1 Innehållsförteckning 2
3 Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om kommunsektorns behov av ökade statsbidrag på kort sikt.
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en ändring av EU:s gemensamma mervärdesskatteregler och aktualiserar denna fråga under Sveriges ordförandeskap inom EU.
3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om regeringens och riksdagens förhållande till den kommunala självstyrelsen.
4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om avskaffat utförsäljningsstopp för kommunala bostadsföretag.1
5. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om kommunala bolag som konkurrerar på den privata marknaden.
6. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om konkurrensutsättning och effektivitet inom vård och omsorg.
7. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om förändring av det kommunala utjämningssystemet.
8. Riksdagen anvisar till anslag 91:1 Generellt statsbidrag till kommuner och landsting för budgetåret 2001 5 376 000 000 kr utöver vad regeringen föreslagit eller således 83 481 500 000 kr. 9. 1 Yrkande 4 hänvisat till BoU.
4 Principiella utgångspunkter
Ett samhälle byggs underifrån och uppåt i olika nivåer av gemenskaper. Det börjar med familjer och det civila samhällets övriga gemenskaper och fortsätter med lokala och regionala politiska gemenskaper till den statliga nivån. Därefter kommer internationella politiska organisationer och sammanhang mellan länder, t.ex. EU och FN. Varje nivå är ägnad att lösa uppgifter som inte på ett tillfredsställande sätt kan lösas på en lägre nivå. Varje gemenskapsnivå är således i första hand kompletterande till de lägre och inte avsedda att ersätta eller beröva dem vare sig deras uppgifter eller frihet. Det ingår även i den subsidiära rollen att vid behov värna medborgares rättigheter gentemot mellanliggande nivåer.
De naturliga gemenskaperna motiverar en maktfördelning sinsemellan. En familj har sina uppgifter och mål, som inte kommunen ska ta över. Familjen har också rättigheter, som kommunen ska respektera. På samma sätt har kommunsektorn uppgifter och mål, som staten inte ska ta över. Kommunala rättigheter ska respekteras av staten, såsom de har erkänts av staten genom den kommunala självstyrelsen. I en kristdemokratisk vision av Sverige följer samhällets olika delar ett subsidiärt mönster. Kommunernas roll är att vara subsidiär (stödjande) i förhållande till gemenskaperna som bygger upp kommunen, landstingen/regioner i förhållande till gemenskaperna som bygger upp dem. Staten skall i sin tur vara subsidiär i sin relation till kommunerna och landstingen/regionerna. Bestämmanderätten över sådant de såväl naturligt som effektivast kan sköta själva ska respekteras. Den logiska konsekvensen av detta resonemang är en maktfördelning och uppgiftsfördelning enligt subsidiaritetsprincipen. Bevisbördan ligger på t ex staten i förhållande till kommunerna att motivera, varför staten skall bestämma i uppgifter som ligger eller borde ligga på kommunerna. Ytterligare en logisk konsekvens är att regering och riksdag skapar en ekonomiskt stabil grund för den kommunala respektive regionala självstyrelsen med legitima och stabila skattebaser, så att den kommunala sektorn med viktiga uppgifter som undervisning, äldreomsorg, sjukvård etc. blir mindre sårbar för konjunktursvängningar. Ett sätt att öka kommunernas skattebas är att avveckla den statliga fastighetsskatten och införa en kommunal fastighetsavgift, som ger kommunerna en stabil avgiftsbas och som garanterar fastighetsägarna samhällstjänster i form av gatuunderhåll, brandförsvar och annan service.
5 Kommunerna och välfärden
Varje kommun, landsting och region är unik med starka och svaga sidor. Den grundlagsfästa självstyrelsen gör det möjligt att med god kännedom om lokala förutsättningar och behov utforma vård, omsorg och service för invånarna på bästa sätt. Självstyrelsen tenderar dock att urholkas i takt med att en övervältring av ansvar för såväl finansiering som verksamhet från stat till kommun ökar. Kommunal självstyrelse som sätter människan i centrum är en grundbult för att forma ett tryggt samhälle för alla. Därför måste kommunsektorn ges möjlighet att verka i enlighet med den frihetsidé, som det kommunala självstyret utgör.
Vi kan konstatera att den socialdemokratiska regeringen under den senare delen av 1990-talet använde kommunsektorn som budgetregulator, när saneringspolitiken bedrevs. Till följd av successivt ökade allmänna egenavgifter sedan 1995 har t ex kommunsektorns skatteintäkter minskat med drygt 18 miljarder, eftersom egenavgifterna är avdragsgilla. Samtidigt som statsbidragen urholkades hade skatteintäkterna en dålig utveckling. Till detta kom statliga reformer om ett ökat kommunalt ansvarstagande, som inte finansierats av staten enligt den tidigare knäsatta finansieringsprincipen. Kommuner och landsting har således mött långt större besparingskrav än vad som enbart skulle ha blivit följden av den svaga utvecklingen av de egna skatteintäkterna.
Kommunsektorns skatteintäkter påverkas i hög grad av sysselsättningsutvecklingen i den privata sektorn. Sveriges långsiktiga tillväxtförutsättningar hade med all säkerhet varit mycket bättre, om regeringens politik inte ensidigt inriktats på budgetsanering och alltför lite på att förbättra företagsklimatet. Den kraftiga tillväxten för närvarande leder till kraftigt ökade skatteintäkter, men riskerar att bli kortvarig, om inte strukturella reformer också vidtas. En fortsatt hög arbetslöshet avspeglar sig i sämre utvecklingsmöjligheter och höga kostnader för många kommuner.
