Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av att analysera och utvärdera de senaste årens avskrivningar inom polisen. Motivering
Från och med 1 januari 1999 gäller nya regler vad gäller styrning av polisen (i prop.1998/99:1 utg.omr. 4 avsnitt 4:7, JuU 5). Förändringarna innebär i huvudsak följande: En polismyndighet styrs av en polisstyrelse. Länsstyrelsen har inte längre något ansvar för polisverksamheten i länet. Varje län utgör ett polisdistrikt. Rikspolisstyrelsen har tagit över länsstyrelsernas ansvar för tillsynen av verksamheten.
I enlighet med detta har, i regleringsbrevet för polisen, Rikspolisstyrelsen ålagts att utveckla polisväsendets förmåga att analysera uppnådda resultat så att de på ett bättre sätt än idag kan ligga till grund för polisens egen planering och för statsmakternas styrning av polisen.
Med anledning av detta uppdrag vill vi fokusera på en allvarlig brist i polisens arbete som blivit uppenbar de senaste åren. Polisens resurser minskar samtidigt som antalet avskrivna ärenden ökar. Under 1999 minskade antalet ärenden från polis till åklagare med 17 000.
Genom att nya regler infördes gavs polisen större befogenheter att avskriva anmälningar. Idag finns en risk att denna avskrivningsmöjlighet har använts för mycket i avsikt att hålla nere ärendebalanserna. En pressad arbetssituation med ökad arbetsbelastning, färre poliser och mindre resurser kan vara förklaringen.
Samtidigt rapporterar åklagarsidan att de får in undermåliga utredningar som försvårar möjligheten att leda en anmälan till fällande dom. Detta är inte minst allvarligt vid brott mot kvinnor och barn.
Det är inte acceptabelt att en anmälan om brott avskrivs lättvindigt. För att bevara rättssäkerheten och allmänhetens tilltro till rättssamhället samt avskräcka unga från att begå nya brott måste varje anmälan som kan utredas gå vidare till utredning.
Riksåklagaren har uttalat oro över utvecklingen av polisens brottsutredande verksamhet och pekat på att möjligheterna att klara upp brott minskat väsentligt under hela 1990-talet. Därför är det viktigt att analysera utredningsprocessen och utifrån ett helhetsperspektiv se över utredningsrutiner, organisation och kompetensförsörjning.
Mot bakgrund av ovanstående anser jag att Rikspolisstyrelsen tillsammans med Riksåklagaren bör tillsätta en inspektionsgrupp som utvärderar och analyserar de senaste årens avskrivningsiver inom polisen. Frågan bör analyseras och utvärderas.
Stockholm den 26 september 2000
Ragnwi Marcelind (kd)
Ingvar Svensson (kd)
Rolf Åbjörnsson (kd)
Kjell Eldensjö (kd)
Chatrine Pålsson (kd)
Ingemar Vänerlöv (kd)
Björn von der Esch (kd)
Inger Strömbom (kd)
Maria Larsson (kd)
Magda Ayoub (kd)
Dan Kihlström (kd)