Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av att inom ramen för beredningen av Banklagskommitténs förslag närmare undersöka möjligheterna till lagstiftning om sparlånekassor och andra, mindre kreditinstitut. Motivering
I propositionen föreslår regeringen stopp för registrering av nya sparkassor, dvs. sådana små ekonomiska föreningar med ett begränsat antal medlemmar som bedriver sparkasseverksamhet i liten skala. Sådana sparkassor har funnits mycket länge i Sverige och existerar numera med stöd av en undantagsregel i bankrörelselagen och lagen om finansieringsverksamhet. Sparkassorna i fråga behöver inte tillstånd från Finansinspektionen men måste förstås som alla ekonomiska föreningar registreras hos Patent- och registreringsverket, PRV. Orsaken till regeringens förslag uppges vara att det på senare tid förekommit ett antal registreringar av sparkassor som befaras ha skett i kriminella syften.
Vi har naturligtvis ingen annan uppfattning än regeringen i fråga om önskvärdheten att med alla tillgängliga medel bekämpa ekonomisk brottslighet vilka uttryck den än tar sig. I detta fall kan dock ifrågasättas om inte de sparkasseföreningar som misstänks skulle ha kunnat stoppas av registreringsmyndigheten genom skärpt kontroll av uppgifterna i ansökningshandlingarna. Med anledning av att regeringen, som framgår av propositionen, nu också bereder Banklagskommitténs förslag i hithörande frågor vill jag emellertid föreslå följande.
I flera andra EU-länder finns något som kallas "credit unions" som närmast kan betecknas som sparlånekassor och som i många stycken påminner om de svenska sparkassorna. En väsentlig skillnad är att credit unions är uttryckligt reglerade i särskild lag och alltså inte existerar med stöd av en undantagsbestämmelse. De berörda medlemsstaterna har fått undantag för dessa kassor i bankdirektivet. Jag anser att det inom ramen för beredningen av Banklagskommitténs förslag bör undersökas om en lagstiftning motsvarande den som gäller för credit unions kan vara ett alternativ till de nuvarande undantagsbestämmelserna. En sådan utredning torde kunna göras inom Regeringskansliet. Därutöver kan det finnas skäl att undersöka om det finns behov av mindre, måhända tillståndspliktiga kreditinstitut med begränsat geografiskt operationsområde och med lägre krav på eget bundet kapital än de nuvarande kreditmarknadsföretagen har. Sådana mindre kreditinstitut skulle kunna tänkas spela en viktig roll för lokal mobilisering och främjande av småföretagsamheten och den sociala ekonomin. I flera europeiska länder dyker ett antal nya institutioner upp på kreditmarknaden, som finansierar nytt företagande särskilt vad avser social ekonomi och mikroföretag. Genom de bankfusioner som förevarit och alltjämt fortgår finns stor risk att de regioner och orter som inte anses ligga i de mest ekonomiskt expansiva områdena i ännu högre utsträckning dräneras på kapital. En annan följd av en sådan utveckling är att lokala investerare får allt svårare att hitta kreditgivare som känner företagare och andra personer på orten. Detta bör riksdagen ge regeringen till känna.
Stockholm den 3 oktober 2000
Tomas Eneroth (s)
Karin Olsson (s)