Den ekonomiska saneringspolitiken har således under 90-talet varit särskilt tung för kommunsektorn. En starkt förändrad ålderssammansättning har dessutom inneburit väsentligt förändrade förutsättningar och behov inom denna sektor. De höga födelsetalen i början av 1900-talet tillsammans med en ökad livslängd och därmed fler äldre människor kräver ökade resurser. Det stora skattebortfallet på grund av egenavgifterna och de etappvisa återföringarna i form av ökade statliga bidrag har därför framtvingat ett stort förändrings- och omstruktureringsarbete inom kommunsektorn, för att uppnå ekonomisk balans. Förändringskravet har medfört både negativa och positiva konsekvenser. Verksamheterna har ofta en hög effektivitet och god kvalitet, men samtidigt utnyttjas personalen ofta alltför hårt. I vissa fall erbjuder heller inte offentliga arbetsgivare en miljö som ger stimulans och möjligheter till utveckling och medinflytande. Riksförsäkringsverket har visat att en ökande andel av kommun- och landstingsanställda är sjukskrivna för psykiska besvär. Detta är oroväckande såväl ur den enskildes som ur samhällets perspektiv. Arbetsmotivation och arbetsglädje måste återställas.
Mot bakgrund av dessa erfarenheter är det riktigt att stärka den kommunala självstyrelsen och förbättra planeringsförutsättningarna genom att på kort sikt öka de generella statsbidragen, inte öronmärka bidrag, och på lång sikt öka den kommunala sektorns möjlighet till självfinansiering genom ökat skatteunderlag och en skatteväxling, där den statliga fastighetsbeskattningen omvandlas till en kommunal fastighetsavgift. Kristdemokraternas budgetalternativ innebär att kommuner och landsting kommer att få 3 miljarder kronor i ytterligare resurser under treårsperioden jämfört med regeringens förslag. I stället för den centralstyrda skolsatsning som regeringen föreslår, vill vi dels uppnå en höjning av de generella statsbidragen så att kommunerna själva kan bestämma över resurstillskottets användning, dels att tilldelningen tidsmässigt skiftas om så att kommunerna redan år 2001 får ett ordentligt resurstillskott.
6 Budgetpropositionen för år 2001
6.1 Återföring till kommunsektorn
I budgetpropositionen för 2001 återför regeringen ytterligare en del resurser till kommunsektorn. Det kanske mest uppmärksammade av regeringens insatser inom detta område är de centralstyrda resurserna till skolan på upp till 5 miljarder kronor år 2006 samt resurstillskottet till sjukvården på 9 miljarder kronor under en fyraårsperiod. Dessa resursförstärkningar måste dock ses mot bakgrund av att kommunerna och landstingen, dvs. skola, vård och omsorg, drabbades, som redan nämnts, hårt av regeringens budgetsanering. När regeringen nu mot bakgrund av återföringarna försöker skapa en ljus bild av kommunsektorn, vill vi erinra om att t ex demografiska förändringar och statlig övervältring av kostnadsansvar kraftigt förändrat kommunernas och landstingens ekonomiska läge. Fortfarande har dessutom ingen kompensation getts för de ökade åtaganden som skett exempelvis för assistansersättningen inom LSS. De 3,5 miljarder kronor kommunsektorn fick vid införandet kostar idag kommunerna ca 15 miljarder kronor. Samtidigt har såväl skola som äldreomsorg expanderat. År 1993 fanns ca 850 000 skolbarn. Nu är det över en miljon.
Äldreomsorgen kommer med Sveriges inverterade befolkningspyramid att leda till successivt växande åtaganden för kommunerna. Bara vården av ungefär 120 000 demenssjuka kostar kommunerna 24 miljarder kronor och landstingen 1 miljard kronor årligen. Socialbidragen, som minskat med 1-1,5 miljarder, har fortfarande en oroväckande hög andel bidragstagande, som borde befunnit sig i arbetsmarknadspolitiska åtgärder eller omfattats av ett heltäckande studiestödssystem. Även många studenter får socialbidrag för att klara uppehället.
Meningen är enligt socialtjänstlagen att socialbidrag ska vara ett yttersta skyddsnät och stå för ett tillfälligt ekonomiskt bistånd. Vid hög arbetslöshet övervältras emellertid statens kostnader på kommunerna, eftersom framför allt många långvarigt arbetslösa under en längre tid uppbär socialbidrag. I en storstad som Göteborg med socialbidragskostnader kring 1,2 miljard kronor för 1999 kan det röra sig om 30% av bidragstagarna, som egentligen är ett statligt ansvar.
6.2 Kommunkontosystemet
Kommunkontosystemets viktigaste syfte är att skapa konkurrensneutralitet mellan externt och internt upphandlad verksamhet. Systemet ersätter den moms, som kommuner och landsting betalat vid val av externa tjänster i stället för egen regi (ingående mervärdesskatt) inom icke-skattepliktig verksamhet som sjukvård, tandvård, social omsorg och utbildning, eftersom avdragsrätt följer momsplikten. Fortfarande finns det emellertid ett antal stora problem som behöver åtgärdas, för att såväl offentlig som privat verksamhet skall kunna bedrivas på lika villkor. Dessutom har systemet med ett konto hos Riksgäldskontoret för kommunerna och ett för landstingen kommit i ekonomisk obalans, vilket lett till en ackumulerad skuld hos kommunsektorn till staten. Obalansen kommer av att kommunsektorns uttag från kontona varit större än insättningarna. Naturligtvis är det otillfredsställande med ett system, där inbetalningarna är baserade på antalet invånare men uttaget på hur mycket som läggs ut som externa tjänster i enskilda kommuner och landsting.
Regeringen gör ett litet nummer av att det ackumulerade underskottet på konton i Riksgäldskontoret tas över av staten. Det jämställs med ett resurstillskott. Problemet är att systemet är defekt, och eftersom regering och riksdag ansvarar för de institutionella ramarna måste systemet snarast åtgärdas. Annars hotas statens trovärdighet. Höjda avgifter inom kommunkontosystemet kan komma att äta upp de redan haussade resurstillskotten till kommuner och landsting, vilket lätt skulle kunna uppfattas som ett manipulativt drag av regeringen. Systemet måste helt enkelt ändras. En viktig väg för regeringen är att verka för en ändring av EU:s gemensamma mervärdesskatteregler. En sådan ändring skulle ge möjlighet att mervärdesskattebelägga nu skattebefriade områden, vilket innebär avdragsrätt för ingående skatt. Denna fråga bör drivas informellt redan under Sveriges ordförandeskap inom EU.
