Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen begär att regeringen skyndsamt privatiserar SBAB. Motiven för mitt förslag
Under 1990-talets förra hälft genomfördes på den borgerliga regeringens initiativ en spridning av ägandet i Stadshypotek. Motivet var framför allt att detta bolåneinstituts offentliga prägel bidrog till en lägre finansieringskostnad, vilket snedvred konkurrensvillkoren på marknaden. Stadshypotek ingår nu i Svenska Handelsbanken-koncernen.
Parallellt med denna avveckling av ett offentligt engagemang på bolånemarknaden har emellertid staten byggt upp ett nytt institut med samma inriktning. Statens Bostadsfinansieringsaktiebolag (SBAB) startades 1985 för att hantera de statliga bolån som finansierades över statsbudgeten. Sådan långivning upphörde 1992. Året dessförinnan hade SBAB getts möjlighet att lämna fastighetskrediter i konkurrens på den öppna marknaden. Bankkrisen medförde ett behov av ett statligt kapitaltillskott 1994, och året därpå överfördes nödlidande och riskfyllda lån till likaledes statsägda Venantius AB. Från 1996 bedriver SBAB utlåning inte bara till flerbostadshus utan också till småhus och bostadsrätter.
Till stöd för SBAB:s verksamhet har staten utfärdat en avgiftsfri garanti på 45 miljarder kronor. Denna garanti, som är Riksgäldskontorets största enskilda åtagande av detta slag, har väckt EG-kommissionens uppmärksamhet och kritik. På samma sätt som de tyska delstaternas förbindelser med "Landesbanken" uppfattas den som ett otillåtet statligt stöd.
Det statliga ägandet och garantigivningen ger SBAB möjlighet till en bättre rating. Detta skall normalt medföra en lägre upplåningskostnad och utgör därmed en konkurrensfördel. Periodvis har ändå finansieringskostnaden i praktiken blivit högre än för de större privatägda konkurrenterna på den svenska marknaden, vilket f.n. är fallet.
Likväl försöker SBAB vinna marknadsandelar med hjälp av lägre priser på utlåningen, vilket resulterar i lövtunna marginaler. Av årsredovisningen 1999 framgår att räntenettot stadigt har sjunkit de senaste fem åren. Enligt den nyligen angivna halvårsrapporten stiger dessutom omkostnadsnivån.
Halvårsrapporten visar liksom föregående år ett rörelseresultat under 200 miljoner kronor, vilket kan jämföras med närmare 300 miljoner första halvåret 1998. Den svaga lönsamheten förklaras bl.a. av den jippobetonade marknadsföring som bedrivits mot allmänheten under senare tid. Sedan början av året erbjuds lägre ränta de tre första månaderna, om lånet tecknas via Internet. Detta strider mot Finansinspektionens regelverk, som säger att man inte skall sälja krediter med lockpris.
Trots en prissättning och ett risktagande som endast den som har skattebetalarna bakom sig kan kosta på sig är marknadsandelen oförändrad och utlåningsvolymen svagt sjunkande. I slutet av förra året utfärdade ratingföretaget Standard and Poor en varning för SBAB - en s.k. negative outlook, vilket brukar vara ett förbud om nedvärdering. Som skäl angavs "weak performance", vilket kan översättas med att företaget betecknas som svagpresterande.
Med de fördelar som statens ägande och garantigivning ger förmår således SBAB ändå inte hävda sig i konkurrensen. Staten bör inte bedriva en verksamhet som andra kan sköta lika bra eller bättre. SBAB bör därför snarast möjligt privatiseras. Med nuvarande tendens vad beträffar lönsamheten finns det anledning att räkna med att försäljningspriset blir lägre, ju längre man dröjer.
Stockholm den 2 oktober 2000
Lars Tobisson (m)