1 Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen beslutar att det inomkommunala utjämningssystemet skall upphöra att gälla den 1 januari 2003 i enlighet med vad som anförs i motionen.
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om ett nytt statligt utjämningssystem för kommuner och landsting.
3. Riksdagen beslutar om temporära förändringar av dagens utjämningssystem i enlighet med vad som anförs i motionen.
2 Inledning
Det inomkommunala utjämningssystemet är en tillväxtens fiende som drabbar samtliga landets kommuner. Detta eftersom det tagit bort alla incitament för kommunerna att själva påverka sin inkomstsituation genom en förhöjd skattekraft. De hårdast drabbade är tillväxtkommuner och aktiva glesbygdskommuner.
Tillväxtkommuner får inte behålla frukterna på inkomstsidan av den ökade ekonomiska aktiviteten och skattekraftstillväxten medan de däremot får svara för kostnaderna, både de som lett till tillväxten och de som tillväxten medför. Det senaste året har det också tydligt framkommit att kommuner i storstadsområdena som har ett behov av ett ökat bostadsbyggande drar sig för att medverka till ett sådant med hänsyn till hur utjämningssystemet fungerar. Regeringen förnekar genom sin ansvarige minister att problemet skulle existera och detta trots vad regeringens egen utredare av frågan framfört.
Glesbygdskommuner minskar nu som regel befolkningsmässigt samtidigt som skattekraften per invånare stiger när ungdomar och arbetslösa flyttar till orter med jobb. Många av dessa kommuner tar tag i sina problem och kan som resultat bl.a. se ökad förvärvsfrekvens och fler företag. Omstruktureringen medför som regel kostnader och kommunerna har därutöver ofta överskott på bl.a. lokaler. Den ökade relativa skattekraften får de inte behålla; däremot sjunker skatteintäkterna i takt med det minskande antalet invånare.
Stora delar av glesbygden drabbas sålunda rejält av det inomkommunala utjämningssystemet som ligger som en blöt trasa över kommunsektorn.
De kommuner som kommer bäst ut ur systemet är "passiva stagnationskommuner", som regel befolkningsmässigt stillastående eller med en svag minskning. Oavsett hur deras egen skattekraft utvecklas får de i stort samma ökning som alla andra, d.v.s. rikssnittet. Samtidigt kan deras kostnadssida positivt påverkas av att så lite händer. Demografiska åldersförändringar kompenseras raskt i kostnadsutjämningen medan förändringar i antalet invånare slår igenom med viss fördröjning. Stiger arbetslösheten, - där staten står för kostnaderna - så ökar samtidigt kompensationen i kostnadsutjämningen. Dock gäller även för dessa kommuner avsaknaden av incitament att höja inkomstsidan genom förhöjd egen skattekraft, vilket i sin tur gör passiviteten "lönsam" så länge dagens system består. Förändringstrycket blir mycket litet på den typen av kommuner och risken är uppenbar att utjämningssystemet medverkar härtill.
3 Ett grundlagsstridigt system
Det inomkommunala utjämningssystemet har snart varit i kraft i nästan fyra år. De negativa effekterna av systemets grundkonstruktion visar sig alltmer.
En allvarlig aspekt är självfallet att uppbyggnaden entydigt strider mot den svenska grundlagens lydelse att kommun endast får ta ut skatt för skötseln av sina uppgifter. Att ta ut skatt för skötseln av andra kommuners angelägenheter strider mot grundlagens entydiga lydelse.
Trots vad utredningen om den kommunala självstyrelsens grundlagsskydd anförde 1996 om en ny lydelse av grundlagen, vilken skulle göra den inomkommunala utjämningen tillåten, har regeringen inte lagt fram något förslag. Vi moderater avvisar självfallet en grundlagsändring. Vi anser bestämt att dagens grundlagsvidriga system snarast måste avvecklas och ersättas med ett nytt skatteutjämningssystem. Det är synnerligen otillfredsställande att vi idag har ett system som strider mot den svenska grundlagen. Senast har grundlagsexperten Erik Holmberg påpekat detta i en rättsinlaga.
Ett mål som skulle uppnås med det inomkommunala utjämningssystemet var att minska utdebiteringsskillnaderna, i första hand att kommuner med höjda bidrag och hög skatt skulle sänka sin utdebitering. Det kan nu konstateras att inte ens i detta avseende har någon effekt kunnat märkas. Kommunerna med hög skatt har bibehållit denna.