6.3 Går det så bra för Sverige?
Regeringens upprepade tal om att det går bra för Sverige har ännu inte märkts i någon större omfattning inom den samlade kommun- och landstingssektorn. Stora befolkningsförändringar såväl inom som mellan kommuner och landsting har under 90-talet istället lett till kraftigt ökade åtaganden samtidigt som resurser dragits in av staten. För 1999 hade ca 60 % av kommunerna, 180 av 289, ett negativt resultat före extraordinära poster. För att klara balanskravet, om det hade gällt 1999, måste detta åtgärdas inom två år. År 2000 tycks innebära en klar förbättring, men situationen är ändå bekymmersam för alltför många. För landstingen var det enbart två som klarade kravet 1999. Under innevarande år är det ytterligare tre eller fyra, men fortfarande en klar majoritet, som har stora problem.
Åtminstone ett par invändningar bör göras för att få en helhetsbild av det ekonomiska läget inom kommunsektorn. Först och främst bör konstateras att bokslutsresultaten inte säger något om hur de gamla har det, om stressade skolbarn känner lust att lära, om lärare gläds åt att få lära ut, om varför sjukskrivningarna fortfarande ökar eller om funktionshindrade får den hjälp de har rätt till. Vidare bör noteras att det inte är samma resultatbegrepp som används vid jämförelserna. När det gäller löneskatt på pensioner och skatteintäkter har nyligen Redovisningsrådet lämnat rekommendationer. Dessa är inte tvingande förrän om ett par år men praktiseras redan nu av en del kommuner medan andra inte gör det. Valet av redovisningsprincip bestämmer således om man klarar balanskravet eller ej.
Att budgetar och jämförelser kan se olika ut visar även regeringens budgetproposition för år 2000. Då prognostiserades de kraftigt ökade skatteinkomsterna för kommunsektorn till 25 miljarder kronor, men vid en närmare granskning var de inte alls så stora. Effekten av regeringens skattesänkningsförslag, de minskade avdragen mot kommunalskatten för den allmänna pensionsavgiften, på 4,8 miljarder kronor ingick i de av regeringen redovisade ökade skatteinkomsterna. Men denna del av skatteinkomstökningen reglerades enligt finansieringsprincipen genom en sänkning av det generella statsbidraget med motsvarande belopp. Ytterligare ca 5 miljarder kronor av de ökade skatteinkomsterna förklaras av att slutavräkningen av skattemedel från år 1998 betalas ut år 2000. Den underliggande utvecklingen av skatteinkomsterna för kommunsektorn mellan 1999 och 2000, ca 15 miljarder kronor, var alltså inte mycket större än normalt vid en medelgod konjunktur. I reala termer var den till och med lägre än den skatteinkomstökning som skedde mellan 1994 och 1995 som en följd av den kraftiga konjunkturuppgång som fyrpartiregeringen lämnade efter sig.
6.4 Brott mot den kommunala självstyrelsen
En principiellt viktig invändning mot såväl satsningen på skolan som max- taxeförslaget, men även mot andra förslag vad gäller t ex begränsningar av kommunernas och landstingens frihet att förvalta sitt realkapital i form av t ex bostäder och sjukhus, utgår ifrån den grundlagsfästa kommunala självstyrelsen. Specialdestinerade statsbidrag och diktat om vad kommuner och landsting får göra eller inte får göra, är direkta brott mot intentionen bakom den kommunala självstyrelsen. Enbart genom undanglidande tolkningar kan den nuvarande majoriteten gång på gång nonchalera denna grundläggande maktfördelningsprincip. Ledningen inom t ex Kommunförbundet, med den socialdemokratiske ordföranden Ilmar Reepalu i spetsen, tycker att det är "trist att ständigt behöva påtala betydelsen av generella statsbidrag". Bakom de starka men diplomatiska formuleringarna finns uppenbarligen en besvikelse och uppgivenhet över den socialistiska majoritetens sätt att vilja detaljstyra vad statsbidragen till kommuner och landsting skall användas till. Vi menar att det är ett uppenbart brott mot den kommunala självstyrelsen och vill snarare minska kommunernas och landstingens ekonomiska beroende av staten genom att 1) öka den kommunala skattebasen genom skatteväxling, 2) respektera den kommunala självstyrelsen med såväl lagstiftning som statsbidrag samt 3) förstärka skatteintäkterna genom en radikalt annorlunda näringspolitik.
6.5 Underfinansierat "maxtaxeförslag"
Den underfinansierade maxtaxan inom förskolan, som ska realiseras 2002 efter Miljöpartiets helomvändning i frågan, är inte bara ytterligare ett sätt att med ekonomiska medel söka styra barnfamiljernas val av barnomsorg. Den kan också tvinga kommunerna att prioritera bort annan angelägen verksamhet för att finansiera det socialdemokratiska vallöftet. Regeringen har avsatt 4,4 miljarder kronor för 2002 och 5,6 miljarder kronor för 2003 för allmän förskola, rätt till förskola för barn till arbetslösa och maxtaxa inom förskola och skolbarnsomsorg inklusive den s.k. kvalitetssäkringen, varav 3,4 miljarder kronor är för maxtaxan.
Förutom att reformen är ett brott mot den kommunala självstyrelsen och förmodligen mot den av staten knäsatta finansieringsprincipen innebär den enligt beräkningar som gjorts av Svenska Kommunförbundet omkring 1,5-2 miljarder kronor i merkostnad för kommunerna utöver regeringens belopp. Vidare bör den socialdemokratiska regeringens motiv för den s.k. kvalitetssäkring som endast utgår till de kommuner som inför maxtaxan starkt ifrågasättas. Dels anser således inte Socialdemokraterna att alla barn i förskola är i behov av ökade resurser utan bara de som väljer det som staten bestämt, dels riskerar dessa pengar att användas för att kommunerna ska klara en bibehållen kvalitet när maxtaxan minskar kommunernas inkomster. Kristdemokraterna avvisar regeringens planer på en statligt bestämd maxtaxa och föreslår i stället en familjepolitik för ökad mångfald och valfrihet inom barnomsorgen.
