viktiga. De är i nittionio fall av hundra de som bäst förmedlar grundläggande värden till sina barn. Men det kräver vardagstid tillsammans eftersom det är i vardagliga situationer man löser konflikter och tränar samlevnad på ett naturligt sätt. Kvalitet kan inte ersätta kvantitet när det gäller tid hur gärna vi än önskar att det skulle vara så. Mer tid för barnen har en rad positiva följdverkningar för barnet.
Familjens roll som etisk signalgivare och uppbyggare av den inre kontrollen är av avgörande betydelse. Kristdemokraterna arbetar därför för att en landsomfattande kampanj snarast genomförs som en första insats i det långsiktiga arbetet för att synliggöra familjens roll som brottsförebyggande resurs. Kampanjen ska i första hand vända sig till föräldrar och olika personalgrupper som arbetar med barn. Syftet är att skapa medvetenhet om det förebyggande arbetets stora betydelse för att förhindra brottsbenägenhet.
I skrivelsen poängterar regeringen vikten av föräldrautbildning och föräldrastöd. Man säger samtidigt att forskare från universitet och högskolor kommer att anlitas för att följa upp och utvärdera verksamheten. Det är angeläget att de pengar som fördelas inte huvudsakligen läggs på forskning och utvärdering. Kristdemokraterna menar att det är den konkreta utbildningen och stödet som sker i praktiken som ska prioriteras. Detta bör ske som ett kontinuerligt arbete där familjens betydelse som normgivare betonas.
Socialtjänsten - kommunens ansvar för de unga
En ung människa som begått exempelvis ett rån ska veta att samhället ser allvarligt på detta, oavsett gärningsmannens ålder. Den senaste tiden har kritik framkommit mot kommunernas socialtjänst. Ungdomar som dömts till LVU (Lagen om vård av unga) sätts upp på en väntelista för att få en plats på institution. Under väntetiden kan dessa ungdomar fortsätta umgänget med gänget - följden blir att nya brott begås.
I andra kommuner är polisen starkt kritisk till att unga kan begå brott efter brott utan att socialtjänsten griper in. Polisen är starkt kritisk till kommunerna och hävdar att en del kommuner låter de unga fortsätta sitt destruktiva liv och väntar därmed på att en eventuell LSU-dom (Lagen om sluten ungdomsvård) faller. Då är det inte längre kommunens betalningsansvar som träder in utan statens. Statistik från SIS (Statens institutionsstyrelse) bekräftar att under 1999 valde socialtjänsten endast i ett fall att fortsätta vården enligt LVU efter avslutad verkställighet av LSU. Detta trots att det tydligt framgår i förarbetena till LSU att de unga ska beredas fortsatt vård enligt LVU efter verkställigheten. Av 38 frigivna i juni 2000 hade socialtjänsten valt att fortsätta behandling enligt LVU i enbart fem fall. Socialtjänstens pressade situation måste tas på allvar så att behandling enligt LVU kan fungera i framtiden.
Vi anser att det är bra att försöksverksamhet pågått med medling och familjegruppskonferenser. Vi tror att det är ett bra sätt att få den unge lagöverträdaren att komma till insikt. Att möta brottsoffret och konfronteras med konsekvenserna av det man gjort är nyttigt. Verksamheten har framför allt lyckats och fortsatt på de orter där det funnits eldsjälar som varit beredda att satsa mycket tid och kraft. Nu läggs verksamhet ut på kommunerna. Förhoppningsvis ska projekten bli en del av den ordinarie verksamheten, det stora problemet är bristande resurser. Vi menar att det är en samhällsekonomisk besparing men framför allt en besparing av mänskligt lidande om de ungdomar som kommit snett i tillvaron möts med fasthet, konsekvens, värme och intresse.
Vi måste se allvarligt på de rapporter som kommer från Brottsförebyggande rådet vilka visar att minderårigas brottslighet har ökat kraftigt under 90-talet. Antalet brott som "klarats upp" genom att ärendet lagts ned, på grund av att den skäligen misstänkte var under 15 år, ökade med 25 % från år 1990 till år 1998. Enligt BRÅ:s statistik registrerades, år 1998, 13 240 brottsanmälningar som uppklarade p.g.a. att den misstänkte var under 15 år.
