1 Innehållsförteckning 2
3 Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen begär att regeringen i samband med vårpropositionen återkommer med en handlingsplan för utvecklingen av den polisiära verksamheten. Denna plan bör även innehålla en redovisning av behovet av resurstillskott som uppkommer vid genomförandet av planen i enlighet med vad i motionen anförs.
2. Riksdagen begär att regeringen lägger fram förslag till ändring så att polismyndigheterna åläggs att avsätta en viss del av sin budget till nyrekrytering.
3. Riksdagen begär att regeringen lägger fram förslag till riktlinjer för hur mycket återkommande utbildning i den löpande verksamheten varje polis skall erhålla.
4. Riksdagen begär att regeringen presenterar kostnadsberäkning och tidsplan i enlighet med vad i motionen anförs om polisens tillgång till skjutvapen, pepparsprej och elbatong.
5. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av uppkopplade datorer i polisbilarna.
6. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om enmanspatrullering.
7. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om decentraliserat budgetansvar.
8. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om kommunalt engagemang i närpolisverksamheten.
4 Inledning
Polisens uppgift är att tillförsäkra den enskilde rättstrygghet och rättssäkerhet, förebygga och upptäcka brott samt se till att den som begått brott identifieras och lagförs. Om detta finns enighet bland riksdagens partier. Tyvärr riskerar denna målsättning att bli enbart en målsättning utan reellt innehåll. Detta beror på brister i förutsättningarna för polisen att leva upp till de uppsatta målen och i ambitionerna hos dagens majoritet att på allvar se till att förutsättningarna skapas.
Vi moderater har återkommande protesterat mot nedrustningen av polisen. När regeringen nu föreslår vad den själv kallar en "storsatsning" på polisen har vi på nytt anledning att protestera. Budgetpropositionen innebär att polisen för de kommande åren kommer att fortsatt sakna resurser för att kunna leva upp till uppsatta mål. Behovet av ytterligare medel, vilket vi utvecklar i vårt alternativ till regeringens budgetförslag, motion 2000/01:K278, Ett starkare rättsväsende, är en nödvändig förutsättning för en effektiv och stark polis. Även om vårt förslag till nödvändig förstärkning skulle få gehör är detta inte tillräckligt. Även andra förändringar inom polisen krävs för att vi ska nå målet.
Situationen är akut och, med de alltför svaga och dåligt samordnade förslag regeringen för fram, inte avhjälpt inom en överskådlig framtid. Därför menar vi moderater att regeringen bör få i uppdrag att i samband med vårpropositionen återkomma med en handlingsplan för utvecklingen av den polisiära verksamheten. Denna plan bör även innehålla en redovisning av behovet att resurstillskott som uppkommer vid genomförandet av planen. Vi vill i denna motion peka på ett antal förslag till förbättring och förändring som bl.a. i Kanada visat sig ge goda effekter. Inte minst kan noteras den kanadensiska polisens mycket höga uppklaringsprocent. Samtidigt har polisen ett ytterst stort förtroende hos den kanadensiska allmänheten.
5 Personalsituationen inom polisen
Personalsituationen inom polisen visar att ett ökat anslag är nödvändigt, men inte tillräckligt. Vakanserna är många och medelåldern är extremt hög. Bristen på poliser resulterar i att det långsiktiga, brottsförebyggande arbetet måste läggas åt sidan för akuta insatser. Den höga medelåldern resulterar i att personal tvingas utföra arbetsuppgifter, som inte passar deras ålder. Detta senare resulterar i ökad sjukfrånvaro med ytterligare belastning på kvarvarande personal som följd. Rikspolisstyrelsen (RPS) anger att verksamheten med de utökade krav, som följer av Schengeninträdet, ökning av gränsöverskridande kriminalitet och annan grov kriminalitet etc. har behov av ca 19.000 poliser. Regeringens förslag innebär att vi inte kommer att nå detta mål inom överskådlig tid. Kortsiktigt är det nödvändigt att utbildningen utökas kraftigt, men vi måste samtidigt gardera oss mot ett framtida utnyttjande av personalkostnaderna som budgetregulator. Därför förespråkar vi att regler införs, som ålägger polismyndigheterna att avsätta en viss del av sin budget till nyrekrytering.
6 Kompetensutveckling
Regeringen anger i budgetpropositionen att fem procent av arbetstiden används för utbildning. Någon analys av kompetensnivån inom polisen finns emellertid inte. I RPS anslagsframställning påpekas att många poliser och civilanställda inte har den kompetens som behövs för att möta framför allt framtida men också gällande krav. Som skäl anges bl.a. eftersatt kompetensutveckling. Det rådande ekonomiska läget och den operativa situationen har medfört att många myndigheter har bedömt sig inte ha möjlighet att i tillräcklig utsträckning utveckla personalens kompetens.
För en effektiv och stark polis krävs ständig utbildning. Kunskap om ny teknik och lagstiftning måste föras ut till varje polisman. Det är också viktigt att den enskilde polisen får återkommande information om nya metoder, kriminalitetens utveckling och förändring, prejudikat och JO-utlåtanden, narkotikakulturens förändringar, sociologiska landvinningar osv. Hög kompetens skapar trygga och effektiva poliser med minskad benägenhet till bl.a. övervåld, alternativt passivitet. I den handlingsplan, vi moderater efterfrågar, bör därför riktlinjer för hur mycket återkommande utbildning varje polis i den löpande verksamheten ska erhålla ingå som en viktig del.
