Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att utarbeta ett förslag till hur momsfrågan skall hanteras för att neutralitet skall råda mellan den offentliga marknadens olika aktörer oavsett om det är privat eller offentligt driven verksamhet. Kommunkontosystemet motverkar konkurrens
För att utveckla den offentliga marknaden behöver regelverken belysas och harmonieras för de olika aktörerna. Lika konkurrensförhållanden skall råda mellan privata och offentliga verksamheter. De nuvarande skillnaderna medför snedvriden konkurrens mellan privat och offentlig verksamhet.
En olikhet utgörs av momsreglerna. Den landstings- och kommunalt drivna verksamheten kompenseras för momskostnader via kommunkontosystemet i Ludvika. Privata företag har ej möjlighet till denna kompensation. En viss kompensation kan erhållas, högst sex procent. Kommuner och landsting beslutar själva om kompensation skall utgå.
EU har observerat problemet och verkar för att häva skillnaderna. Enligt EU:s direktiv 6, mervärdesdirektivet (77/388eeg av den 17 maj 1977), är sjukvård, tandvård, utbildning och social omsorg befriade från moms. Problemet består i att oklarheter råder kring momsfrågan. Exempelvis omfattas den landstingsdrivna tandvården av momsutjämningssystemet och behöver ej bära kostnader för moms. Den privata tandläkaren har inte denna möjlighet såvida det enskilda landstinget fattar beslut härom. Tandläkarens inkomster består av patientavgifter som är befriade från moms enligt EU- direktivet. När tandläkaren skall köpa utrustning såsom tandläkarstol, IT- utrustning eller hyra tjänster för städning eller annan service är dessa ej momsbefriade. Eftersom tandvården är momsbefriad råder ingen möjlighet för tandläkaren att dra av kostnaderna för momsen. En negativ konkurrenssituation drabbar den privata tandläkaren jämfört med den landstingsdrivna folktandvården. Folktandvården erhåller kompensation via kommunkontosystemet i Ludvika.
I dag är det vanligt att sjukvård utförs på landstingets uppdrag av privata entreprenörer. Den sjukvård entreprenören utför är momsbefriad. Låt säga att entreprenören önskar anlita en underleverantör för tjänster såsom städning, catering och trädgårdsskötsel. För dessa uppgifter utgår moms, men det är ej möjligt att dra av momsen eftersom hälso- och sjukvården är momsbefriad. Detta får till följd att entreprenören försöker att utföra all verksamhet själv i stället för att anlita underentreprenörer. Därmed hämmar nuvarande momsregler såväl konkurrensen som utvecklandet av nya företag.
Stockholm den 2 oktober 2000
Margareta Cederfelt (m)