1 Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av en ny polishögskola.
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att antalet närpoliser bör vara en per 1 000 invånare.
3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om polisens arbetssituation.
2 Polisen inför 2000-talet
Enligt Rikspolisstyrelsens prognos över personallägets utveckling till år 2003 beräknas antalet poliser minska med ytterligare 500 om inte intagningen av elever till polishögskolan ökar väsentligt. Den förhållandevis höga medelåldern och pensionsavgångar framöver bidrar till att behovet av nyrekrytering är mycket stort. Det går idag inte att exakt ange hur många poliser som är i tjänst, hur många som är sjukskrivna eller hur många som är kommenderade till annan tjänstgöring. Polisen håller dock på att bygga upp ett centralt system över anställda.
I det budgetunderlag som Rikspolisstyrelsen lämnade till regeringen inför vårbudgeten angav man att antalet poliser behöver öka från 16 200 till 19 000 för att klara de mål som statsmakterna ställt upp. Regeringen gav polisen ett nettotillskott på cirka 200 miljoner kronor. Enligt Rikspolisstyrelsen räcker detta endast till att kompensera statens löneavtal. Enligt uppgift behöver Rikspolisstyrelsen 1,5 miljarder kronor för att kunna utföra sitt uppdrag. I budgetpropositionen skriver regeringen att "trots stora ansträngningar de senaste åren för att anpassa polisens verksamhet till de ekonomiska förutsättningarna, är polisens ekonomiska situation alltjämt bekymmersam". Det är positivt att regeringen ökar resurserna till polisen men vi anser inte att det är tillräckligt.
Krisen inom polisen är uppenbar och har så varit under en längre tid. Både på landsbygden och i storstäderna saknas resurser. Denna urholkning av rättsväsendet har bland annat lett till en utveckling på kommunal och nationell nivå som kräver en samlad nationell debatt. Råder det ett slags undantagstillstånd när agerande av offentliga instanser inte föregås av demokratiska beslut utan tvingas fram på grund av rådande krissituationer? Kommuner anlitar vaktbolag för att skydda medborgarna. Resurserna finns inte men uppgiften måste utföras, vem är då ytterst ansvarig? Dåvarande justitieminister Laila Freivalds uppmanade polisen att "jobba på kredit". Planering och långsiktig strategi raseras. Detta kan inte vara en ansvarsfull politik och nu måste regeringen inse konsekvenserna av de besparingar som gjorts inom rättsväsendet. Den demokratiska processen är hotad.
Kristdemokraterna ställde en fråga till dåvarande justitieminister Laila Freivalds i juni 2000 om vilka åtgärder justitieministern avsåg att vidta för att klargöra för polisstyrelserna hur rationaliseringsarbetet kan genomföras samtidigt som verksamhetsmålen uppnås. Hon svarade då att vi har ett fungerande styrsystem som ger myndigheterna den ledning som de behöver för planeringen av sin verksamhet. I en mål- och resultatstyrd verksamhet ska det finnas utrymme för myndigheterna att anpassa verksamheten och rationaliseringsarbetet efter de lokala förutsättningarna. Ett intressant påpekande mot bakgrund av att målen som preciseras av Rikspolisstyrelsen är utvecklade inom ramen för budgetprocessen vilka då slutligen påverkas av de resurser som ställs till polisdistriktens förfogande. Det ankommer på regeringen att till landets polismyndigheter fördela medel som anvisas för polisväsendet. Detta sker via Rikspolisstyrelsen. Men om inte Rikspolisstyrelsen har tillräckligt med resurser att fördela vilket är fallet idag, går det inte att leva upp till verksamhetsmålen. Den lokala myndigheten ska anpassa verksamheten och rationaliseringsarbetet efter de lokala förutsättningarna. Det som sker idag är att verksamheten måste anpassas efter budgeten vilket innebär att stora delar av landet står utan polis kvälls- och nattetid. I vissa fall finns en ensam polis i tjänst som ska fungera som utryckningspolis. Dennes arbete anpassas efter verkligheten och hjälp vid ett ingripande från närmaste utryckningspolis kan därför dröja 1 timma eller i vissa fall längre.
