Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs beträffande den s.k. Ludvikamomsen.
Momsavgifter kommuner/landsting
Sedan det svenska EU-inträdet 1995 måste kommuner och landsting betala moms även för så kallade icke-skattepliktiga verksamheter. Dessa pengar skall emellertid betalas tillbaka till kommun- och landstingssektorn via ett komplicerat system med olika momsavgifter. Detta system brukar i dagligt tal benämnas "Ludvikamomsen". Tanken var att kommuner och landsting skulle få tillbaka lika mycket som de betalat in, men så har inte blivit fallet. Nu kommer olika rapporter ute från landet beträffande landsting och kommuner som åsamkas en betydande differens mellan den moms de betalar in och det de får tillbaka. Dessa underskott påverkar naturligtvis den verksamhet som de kan bedriva. En uppgift som nämnts enligt en prognos är att landstingen nästa år skulle betala in 9,7 miljarder medan de bara är garanterade att få tillbaka ca 6,7 miljarder. Å andra sidan har man också från regeringens sida deklarerat att landstingen skall få sina momsskulder från 1996-2000 avskrivna.
För att ytterligare belysa frågan tar jag som exempel landstinget i Västmanland. För år 2000 kommer det enligt utfärdad prognos att uppstå ett underskott på 31,6 miljoner kronor, alltså differensen mellan inbetald och den moms de fått tillbaka. För år 2001 är motsvarande siffra 44,6 miljoner kronor. 44,6 miljoner kronor för Landstinget i Västmanland motsvarar ca 12 öre på skatten. Avgiften för 2001 är överklagad av Landstingsförbundet, men nuläget är ändock detta.
Systemet är komplicerat och svårförklarligt i sina detaljer. Det skapar dessutom diskussion och även irritation då utfallet blir på det sätt som beskrivits. Ansträngningar måste därför göras för att få ett system som så långt det är möjligt blir kostnadsneutralt nere på enskild kommun- och landstingsnivå.
Stockholm den 2 oktober 2000
Sven-Erik Österberg (s)