7 Vård och omsorg
"Att åldras med livet i behåll" är ett önskemål som delas av många människor. Principen om alla människors lika och okränkbara värde innebär att våra önskemål när det gäller var vi vill bo när vi behöver vård och omsorg, vem som skall utföra den och på vilket sätt vi vill ha hjälpen, skall kunna tillgodoses. Att klara värdiga villkor inom vården även när livslängden ökar och antalet äldre blir fler borde vara en positiv utmaning för kommunsektorn. Men enligt regeringens skrivelse 1999/2000:102 Utvecklingen inom den kommunala sektorn, brister det här inom kommunsektorn på flera punkter. En av flera orsaker är otillräckliga ekonomiska resurser.
Långtidsutredningen, Äldreberedningen och HSU 2000 är tre utredningar som gemensamt visar att kommuner och landsting behöver rejält förstärkta resurser för att klara framtidens behov. Redan idag kan konstateras att hela vårdområdet har genomgått en stor strukturomvandling som medfört en förändrad arbetsfördelning mellan kommuner och landsting samtidigt som behoven ökar. Genom ädelreformen gavs kommunerna ansvar för omsorgen om de äldre, senare även för funktionshindrade och psykiskt sjuka inom den öppna vården. Landstingen har kvar ett delansvar för den öppna vården genom primärvård och läkarinsatser i särskilda boenden. De brister som funnits i vårdkedjan mellan huvudmännen har förbättrats, men ändå finns mycket kvar att göra för att klara en trygg och stabil vårdkedja för alla.
Kristdemokraterna har sedan länge agerat för tydliga utfästelser till medborgarna om vad de har rätt att förvänta sig. Värdighetsgaranti för vården är ett uttryck för denna form av trygghetskontrakt och har genom kristdemokratiska kommun- och landstingspolitiker runt om i landet införts i flera kommuner, landsting och regioner.
Bristen på vårdplatser tvingar landstingen att till kommunal omvårdnad föra över svårt sjuka människor i uppenbart behov av sjukhusvård som kommunerna saknar praktiska förutsättningar att klara av. Underbemanningen och bristen på medicinsk kompetens inom äldrevården förvärrar situationen. På de återstående sjukhusplatserna samlas de mest vårdbehövande patienterna, vilket kräver ökad och inte minskad bemanning, förlängda och inte förkortade medelvårdtider.
Antalet vårdplatser på sjukhusen har reducerats så mycket att det blir störningar i patientflödet och flera kliniker påverkas. Den drastiska minskningen av antalet vårdplatser har inte heller blivit kompenserad genom en motsvarande utbyggnad av sjukhem, ålderdomshem eller av hemtjänsten. Därför bör inriktningen vara att under de närmaste tio åren skapa 20.000 nya vårdplatser. Dessa vårdplatser bör främst gälla de vårdformer där behoven av sjukvård och omvårdnad är störst, d v s vård av svårt och långvarigt sjuka och äldre.
De resurser som finns till kommunsektorns förfogande de närmaste åren kommer inte att räcka till för att kapa de långa vårdköerna, tillgodose behoven av äldreläkare med geriatrisk och psykiatrisk kompetens, hålla utbyggnadstakten för äldreboenden och gruppboenden av olika slag eller att ge tillräckligt stöd till människor med psykisk ohälsa. Vidare är det inte tillfredsställande att avgifterna för äldreomsorg skiljer så mycket mellan olika kommuner. Avgiften och det s.k. förbehållsbeloppet ska vara så konstruerat att man kan bo kvar och ha en hygglig levnadsstandard även när makan/maken flyttat till ett äldreboende. Idag är det förmodligen få människor som kräver inkomstrelaterad taxa inom landstingen.
Andra slags insatser som inte biståndsbedöms av kommunens socialtjänst utan kan efterfrågas fritt bör också vara på en rimlig nivå. Ett införande av Kristdemokraternas förslag med skattereduktion för hushållstjänster skulle i detta sammanhang vara av stor betydelse för människor som behöver viss hjälp. För att klara både vårdens direkta behov och möjliggöra för kommunerna att införa en slags enhetstaxa för äldreomsorgen krävs ett tillskott av resurser till kommunsektorn. De medel som står till kommunsektorns förfogande de närmaste åren räcker inte. Därför behövs enligt Kristdemokraterna ett tillskott för att uppnå värdiga villkor inom vård och omsorg.
7.1 Läkemedel och högkostnadsskydd
Läkemedlens roll i hälso- och sjukvården har utvecklats mycket starkt och bidragit till snabb och effektiv läkning och lindring för stora patientgrupper. Kostnaderna för läkemedel har under de senaste åren ökat kraftigt. Den snabba kostnadsutvecklingen har lett till att man i debatten hävdar att det förekommer överförbrukning av läkemedel, att systemet för subventionering av läkemedel inte är kostnadseffektivt osv. Det finns också uppgifter som visar att det är stora geografiska skillnader i förskrivning och nyttjande av flera nya läkemedel. Förskrivningsrätten för läkare har ifrågasatts liksom förfarandet vid godkännande samt prissättningen. I många landsting försöker man via överenskommelser öka användningen av generica, dvs. kopior av etablerade kända preparat med lägre kostnader. Det har i flera studier även dokumenterats att billiga och av patent inte längre skyddade läkemedel kan ha god och ibland lika god påvisbar effekt som nya, betydligt dyrare medel. Med en mer allmän tillämpning av redan kända hälsoekonomiska modeller skulle sådana jämförelser kunna leda till bättre val av läkemedel för såväl patient som vårdgivare. Samtidigt måste behovet av fortsatt forskning och utveckling tillgodoses.
En del av läkemedelsdebatten har gällt patienternas egenavgift i systemet. På några få år har den höjts kraftigt. Riskerna för att patienter avstår från att ta ut ordinerade läkemedel kan därmed ha ökat. Kristdemokraterna har därför röstat emot den senast genomförda höjningen av egenavgiften i högkostnadsskyddet för läkemedel. Samtidigt kan konstateras att aviseringen av höjda högkostnadsskydd sannolikt lett till hamstringsliknande inköp inför höjningen av egenavgiften.