3 Polisutbildning
Den nya grundutbildningen för poliser påbörjades i januari 1998. I den första kursomgången antogs 68 elever och under hösten började ytterligare 185 elever. En ökning av antalet aspiranter är nödvändig för att långsiktigt säkerställa en godtagbar personalförsörjning, förbättra åldersstrukturen och höja kompetensen. Enligt Rikspolisstyrelsen behövs en rekrytering på 600-650 studerande per år om antalet poliser inte drastiskt ska minska ytterligare.
Vi anser att rekryteringen måste öka i snabbare takt. Den nya polishögskolan i Umeå måste kompletteras med ytterligare en skola geografiskt så förlagd att unga från olika delar av landet söker till polishögskolan.
4 Närpolisreformen
Polisen har genomgått många omorganisationer. Det vore fel att idag riva upp närpolisverksamheten. Närpolisreformen är en utmärkt tanke som behöver få tid och resurser att utvecklas. Vad vi som politiker kan göra är att reagera över den nonchalans med vilken regeringen behandlar polisens behov och i förlängningen också den enskilde medborgarens behov. Staten har ett ansvar som inte kan delegeras i rättssamhället. Trots det finns det allvarliga brister. Bilden av ett rättssamhälle i kris står oemotsagd. Medborgarnas förtroende minskar för varje dag som går.
Det är medborgarna som ska sätta gränser för vad som är acceptabla besparingar i samhället, prioriteringar gjorda från centralt håll. Bekämpning av brott är huvuduppgiften för den lokalt förankrade polisen som måste ges resurser att kunna bedriva en fungerande verksamhet.
Närpolisreformen infördes 1994 efter ett riksdagsbeslut. Närpolisreformen byggde på goda intentioner och många gick in i den nya organisationen med glädje och förväntan. Idag har flertalet tappat den gnistan.
Istället kan vi konstatera att närpolisen knappt har någon tid att arbeta förebyggande. Arbetstiden går åt till utryckningsverksamhet och får man tid över måste man försöka minska utredningshögen.
Antalet närpolisområden i landet har minskat med en fjärdedel mellan åren 1966 och 1999. Enligt BRÅ, Brottsförebyggande rådet, har närpolisområdena skurits ned från 480 till 360 under de senaste åren. Idag finns en närpolis per 1 400 innevånare. Kristdemokraterna anser att ett rimligt mål inom de närmaste åren borde vara att det ska finnas en närpolis per 1 000 innevånare.
5 Arbetssituationen inom polisen
Många inom poliskåren är långtidssjukskrivna. Polisarbetet är slitsamt, personalpolicyn är otillräcklig och rehabiliteringsinsatserna minimala. Åldersstrukturen inom polisen gör att alltfler inte kan arbeta med utryckningstjänst och medborgaren står då utan polis. I budgetpropositionen skriver regeringen att många myndigheter satsar på att förbättra sin kompetens genom att anställa analytiker, statistiker och andra experter. Kompetensen ska höjas och det anser vi är bra. Men det är viktigt att det finns kompetenta rehabiliterare som kan stötta och hjälpa dem som går långtidssjukskrivna så att dessa kan återkomma i arbete.
Vid besök hos olika närpolisverksamheter i landet kan man bara konstatera att många polischefer har gett upp. Skrämmande exempel finns på hur det som var själva kärnan i närpolisreformen, det förebyggande polisarbetet, helt kommit bort. Ett polisdistrikt berättar; av dygnets 24 timmar ska 8 gå till utryckningsverksamhet och 16 till närpolisverksamhet. Men de 8 timmarna utryckningsverksamhet är ju fördelade på hela dygnets alla timmar, därmed styckas den så kallade närpolisverksamheten sönder och blir en halvtimma här och en halvtimma där. Ambitionen att närpolisverksamheten ska uppgå till 40 procent av verksamheten uppnås aldrig. Alltför ofta snyggas siffrorna till genom att slå ihop utryckningspolis med närpolis. Ett annat polisdistrikt berättar att innan reformen kom var de ganska bra på att vara ute bland befolkningen. De hade ungdomslag, fotpatruller etc. men allt det försvann när polisen skulle omorganisera sig samtidigt som resurserna minskade. Enligt Rikspolisstyrelsen har det varit nödvändigt att minska närpolisens verksamhet för att klara av det som brukar betecknas som måsteverksamhet, nämligen i huvudsak ingripandeverksamheten.
