Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om stöd till kommuner och landsting som befinner sig i en svår ekonomisk situation. Ekonomiskt stöd till kommuner och landsting
1990-talets saneringsprogram som hårt har drabbat enskilda, kommuner och landsting medför nu att den svenska ekonomin som helhet går bra och det finns utrymme till reformer. Den ekonomiska utvecklingen visar dock upp stora olikheter mellan olika regioner i landet. Det finns fortfarande ett antal kommuner och landsting som brottas med stora ekonomiska problem. Anledningarna till detta är flera, men en gemensam nämnare är stora ekonomiska åtaganden i kommunala bostadsföretag. Befolkningsminskningen under senare år skapar stora problem särskilt i skogslänen där såväl kommuner som landsting riskerar att drabbas av minskade intäkter.
Det är därför välkommet att regeringen inrättar ett omställningsbidrag för de landsting som har haft en stor befolkningsminskning. Ett orosmoment är dock det så kallade kommunmomssystemet som i nuläget gynnar kommuner och landsting med omfattande entreprenadverksamhet. Signaler tyder på att den statsbidragshöjning som enskilda landsting erhåller genom de så kallade försvarspengarna till vården äts upp av kraftigt höjda avgifter till momssy- stemet. En översyn av momssystemet för att undvika sådana effekter är därför angelägen.
Regeringen har sedan 1996 anvisat särskilda medel för att hjälpa kommuner och landsting som befinner sig i en svår ekonomisk situation. Därför har Kommundelegationen och Bostadsdelegationen inrättats.
Det finns exempel på enskilda kommuner eller landsting som under knappa tidsförhållanden träffat överenskommelser om åtgärder med Kommundelegationen. Ett sådant är Munkfors kommun i Värmland. För denna kommun handlar konstnadsreduceringarna, om de blir verklighet, om hela fyra skattekronor eller tio procent av den berörda budgeten. Sannolikt är Munkfors bara ett exempel i raden.
Med dessa åtgärder blir det svårt för Munkfors att hålla en hög kvalitet i den kommunala infrastrukturen såsom vägar. Mindre pengar till barnomsorgen och skolan medför att vissa småbarnsföräldrar känner sig tvingade att flytta. Det går kanske inte att undvika uppsägningar av kommunal personal och de som blir kvar får ett allt större ansvar i en redan pressad situation. Satsningar på ett rikt och levande kultur- och fritidsliv får stryka på foten. Vem vill bo kvar i en kommun eller i ett landsting som åderlåts på offentlig service?
Naturligtvis är det önskvärt med en god ekonomisk utveckling i kommuner och landsting. Sannolikt kan alla kommuner och landsting nå balans bara man vidtar tillräckligt kraftfulla åtgärder. Men dessa åtgärder kan leda till långtgående konsekvenser som inte är önskvärda. För landstingen kan kraven på balans leda till att väntetider till operationer, läkarbesök och andra behandlingar blir avsevärt längre. Därigenom skjuts problemen på framtiden. I många landsting kan också effekten bli att enskilda sjukhus och vårdcentraler läggs ned med påföljd att medborgarna får allt längre till vården. Erfarenheten visar att det är nästan omöjligt att mobilisera en folklig förankring kring sådana beslut.
Risken är att långtgående och drastiska nedskärningar av budgeten medför att befolkningsminskningen fortsätter i ökad takt samtidigt som nyföretagsamheten avstannar. I en sådan situation kommer det knappast att vara några köer till de kommunala och landstingskommunala förtroendeuppdragen, vilket är allvarligt ur ett demokratiskt perspektiv.
Allt detta måste undvikas. Det är därför angeläget att de saneringsprogram som landets kommuner och landsting nödgas åta sig efter förhandlingar med Kommundelegationen och Bostadsdelegationen bygger på en realism och inte sätter käppar i hjulen för en framtida god utveckling för de berörda kommunerna och landstingen. Det är angeläget att regeringen har detta i åtanke när man under hösten tar ställning till Kommundelegationens förslag.
Stockholm den 29 september 2000
Lisbeth Staaf-Igelström (s)
Kristina Zakrisson (s)
Karl Gustav Abramsson (s)
Hans Stenberg (s)
Berit Andnor (s)
Raimo Pärssinen (s)
Per Erik Granström (s)