7 Den enskilde polisens utrustning
I Sverige har det uppkommit en diskussion om polisens tillgång till och användning av vapen. Inom RPS ser man just nu på möjligheten att utrusta poliser med pepparspray och andra mindre farliga vapen. Dessa har bl.a. framställts som ersättning för skjutvapen. Enligt vår uppfattning bör varje polis utöver tillgång till skjutvapen också ha tillgång till pepparspray och elbatong. Skjutvapnen ska inte ersättas, men i situationer då en person måste oskadliggöras, ska polisen har tillgång till alternativ, för att efter behov kunna använda det minst farliga. Utöver fördelen för den som drabbas av vapnet ger det polisen en trygghet. Våra poliser vill inte använda sina skjutvapen, men i farliga situationer, då det kan vara svårt att besinna sig, ligger det nära till hands att tillgripa skjutvapen om man inte har något alternativ. En komplettering av vapnen för polisen på det sätt vi föreslår är naturligtvis kostnadskrävande, varför en tidsplan och kostnadsberäkning bör presenteras.
RPS pekar i sin anslagsframställning på behovet av en upprustning av polisens radiokommunikation. Enligt RPS föreligger det en överhängande risk för att vi om några år står utan godtagbara radioförbindelser, vilket skulle vara fatalt för möjligheterna att fullgöra ålagda uppgifter. Det är också behövligt med en upprustning av datortillgång. Varje polisbil bör innehålla en direktuppkopplad dator. Detta skulle öka upptäcktsrisken och också uppklaringsprocenten, särskilt som ett centraliserat register är aktuellt. En erfaren polis kan - ofta av tecken andra inte kan se - uppfatta misstänkta situationer. Den polis som, via (bristfällig) radioförbindelse, ska söka kontakt med kollegor för att kontrollera exempelvis en parkerad bil avstår säkert ofta från detta med tanke på den tid som åtgår och som skulle kunna användas till annat. Om polisen i stället omgående under färd kan knappa in nödvändiga uppgifter och få svar om bil och/eller bilförare ser han att tiden används effektivt och är därför mera benägen att göra detta.
8 Enmanspatrullering
Vi moderater har i olika sammanhang framfört skäl för en ökning av enmanspatrullering. Efter att ha studerat polisens arbete i Kanada har vi funnit en modell, som det finns skäl för oss i Sverige att ta efter. Vid bilpatrullering inom ett område med två bilar kan den ena var besatt med två poliser och den andra med en. På så sätt kan man sammantaget ha större områden täckta med synlig polis. Vid incidenter, som en ensam polis inte räknar med att klara, kallar närmast berörd polisbil till sig den andra, varvid tre poliser gör ingripande. Om omhändertagande är behövligt kör den dubbelbemannade polisbilen iväg med den gripne medan den ensampatrullerande gör nödvändig syn, förhör etc. Detta är en klar effektivisering utan ökad risk för polisen.
9 Budgethantering
Det svenska polisväsendet är ytterst centraliserat. Det senaste årtiondets omorganisation är säkert nödvändigt för att klara framtida krav på polisverksamheten, men centraliseringen har inneburit en maktlöshet ute i verksamheten. En områdespolis, som inte har en egen budget att disponera och påverka, bidrar knappast heller till förändringsarbete och effektivisering. Den av oss efterfrågade handlingsplanen bör också innehålla riktlinjer för en så långt möjligt decentraliserad budgethantering.
10 Kommunalt engagemang
Under senare år har återkommande krav rests på återinförandet av en kommunal polis. Vi moderater menar att fördelarna med en statlig polis överväger starkt. Om man emellertid eftersträvar ett medborgarperspektiv på den polisiära verksamheten måste åtgärder vidtagas. Dagens beslutsordning och påverkansmöjlighet minimerar kommuninnevånares inflytande. Människors uppfattning om vad som exempelvis bör prioriteras i den polisiära verksamheten varierar kraftigt från storstad till glesbygd. Även polisens egna prioriteringar kan många gånger avvika från kommuninnevånarnas uppfattning. Polisen är allmänhetens tjänare och bör därför rimligen för sin verksamhet kunna påverkas av allmänheten och inte bara av rikspolitiker och RPS. I den efterfrågade handlingsplanen bör därför också föreslås hur en organisation på områdesnivån skulle kunna utformas för att närpolisverksamheten också i verkligheten ska kunna bli nära människorna. I detta sammanhang finns det också skäl att peka på den uppgivenhet många av dagens polisstyrelseledamöter känner. Regeringen bör därför utvärdera denna verksamhet och föreslå förändringar för att skapa likartade förutsättningar över landet.
Stockholm den 4 oktober 2000
Gun Hellsvik (m)
Anders G Högmark (m)
Maud Ekendahl (m)
Jeppe Johnsson (m)
Anita Sidén (m)
Cecilia Magnusson (m)
Karin Enström (m)
Lars Björkman (m)