Till yttermera visso har regeringen själv kunnat konstatera att något statistiskt säkerställt samband mellan förändringen i utjämningssystemet och resultatet i enskilda kommuner inte kunnat påvisas.
Det är alltså uppenbart att de för många kommuner kraftigt höjda bidragen inte använts till vare sig sänkt skatt eller förbättrat resultat.
Kvar står då att de berörda kommunerna höjt sin ofta relativt höga kostnadsnivå ytterligare. Utjämningssystemets konstruktion har sålunda både konserverat höga skatter i högskattekommuner och höjt kostnadsnivån samtidigt som systemet motverkar ekonomisk tillväxt genom att lägga ut negativa incitament på enskilda kommuner.
Vi visar i denna motion att det inomkommunala utjämningssystemet inte bara är grundlagsvidrigt utan också perverst tillväxtfientligt. Det måste i grunden ändras och det tar möjligen lite tid. En omedelbar förändring skulle dock lätt kunna göras, nämligen att låta alla kommuner behålla sina ökningar i relativ skattekraft. Det är vad vi moderater föreslår som en första åtgärd för att eliminera de värsta verkningarna av dagens system.
4 Tillväxt straffas var den än uppstår
Det inomkommunala utjämningssystemet är till sin natur så konstruerat att det straffar tillväxt var den än uppstår. Det är så uppbyggt att kommunpolitikerna, om de följer syftet med utjämningssystemet, inte skall ägna den egna skattekraften någon tanke. Det spelar ingen nämnvärd roll hur den utvecklas - kommunens inkomstnivå blir ändå i stort densamma. Det kan t.o.m. vara så att sämre skattekraft ger högre inkomster - så är både inkomst- och kostnadsutjämningen konstruerad. Till yttermera visso har hela utjämningssystemet lagts upp så att det bara är något dussintal personer i landet som har full insikt i dess mysterier - och de personerna är som regel på olika sätt uppbundna till dess försvar.
5 Det går att få en positiv utveckling - men inga incitament finns
Tillbaka till glesbygden. Det är numera alltfler samhällsforskare som anger att trenden mot allt färre människor i våra glesbygdskommuner kommer att fortsätta och knappast skall eller kan hindras. Det ses som en naturlig och förutsebar utveckling, eftersom många ungdomar och personer utan arbete söker sig till de regioner och orter där för dem lämpligt arbete erbjuds. Vi kan alla iaktta detta. Men det finns också en annan för de berörda kommunerna mer positiv trend. Den är att det går att utveckla kommunen trots befolkningsminskning. Nyckelpersoner stannar och även en inflyttning kan ske som ger till resultat etablering av företag, varav många inom högteknologi och IT.
Vad händer då i en sådan kommun? Jo, skattekraften per invånare stiger mer än för riket. När personer med inga eller små inkomster flyttar stiger snittet för dem som bor kvar. Är det då samtidigt så att sysselsättningsgraden ökar p.g.a. nya företag som går för fullt blir det en dubbel effekt. Det här ser vi lite här och där i Sverige och även i glesbygdskommuner i Lappland. Den datakörning vi moderater lät göra i våras över kommuner med växande skattekraft visade detta (d.v.s. kommuner där skattekraften per invånare ökat med mer än riksgenomsnittet). 130 av landets kommuner hade en växande skattekraft, varav 30 kommuner ökade sin relativa skattekraft (skattekraft i förhållande till rikets medelvärde som är = 100) per invånare med mer än en procentenhet mellan 1998 och 1999. 95-103 procent av denna tillväxt konfiskerades av utjämningssystemet. Det är naturligtvis en orimlig signal i ett land som önskar ekonomisk tillväxt och lägre arbetslöshet.
6 Exemplet Malå
Malå kommun i Västerbottens län ökade sin skattekraft från 92,6 till 97 procent dvs. med 4,4 procentenheter. Bakgrunden torde vara två omständigheter. Å ena sidan minskade befolkningen med 120 personer till 3.713 - mest ungdomar och personer utan arbete. Å andra sidan gick Assi Domäns anläggning för fullt med extra skift som ledde till att mångas inkomstnivå höjdes. Sammantaget steg därmed skattekraften betydligt per invånare. Men för Malå kommun innebär det inte några ökade intäkter. Tvärtom drabbas intäktssidan i Malå kommun av befolkningsminskningen utan att kommunen som kommun har någon glädje av den ökade skattekraften. Ett sådant system är perverst i sin uppbyggnad!
