Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen begär att regeringen lägger fram förslag till ändring av kommunallagen vad avser indelning av landsting i enlighet med vad som anförs i motionen.1
2. Riksdagen begär att regeringen lägger fram förslag till ändring av polis- lagen vad avser indelningen av polisdistrikt i enlighet med vad som anförs i motionen.
3. Riksdagen begär att regeringen lägger fram förslag till uppdelning av Västra Götalandsregionen och polisdistriktet i Västra Götalands län så att indelningen i landsting och polisdistrikt i länet vad gäller geografi, befolkningsunderlag och antal kommuner motsvarar "normalstora" län/landsting. 4. 1 Yrkande 1 hänvisat till KU.
Bakgrund
Riksdagen beslöt i maj 1997 att Göteborgs och Bohus, Älvsborgs och Skaraborgs län utom Habo och Mullsjö kommuner skulle läggas samman till Västra Götalands län med Göteborg som residensstad. Samtidigt beslöt riksdagen bl.a. om förslag till lag om sammanläggningsdelegerade för Västra Götalands landsting. Denna lag reglerade sammanläggningen av Landstingen i Bohus, Älvsborgs och Skaraborgs län samt motsvarande "landstingsdelar" i Göteborgs kommun till ett gemensamt landsting för det nya storlänet. Storlandstinget fick sedermera benämningen Västra Götalandsregionen.
I samband med sammanläggningen av län och landsting beslöts att det nya länet skulle omfattas av den lagreglerade försöksverksamhet med ändrad regional ansvarsfördelning som riksdagen tidigare beslutat om i fråga om Kalmar, Gotlands och Skåne län.
Motiven till förändringen av länsindelningen i Västra Götaland var många och olika. Bl.a. framfördes att den var orationell, och medförde att de västsvenska länen tappat i betydelse och konkurrenskraft gentemot andra län. Vidare framfördes att medlemskapet i EU motiverade en förändring av läns- indelningen i hela landet och att Västsverige genom att gå före övriga landet skulle vinna fördelar. Ett motiv som ofta framfördes, framför allt av landstingsföreträdare, var att den tidigare samverkan mellan de olika länen (och landstingen) inte fungerade, vilket innebar dåligt resursutnyttjande. Sammanslagningen av länen/landstingen skulle medföra en förenkling och rationalisering av myndighetsstrukturen och bättre möjligheter till "samordning" av sjukvård och annan offentlig service.
En förändring av länsindelningen i Västsverige har diskuterats länge. Tidigare diskussioner har dock enbart gällt länsindelningen i Göteborgs närområde, som hämmades bl.a. när det gäller t.ex. sjukvård, kommunikationer, infrastruktur och fysisk planeringen av uppdelningen mellan tre län. Tidigare förslag till förändrad länsindelning kunde dock inte förverkligas på grund av delade meningar i de län som skulle beröras av en eventuell förändring. Genom att "vidga" diskussionen till att omfatta hela Göteborgs och Bohus län, hela Älvsborgs län och i princip hela Skaraborgs län istället för enbart Göteborgsregionen undveks dock de svårigheter som skulle följa av en delning av de tidigare länen.
Förändringen av länsindelningen i västra Götaland omfattade inte Hallands län. Medan t.ex. gamla Skaraborgs län, norra Bohuslän och de norra delarna av Älvsborgs län numera "samordnas" med Göteborgsregionen finns problemen kvar vad gäller Göteborgs grannkommuner i norra Halland. De problem som förändringen avsåg att lösa vad gäller Göteborgsregionen kvarstår därmed.
Partiernas uppfattning
Flertalet av de politiska partierna i Västsverige var splittrade i frågan. Generellt gällde att motståndet till länssammanslagningen var större bland partiernas kommunala företrädare i kommuner utanför Göteborgsregionen. Vid riksdagsbehandlingen röstade Moderaterna och Miljöpartiet mot förändringen av länsindelningen i Västra Götaland.
Landstingens, kommunernas och medborgarnas uppfattning
Landstingen och Göteborgs kommun var uttalade anhängare av sammanläggningsbeslutet. I princip ställde sig också samtliga kommuner i Bohus län bakom beslutet. Flertalet kommuner i Älvsborgs län stod också bakom beslutet, dock ett antal kommuner med olika reservationer. I Skaraborgs län var en majoritet av kommunerna negativa till sammanläggningen, men efter att frågan omformulerats - "om det blir ett västsvenskt län, vill då NN kommun ingå?" - lyckades den av regeringen särskilt utsedde förhandlingsmannen framställa det som om alla kommuner utom Mullsjö och Habo i princip accepterade beslutet. Detta var en grov förvanskning av verkligheten. Den debatt som pågått under ett antal år före beslutet hade tvärtom visat att det fanns ett starkt motstånd utanför de kretsar i de partier i Västsverige som drev igenom beslutet.
Under den process som föregick beslutet om ändrad länsindelning i västra Götaland var invändningarna mot sammanslagningen av länen/landstingen utbredda bland medborgarna i alla de berörda länen. Störst var de i Skaraborg. Stora geografiska avstånd, befolkningsmässig obalans mellan "Göteborgs- regionen" och övriga delar av det nya storlänet, bristande folklig förankring, rädsla för en centralisering och byråkratisering av servicen, ökade avstånd mellan beslutsfattare och medborgare var några av de vanligaste invändningarna.