Av vårdens resursfördelning har en omfördelning skett till en starkt ökande andel av läkemedel. Ökningen av kostnaderna för staten och landstingen har successivt ökat för att hamna på 14-15 miljarder kronor under 1999. Samtidigt har Landstingsförbundet och staten preliminärt kommit överens om en överföring av kostnadsansvaret för förmånssystemet för läkemedel. På grund av den kraftiga kostnadsutvecklingen har staten tillsatt en utredning, för att få bättre kontroll. Kristdemokraternas slutliga ställningstagande till överföringen av finansieringsansvaret från staten till landsting/region kan inte ske förrän denna översyn redovisat sina resultat.
Orsakerna till den ökade konsumtionen av läkemedel är givetvis flera, men leder ändå fram till den angelägna frågan om läkemedel fortsättningsvis kan inta en så framträdande särställning vid fördelningen av vårdens resurser. Svaret är 'ja', om löftet om den medicinska nyttan infrias. Detta leder till uppfattningen att en förstärkning av hela vård- och omsorgssektorns resursnivå är viktig för att kunna ta till vara såväl läkemedel som andra insatser till gagn för patienten. Vi kan inte riskera att läkemedel ekonomiskt tränger ut andra delar av vård och omsorg. Detta kräver att huvudmännen fortsätter effektivisera verksamheterna, där så är möjligt. Arbetet inom och med läkemedelskommittéerna bör således väga tungt.
I Sverige har vi under många år haft ett s.k. högkostnadsskydd för avgifter i sjukvården. Utgångspunkten för högkostnadsskyddet är att ingen av ekonomiska skäl skall tvingas avstå vård och behandling. Det är även viktigt att varje person skall kunna veta hur mycket man högst skall behöva betala.
För enskilda människor är patientavgifter för sjukvårdande insatser en avgörande fråga om trygghet. Under senare år har dock avgifterna för den enskilde ökat dramatiskt dels genom att det så kallade högkostnadsskyddet höjts, dels därför att flera vårdavgifter inte omfattas av högkostnadsskyddet. Även den enskildes kostnader för resor i samband med vård har ökat och dessa inkluderas inte heller i högkostnadsskyddet. När man diskuterar patientavgifter eller läkemedelsavgifter betraktas dessa ofta enskilt. För medborgaren är det givetvis viktigt vad avgifterna summerar till.
Målet för Kristdemokraternas vård- och omsorgspolitik är att ge trygghet och medmänsklig omsorg åt alla oavsett kön, ålder, etnisk bakgrund eller yrke. Alla har samma rätt att leva ett värdigt liv. Ingen ska behöva avstå från vård av ekonomiska skäl. Alltför stora kostnadsökningar har skett för dem som är långvarigt sjuka och svaga.
Utvecklingen av nya läkemedel och de ökande behoven generellt inom hälso- och sjukvården gör att man måste våga överväga nya lösningar. Kristdemokraterna anser att en översyn bör göras av hela systemet så att högkostnadsskyddet verkligen inkluderar alla egna avgifter i vården och olika hjälpmedel.
8 Minska kommunsektorns bidragsberoende
Ett fortsatt arbete i syfte att öka den kommunala skattebasen är angeläget för att minska behovet av statliga bidrag. Den kommunala självstyrelsen gagnas inte av specialdestinerade statsbidrag. Istället är det större risk att förslag som t ex maxtaxan inom förskola vid otillräcklig finansiering tvingar kommunerna att minska resurserna till vården för att klara det lokala genomförandet av statliga beslut. Liknande undanträngningseffekter finns redan inom flera av kommunernas verksamheter. Socialbidraget, som är det yttersta skyddsnätet för människor som inte klarar sin försörjning, är idag en fortsatt tung post i den kommunala budgeten, trots det förbättrade läget.
Den statliga övervältringen är särskilt tydlig när det gäller lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS. Reformen har inneburit väsentligt förbättrade livsvillkor för människor med funktionshinder. Men sedan reformen beslutades har förändringar skett som inte följt finansieringsprincipen. Därmed tvingas kommunerna, för att leva upp till lagen, göra besparingar på andra områden.
Ett ytterligare område som tenderar att öka inom kommunerna är insatser inom arbetsmarknadspolitiken. Det ökade samarbetet mellan kommunerna och Arbetsmarknadsverket genom arbetsmarknadsnämnderna har medverkat till bättre träffsäkerhet när det gäller lokala insatser och samverkansprojekt. Men det något ljusnande läget när de gäller sysselsättningen måste åtföljas av minskade kommunala åtaganden för att minimera risken för statlig övervältring. Mot denna bakgrund är det enligt Kristdemokraterna bra att regeringen genom höjda statsbidrag under perioden 1997-2000 återställt en del av den reala resursindragning som hittills skett.
9 Det krävs mer än statsbidrag för att trygga kommuninvånarnas framtida behov
Den kommunala sektorns möjligheter att finansiera angelägen och nödvändig service av god kvalitet är långt ifrån enbart avhängig av statliga bidrag. Statsbidragen till kommunsektorn motsvarar knappt 20 procent av de totala inkomsterna. Den viktigaste enskilda faktorn som påverkar kommunsektorns finanser är sysselsättningsutvecklingen i övriga sektorer. Fler sysselsatta betyder fler skattebetalare och därmed ökade skatteinkomster för kommunerna. Men fler sysselsatta betyder också färre personer i de arbetsmarknadspolitiska åtgärder som kommunerna administrerar och finansierar. Med ökad sysselsättning följer därför minskade kostnader för kommunernas arbetsmarknadsåtaganden.
9.1 Behoven ökar snabbare än resurserna
Nya befolkningsprognoser och utvärderingar av de kommande resursbehoven indikerar att behoven av utbildning, vård och omsorg på den kommunala sidan ökar med 0,7-0,8 procent årligen till följd av den demografiska utvecklingen. Detta kan jämföras med att hela befolkningen växer med 0,1-0,2 procent per år. Enligt Kommunförbundets bedömning växer behoven snabbare än resurserna de kommande åren. Skillnaden för hela perioden 1997-2001 uppgår till omkring 2 procent. På landstingssidan finns områden där kvaliteten behöver förbättras med hjälp av ökade resurser, bland annat till nya platser på sjukhus. Motsvarande insatser behövs även inom den kommunala äldreomsorgen. Nedrustningen av skolan måste avbrytas. Det krävs fler lärare till grundskolan och gymnasiet för en nödvändig kvalitetshöjning av undervisningen.