Skolan
Skolan har en stor betydelse då det gäller arbetet med värderingar och värdegrunden. Därför har Kristdemokraterna gång på gång betonat vikten av att skolan inte kan vara värdeneutral. Skolan har ett ansvar att ta upp de etiska samtalen och måste tidigt markera gränser för vad som är tillåtet och inte tillåtet, vad som är rätt och inte rätt. Detta har aktualiserats mer än någonsin genom mobbningsdebatten.
Skolan är viktig i det brottsförebyggande arbetet. Samtidigt är skolan ständigt föremål för debatt och samhället kan inte kräva att skolan ska förebygga och vända trenden. Skolan idag är en spegel av situationen i samhället omkring den. Under flera år har skolan tenderat att vara värdeneutral. Nu ska etiken införas på skolschemat. I regeringens skrivelse står det att skolans brottsförebyggande arbete har utvecklats. Under kommande treårsperiod satsas på två värdegrundscentrum för att göra värdegrundsområdet mer tillgängligt för skolan. Detta är ett steg i rätt riktning. Men om barnen inte kommer från trygga hem, kan de inte förväntas att plötsligt uppträda som trygga och harmoniska människor när de kommer till skolan. Om hemmet är i upplösning, kommer eleven självklart att påverkas. Vi menar att om familjerna kan stärkas, om föräldrar kan betros i sin roll och sitt ansvar kommer det att minska problemen i skolan och i sig vara brottsförebyggande.
Alkohol- och narkotikamissbruk - en väg in i kriminaliteten
Tidiga alkoholvanor leder lätt över i andra drogvanor, vilka i sin tur kräver stora pengar. Stora pengar kan bara hämtas in genom brottslighet. Att aktivt bidra till en uppskjuten (eller förhindrad) alkoholdebut överensstämmer med teorin för inre kontroll. Vi vet att hela uppväxttiden ända från födelsen är viktig för en människas utveckling. Upplevelsen att inte bli sedd och bekräftad får konsekvenser.
Flera av de senaste rapporterna konstaterar att barn mår dåligt när vuxna är stressade och inte har tid. Att använda droger i gemenskapen med kompisar kan bli ett substitut. Det faktum att den uppväxande generationen i så hög grad längtar efter uppmärksamhet borde ge vuxenvärlden signaler om att allt inte står rätt till. En viktig del i arbetet för att förebygga att ungdomar börjar med narkotika är vuxnas närvaro, att de är beredda att ta tid till att se, lyssna till och bekräfta sina barn och ungdomar.
Narkotikamissbruket ökar, särskilt bland flickor. Det är svårt att upptäcka missbruk av LSD, ecstacy och kokain. Flera unga använder droger på helgerna och sköter skolarbetet under veckorna som vanligt. Beroendet påverkar till slut personligheten. För att lyckas i arbetet att komma in med tidiga upptäckter och insatser måste vi förändra samhällets attityd. Det finns de som uppfattar familjen som ett hot mot den kollektiva solidariteten och andra som ser den som ett hot mot individen. Vi menar att familjen istället är samhällets största resurs.
Idag är det svårt att ge en ung människa under 15 år hjälp tidigt när misstanke finns om narkotikamissbruk. En stödinsats från samhället försvåras på grund av de gällande reglerna om förbud mot kroppsbesiktning. Urin- eller blodprovstagning får inte göras och därmed kan inga åtgärder vidtas förrän missbruket är uppenbart. Följden blir att socialtjänsten kopplas in först när narkotikamissbruket pågått under en längre tid. Hantering av brott som begås av person under 15 år regleras i lagen (1964:167) med särskilda bestämmelser om unga lagöverträdare. Särskilda regler finns för förundersökning, åtals- prövning och häktning m.m. I 35 § anges i vilken utsträckning tvångsmedel får användas. Beslag, husrannsakan och kroppsvisitation får användas om det finns särskilda skäl. Kroppsbesiktning är som ovan nämnts däremot inte tillåten. I Rikspolisstyrelsens rapport 1995:9, Sållningsinstrument för analys av narkotika i urin - Redovisning av en försöksverksamhet med vissa kommentarer, uppmärksammas frågan om provtagning på unga människor under 15 år. Polisen eller annat samhällsorgan behöver få tillgång till det verktyg som provtagning utgör för att hjälp snabbt ska kunna sättas in för att stävja ett begynnande narkotikamissbruk anser RPS. RPS föreslår en ändring i nuvarande lagstiftning för att möjliggöra provtagning. Förslaget förordas "med hänsyn till intresset av att ingripa tidigt och med kraft förhindra att unga människor fastnar i missbruk".
