Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av översyn och förändringar i lagen om offentlig upphandling. Motivering
I kommuner, landsting och staten pågår regelbundet upphandlingar där egenregi prövas eller konkurrensutsätts. Vid dessa tillfällen skall upphandlarna följa lagen om offentlig upphandling.
Vad som händer berörda arbetstagare vid en verksamhetsövergång regleras i huvudsakligen i MBL och i LAS. Det finns dock anledning att studera relationen till andra delar av arbetsrätten.
Arbetsmiljölagen har till syfte att skapa delaktighet för den anställde vid förändring samt inflytande och samverkan för skyddsombud. Arbetsmiljölagens regler kommer dock i konflikt med lagen om offentlig upphandling i de delar där sekretessregler kommer in i bilden. Skyddsombud och arbetstagare kan inte tillvarata sina intressen fullt ut eftersom samtal om eventuella förändringar inte får vara föremål för diskussion. Arbetsmiljölagens regler sätts delvis ur spel.
Diskrimineringslagarna syftar till att skapa likabehandling mellan arbetssökande och mellan anställda. Det gäller för arbetsgivare, men inte i en upphandling. Det finns ingen rätt att ställa detta krav i förfrågningsunderlag på dem som lägger anbud. Det borde vara en självklarhet att det inte bara bör vara en möjlighet utan en skyldighet, särskilt av offentliga institutioner.
Lagen om offentlig upphandling har vad gäller seriositetsprövning sämre prövning än vad som gäller för privata sektorn där även kollektivavtal ingår i kontrollen från arbetstagarorganisationerna. Frågan är varför offentliga sektorn och privata sektorn skall behandlas olika i denna fråga.
Det finns sålunda anledning att se över lagen om offentlig upphandling, sekretessreglerna och deras relation till särskilt ovanstående tre områden, dvs. seriositetsprövning, icke-diskriminering och relationen till arbetsmiljölagens inflytande- och samverkansregler.
Stockholm den 5 oktober 2000
Anders Ygeman (s)