Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen slopar vårdnadshavares rätt till ersättning enligt 26 § tredje stycket lagen (1964:167) med särskilda bestämmelser om unga lagöverträdare i enlighet med vad som anförs i motionen.
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om föräldrars medverkan i mål med brottsmisstänkta barn.
3. Riksdagen begär att regeringen lägger fram förslag till registrering av minderåriga lagöverträdare i enlighet med vad som anförs i motionen.
Bakgrund
I propositionen föreslår regeringen ett antal ändringar i lagen (1964:167) med särskilda bestämmelser om unga lagöverträdare. Propositionen innehåller främst lagförslag som berör de nya regler om handläggning av ungdomsmål som trädde i kraft den 1 mars 1995. Regler som bland annat syftade till att åstadkomma en snabbare och bättre handläggning av mål med misstänkta gärningsmän under 18 år, men äldre än 15 år.
Det är självklart av stor betydelse i alla mål att tiden mellan brott och reaktion från samhället blir så kort som möjligt. Men för att hindra unga lagöverträdare att utveckla en kriminell livsstil kan en snabb handläggning ha avgörande betydelse. Det är därför glädjande att konstatera att 1995 års reform till så stor del har uppfyllt sitt syfte och att resultatet till övervägande del är positivt. Av de brister som återstår - och de är inte få - finner några sin lösning i regeringens förslag. Men många skjuter regeringen framför sig.
Socialnämndernas yttranden m.m.
De rättsvårdande myndigheterna - främst polis, åklagare och kriminalvården - har förbättrat sitt samarbete sedan 1995 års reform. En hög kvalitet präglar också de av domstolarna meddelade domarna. Även om de principiella argumenten mot kravet på att ungdomsmål bara skall handläggas av särskilt lämpade domare kvarstår, så överväger de positiva effekterna. När handläggningen är koncentrerad till vissa rotlar höjs kvaliteten handläggningen och rotelinnehavaren får med tiden en stor kunskap om ungdomar och deras levnadssätt i dag.
De brister som framkommit i utredningen om handläggningen av ungdomsmål har framför allt rört socialtjänstens roll, bland annat vad gäller medverkan vid huvudförhandlingen. Det är i dag ovanligt att företrädare för socialtjänsten medverkar vid huvudförhandlingen. Från tingsrätternas sida har fördelarna med en sådan medverkan framhållits. Det ger tillfälle för rättens aktörer att ställa frågor och få fler upplysningar utöver dem som framgår av det skriftliga yttrandet, inte minst vad gäller innehållet i den föreslagna vården.
Vi har inget att invända mot en ökad närvaro av socialtjänsten under det rådande systemet. Behovet av en ökad närvaro från socialtjänstens sida hänger troligen samman med den bristande kvaliteten på de skriftliga yttranden som lämnas in till tingsrätterna. Men även muntlighets- och omedelbarhetsprinciperna, vilka är bärande principer i den svenska rättegångsordningen, talar för att representanter för socialtjänsten är närvarande i större utsträckning än vad som sker idag.
Andra brister som framkommit av utredningens betänkande berör socialtjänstens handläggning och yttranden. Vi har länge kritiserat socialtjänstens roll i straffsystemet för unga lagöverträdare. Utredningens slutsatser i denna del stärker oss i vår uppfattning att socialtjänsten inte uppfyller de krav på likformighet och rättssäkerhet som man har rätt att kräva när det gäller en så viktig samhällsfunktion som rättskipning.
Statens institutionsstyrelse har i sitt remissyttrande dessutom framfört krav på en utredning om vilka åtgärder som kan vidtas för att öka rättssäkerheten vad gäller vårdplaner för de ungdomar som tagits in för verkställighet av sluten ungdomsvård.
Enligt propositionen avser regeringen utvärdera förändringarna av påföljdssystemet för unga lagöverträdare som trädde i kraft den 1 januari 1999. Från moderat sida vill vi dock framhålla behovet av ett helt nytt påföljdssystem för unga lagöverträdare. Redan av vad som framkommit i främst remissyttrandet från Statens institutionsstyrelse finner vi det uppenbart att dagens system inte fungerar och det därför borde vara hög tid att hitta andra former för samhällets reaktioner mot ungdomars brottslighet.
Utvärdering av det nuvarande straffsystemet för unga lagöverträdare bör därför göras inom ramen för en utredning med uppgift att lämna förslag om ett helt nytt påföljdssystem för ungdomar. I kommittémotionen 2000/01: Ju929 redogör vi för hur en sådant system kan utformas.
Enligt vår uppfattning bör riksdagen ge regeringen i uppdrag att tillsätta en utredning med uppgift att lämna förslag till ett sådant nytt straffsystem för unga lagöverträdare.
Föräldrars medverkan
I propositionen tar regeringen välkomna steg mot en större föräldramedverkan i ärenden med brottsmisstänkta barn under 15 år. Propositionen saknar dock förslag vad gäller föräldramedverkan vid brottsmisstanke gällande unga lagöverträdare över 15 år. Här har regeringen endast lämnat förslag om en ökad medverkan från socialtjänstens sida.