7 Kommuner med växande skattekraft drabbas
Enligt senaste taxering ökade 129 kommuner sin relativa skattekraft. Denna ökning i de enskilda kommunerna konfiskerades av utjämningssystemet.
Bakom en ökning av den relativa skattekraften i gles- och landsbygdskommuner ligger just de faktorer vi pekat på. Befolkningsminskning och nyföretagande på samma gång. Det är en rad lite överraskande kommuner som dyker upp bland dem som haft starkt växande relativ skattekraft det senaste året: Dorotea, Sorsele, Robertsfors, Nordanstig, Ockelbo, Leksand, Lysekil, Töreboda, Tjörn, Sölvesborg, Valdemarsvik och Östhammar.
Den "extra" skattekraftstillväxten är för dessa kommuner så pass stor att dessa berörda kommuner i kommunalskatt skulle ha kunnat få in mellan 400 och 1.000 kronor per invånare extra, vilket motsvarar en möjlig skattesänkning om intäkten fått behållas på mellan 0,35 och 1,00 kronor. Uppräkningen av berörda kommuner visar också att utjämningssystemet slår blint och ofta träffar mindre kommuner med rätt låg egen skattekraft.
Gemensamt för dem och alla kommuner med växande skattekraft är emellertid att den ökande skattekraften konfiskeras av det kommunala utjämningssystemet. För kommuner med minskande befolkning är det särskilt grymt. Intäkterna minskar med befolkningens antal och några nämnvärt ökande intäkter av högre skattekraft tillåter alltså inte utjämningssystemet. Här har Socialdemokraternas ingenjörskonst utvecklat ett kommunsystem som effektivt försöker kväva tillväxt var den än förekommer.
8 Egen skattekraft borde vara viktig att vårda
Parametern egen skattekraft i en kommun borde vara viktig för en kommunstyrelseordförande att följa. Det är den som ger en indikator på kommunens långsiktiga bas. Dagens system gör den emellertid till en nästan helt ointressant variabel. Det är dessvärre ganska få av våra kommunalråd som numera ägnar den något nämnvärt intresse. Det är i stället rikets genomsnittliga skattekraftstillväxt som är av betydelse för kommunerna. Och när intäktsnivån inte kan påverkas av egna åtgärder så tycks det bli naturligt att i stället snegla på möjligheten till de bidrag som gör dem än mer beroende av statliga åtgärder.
Vanliga människor tror inte att det är så här illa utan räknar med att det de betalar i kommunalskatt går just till den egna kommunen. Ett typiskt exempel är hur en sportjournalist filosoferade i om att kommunen visserligen hade kostnader för arrangerandet av en SM-final, men att säkert mångdubbelt kom tillbaka i form av kommunalskatteintäkter eftersom så många hade avlönade extrajobb med anledning av finalen. Han borde ju ha haft rätt! Men sanningen är att kommunens intäkter inte alls påverkas.
I större skala kan exemplet läggas på Stockholms tänkta OS. Staden skulle då ha tagit på sig stora kostnader för spelen - om skattekraften samtidigt stigit hade intäkterna dock till nästan 100 procent gått in i utjämningssystemet. Symtomatiskt räknade inte ens anlitade ekonomer som gjorde kalkyler på de tänkta spelen med denna effekt. Tydligen utgick man ifrån att detta märkliga utjämningssystem skulle vara avskaffat 2004.
Det är tveklöst så att olika aktiviteter ute i kommunerna inte kan räknas hem med dagens regler, kostnader får man ta, intäkter av beskattade löner konfiskeras av systemet. Och så är det i alla kommuner. Incitamenten att bidra till tillväxt finns inte.
Dessbättre agerar inte kommunerna efter systemet än. Men när alltfler anpassar sig till detta perversa system då drabbar det till sist hela landet.
