Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om ett kontinuerligt ekonomiskt stöd till vittnesstödsverksamheten.
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om barn som brottsoffer.
3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om polisens informationsskyldighet.
4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om socialnämndens behov av ökade ekonomiska resurser.
5. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om ersättning till enskild som fått fingerade personuppgifter.
Motivering
Regeringen föreslår i proposition 2000/01:79 Stöd till brottsoffer en strategi för att förbättra situationen för dem som utsatts för brott. Bland annat får Rikspolisstyrelsen, Riksåklagaren och Domstolsverket i uppdrag att i samverkan med Brottsoffermyndigheten genomföra utbildning i brottsofferfrågor för personalen och ta fram handlingsplaner för hur dessa myndigheter i framtiden ska förbättra sitt arbete med människor som utsatts för brott. Dessutom föreslår regeringen att rätten till målsägandebiträde utvidgas och socialtjänstlagen kompletteras så att socialnämndens skyldigheter att stödja och hjälpa brottsoffer förtydligas.
Kristdemokraterna välkomnar regeringens proposition. Att utsättas för brott är en traumatisk händelse som sätter djupa spår. Människor som drabbats av brott har rätt att erhålla kvalitativ hjälp för att kunna återgå till ett normalt liv. Metoder att möta och stödja människor som utsatts för brott behöver utvecklas, det återstår ännu mycket arbete. Det är viktigt att de åtgärder som nu vidtas innebär konkreta förbättringar i praktiken, inte enbart teoretiska målsättningar. Handlingsplanerna som upprättas måste följas upp med en strategi för hur dessa ska få genomslag i brottsoffrens vardag. Resursförstärkningar är därför helt nödvändiga för att klara av att utveckla stödet till brottsoffren. Regeringen föreslår att 9,5 miljoner kronor ska skjutas till under en tvåårsperiod för att stimulera verksamheten med vittnesstöd, lokalbrottsoffersamverkan och utbildningsinsatser för personal vid rättsväsendets myndigheter. Kristdemokraterna menar att det föreslagna tillskottet inte täcker de ökade kostnaderna som de förslag som presenteras i propositionen medför.
Behov av stöd och hjälp
I Förenta nationernas deklaration om brottsoffers rättigheter från 1995 anges vissa grundläggande principer som ska gälla för brottsoffer. Det handlar bland annat om rätt till skadestånd från gärningsmannen och från staten samt rätt till erforderlig medicinsk, psykologisk och social hjälp. I deklarationen anges bland annat att brottsoffren ska behandlas med respekt och medkänsla samt skyddas av rättsordningen. Vidare står att system ska skapas så att brottsoffren snabbt och enkelt får gottgörelse.
Verkligheten ser helt annorlunda ut. Vart tredje brottsoffer saknar, när polisutredningen är färdig och rättegången avslutad, förtroende för rätts- väsendet. Brottsforskaren och doktoranden i psykiatri Magnus Lindgren har på uppdrag av Rikspolisstyrelsen, Riksåklagaren och Domstolsverket undersökt frågan. Bristande information ansågs vara det allvarligaste problemet. 60 procent av de tillfrågade fick ingen information om brottsofferjourernas verksamhet. Detta är inte acceptabelt. 42 procent fick aldrig information av polisen att de hade rätt att få veta vad som hänt i ärendet. På frågan om man skulle anmäla en liknande händelse i framtiden svarade var femte att han var osäker. Sex procent visste inte och hela 14 procent svarade nej. Behovet av stöd och hjälp till brottsoffer är stort, ett kriminellt övergrepp drabbar inte heller enbart de direkt berörda. Barn och övriga anförvanter, arbetskamrater och vänner kan också påverkas.
Nämnda utredning (Lindgren 1999) visade också att 68 % av de tillfrågade kom i kontakt med åklagare först på rättegångsdagen. Majoriteten av brottsoffren var missnöjda med detta och hade önskat att få tala med åklagaren tidigare. Nu inför regeringen en skyldighet för åklagarna att informera målsäganden om beslut att väcka åtal fattas. Kristdemokraterna förutsätter att detta då kommer att leda till en tidigare kontakt mellan åklagare och målsäganden.