Regeringen tar upp frågan om socialtjänstens närvaro vid huvudförhandling, men regeringen går tyvärr ännu en gång förbi föräldradeltagandet vid handläggningen av ungdomsmålen. Detta är olyckligt. Vi har i flera sammanhang lyft fram föräldrarnas betydelse i det brottsförebyggande arbetet och föräldradeltagandet är av stor betydelse när unga människor är föremål för utredning eller domstolsförhandling.
Den olyckliga fokuseringen på socialtjänstens deltagande visar sig bland annat i att socialtjänsten skall närvara vid förhör med den som inte fyllt arton år och som är misstänkt för brott på vilket fängelse kan följa, men föräldrarna har inte samma skyldighet att närvara.
Dagens regler innebär vidare att vårdnadshavare skall underrättas om åtalet och tiden för huvudförhandling. Vi anser att föräldradeltagandet bör göras obligatoriskt och att föräldrarna skall kallas till huvudförhandling. Detta bör gälla även i de fall där någon eller båda av föräldrarna inte är vårdnadshavare. Lagen bör utformas så att föräldrarna har skyldighet att närvara såväl vid rättegången som vid de förhör som föregått huvudförhandlingen.
När det gäller ungdomar under 15 år som misstänks för brott föreslår regeringen att vårdnadshavare skall kallas till förhör. Även här anser vi att man inte skall utesluta de föräldrar som inte råkar vara vårdnadshavare. Även en förälder med endast umgängesrätt gentemot barnet har stor betydelse för barnets och dess utveckling. Det är därför fel att utesluta denna stora föräldragrupp från att medverka i de brottsutredningar som rör deras barn.
Moderaterna har länge drivit kravet om att vårdnadshavares rätt till ersättning enligt vad som gäller för vittnen skall slopas. Enligt vår uppfattning ingår det i föräldrarollen att aktivt deltaga när barnet försatt sig i svårigheter. Föräldrarnas närvaro bör främst ses som väsentligt för barnet och icke för det allmänna. Det vore enligt vår uppfattning lämpligt att man nu tydligt markerade föräldraansvaret genom att ta bort rätten till ersättning för inställelse för vårdnadshavare som hörs i anledning av åtal mot barn under 18 år.
Avslutningsvis kan vi konstatera att regeringen kunde gått betydligt längre i sina förslag om att öka föräldrarnas engagemang när unga människor begått brott. I detta sammanhang vill vi därför hänvisa till vår motion 2000/01:Ju929, som behandlar ytterligare aspekter vad gäller föräldramedverkan vid brottsmisstanke mot unga lagöverträdare. Nya spännande ansatser så som familjegruppskonferenser, medling och rätt till polisstöd är några förslag som förtjänar att lyftas fram och ges stöd för att de skall kunna bli en integrerad del i ett modernt påföljdssystem.
Brottsmisstänkta barn under 15 år
Samstämmiga rapporter från myndighetshåll, fackpress och andra medier, pekar på att alltfler barn under 15 år misstänks för brott. Det talas till och med om att förslagna straffmyndiga ungdomar medvetet utnyttjar barn under 15 att begå brottsliga handlingar.
Det är ett svårt problem att hantera för myndigheter och de som drabbas av brotten. Regeringen tar i propositionen några steg i rätt riktning i och med förslaget att låta polisen vidta inledande utredningsåtgärder i större utsträckning än vad som sker idag.
Men ännu en gång försitter regeringen chansen att införa en möjlighet att registrera de minderåriga som skäligen misstänks ha begått brott. Från flera håll har det framhållits att en sådan möjlighet till registrering skulle ha stor betydelse för polisens kartläggning av brott och brottsbekämpning i stort att även brott som begås av minderåriga lagöverträdare kan omfattas av polisens misstankeregister. Möjligheterna till snabba ingripanden mot unga som är på väg att spåra ur skulle dessutom förbättras.
En 15-åring som i dag grips av polisen kan till synes ha ett alldeles "rent" förflutet, medan han i själva verket kan ha gjort sig skyldig till ett flertal brott. En möjlighet till registrering skulle ge polisen och andra rättsvårdande myndigheter en betydligt klarare bild av den gripne och den situation han befinner sig i. Vidare skulle en registrering möjliggöra en mer rättvisande statistik över brott som begås av barn under 15 år. Att så kan ske är naturligtvis av stor betydelse vid planering av brottsförebyggande åtgärder i allmänhet och insatser mot ungdomsbrottslighet i synnerhet.
Stockholm den 31 januari 2001
Gun Hellsvik (m)
Anders G Högmark (m)
Maud Ekendahl (m)
Jeppe Johnsson (m)
Anita Sidén (m)
Cecilia Magnusson (m)
Karin Enström (m)
Lars Björkman (m)