Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att renodla polisens arbetsuppgifter.
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om utbildning för landets poliser.
3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om ökade resurser till polis och rättsvårdande myndigheter.
Trygghet
En grundbult i ett demokratiskt samhälle är att medborgarna skall kunna känna trygghet. Känslan av maktlöshet som infinner sig när ens personliga frihet har blivit kränkt är något som med alla medel måste bekämpas.
Så länge det finns människor med en bristande respekt för människovärdet, ägodelar och för samhället är det statens uppgift att se till att det finns en fungerande polismyndighet. Detta kräver resurser. I en tid då våldet och otryggheten ökar har regeringen valt att ge otillräckliga resurser till den myndighet som skall minska detsamma. Trygghet har idag blivit en bristvara.
Närpolisen
Under senare år har polisorganisationerna i länen förändrats, så även i Örebro län.
Närpolisorganisationen är en förutsättning för en decentraliserad polisverk- samhet. I tider av neddragning är det ofta landsbygden och småorterna som kommer i skymundan. Närpolisen står för den lokala förankringen. Det är viktigt att polisen har goda kommunikationer med allmänheten. Detta skapas då medborgarna känner polisen och då polisen känner medborgarna.
För att närpolisen skall kunna ha förutsättningen att lyckas med sitt uppdrag krävs resurser och utbildning. Polisväsendet måste ständigt anpassa sina kunskaper till tidens problem. Utbildning angående misshandlade kvinnor, incest och ungdomsvåld är frågor som borde prioriteras i polisutbildningen. Rättstryggheten kräver att polisen har tillgång till utbildad personal såväl på landsbygden som i småorter och städer. Att tro att vanliga medborgare skall kunna arbeta deltid som poliser, med det ansvar och det maktutövande det innebär, är orimligt.
För att trygga rättssäkerheten över hela Sverige och öka polisens närvaro i samhället bör man i stället renodla polisens arbetsuppgifter. Polisen skall ägna sig åt det som de är bra på att sköta, de polisiära uppgifterna, medan civilanställda skall sköta den dagliga praktiska och administrativa delen av polisens uppgifter. Antalet civilanställda inom polisen har på senare år minskat rejält vilket gjort att poliserna har fått ta över mycket av det administrativa arbetet.
Öka resurserna
Resurser till polis och rättsvårdande myndigheter måste kraftigt förstärkas. Åtgärderna bör inriktas på att öka den polisiära närvaron dygnet runt, att korta handläggningstider i domstolar och övriga rättsvårdande myndigheter, att ge mer resurser till kriminalvården för att förhindra återfall i brott samt att säkra de små tingsrätternas existens. Det ger ökad trygghet och minskad brottslighet.
Stockholm den 1 oktober 2000
Sofia Jonsson (c)