Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att rättsväsendets förändringar skall göras utifrån ett medborgarperspektiv.
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att väga in de konsekvenser som den nu föreslagna förändringen leder till juridiskt, socialt och regionalpolitiskt.
3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att i avvaktan på en sådan översyn låta omorganisationen vila.
Rättssäkerhet och service
Många medborgare upplever att statens ansvar för service blir alltmer utarmat. Som ett led i detta har rättsväsendets centralisering gett negativa reaktioner då tingsrätter läggs ner, inskrivningsmyndigheter och fastighetsregistrering centraliseras och den tilltänkta närpolisreformen inte fått praktiska genomslag.
Många kommunalmän känner sej förödmjukade då statsmakten själv kritiserar då man anser att kommunen inte lever upp till sina förpliktelser. Vad staten ofta bortser från är att också orter som inte är i växande måste ha en offentlig infrastruktur så att man inte snabbt blir rena avfolkningsbygder. Den urbaniseringsvåg som nu slår hårt mot många stora områden förstärks i sin nedbrytning av infrastrukturen då statens grundläggande ansvar sviktar. Också rättsvårdande myndigheter är en del i en konstruktiv infrastruktur.
Regeringens skrivelse till riksdagen går i centraliseringens tecken. Man talar med omskrivningar om "specialiseringar" och att de "bästa juristerna" nu ska engageras i verksamheten. Men vad som är god juridik är kanske inte alltid så enkelt att registrera i förväg. Den juridiska kompetensen behöver få sin erfarenhet i aktiv verksamhet. Den sociala kunskapen behöver trimmas upp och påföljdsfrågorna i domslut måste leda till det allmänna uppdraget att den dömde ska kunna återföras till ett normalt liv i samhället.
Den parlamentariska diskussionen har inte gett stöd åt det som nu skrivelsen pläderar för. Visserligen talar justitieministern och regeringen om att de har fått riksdagens stöd i delbeslut men ingenting talar för att förändringarna skulle vara slitstarka och bärkraftiga ställningstaganden. Flera tingsrätter har ju lagts ner i så att säga administrativ ordning: hyreskontrakt har inte förnyats, vakanta lagmanstjänster inte återbesatts, och det har pressats fram förändringar och nedläggningar som inte haft det stöd som en god rättsreform förtjänar.
Det hade varit rimligt att man i likhet med prövningen av vår framtida militära försvarsmakt också i de rättsvårdande myndigheternas förändring haft en särskild riksdagsprövning. Nu nöjer sig regeringen med att underhandsrapportera till riksdagen. Överraskningsmomentet blir en arbetsmetod och de invändande remissinstanserna göre sig inte besvär.
Målkonflikt
Att riksdagens majoritet ställt sig bakom de fastlagda allmänna principerna för reformarbetet torde inte tydliggjort för parlamentarikerna att det skulle bli så häftiga alexanderhugg mot så många tingsrätter. Flera län får bara ett tingsställe och genomgående är att stora geografiska områden förs samman. I söder försvinner Sölvesborg och Ronneby, Klippan och Simrishamn för att nämna några. I Västra Götalands län är det Falköping som läggs ned. I Värmland sammanförs hela detta stora län till ett enda tingsställe i Karlstad. Norrlands regionalpolitiskt känsliga områden som Sollefteå får stryka på foten och Boden och Piteå får en fortsatt uttunning av det samhälleliga serviceutbudet.
Regeringen upprepar i de skäl man anför att det som nu genomförs ger värdefulla erfarenheter i det fortsatta förändringsarbetet. Det blir som en hävstång för att gå ganska skrupelfritt vidare. Ett upprepat uttryck i regeringens bedömningar är "att skapa förutsättningar för en bättre tingsrättsorganisation i regionen". Detta mantra uttalas flera gånger då man i många fall låter tingsrätter likt käglor slås ut. Det är att beklaga att regeringens argumentation kolliderar med andra uttalade samhällsmål, som t ex närhet och medborgarservice.
Remissinstanserna har i många fall varit negativa men regeringens kardinalaxel är IT-stöd, ny teknik, större effektivitet, moderna och attraktiva arbetsplatser. I och för sig hedervärda beteckningar på verksamhet och arbetsplats, men visst förringas vikten av att domstolens jurister och övriga tjänstemän i samklang med nämndemannakåren kan sin omgivning och att den i övrigt har en lokal stark förankring.
Långa avstånd
Konsekvensen blir dessutom långa, dyra transporter till tingsrätten. Det berättas t.ex. från landskapet Dalsland - som numera har mist sin enda tingsrätt i Åmål - att man har svårigheter att få nämndemännen från norra Dalsland att infinna sig till tjänstgöring i Vänersborg. Orsaken är framför allt de långa resorna - ofta 15-20 mil - och svårigheten som många nämndemän, särskilt de yngre och yrkesverksamma, finner det omöjligt att klara. Därtill kommer att vittnen, som måste åka 10 à 12 mil, inte sällan drar sig för ett sådant uppdrag. Här är frågor som behöver analyseras. Vad är ett rimligt avstånd till ett tingsställe? Hur stort kan det vara utan att en stor och tung byråkrati anses tappa sin påstådda effektivitet?
Numera gäller också att inskrivningsmyndigheten för bl.a. lagfarter och fastighetsregistrering lagts in i "stordrift" i sju områden i landet. Utöver det psykologiska och faktiska avståndsproblemet har den stora reduktionen av tjänster vid tingsställena medfört nedrustning i viktig kringservice. Förlust av arbetstillfällen i tjänstesektorn är särskilt påfrestande på de flesta orter som nu drabbats av dessa nedskärningar.
Här i riksdagen har vi ofta talat om att det inte gjorts någon ordentlig genomlysning av följden av en sådan kraftig nedläggningsvåg som nu sköljer över landet. Jag tror inte att vare sig domarkåren entydigt eller andra aktörer inom rättsväsendet och inte heller allmänheten har krävt en förändring i den här riktningen. Påståendet mötte mig i en debatt med förre justitieministern då hon menade att allmänheten har rätt att möta hög juridisk kompetens och ett korrekt bemötande. Ett påstående som hon snabbt backade ut ifrån.
Jag har inte kunnat se någon dokumentation som styrker att en något mindre tingsrätt skulle vara i juridisk strykklass. I stället torde det vara förmenta ekonomiska motiv och därtill en centraliseringsiver som främst allmänheten får betala ett mycket högt pris för. Många medborgare har framfört dessa tankar och uttryckt sin oro över regeringens planer. Därför är riksdagens noggranna prövning av denna regeringsskrivelse mycket angelägen.
Stockholm den 17 april 2001
Elver Jonsson (fp)