RPS rapport kom för fem år sedan. Det är nu hög tid att genomföra den nödvändiga lagändringen. Det kan ibland vara svårt att upptäcka missbruk av LSD, ecstacy och kokain. Drogerna används på helgerna och i veckorna sköter ungdomarna sitt skolarbete som vanligt. Beroendet blir till sist så stort att personligheten förändras. Brottslighet går hand i hand med drogmissbruk. Häleri, inbrott och rån är några exempel på brott där ett narkotikamissbruk ofta är drivkraften. Unga flickor kan dras in i prostitution. Ett narkotikamissbruk som inte stoppas i tid får tragiska konsekvenser både för den som missbrukar och för andra. Familj och vänner står maktlösa när missbruket blivit akut. Det kan aldrig vara acceptabelt att misstänkt narkotikamissbruk hos barn ska bagatelliseras med hänvisning till att tonårsmissbruk är en protest som anses gå över av sig självt. Den personliga integriteten ska värnas men inte till priset av mänskligt lidande. Att avslöja ett begynnande narkotikamissbruk kan vara den åtgärd som innebär vändpunkten i en ung människas liv. Mot bakgrund av ovanstående anser vi att de bestämmelser som reglerar tvångsmedelsanvändningen mot barn är alltför restriktiva och att en utvidgad tvångsmedelsanvändning inte påverkar de integritetsaspekter som angivits som skäl för att inte tillåta provtagning. Provtagning på ungdomar under 15 år bör därför bli tillåtet vid allvarlig misstanke om narkotikamissbruk.
Att hindra återfall i brott - ett brottsförebyggande arbete
Att hindra återfall i brott är också ett brottsförebyggande arbete. En ny rapport från Kriminalvårdsstyrelsen visar att antalet återfall i brott har ökar markant. 34 % av dem som avtjänat sitt straff döms på nytt inom ett år för nya brott. 1996 var den siffran 24 %. Skälet till ökningen är att allt fler får påföljden elektronisk fotboja. Kvar på anstalterna blir de som begått allvarliga brott, med det brottsliga beteendet djupt rotat och med begränsade sociala kontakter och försörjningsmöjligheter.
Undersökningar med fokus på internernas bakgrund och sociala förhållanden visar inte helt oväntat att de intagna har en omfattande problematisk bakgrund, utöver den rent brottsliga. Många är återfallsförbrytare. Av de tillfrågade internerna avtjänade bara var tredje sitt första straff, de övriga hade tidigare fängelsestraff eller erfarenhet av frivård bakom sig. Bland de nyintagna i fängelse åren 1990-1996 hade ca 45 % avtjänat fängelse någon gång tidigare inom en tidsperiod på fem år före aktuell verkställighets början. År 1997 var andelen 55 %. Kriminalvårdens möjligheter att rehabilitera den intagne måste tillvaratas bättre. Verksamheten ska inriktas på att den dömde inte återfaller i brott.
Att vistas på anstalt innebär ett rutinmässigt liv med små möjligheter att ta personligt ansvar samt begränsade kontakter med omvärlden. Ett konkret problem som många interner själva identifierat och ser som en brist är den passivitet som lätt infinner sig då det omhändertagande som den intagne möter omfattar allt från väckning till matlagning och tvätt. Vi menar att de intagna behöver ta ett ökat personligt ansvar för livet innanför murarna om en förberedelse för livet utanför murarna ska kunna ske. Speciellt för de långtidsdömda fångarna kan annars acklimatiseringen till ett självständigt liv vara mycket svår efter många år på anstalt. Handlingsplaner bör därför utarbetas i större omfattning i samarbete mellan internen och utbildad och kvalificerad personal. Där ska konkreta, realistiska deletapper och mål nedtecknas för att på så sätt successivt nås av individen. Vi tror att detta kan ge resultat i form av ökad självkänsla och bättre anpassningsförmåga till samhället utanför.
Det är viktigt att man satsar mer tid och resurser så att internerna under och efter sin fängelsetid erbjuds, och i vissa fall åläggs, meningsfull och för dem relevant sysselsättning. Ett bra exempel på åtgärder är de så kallade påverkansprogrammen. Dessa påverkansprogram fokuserar på attityder, beteenden och omständigheter som upprätthåller ett brottsligt beteende. Internen får lära sig problemlösning, att skapa sociala relationer och utveckla de sidor och färdigheter som det finns förutsättningar för.