Ett antal kommuner och en bred opinion menade att en folkomröstning skulle föregå sammanläggningsbeslutet. Detta önskemål tillgodosågs inte.
Västra Götalands län och Västra Götalandsregionen
Antalet kommuner i ett "vanligt" län är i genomsnitt cirka 12-16 stycken. Antalet invånare överstiger bara i några enstaka fall 300.000. Även i ett län av denna storlek medför ett regionalt samarbete ofta "storleksproblem", både när det gäller det interkommunala samarbetet och samarbetet mellan enskilda kommuner och landstinget och ibland också i kontakterna mellan enskilda kommuner och olika länsmyndigheter.
Västra Götalands län har 49 kommuner och cirka 1,5 miljoner invånare. För att överhuvud taget kunna bygga ett interkommunalt samarbete, har nya samarbetsstrukturer uppstått "under" den nya länsnivån. Redan tidigt kunde det konstateras att det nya länets kommuner inte kunde samlas i ett gemensamt kommunförbund. Åtminstone en ytterligare samarbetsnivå har därför uppstått, vilket snarare verkar splittrande än enande i det nya länet. Därtill har kontakterna mellan de enskilda kommunerna och länsorganen försvårats, både som en följd av ökade geografiska avstånd och minskade möjligheter till direkta kontakter mellan kommunala handläggare och motsvarande handläggare på länsnivån. Framför allt är detta påtagligt när det gäller små kommuner i länets utkanter.
Den "utspridda" lokaliseringen av olika länsfunktioner har därutöver ytterligare minskat möjligheterna till goda kontakter och en bra service till länets kommuner och invånare. Länsstyrelsens uppgifter är fördelade mellan Göteborg, Vänersborg, Mariestad, Skara, Uddevalla och Borås. Även övriga länsfunktioner är "fördelade" mellan olika orter inom länet. På motsvarande sätt är landstingets - regionens - funktioner delade.
Såväl för enskilda medborgare som för andra myndigheter och t.ex. kommunala handläggare krävs stora kunskaper om länets och regionens organisation för att hitta rätt instans när det krävs direkta kontakter med viktiga funktioner inom Västra Götalands län. Trots tekniska lösningar i form av t.ex. gemensamma telefonväxelfunktioner etc får man snart sagt dagligen exempel på hur personer slussas fram och tillbaka mellan olika instanser inom länet.
Dela regionen och polismyndigheten
Den största förändringen märks inom landstingets - Regionens - verksamhet och inom polisens område. Trots uttalade ambitioner att "decentralisera" det operativa ansvaret har "regionaliseringen" inom framför allt dessa områden medfört fler besluts- och kontaktnivåer, otydlig ansvarsfördelning, längre avstånd, försämrad överskådlighet och sämre service för medborgarna.
Sverige har i dag en centraliserad och planmässigt styrd sjukvård, till skillnad från vad som gäller i flertalet jämförbara länder. Detta innebär att svensk sjukvård präglas mer av stordrift och planeringsiver än flexibilitet och patientens valfrihet. På längre sikt bör enligt vår uppfattning sjukvårdens finansiering skiljas från den direkta sjukvårdsverksamheten. Detta skulle medföra att sjukvårdens organisation och struktur kan förändras i riktning mot fler, mindre och självständigare sjukvårdsinrättningar och större lokal förankring. Det skulle innebära att landstingen inte längre behövs. I avvaktan på en sådan förändring av sjukvårdens finansiering bör dock enligt vår uppfattning Västra Götalandsregionen delas.
Redan innan länssammanslagningen genomfördes hade en mycket omfattande centralisering av polisverksamheten skett i flera av de berörda länen, bl.a. genom sammanslagning av polisområden, samordning av jour- och patrullverksamhet, stängningar av polisstationer etc. Denna utveckling accen- tuerades ytterligare i och med att det nya storlänet blev verklighet. Vi anser att en uppdelning av polisdistriktet skulle underlätta det operativa polisarbetet och öka möjligheterna att återskapa en lokalt förankrad polisorganisation i Västsverige.
Indelningen i landsting skall enligt Kommunallagen följa länsindelningen, med de undantag som gäller för s.k. landstingsfria kommuner. I Polislagen anges att varje län utgör ett polisdistrikt och att det i varje polisdistrikt finns en Polismyndighet som ansvarar för polisverksamheten inom distriktet.
Vi vill att dessa bestämmelser förändras, och att riksdagen uppdrar till regeringen att lägga förslag till uppdelning av Västra Götalandsregionen och Polismyndigheten i Västra Götalands län så att indelningen i landsting och polisområden i länet motsvarar "normalstora" län/landsting vad gäller geografi, befolkningsunderlag och antal kommuner.
Stockholm den 5 oktober 2000
Lars Elinderson (m)
Lars Björkman (m)
Elizabeth Nyström (m)
Kent Olsson (m)
Göran Lindblad (m)