Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om sänkta skatter som ett effektivt medel mot ekonomisk brottslighet. Regeringens strategi
I regeringens skrivelse klargörs inledningsvis att regeringens strategi mot den ekonomiska brottsligheten ligger fast. Det övergripande målet är enligt strategin att "påtagligt minska den ekonomiska brottsligheten genom åtgärder som utgör en kraftig förstärkning av samhällets samlade insatser mot sådan kriminalitet".
De åtgärder som skall vidtas är att effektivisera verksamheten när det gäller att förebygga, upptäcka, utreda och lagföra ekonomisk brottslighet. I sammanhanget uttalar regeringen att en ökad tonvikt skall läggas vid det förebyggande arbetet. I det förebyggande arbetet ingår enligt regeringen att kontrollen skall effektiviseras och att myndigheterna skall utveckla ett problemorienterat arbetssätt.
Ingenstans i regeringens skrivelse framhålls att ett av de mest effektiva sätten att förebygga och minska ekonomisk brottslighet torde vara att sänka såväl enskilda skatter som det totala skattetrycket.
Skillnad mellan mål och verklighet
Det finns en betydande skillnad mellan uttalanden om att fokusera mer på det förebyggande arbetet och de reella prioriteringar som regeringens skrivelse ger uttryck för. Det är exempelvis ganska anmärkningsvärt att det brottsförebyggande arbetet ägnas endast två av skrivelsens sidor, där huvudbudskapet är att Brottsförebyggande rådet (BRÅ) skall få i uppdrag att utarbeta en modell för ett kommande nationellt program, medan skärpt skattelagstiftning upptar hela tolv sidor. Det är en talande prioritering som ganska väl beskriver regeringens och socialdemokratins inställning i frågan.
Det är självfallet angeläget att kraftigt begränsa de olika uttrycken för ekonomisk brottslighet. Därför krävs naturligtvis förenklad och förtydligad lagstiftning, effektiva och kunniga myndigheter och domstolar som kan beivra och lagföra ekonomisk brottslighet samt ett utökat internationellt samarbete. Det är synnerligen viktigt att kompetensutvecklingen på området förbättras. Rättsväsendet måste på ett bättre sätt än i dag kunna komma åt den komplicerade, stora och gränsöverskridande ekonomiska brottsligheten. I dag förefaller det, bland de ärenden som leder till åtal och fällande dom, vara en övervikt för förhållandevis lätt bevisbara mindre förseelser och mer eller mindre medvetna brott som begås av enskilda i övrigt ej kriminellt belastade medborgare.
Lägre skatter ger minskad ekonomisk brottslighet
Det är dock också viktigt att i det brottsförebyggande perspektivet föra in att åtgärder som att minska antalet skatter och sänka olika skattesatser kommer att leda till ett minskat antal ekonomiska brott. Det finns många exempel på att fler och fler som arbetar med skattefrågor i olika avseenden understryker att det finns ett tydligt samband mellan höga skatter och ekonomisk brottslighet. Höga skatter befrämjar dessutom uppkomsten och utvecklingen av en ökande svart arbets- och tjänstesektor. Ekobrottsmyndigheten varnar för att det höga svenska skattetrycket kan leda till ökad ekonomisk brottslighet. Riksskatteverket har uttalat att det vore angeläget med en försöksverksamhet med lägre skatter för hushållsnära tjänster för att därmed komma åt en ökande svart arbetsmarknad.
Det är mot ovanstående bakgrund angeläget att riksdagen ger regeringen till känna att ett av flera effektiva sätt att förebygga ekonomisk brottslighet är att sänka skatterna och skattetrycket. Sänkta skatter bör därför i det kommande nationella programmet ingå som ett av de medel som kan och skall användas för att förebygga ekonomisk brottslighet.
Stockholm den 14 november 2000
Marietta de Pourbaix-Lundin (m)