Några av de åtgärder som måste vidtas i arbetet med att förbättra brottsoffrens situation är utbildning och fortbildning för de grupper som i sitt dagliga arbete kommer i kontakt med brottsoffer. Dessa måste erhålla relevant kunskap om brottsoffers situation och behov. Kristdemokraterna menar att brottsofferkunskap skall vara en naturlig del av polisens utbildning och fortbildning. Andra åtgärder är förbättrade rutiner vid ärenden om besöksförbud samt nödvändig utrustning så att utsatta och hotade kvinnor får hjälp att kunna skydda sig mot förövaren.
Anpassade lokaler och vittnesstöd
Under de senaste åren har diskussionen förts angående bemötandet av målsägande och vittnen vid domstolarna. Allt för många tingsrätter saknar idag anpassade lokaler för målsäganden och vittnen. Kristdemokraterna har tidigare krävt att lokalerna i domstolarna bör vara så utformade att de brottsdrabbade, under ett förhandlingsuppehåll, erbjuds möjlighet att vistas i rum som är avskilda från den misstänkte och dennes släktingar och vänner. Detta bör även omfatta de vittnen som har kallats för att styrka målsägandens berättelse. Vi anser också att förhandlingarna bör anpassas och föras under sådana former som inte anses kränkande för brottsoffret. På varje tingsrätt måste anpassade lokaler finnas för målsäganden och vittnen. Så är inte fallet idag.
Tingshusvärdar bör finnas för att underlätta ett sådant förfarande. Brottsofferjourerna m.fl. gör en fantastisk insats vad gäller vittnesstöd. Målsättningen är att det på varje tingsrätt ska finnas frivilliga stödpersoner. Uppgiften för dessa personer är att ge vittnen och brottsoffer ett humant mottagande i domstolen, vara ett moraliskt stöd före och efter rättegången samt kunna svara på frågor och hänvisa vidare.
Regeringen säger i propositionen att vittnesstöd ska finnas vid samtliga tingsrätter och hovrätter inom tre år. Brottsoffermyndigheten och Domstolsverket ska få i uppdrag att ta fram en plan för hur regeringens mål ska kunna uppnås. Myndigheterna ska också medverka till att vittnesstödsverksamheten anordnas vid de orter där sådan verksamhet ännu inte bedrivs.
Kristdemokraterna välkomnar regeringens arbete med att utveckla vittnesstödsverksamheten. Rättsväsendet är beroende av att människor vågar vittna om det de varit med om. Vittnesstödsverksamheten kan bidra till att minska obehaget och rädslan att berätta om det som hänt. Erfarenheter visar att vittnesstödet fungerat bra och uppskattas av de rättsvårdande myndigheter som berörs. Det är också positivt att regeringen påpekar att uppbyggnaden av verksamheten ska ske i samråd med Brottsofferjourernas Riksförbund och andra berörda ideella organisationer. Här finns mycket kunskap som ska tas tillvara. Ett exempel där man arbetar aktivt med rekrytering av personer för vittnesstödsverksamhet och utbildning av dessa är Vänersborgs och Trollhättans Brottsofferjourer. Domstolarna i Vänersborg och Trollhättan har dock uttryckt en oro för den utökade kostnaden som vittnesstödsverksamheten medför. Om domstolen lägger i informationsblad om vittnesstödsverksamheten som bilaga med kallelsen till vittnet kommer detta då att innebära dubbla portokostnader? Detta belyser domstolarnas svåra ekonomiska situation.
Regeringen är villig att avsätta medel för att stimulera igångsättandet av vittnesstödsverksamheten vid de tingsrätter och hovrätter där verksamheten inte finns. Däremot är man inte beredd att fortgående stödja vittnesstödsverksamheten ekonomiskt. Detta är oroande. Vittnesstödsverksamheten får inte haverera på grund av bristande resurser. Liksom Domstolsverket gjort i sin remiss vill Kristdemokraterna påpeka att det är angeläget att verksamheten får en lämplig finansiell lösning. Vi menar att frågan om kontinuerligt ekonomiskt stöd till vittnesstödsverksamheten måste ses över. Brottsoffermyndigheten och Domstolsverket bör få i uppdrag att titta på hur ett ekonomiskt stöd skulle kunna förbättra vittnesstödsverksamheten ytterligare.
Barn som brottsoffer
Trots att regeringen antagit en strategi för hur man ska förverkliga barnkonventionen så återstår fortfarande en rad åtgärder för att förbättra barnens situation. Det är hög tid att se över hur vi kan hjälpa barn som utsatts för brott. Står dessutom barnet i beroendeförhållande till brottslingen krävs extra insatser. Barn kan inte värja sig som vuxna kan. Barn kan inte välja sin värld.