9.2 Bättre företagar- och sysselsättningsklimat säkrar vården
Kristdemokraternas politik tar sikte på att skapa långsiktiga tillväxtförutsättningar genom ett bättre företagarklimat och lägre skatter för låg- och medelinkomsttagare. Om sysselsättningen ska ta fart måste det löna sig att arbeta. Skattepolitiken inriktas också på att skapa förutsättningar för att behålla företag och kompetens i landet och på att förbättra möjligheterna till nya företagsetableringar. Sambandet mellan Sveriges företagar- och sysselsättningsklimat och kommunsektorns framtida resursbehov kan inte nog betonas. Om nuvarande sysselsättningsnivåer permanentas, om alltför många människor står utanför den bokförda arbetskraften och om ett företagarklimatet inte ytterligare förbättras kommer kommunsektorns resursgap att växa kraftigt de kommande 10-15 åren. Inte minst av detta skäl behövs det en ny politisk inriktning när det gäller attityden till företagande och synen på Sveriges långsiktiga tillväxtförutsättningar.
9.3 Potential för samordning och effektivisering
Kommunsektorn är emellertid inte en gång för alla "färdig" till sina strukturer. På många håll finns det potential att effektivisera och samordna verksamheter så att resurser frigörs och kan användas där de bäst behövs. Den offentliga upphandlingen har i vissa kommuner förbättrats, men kan utvecklas väsentligt. Genom entreprenadupphandling visar det sig ofta att det går att få likvärdig kvalitet till ett något lägre pris. En intressant modell är kommuner som anger ett pris på en viss tjänst som är lägre än vad den egna verksamheten kostar och sedan låter olika entreprenörer konkurrera med kvalitet i stället för med pris. Samtidigt är det viktigt att privata entreprenörer tillåts utveckla egna, långsiktiga verksamheter, och inte bara hänvisas till att tillfälligt överta kommunala verksamheter. En annan modell än entreprenader är att låta medborgarna själva, inom ramen för beviljat bistånd/tjänst, bestämma vem som ska utföra insatsen. Olika former av s.k. kundval ökar valfriheten för medborgarna och förbättrar för alla genom en hälsosam konkurrens på lika villkor, vilket i sin tur leder till en utveckling och kvalitetsförbättring av såväl service som produkter.
Med hjälp av den nya informationstekniken och elektronisk handel kommer kommuner och landsting inom en snar framtid att kunna minska på mycket av den administration som egentligen inte hör till de kommunala kärnuppgifterna. Med en friare användning och lokal samordning av exempelvis arbetsmarknadsmedel kommer sannolikt också vissa vinster att göras i resurshänseende. Till detta kommer att det på många håll handlar om att hushålla bättre med de resurser som redan finns.
9.4 Nytänkande inom vård och omsorg med solidarisk finansiering
Sveriges sätt att organisera hälso- och sjukvården är bland de mest enhetliga bland jämförbara länder. Privata vårdgivare med offentlig finansiering har blivit vanligare under 90-talet, men når på de flesta områden inte högre andel än några procent. Trots många s.k. systemdiskussioner har inga större förändringar skett på flera decennier. Det är mot den bakgrunden man bör se reaktionerna på den bolagisering och försäljning av akutsjukhus som påbörjats i några av de stora regionerna. De fåtal sjukhus som är föremål för försäljning kommer under överskådlig tid inte att förändra bilden av en mycket sammanhållen organisation för hälso- och sjukvård med en stark dominerande driftform, akutsjukhus som ägs och drivs av landstingen. Vi är öppna för en större mångfald med en offentlig och solidarisk finansiering som grund. Trots lite olika utfall verkar opinionsundersökningar av allmänhetens inställning visa öppenhet för fler ägarformer i vården, förutsatt att plånbokens storlek inte avgör vem som får vård. En ökad mångfald av vårdgivare ger patienterna större valmöjligheter och kan stimulera, utveckla och tillföra vården nya dimensioner. Privata, kooperativa och ideellt drivna alternativ bör därför ges förutsättningar att utvecklas. Mot denna bakgrund anser vi det vara oansvarigt att måla upp de privata initiativen som en hotbild i sig.
Konkurrensutsättning av olika verksamheter får däremot inte bli ett självändamål. Konkurrensutsättning är ett medel för att skapa och stimulera effektivt utnyttjande av begränsade resurser, stimulera till nytänkande och bidra till god och förhöjd kvalitet, samt ge patienterna en högre grad av valfrihet. En given fördel med att alternativa aktörer uppstår är att kvalitetssäkringen kommer i fokus. Vid organisationsförändringar som nu genomförs på många håll är det extra viktigt att ha kontroll över att vården är av samma höga kvalitet och att den ges på lika villkor. Kraven på offentlig insyn i verksamheterna och en hög och för alla lika kvalitet ska fortsatt vara densamma, oavsett om verksamheten har en enskild eller offentlig utförare. För oss är patientens behov av trygghet och valfrihet i fokus.
Privata företag har på andra områden sedan länge aktivt medverkat till att ge svensk hälso- och sjukvård en framskjuten plats i fråga om metoder, teknologi, forskningsinriktning och kostnadsnivå totalt sett. Främst har det skett i de forskningsintensiva läkemedelsföretagen, vilka har ett nära samarbete med de forskartäta universitetssjukhusen, men vi kan på senare tid också se flera mycket framgångsrika företag i andra branscher, till exempel medicinsk teknik samt tekniska hjälpmedel.
Kristdemokraterna vill stödja utvecklingen av den tradition i vården, som betonar människolivets särställning. Riksdagens beslut om riktlinjer för prioriteringar i hälso- och sjukvården behöver tillämpas mer aktivt. Därför ser vi ett stort behov av opinionsbildning kring de grundläggande värden som byggt upp hälso- och sjukvården och som vi anser behöver bevaras och även utvecklas än mer i framtiden. Ett sätt är att ge fler möjlighet att delta i den fortsatta utvecklingen av hälso- och sjukvården i vårt land.