I budgetpropositionen 2001 skriver regeringen att "mycket tyder på att polisen i närpolisområdena, där det problemorienterade arbetet först introducerades, kommit att arbeta alltmer händelsestyrt. Det innebär att utvecklingen går i fel riktning. Det är inte heller tillfredsställande att ingripandeverksamheten i betydande utsträckning förblivit opåverkad av de åtgärder som vidtagits för att problemorientera verksamheten." Det är uppenbart att resursbrist har lett till att införandet av det problemorienterade arbetssättet inte fått genomslag. Det vill vi kristdemokrater ändra på.
Alla beslutsfattare som studerat närpolisverksamhet från andra länder måste inse att i inledningsfasen kostar närpolisverksamhet mycket pengar, vinsterna kommer senare. Detta har helt och hållit förbisetts. Vi kristdemokrater anser att statusen och utvecklingen på närpolisarbetet måste höjas. Ambitionen måste vara att få en fungerande polisverksamhet som har resurser till sitt förfogande så att de kan arbeta med det som är polisens huvuduppgifter; att förebygga brott, upprätthålla ordning samt utreda och beivra brott.
6 Motverka vardagsbrottsligheten och öka tilltron till rättsväsendet
Alla är överens om att all brottslighet, inklusive vardagsbrottsligheten, måste bekämpas. Till vardagsbrottslighet brukar räknas bostadsinbrott, cykelstölder, bilstölder, klotter och skadegörelse m m. När anmälningar av detta slag kommer in till polisen skrivs en anmälan för försäkringsbolagets räkning, sedan avskrivs ärendet. Detta är mycket olyckligt och på så sätt förlorar allmänheten förtroendet för polis och rättsväsende.
Kommuner som Gävle och Katrineholm hyr in vaktbolag. Bevakning, konsulttjänster och säkerhetsutrustning omsätter omkring 12,5 miljarder kronor per år. De uppgifter som polisen inte hinner utföra får vaktbolagen ta över. Inbrotten i Gävle har härmed sjunkit med 80 %, en glädjande siffra och en lönsam verksamhet både för vaktbolagen och kommunerna. Ännu längre går den enskilda medborgaren som inte har råd med bevakningsbolag. Här erbjöds inga alternativ; polisen kan inte skydda hans egendom, kostnaden för vaktbolagets tjänster blir alltför hög. Näringsidkaren skjuter inbrottstjuven i benet. Gärningsman blir brottsoffer. Brottsoffret blir gärningsmannen som hyllas för sina insatser. Allmänhetens tilltro till rättssamhället får åter igen en allvarlig knäck.
7 Närpolisverksamheten i Stockholm
I höst kommer enligt uppgift flera av närpolisstationerna i Stockholm att slås samman för att spara pengar. Försäkringsbolag och ordningsvakter kommer att ta över en del av polisens arbetsuppgifter i framtiden. Då närpolisreformen trädde i kraft i Stockholm hade man 60 närpolisdistrikt. Idag är det 57. Av 1 700 tänkta närpoliser finns det idag i praktiken 600. Trots extra tillskott på 80 miljoner kronor går Stockholmspolisen back år 2000 med cirka 70 miljoner kronor enligt uppgift. Enligt polisförbundets ordförande i Stockholms län, Lars Ericsson, har samhället blivit lurat på närpolisreformen och det ansvaret lägger han på Justitiedepartementet.