Regeringen, som inte låtsas förstå, kanske skulle lyssna mer om alla berörda kommuner tydligare sade ifrån och krävde att få behålla den ökande skattekraft som de medverkat till uppkomsten av. Idag är alltför många fokuserade på bidragssystemets uppbyggnad, och förbiser betydelsen av att få arbeta med incitament på skatteintäktssidan.
Vi har i olika motioner till riksdagen under flera år beskrivit hur tillväxtfientligt dagens utjämningssystem är. När det nu verkat en tid inser alltfler oberoende iakttagare att vi har rätt. Utjämningssystemet konfiskerar tillväxtens frukter medan kostnaderna hamnar på den enskilda kommunen.
9 Märkliga effekter motverkar rationellt handlande
Det inomkommunala utjämningssystemet ger som ovan angivits mycket märkliga effekter för enskilda kommuner. En hög arbetslöshet urholkar kommunsektorns fasta skattebas, men trots detta blir för en enskild kommun intäkterna i de flesta fall större när andelen arbetslösa är hög. Strukturkostnadstillskottet växer nämligen med arbetslösheten, som i sin tur betalas med statliga arbetslöshetsersättningar. Först när den arbetslöse flyttar till en kommun där arbete erhålls påverkas kommunens ekonomi negativt. Detta leder till att kommunerna inte har incitament att medverka till en ekonomisk tillväxt genom att nya jobb skapas. Däremot har kommunerna tydliga incitament att förhindra utflyttning till andra kommuner med jobb. Med färre invånare blir bördan på återstående skattebetalare större men en ökning av den genomsnittliga skattekraften får man alltså till ca 95 procent inte behålla.
10 Grotesk marginaleffekt som skall bibehållas enligt regeringen
Det utjämningssystem som finns idag har sålunda direkt skadliga effekter för samhällsekonomin. Kommuner med hög förvärvsfrekvens straffas. Kommuner där nya jobb skapas straffas. Kommuner som kommer in i en negativ utvecklingsspiral får inte högre intäkter, även om kommunen anstränger sig för att vända sin utveckling.
Till detta kommer att kommuner med en befolkning på sammantaget cirka 1,2 miljoner människor påverkas av rena pomperipossaeffekter när den egna skattekraften ökar. Om en invånare får ökad arbetsinkomst kan kommunens samlade intäkter minska. Vi har under ett antal år påvisat dessa orimliga effekter.
Regeringen lade i våras fram förslag som innebär att "marginalskatten" på ökade intäkter för en kommun inte skall överstiga 100 procent! Det ter sig emellertid absurt att alla kommuner skall fortsätta leva med ett system som innebär att endast några enstaka procent av vad en skattekraftsökning ger skall få behållas. Det är naturligtvis nästan lika orimligt att 95-99 procent av en relativ skattekraftsökning inte får behållas.
Marginaleffekter som dessa anses med rätta som groteska om det gäller privatpersoner, men är alltså fastställda i lag i utjämningssystemet. Vi moderater hävdar att ett utjämningssystem måste konstrueras så att det ger incitament till tillväxt i alla kommuner. Ett sådant system låter sig väl förenas med den höga utjämningsgrad, som är nödvändig för att säkra att kommuner med för sina uppgifter otillräcklig skattekraft erhåller tillräckliga bidrag.
11 Riktlinjer för ett nytt system
Grunden för relationen mellan stat och kommun måste vara att det som uppburits i kommunalskatt alltid går till den kommun där skatten erlagts. Då får den lokala beskattningsrätten också legitimitet i medborgarnas ögon. Regeringens åsidosättande av detta samband är ett grundskott mot den kommunala självstyrelsens grundläggande princip.
Vi föreslår att det grundlagsvidriga inomkommunala utjämningssystemet avskaffas per den 1 januari 2003, d.v.s. vid den tidpunkt när riksdagen bör ha hunnit besluta om ett nytt system som stimulerar till ekonomisk tillväxt samtidigt som det ger tillräckliga bidrag till kommuner och landsting med för sina uppgifter otillräcklig skattekraft.
Om möjligheter föreligger att ersätta dagens system tidigare bör detta emellertid självfallet ske - inte minst också mot bakgrund av att det så entydigt strider mot grundlagens lydelse.