En fortsatt utveckling av innehållet i programverksamheten vid häkten, anstalter och inom frivården är också ytterst viktig. Hög kvalitet på brotts- och missbruksrelaterad programverksamhet samt rehabiliterande insatser i kombination med drogfria anstalter ska prioriteras. Dessa förslag kräver dock utökade finansiella resurser. Regeringens tidigare anslag till kriminalvården visar inte på någon större viljeinriktning att i verkligheten genomföra några av dessa ambitioner. Nedskärningar inom programverksamhet och motivationsavdelningar har satt sina spår. Dessa är idag de mest utsatta områdena inom kriminalvården. Flera undersökningar, bland annat från interner själva på Österåker (PM "Möjligheternas Österåker"), visar på att personalnedskärningar påverkar verksamheten negativt. För lite resurser till verksamheten och för få anställda leder till att man inte har tid att ägna åt de intagna. Därmed förloras också möjligheten att upprätthålla kontroll. På Tidaholm har flera av de dömda bett om att de ska få starta en ny motivationsavdelning, men nekats detta på grund av resursbrist. Från andra anstalter kommer rapporter om att man på grund av nedskärningarna blivit tvungen att sänka ambitionen vad gäller motivationsavdelningar, meningsfulla fritidsaktiviteter samt grundskole- och gymnasieutbildning.
Det är viktigt att den dömde i alla avseenden förbereds och tränas inför sin kommande frigivning. Påverkansprogrammen som påbörjas på anstalt bör fortsätta och avslutas först då den enskilde individen, i samråd med sina kontaktpersoner, anses ha funnit sig tillrätta i sin nya miljö. Förberedelserna inför frigivningen och ett normalt liv bör vara en relativt lång process. Kristdemokraterna har länge krävt att ett utslussningsboende ska skapas för att förbättra förutsättningarna för dem som ska anpassa sig till ett liv i frihet. En fungerande frigivningsprocess är avgörande för om arbetet med att hindra återfall i brott ska lyckas.
Brottsförebyggande miljöer
Regeringen skriver i sin skrivelse, med hänvisning till BRÅ:s rapport 1999:3, att Sverige var det land där invånarna kände sig tryggast när det gällde att vistas ute på kvällar och nätter. Samtidigt hänvisar regeringen till Storstadskommitténs betänkande Tre Städer (SOU 1998:25) där det beskrivs att man i storstädernas socialt och ekonomiskt utsatta stadsdelar avstår från att gå ut på grund av oro för att bli överfallen, rånad eller på annat sätt ofredad. I synnerhet kvinnor upplever bostadsområdena som otrygga. Drygt 40 % av ungdomarna upplevde sitt bostadsområde som otryggt och stökigt. Att regeringen lutar sig mot två så motsägelsefulla utredningar visar på problemets komplexitet.
Av de 193 våldtäkter som anmäldes i Stockholm mellan 1994 och 1997 skedde 68 av överfallen i parker eller på gångstigar som går genom grönområden. Det typiska offret är på väg hem från buss eller tunnelbana och passerar en mörk park eller ett grönområde. Det är oacceptabelt att människor inte ska våga röra sig fritt på offentliga platser av rädsla för att bli våldtagna eller misshandlade. Mycket kan göras för att bygga bort denna brottslighet och skapa tryggare miljöer. Vi ger här några exempel på brottsförebyggande stads- och bostadsplanering. Polis, försäkringsbolag och brottsofferjourer ska tillfrågas när bostadsområden planeras och renoveras. Belysningen i parker och bostadsområden måste förbättras. Man kan skapa färre och lägre buskage på offentliga platser, ha överskådliga ytor och bygga gångbroar istället för gångtunnlar. Befolkade, offentliga och gemensamma områden som stimulerar till socialt liv ska främjas. Bilgarage med särskilda tjejparkeringar på upplysta platser nära utgångarna kan skapas. Säkerheten i bostadsområden kan förbättras genom att förhindra insyn, att entrédörrar och fönster på bottenvåningar förses med brytbleck och genom att undvika att lägga tvättstugor i källarplanet. Det bör också finnas nattliga kollektivbussar med flexibla stopp. Inget förslag är generellt. Det viktiga är att ta vara på kunskap och erfarenhet om vilka brott som begås var, samt göra det möjligt för människor att se och synas och på så sätt skapa trygga miljöer. I september 1998 presenterade Boverket rapporten "Brott, bebyggelse och planering". Rapporten hade tagits fram på uppdrag av regeringen. Tanken var att inspirera kommunerna att i sina översiktsplaner ta hänsyn till invånarnas säkerhet genom att planera och bygga bort brott. Boverket vill också att varje bygglov ska prövas med tanke på om det riskerar att underlätta kriminalitet. Få kommuner har arbetat på det här sättet och ännu färre har gjort konsekvensbeskrivningar om säkerheten vid ny- eller ombyggnationer. I andra nordiska länder som t.ex. Danmark har man länge arbetat med brottsförebyggande miljöer. I Europa pågår för närvarande ett standardiseringsarbete på det här området som förväntas vara slutfört under 2001. 