För att göra en sådan utveckling måste förändringar av regelverk och lagstiftning genomföras. Lagen (1992:1528) om offentlig upphandling är t ex dåligt anpassad för upphandling av hälso- och sjukvårdstjänster. Direktupphandling kan endast ske i utomordentligt begränsad omfattning, vilket kan försvåra för kommun och landsting/region att inledningsvis stödja avknoppade verksamheter. Trots att lagen inte säger något om avtalstider, rekommenderar tillsynsmyndigheten (Nämnden för offentlig upphandling) ofta alltför korta avtal med privata vårdgivare, vilket försvårar för patienter att få en långvarig relation till sin vårdgivare eller att ge vårdgivaren rimliga avskrivningstider för de stora investeringar som behövs för en vårdinrättning.
Det är i sammanhanget märkligt att Sverige, ifråga om upphandling av så kallade B-tjänster enligt EG-direktiven, dit hälso- och sjukvårdstjänster räknas, valt att gå betydligt längre än direktiven kräver. Lagen försvårar också patienternas val av vård i andra landsting, eftersom LOU är tillämplig på ett landstings köp av tjänster från andra landsting.
Det finns samtidigt anledning att peka på de speciella förutsättningar som gäller för vissa sektorer i svensk hälso- och sjukvård. Den högspecialiserade vården med mycket stora upptagningsområden, liksom delar av utbildningen, måste ha ett särskilt långsiktigt perspektiv för sin verksamhet. Det gäller att både finansiera dess utveckling samt att garantera kompetensutveckling under stabila villkor. Idag finns överenskommelser mellan staten, landstingen och universitet och högskolor som ger sådana villkor, som vi vill värna om.
9.5 Avskaffa utförsäljningsstoppet
Ytterligare en faktor som i stor utsträckning kan påverka de kommunala finanserna är kommunernas eget bostadsbestånd. På detta område finns det också anledning att verka för en strukturförändring som gör att kommunerna påtagligt minskar sina, och därmed skattebetalarnas, risker som följer av för stora åtaganden på bostadsområdet. Kommunala utförsäljningar av bostadsbolag bör inte motverkas från statligt håll, som med den nuvarande socialdemokratiska politiken. Det utförsäljningsstopp som regeringen infört bör snarast avskaffas.
Verksamheten i kommuner och landsting skall vara gemensamt finansierad. Men att kommunen ansvarar för och finansierar en verksamhet behöver dock inte innebära att kommunen står som utförare av den. Entreprenader och konkurrensutsättning är inte mål i sig men ska ses som medel för en bättre verksamhet. En ökad konkurrensutsättning med tydliga och mätbara kvalitetskrav inom det kommunaltekniska området ger minskade kostnader och därmed frigörs resurser för kärnverksamheten. Med tydliga kvalitetsmål, uppföljning och utvärdering kan alternativa driftsformer öka valfriheten även inom skolan och vården och tillföra ekonomisk och/eller ideell nytta.
9.6 Kommuner ska inte konkurrera ut företag
Kommunala bolag bör i princip avvecklas på marknader där privata företag konkurrerar eller skulle kunna konkurrera. Förutsättningen är att det gemensamma bästa för alla kommuninvånare inte talar för ett kommunalt ägande. Det är också viktigt att kommunal näringsverksamhet inte strider mot lagen. Ett sätt att stödja företagandet är att vid kommunala upphandlingar dela ordern i flera poster så att även de mindre företagen kan vara med i budgivningen. Ett annat sätt att uppmuntra företagande är att minimera begränsningarna avseende etablering av exempelvis livsmedelsbutiker.
Sammantaget påverkas alltså förutsättningarna för att förbättra och bibehålla den offentliga servicen på längre sikt både av en bättre arbetsmarknad och av egna strukturförändringar.
9.7 Skillnad mellan kort och lång sikt
På kort sikt är det dock svårt att hävda att strukturomvandling eller bättre ledning av verksamheter skulle göra att människor med vård- och omsorgsbehov i dag får den hjälp de behöver och har rätt till. Den kris som finns på alltför många håll inom skolan rättas inte heller till för dem som är elever i dag, genom en strukturomvandling som kanske tar flera år att genomföra. Därför är det motiverat med ökade resurser från staten för den närmaste perioden så att de människor som nu behöver och har rätt till en fungerande service kan få det. På längre sikt är det emellertid endast en stark sysselsättningsutveckling som i kombination med fortsatta strukturreformer kan trygga verksamheterna inom kommunsektorn.
Kristdemokraternas budgetalternativ innebär således att den samlade kommunsektorn får ytterligare 3 miljarder kronor under treårsperioden jämfört med regeringens förslag. Den centralstyrda skolsatsning som regeringen föreslår anser vi bör utformas som en höjning av de generella statsbidragen så att kommunerna själva kan bestämma över dess användning. Vidare bör tilldelningen tidsmässigt skiftas om så att kommunerna redan år 2001 får ett ordentligt resurstillskott. För kommuner och landsting med allvarliga ekonomiska problem och omställningssvårigheter finns även i vårt budgetförslag möjligheter till hjälp i form av rådgivning och ekonomiskt stöd från Bostadsdelegationen och Kommundelegationen.
Tabell 8.1 Satsningar för en bättre vård, omsorg och skola
Förändringar i förhållande till regeringens förslag
10 Tabell 1: (Miljoner kronor 2001 2002 2003 )
11 Kommunala utjämningssystemet
11.1 Förena utjämning med incitament för tillväxt
Det goda målet bakom det kommunala utjämningssystemet är att alla kommuner och landsting/regioner skall ha likvärdiga förutsättningar för sin verksamhet och service oberoende av skattekraft och opåverkbara strukturella kostnader. En invånare i Sverige skall kunna få lika god sjukvård och kommunal service oavsett var hon eller han bor. Detta mål ställer vi kristdemokrater oss bakom. Däremot hör rimliga skillnader i servicenivå, servicestandard, effektivitet och skattesats till den kommunala självstyrelsen och skall således inte kompenseras. Medborgarna skall själva avgöra detta genom demokratiska val av partier som förordar olika lösningar eller genom den enskildes val av bostadsort. Systemet skall förena en långtgående utjämning med starka incitament för tillväxt och förnyelse. Det skall stödja och driva på en stark och solidarisk ekonomisk utveckling i hela landet. Utjämningssystemet måste dessutom vara tillgängligt, begripligt och demokratiskt förankrat hos alla kommuner och landsting. Det skall vara möjligt för kommuner och landsting att kunna parera t ex befolkningsförändringar genom att styra och förändra verksamhet och ekonomi utan att behöva överraskas av det ekonomiska utfallet i utjämningssystemet. Vi ställer oss negativa till att inkomstutjämningen är inomkommunal och att den för med sig tillväxthämmande konsekvenser. Vidare är vi kritiska mot kostnadsutjämningens bristande träffsäkerhet och att den, milt uttryckt, inte kan anses begriplig och demokratiskt förankrad bland medborgarna.