Vi föreslår därför att en utredning tillsätts med uppdrag att skyndsamt presentera ett nytt bidragssystem för kommunsektorn. Det skall grundas på att systemet skall stimulera landets tillväxt samt vara grundlagsenligt och avsevärt enklare i sin uppbyggnad än dagens svåröverskådliga system. Utformningen underlättas om samtidigt vissa uppgifter som idag finansieras genom kommunerna och landstingen får en nationell finansiering, främst skolan genom vårt skolpengssystem.
Vi föreslår sålunda att den nya utredningen skall utforma ett system som skall tillgodose följande:
- dagens tillväxtfientliga system skall ersättas med en ordning som tydligt belönar tillväxt och kostnadseffektivitet för alla kommuner och landsting
- dagens grundlagsvidriga system skall ersättas med ett system som respekterar den svenska grundlagen. Den kommunala självstyrelsen med bl.a. dess syn på den kommunala beskattningsrättens skall säkras. Det skall vara staten (och inte kommunsektorn) som ger bidrag till kommuner och landsting med för sina uppgifter otillräcklig skattekraft
- dagens ogenomträngliga system skall ersättas med ett enklare och mer genomskinligt system samtidigt som en översyn görs av vilka uppgifter som i framtiden bör ha en nationell finansiering.
12 Nödvändiga omedelbara förändringar
För de två år dagens utjämningssystem förmodligen måste vara kvar i avvaktan på det nya föreslår vi vissa nödvändiga förändringar.
Inom ramen för en i grunden oförändrad utjämningsgrad måste inkomst- utjämningen ändras så att effekten av alla positiva, relativa förändringar i skattekraft får behållas till 100 procent. Därmed skapas - i bjärt kontrast mot gällande ordning - ett kraftigt incitament för alla kommuner att vidta åtgärder som ger ekonomisk tillväxt genom lägre arbetslöshet och ökad förvärvsfrekvens.
Det viktigaste är sålunda att alla kommuners åtgärder för att åstadkomma ekonomisk tillväxt och sysselsättning belönas och inte som i dag uttryckligen motverkas. De groteskt tillväxtfientliga inslagen i dagens system elimineras. Förändringen skulle bli en mycket kraftig signal till kommunerna att vidta åtgärder som bidrar till ekonomisk tillväxt och ökad förvärvsfrekvens.
Det är fullt möjligt att inom ramen för nuvarande system göra denna förändring i samband med slutavräkningen av skatteinkomsterna för 2000. Om denna bestämmelse gällt mellan åren 1998 och 1999 hade ca 130 kommuner som med dagens system fått sin ökade skattekraft konfiskerad i stället fått behålla denna. Kommuner som förlorar skattekraft föreslås få behålla sin nuvarande garanti och därmed påverkas inte deras intäktsnivå i systemet av förändringen utan de får fortsatt ett bidrag som även täcker bortfallet av skattekraft. Det underskott som uppstår i det inomkommunala utjämningssystemet föreslås i stället finansieras genom att det generella invånarrelaterade bidraget justeras, (motsvarande ca 75 kronor per invånare) men på plussidan finns inte bara betydande vinster för de berörda kommunerna utan framförallt en signal till alla kommuner att det lönar sig att arbeta för tillväxt.
Med denna förändring skulle kommunpolitiker igen upptäcka den egna skattekraften som en viktig parameter att vårda - oavsett om det gäller Borgholm med låg egen skattekraft, Malå i Lappland eller Täby med hög egen skattekraft.
Kostnadsutjämningen förändrades genom riksdagsbeslutet i juni 1999. Vissa delar av beslutet utsattes för tung metodkritik. Det finns anledning att snabbt komma med ett förslag som justerar de främsta metodfelen. Dessa hänger dock delvis samman med hopblandningen av vilka faktorer som kan ge hög skattekraft och där kostnaderna härför inte beaktas i kostnadsutjämningen på ett riktigt sätt. Nu utjämnas skattekraften helt samtidigt som kommuner som tar på sig kostnader för den höga skattekraften inte får full kompensation för dessa.
Stockholm den 3 oktober 2000
Gunnar Hökmark (m)
Lennart Hedquist (m)
Fredrik Reinfeldt (m)
Anna Åkerhielm (m)
Gunnar Axén (m)
Catharina Hagen (m)
Per Bill (m)
Carl Erik Hedlund (m)
Margit Gennser (m)
Lars Tobisson (m)