Att utsättas för brott är en skrämmande upplevelse som ofta lämnar bestående men. Det är därför oerhört viktigt att det barn som utsatts för brott bemöts av personal som är vana att uppfatta barns språk, signaler och behov. Socialtjänsten, polisen och åklagaren måste få adekvat utbildning och stöd i sitt arbete. I expertrapporten "Den rättsliga hanteringen" av doktorand Helena Sutorius och docent Christian Diesen, juridiska institutionen vid Stockholms universitet, sägs: "Dagens rättssystem tar inte tillräcklig hänsyn till barns intressen och den kunskap som finns om barn." Barn har ibland svårt att uttrycka i ord vad de varit med om. Det händer att en fullständig bild av händelseförloppet kommer fram först efter åtskilliga samtal. Ett fåordigt och motvilligt svar får därför inte sätta barnets trovärdighet på spel. Alla som i sitt arbete eller uppdrag kommer i kontakt med barn som utsatts för brott behöver ha förståelse för de särskilda förutsättningar som gäller. Förverkligandet av barnkonventionen är en ständigt pågående process. Barn som brottsoffer har rätt till en hög kvalitativ och säker rättslig behandling.
Polisens informationsskyldighet
De rättsvårdande myndigheternas skyldighet att ge information och stöd till dem som utsatts för brott har skärpts ett antal gånger under se senaste decennierna. Trots detta återstår mycket arbete vad gäller myndigheternas information till brottsoffer och vittnen. Polisen, åklagarna och domstolarna anser också själva att de måste bli bättre på det här området.
Regeringen föreslår att 13 a § i förundersökningskungörelsen ändras så att information om stöd lämnas i större utsträckning än vad som sker idag. Polisen ska enligt förslaget, när det är möjligt och lämpligt, fråga brottsoffret om denne vill att man ska kontakta en stödorganisation. Kristdemokraterna anser att polisen alltid, såvida det inte är omöjligt eller olämpligt, ska fråga brottsoffret om stödinsatser behövs. Kristdemokraterna utgår från att regeringen tar till sig denna synpunkt.
Komplettering av socialtjänstlagen
Regeringen föreslår i propositionen att socialnämnden ska verka för att den som utsatts för brott och dennes anhöriga får stöd och hjälp. Enligt ett förslag till ändring av socialtjänstlagen ska socialnämnden särskilt beakta att kvinnor som är eller har varit utsatta för våld eller andra övergrepp i hemmet kan vara i behov av stöd och hjälp för att förändra sin situation. Förändringen innebär att det klart framgår att socialnämndens ansvar utökas till att omfatta alla brottsoffer.
Kristdemokraterna tillstyrker förslaget men vill samtidigt påpeka att det i praktiken kan medföra utökade kostnader för kommunerna. Regeringen har för avsikt att låta Socialstyrelsen disponera sammanlagt 1,5 miljoner kronor för att kunna bedriva ett utvecklingsarbete till stöd för socialtjänsten i dess arbete med brottsofferfrågor men tar i övrigt inte upp ett ökat resursbehov för kommunerna.
Ekonomisk ersättning till enskild som fått fingerade personuppgifter
Rikspolisstyrelsen m.fl. har lämnat ett förslag om nationell handlingsplan för skydd av bevispersoner. Förslaget innebär att de personer som medges använda fingerade personuppgifter ska kunna erhålla en skälig ersättning för kostnader som kan uppkomma i samband med identitetsbytet.
Rikspolisstyrelsen har uttryckt farhågor att den aktuella ersättningen skulle belasta polisväsendets anslag och att inga medel skulle avsättas till styrelsen för själva förvaltningsuppgiften. Kristdemokraterna delar denna oro och utgår från att den ekonomiska frågan löses under den fortsatta beredningen av det nationella handlingsprogrammet.
Stockholm den 27 mars 2001
Ragnwi Marcelind (kd)
Ingemar Vänerlöv (kd)
Ingvar Svensson (kd)
Björn von der Esch (kd)
Rolf Åbjörnsson (kd)
Kjell Eldensjö (kd)
Amanda Agestav (kd)
Magda Ayoub (kd)
Dan Kihlström (kd)
Inger Strömbom (kd)
Maria Larsson (kd)