Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om lagöversyn mot gränsöverskridande kriminalitet.
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om ökade polisresurser i Blekinge.
Motivering
Blekinge är ett län som under lång tid betraktats som en återvändsgränd geografiskt sett. Sedan Berlinmurens fall har dock flera nya färjeförbindelser upprättats över Östersjön, både till Lettland och Polen. Färjan mellan Karlskrona och Gdynia är en snabbt växande transportled för personbilar, lastbilar och också turister i båda riktningarna. Trafiken väntas öka i och med Öresundsbrons öppnande.
Effekterna av dessa nya kommunikationer välkomnas av Blekinges befolkning i stort. Nya arbetstillfällen skapas, turismen ger ökade inkomster och resemöjligheterna ökar. Det kulturella utbytet har också ökat kraftigt och nya vänskapsband knyts mellan människorna på många sätt - i skolor, i kyrkor, i föreningar, i näringslivet.
Dock finns det en mörk sida av saken och det är den ökande kriminaliteten. Så gott som varje dag är länstidningarna fyllda av artiklar om utländska medborgare som försökt föra ut stöldgods från Sverige. Det kan röra sig om exempelvis stulna bilstereoapparater, mobiltelefoner, cd-skivor, kläder och skor. Vid flera tillfällen har inte åklagare kunnat bevisa att det rört sig om stöldgods och förövarna har släppts och fått godset med sig hem. I några fall har också domarna blivit villkorliga och ingen utvisning har skett trots erkännande från de gripna personerna. Det rör sig också om cigarettsmuggling in till Sverige där inte sällan polis och åklagare står maktlösa när lastbilschaufförerna nekar till kännedom om lasten.
Många av de utpekade gärningsmännen är litauiska medborgare. Enligt uppgifter i pressen finns det inte rutiner för att svenska myndigheter kan informera litauiska myndigheter om vilka litauiska medborgare som begår brott i Sverige. En talesman för polisen hävdar att det behövs en lagändring i Sverige som tillåter denna information samt att detta skulle förebygga mycket av kriminaliteten. Detta bör regeringen se över.
Denna brottslighet riskerar tyvärr att skapa en negativ bild av alla litauiska besökare i Blekinge vilket är mycket olyckligt. Karlskrona har sedan 1989 en litauisk vänort i staden Klaipeda och det är viktigt att alla åtgärder vidtas för att förebygga kriminaliteten och upprätthålla de vänskapliga förbindelserna mellan våra länder.
Att polisen dessutom saknar tillräckliga resurser för att bemöta den här typen av brottslighet förstärker känslan av otrygghet hos människor. Polisens resurser i Blekinge behöver förstärkas, särskilt med tanke på att länets hamnar utgör yttre gräns för EU.
Stockholm den 28 september 2000
Johnny Gylling (kd)