Rikspolischef Sten Heckscher får i skriften Polis i förändring, frågan vad problemorienterat arbetssätt innebär? Rikspolischefen svarar: "Att man frigör sig från ärendefixering och att arbetet inriktas på att komma åt orsaker till varför brott begås. Det problemorienterade arbetet innebär att polisen handlar proaktivt och sätter upp långsiktiga mål för verksamheten." Tyvärr har nedskärningar lett till att detta arbetssätt inte varit möjligt. Det är hög tid att skapa förutsättningar för polisen att kunna arbeta på det sätt Rikspolischefen beskrev. Det går inte att sopa bort brottsligheten genom att skapa en ny organisation, det erfordras samtidigt resurser.
Regeringen påpekar i budgetpropositionen för år 2001, att det problemorienterade arbetet måste utökas. Men hur ska detta kunna genomföras i verkligheten? Regeringen skrev i budgetpropositionen hösten 1999 att "arbetet med att anpassa polisens arbetstider till verksamhetens behov är viktigt för det problemorienterade arbetet. Ett instrument för en sådan anpassning är s.k. periodplanering". Samtidigt konstaterade man att det enbart är 15 procent av närpoliserna som periodplanerar arbetstiden. Övriga hinner inte göra detta. I budgetpropositionen för 2001 står det att RPS menar att "periodplanering, rätt använd, erbjuder en för alla parter förmånlig flexibilitet och är ett nödvändigt inslag i det problemorienterade arbetet". Vi Kristdemokrater hävdar att detta är omöjligt utan ytterligare resurser, bättre styrning av den genomsnittsliga veckoarbetstiden och förbättrade instrument för verksamhetsbedömningar.
Polisens arbetstider och vilka arbetsuppgifter som ska prioriteras måste också få en bra lösning. I en skrivelse från regeringen maj 1999 beskrivs vad de civilanställda ska arbeta med. Problemet är att fler civilanställda behövs för att få ut poliserna i operativt arbete. Facklig personal inom polisen hävdar att man omgående skulle kunna få 700 poliser i operativt arbete ute på gator och torg genom att ta in civilanställd personal. Varför görs inte detta?
Följande scenario är en del av vardagen: en läkare begär handräckning för en person med psykiska besvär. Beslut om husrannsakan fattas, hämtning sker, transport till läkare, skydd under läkarundersökning, transport till ett annat sjukhus, 22 mil och över fem timmars arbete. Under denna tid har ingen polis funnits att tillgå i det närpolisområde där denna patrullerande bil skulle vara. Noterbart är också de transporter som polisen får göra från avgiftningsenheten på sjukhuset till olika behandlingshem med långa restider. Statistik visar att enbart i Jönköpings län har en nästan fyrdubbling av begärda handräckningar skett under de senaste åren. Vi behöver fler poliser men vi behöver också genomlysa vilka arbetsuppgifter polisen ska arbeta med och därför välkomnar vi den utredning som på initiativ av Kristdemokraterna fått majoritet i riksdagen att utveckla vad polisen enligt lag ska arbeta med.
I rationaliseringsivern har man dragit in på arrestantvakter. När någon alkohol- eller drogpåverkad tas in på de mindre polisstationerna blir konse- kvensen att två poliser måste köra långa sträckor för att den intagne ska komma till arresten under natten. Två poliser som ska genomföra utryckningstjänst på orten är borta tre till fyra timmar för att lämna den berusade till närmaste arrest. I detta sammanhang bör även nämnas den mycket ansvarsfyllda uppgift som vakthavande befäl har i frågan. Då den berusade/påverkade personen tagits in av de tjänstgörande poliserna ska vakthavande befäl via telefonsamtal göra bedömning, efter polismännens beskrivning, om personen ska tas om hand. Detta kan inte vara ett acceptabelt förfarande. Om det går så bra för Sverige som regeringen framhåller borde det finnas ekonomiska resurser att rusta upp rättsväsendet och återskapa rättstryggheten för samhällsmedborgarna.
Stockholm den 26 september 2000
Ragnwi Marcelind (kd)
Ingvar Svensson (kd)
Rolf Åbjörnsson (kd)
Kjell Eldensjö (kd)
Chatrine Pålsson (kd)
Ingemar Vänerlöv (kd)
Björn von der Esch (kd)
Inger Strömbom (kd)
Maria Larsson (kd)
Magda Ayoub (kd)
Dan Kihlström (kd)