18 länder är involverade i detta frivilliga arbete som ligger utanför EU:s ramar. Från Sverige har bl.a. Brottsförebyggande rådet, Boverket, Byggstandardiseringen, representanter från Rikspolisstyrelsen och forskare deltagit. Standardiseringsarbetet omfattar stadsplanering och byggnadsutformning för distriktsplanering, bostadsområden samt butiker och kontor. Kristdemokraterna har tidigare påpekat att det är viktigt att Boverkets tankar tillämpas praktiskt ute i kommunerna. Vi anser att det vore lämpligt att ge Boverket i uppdrag att för kommunerna utarbeta tydliga riktlinjer för bebyggelseinriktade hinder mot brott. Vi anser även att resurser bör tillföras Boverket för att möjliggöra en introduktion av standardiseringsdokumenten ute i kommunerna. Resurserna ska täcka en heltidstjänst, informationsmaterial och resekostnader. Kristdemokraterna anser att det brottsförebyggande arbetet måste intensifieras och en helhetssyn tillämpas. Erfarenheter från andra myndigheter måste tas tillvara. BRÅ:s uppgift ska vara att samla in brottsförebyggande förslag som kan användas direkt i kommunerna. Kommunernas ansvar i dessa frågor måste klargöras och medel skjutas till för att prioritera de brottsförebyggande åtgärderna.
Kamera i taxibilar - ett konkret exempel på en säkrare miljö
Antalet vålds- och rånöverfall på taxiförare ökar markant. Enligt Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd (TYA) utsattes 9 000 förare för hot eller våld under 1998. Det motsvarar 24 hottillfällen per dygn. I Stockholms län begicks 48 taxirån under de första sex månaderna 2000. Varje överfall är ett allvarligt brott som ofta ger långvariga konsekvenser för den drabbade föraren. I många fall har föraren förutom psykiska även fått fysiska skador. Bytet har däremot ofta varit begränsat. Ett antal av de utsatta förarna har lämnat yrket efter överfallen. Ett sätt att motverka överfall och rån är att öppna för möjligheten att installera övervakningskamera i bilen. En taxiförare befinner sig i en mer utsatt situation än exempelvis en bankkassör eftersom det i banken finns skydd både av kassadiskens utformning och av övervakningskameror. Det är svårt att se att kamera i taxi skulle vara mer integritetskränkande än kamera i något annat transportmedel som pendeltåg och tunnelbanevagnar. Ur förarens säkerhetssynpunkt är behovet av förebyggande åtgärder snarare större i en taxi, som inte följer ett spår utan kan beställas till undanskymda platser där brott kan begås. Kristdemokraterna vill att lagen om övervakningskameror snarast ska förtydligas så att kamera i taxi betraktas som "starka brottsförebyggande skäl".
Närpolisen - brottsförebyggande verksamhet ute på fältet
I det lokalt brottsförebyggande arbetet har flera kommuner lyft fram behovet av en utvecklad närpolisverksamhet. Det är därför viktigt att lyfta fram närpolisens situation idag. Regeringen har vid ett flertal tillfällen påpekat att med de resurser som tillförs polisväsendet ska polisbristen mer eller mindre vara löst. Flera tecken tyder på att så inte är fallet. Regeringens nyligen tillsatta utredning som ska se över möjligheten att bygga upp en organisation med reservpoliser bestående av bland annat jakt- och fisketillsynsmän visar på ett långtgående brainstormningarbete inom Justitiedepartementet. Verkligheten har nu hunnit ifatt regeringen och man ser konsekvenserna av det felaktiga beslutet om att stänga Polishögskolan under tre år samt om massuppsägningar inom civilanställda och polisen under åren 1997-1998. Med beaktande av de avgångar som kan förutses, beräknas endast 140 nya poliser tillföras organisationen år 2001. Detta kommer inte att räcka. Därtill kommer allt fler och allt längre sjukskrivningar inom poliskåren. Den förhållandevis höga medelåldern och pensionsavgångar framöver bidrar till att behovet av nyrekrytering trots nuvarande insatser är väsentligt större.
