Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om vikten av ökade resurser till polisen.
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om vikten av att öka antalet utbildningsorter och därmed antalet aspiranter för utbildning av poliser.
Motiv för våra förslag
Strax utanför Hofors händer en allvarlig olycka en tidig lördagmorgon. Det tar polisen drygt en timma att komma till platsen. Översvämningar i Hälsingland. Räddningstjänsten tvingas göra avspärrningar eftersom det bara finns en polis i tjänst. Avståndet mellan medborgare och närmaste polis blir allt längre och många av våra små orter saknar fast stationerad polis stora delar av dygnet. För få poliser leder till lägre upptäcksrisk.
Brottsligheten ökar när stora delar av vårt län lämnas åt sitt öde.
Enligt en artikel i Ljusnan den 2 september framkommer ett annat exempel på hur stort problemet är. Natten mot torsdagen attackerades fyra välkända män av ett gäng aggressiva ungdomar - mitt i Bollnäs. Och när det händer har polisen en patrull på två man att sätta in - och deras bevakningsområde är Bollnäs och Ovanåker. När så stora bråk är igång är det svårt för polisen att ingripa. Risken att bli skadad är för stor säger en av poliserna, dessutom skulle vi behöva minst tio man för att klara upp det. Men de är aldrig fler än två under vardagsnätterna.
Polisen saknar resurser, både personellt eller ekonomiskt att genomföra de uppgifter Sveriges riksdag ålagt dem att göra.
Något måste göras och det brådskar. Genomsnittsåldern i kåren ligger runt 46 år. Antagningen till polisutbildningen måste öka och genomdrivas på fler orter utöver de nuvarande för att fylla det kommande behovet. Enligt polisens egna beräkningar behövs ca 19 000 poliser för att klara arbetsuppgifterna. I dagsläget finns drygt 16 000.
Stockholm den 28 september 2000
Anne-Katrine Dunker (m)
Patrik Norinder (m)