11.2 Statlig delegation och expertgrupp
Regeringen beslöt i juni förra året att tillsätta dels en delegation med uppgift att följa upp och utvärdera utjämningssystemet, dels en expertgrupp med uppgift att förenkla och göra systemet mer stabilt. Vi är kritiska mot att delegationen inte blev parlamentariskt sammansatt. Uppdragen kan knappast med stöd av direktiven betecknas som obetydliga och en såväl politiskt som geografiskt bredare sammansättning hade varit att föredra framför nuvarande besättning från Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet.
Att helt avskaffa den absurda s k pomperipossaeffekten borde ha varit en prioriterad uppgift. Varken utredningen eller regeringen har, enligt viktiga remissinstanser till framlagda förslag, inte kunnat lösa den oönskade effekten. Regeringen bör snarast tillsätta en ny utredning med uppdrag att utreda förutsättningarna för ett statligt utjämningssystem där pomperipossaeffekten helt kan elimineras. Vidare bör träffsäkerheten i kostnadsutjämningssystemet radikalt förbättras. Vi anser dessutom av principiella skäl att en övergång från inomkommunal till statlig inkomstutjämning bör prövas. Vår mening är att nuvarande ordning med inomkommunal utjämning går emot grundlagens intentioner med den kommunala självstyrelsen, lokaliseringsprincipen och den kommunala beskattningsrätten. Angående LSS har såväl utredningen som regeringen i tidigare proposition lagt förslag om övergångslösning med statsbidrag, vilket är ett steg i rätt riktning. Eftersom LSS är statligt reglerat men innefattar för kommunerna påverkbara faktorer bör enligt vår mening en långsiktigt hållbar utjämning av LSS-kostnaderna åstadkommas genom att staten tar över finansieringsansvaret. En rättighetslag med tydliga statliga preciseringar bör vara statligt finansierad.
12 Förändringar som ekonomiskt påverkar kommunsektorn
Kommunsektorn påverkas indirekt av en rad förändringar som Kristdemokraterna vill göra på olika områden. Samtliga dessa effekter regleras i enlighet med finansieringsprincipen.
Den föreslagna beräkningen av sjukpenninggrundande inkomst väntas minska kommunsektorns skatteintäkter med knappt 700 miljoner kronor årligen. Införandet av en andra karensdag beräknas netto förstärka kommunsektorn med 70 miljoner kronor. Den höjda avdragsrätten för pensionssparande minskar kommunsektorns skatteintäkter medan den slopade inkomstprövningen av änkepensionerna och den förlängda omställningspensionen verkar i motsatt riktning.
Ett införande av barnomsorgskonto från 2002 väntas leda till att kommunernas kostnader för barnomsorg på sikt minskar med drygt 1 miljard kronor varaktigt, eller ca 2,5 procent av de totala kostnaderna för barnomsorgen när föräldrarna får möjlighet till fler barnomsorgsalternativ. Det inledande året väntas effekten bli mindre.
Den sänkta gränsen för reseavdrag leder till minskade skatteintäkter, liksom nettoeffekten av det höjda garantibeloppet och de från år 2002 slopade garantidagarna i föräldraförsäkringen. Det höjda pensionstillskottet år 2001 och 2002 med 100 kronor i månaden beräknas öka kommunernas skatteintäkter med 280 miljoner kronor. De samlade effekterna enligt ovan för kommunsektorn till följd av Kristdemokraternas politik framgår av tabell 10.1.
Tabell 10.1 Effekter för kommunsektorn med Kristdemokraternas politik
Tabell 2: (2001 2002 2003 )
Av tabellen framgår att det sammanlagda nettotillskottet i form av generella statsbidrag till komunsektorn är 7,5 miljarder kronor under treårsperioden 2001-2003. Den centralstyrda skolsatsning som regeringen föreslår anser vi bör utformas som en höjning av de generella statsbidragen så att kommunerna själva kan bestämma över dess användning. Frånräknat denna minskade utbetalning (från utgiftsområde 16) blir resurstillskottet 3 miljarder kronor över treårsperioden.
Det höjda grundavdrag som Kristdemokraterna föreslår ska beräknas mot den kommunalt beskattningsbara inkomsten och utformas, juridiskt sett, som en statlig skattereduktion, varför kostnaden för denna skattesänkning kommer att helt belasta staten genom en mindre behållning på inkomsttitel 1111. Samma sak gäller det statliga förvärvsavdraget och avdragsrätten för styrkta barnomsorgskostnader som också föreslås i Kristdemokraternas skattemotion. Vidare föreslås effekten på de kommunala skatteintäkterna, till följd av att Kristdemokraterna vill avskaffa regeringens skattereduktion för pensionsavgiften, regleras inom statsbudgeten så att kommunerna inte förlorar några skatteintäkter.
Stockholm den 4 oktober 2000
Per Landgren (kd)
Mats Odell (kd)
Stefan Attefall (kd)
Harald Bergström (kd)
Annelie Enochson (kd)
Rose-Marie Frebran (kd)
Göran Hägglund (kd)
Helena Höij (kd)
Magnus Jacobsson (kd)
Kenneth Lantz (kd)
Maria Larsson (kd)
Mikael Oscarsson (kd)
Rosita Runegrund (kd)
Inger Strömbom (kd)