Enligt RPS beräkning så ser rekryteringen illavarslande ut. Även om man rekryterar 500 nya poliser per år fram till 2015, så skulle det ändå innebära att poliskåren 2015 minskat till knappt 15 000 poliser från dagens drygt 16 000 poliser, alltså långt ifrån det mål på 19 000 poliser som RPS angett att man behöver för att klara den nuvarande rättssituationen. Idag är 5000 poliser mellan 45 och 55 år, 3600 är över 55 år. Alltså 50 % av poliskåren är över 45 år. Kvar blir en grånad poliskår med en allt högre medelålder. Långtidssjukskrivningarna blir allt fler. Detta märks bland annat genom att många äldre polismän inte orkar arbeta skift, var tionde polis har läkarintyg på att de inte kan arbeta skift. I Stockholm har långtidssjukskrivningarna ökat med 50 %.
Idag går det 1 närpolis på 1 400 invånare. Kristdemokraterna anser att ett rimligt mål borde vara att det ska finnas en närpolis per 1 000 innevånare. När inte poliserna har resurser så att de kan bekämpa brottsligheten så blir samhällsbilden annorlunda. Idag har vi kommit dithän att kommunerna hyr in vaktbolag. Bevakning, konsulttjänster och säkerhetsutrustning omsätter 12,5 miljarder kronor/år. Socialdemokraterna säger sig vilja motverka klassklyftor. Verkligheten ser helt annorlunda ut. Vad gör den enskilde medborgaren som inte har råd med bevakningsbolag? Här erbjuds inga alternativ. Polisen kan inte skydda hans egendom, kostnaden för vaktbolagets tjänster blir alltför hög. Näringsidkaren skjuter inbrottstjuven i benet. Gärningsmannen blir brottsoffer. Brottsoffret blir gärningsmannen som hyllas för sina tjänster. Allmänhetens tilltro till rättssamhället får sig en allvarlig knäck.
Regeringen skriver i sitt brottsförebyggande program "Allas vårt ansvar" att rättsväsendet inte ensamt kan bekämpa brottsligheten. Detta trots att medborgarna betalar skatt, för att staten ska klara rättssäkerheten på ett tillfredsställande sätt. Den nya inriktningen framgår i programmet där det står följande: "Ordningsvakter och väktare har en viktig roll för att förebygga brott, liksom bevakningsföretag och andra organ som verkar för ökad säkerhet i samhället. I Trygghetsutredningens slutbetänkande föreslås bland annat att användningen av ordningsvakter ska utvidgas."
Hur blir det då med dem som inte har råd att betala för sin säkerhet? Kommer vi att få samma utveckling som den som finns i USA? Regeringen verkar nu vara inne på ytterligare en ny linje. Enligt det nyligen presenterade kommittédirektivet (2000:105) ska regeringen komma till rätta med polisbristen genom att bygga upp en organisation med reservpoliser. Här handlar det om personer som utbildats till beredskapspoliser eller som på annat sätt fått en översiktlig polisiär utbildning. Det kan bli aktuellt att anlita personal inom räddningstjänsten, fjällräddare, skyddsvakter samt jakt- och fisketillsynsmän. Kristdemokraterna ser med oro på utvecklingen och frågan är om vi härigenom får ett A- och ett B-lag inom polisen.
Kristdemokraterna satsade 290 miljoner kronor utöver vad regeringen anslog i sin budgetproposition för 2001. Vi vill omgående starta en tredje polishögskola för att på så sätt möte det utökade behovet av poliser. Närpolisen måste få rimliga förutsättningar att bedriva sitt arbete. Polisen spelar en avgörande roll i det brottsförebyggande arbetet.
Stockholm den 15 februari 2001
Ragnwi Marcelind (kd)
Ingemar Vänerlöv (kd)
Ingvar Svensson (kd)
Björn von der Esch (kd)
Rolf Åbjörnsson (kd)
Kjell Eldensjö (kd)
Amanda Agestav (kd)
Magda Ayoub (kd)
Dan Kihlström (kd)
Inger Strömbom (kd)
Maria Larsson (kd)