1 Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen tillkännager för regeringen vad i motionen anförs om den aviserade utredningen av statens skogsinnehav.
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att ett tillfälligt stopp för avverkningar på Fastighetsverkets marker införs i avvaktan på att utredningen genomförs.
3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att staten snarast skall miljöcertifiera sitt skogsbruk.
2 Motivering
I processen då Domänverket och Vattenfall bolagiserades fanns det fortfarande en del områden som bl.a. på grund av rennäringslagen även i framtiden ansågs nödvändiga att förbli i statlig ägo. Det rörde sig främst om markområden väster om odlingsgränsen i Norrbottens och Västerbottens län samt renbetesfjällen i Jämtlands län och vissa markområden i norra Dalarna. Förvaltningen av dessa fjällnära skogar ålades därför 1996 Statens fastighetsverk. Förutom för rennäringen är även dessa skogar av ett stort allmänt intresse med hänsyn till naturvård, rekreation och friluftsliv. Med flera olika konkurrerande intressen följer även starkare konflikter. Hård kritik har riktats mot Fastighetsverkets sätt att förvalta skogsinnehavet, främst från miljörörelsen. Fastighetsverket har genom sin förvaltning av statens skogar, inte beaktat naturvården och turismen i tillräcklig omfattning. Inte heller rennäringens och lokalbefolkningens intressen har tillgodosetts på ett rimligt sätt. I Sverige finns fortfarande stora obrutna skogsområden längs fjällkedjan som till stor del är orörda och ur naturvårdssynpunkt har ett oersättligt värde. Svenska staten ska, genom sitt förvaltande av de gemensamma tillgångar som dessa skogar innebär, vara ett föredöme och visa att skogsbruk i kombination med andra konkurrerande markanvändningsintressen är möjligt.
3 Statens fastighetsverk
Statens fastighetsverk (SFV) bildades 1993 för att samla förvaltandet av byggnader, mark och skogar som tillhör staten och har ansvar för att vårda, bevara och utveckla fastigheterna till gagn för landets invånare. Förutom exempelvis de kungliga slotten, ambassader, nationalteatrar och museer har även Fastighetsverket ansvar för att förvalta ca 6,5 miljoner mark, vilket motsvarar ca 1/6 del av Sveriges yta. 1,1 miljoner av de totala 6,5 miljonerna hektar mark utgör produktiv skogsmark, varav 370 000 hektar är fjällnära skog. Hur SFV, och andra skogsägare, ska förvalta skogen finns uttryckt i skogsvårdslagens första paragraf. Enligt denna är skogen en nationell tillgång som skall skötas så att den uthålligt ger en god avkastning samtidigt som den biologiska mångfalden behålls. Vid skötseln skall hänsyn tas även till andra allmänna intressen såsom rennäring och turism.
Tyvärr har det visat sig att SFV inte lyckats fullfölja sin uppgift på ett tillfredsställande sätt. För områden som enligt Skogsvårdslagen borde klassas som skyddsvärda finns avverkningsplaner, och avverkningar har utförts på för rennäringen viktiga åretruntmarker, trots samebyarnas överklagelser. Regeringen har nyligen aviserat att en utredning ska tillsättas för att se över hur staten genom SFV egentligen förvaltar sina skogar. Utredningen skall enligt uttalande från regeringen särskilt se över vilken naturvårdshänsyn SFV har visat i sitt arbete. Men naturvårdshänsynen är endast en av de konflikter som berör SFV:s skogsinnehav. Andra områden som behöver belysas är hur lokalbefolkningens medverkan och inflytande skall garanteras, hur alternativa brukningsmetoder som kan skapa arbetstillfällen utan att hota skogens miljövärden utformas samt hur skogens alternativa värden för t.ex. fritidsliv och turism kan värderas. Detta bör ges regeringen till känna.
3.1 Fastighetsverkets avkastningskrav
Enligt regeringens direktiv till SFV om hur statens skogar ska förvaltas, ska skogsbruk på dessa marker bedrivas med vinst, vilket är anledningen till att Fastighetsverket ålagts ett avkastningskrav på 3,5 procent av marknadsvärdet. Även impedimentmark, vilket enligt Skogsvårdslagen bedöms som icke avverkningsbar skog, har ett avkastningskrav på två procent. Enligt direktiven till SFV har verket även ett ansvar att förse inlandssågarna med virke, vilket innebär att verket även har till uppgift att skapa arbetstillfällen utan att själv agera arbetsgivare.
SFV har jämfört med andra skogsbolag ålagts ett lägre avkastningskrav. Detta motiveras med att SFV i egenskap av förvaltare av statens skogar även åläggs vissa andra hänsynstaganden. Till dessa hänsynstaganden hör bland annat större naturvårdshänsyn för de fjällnära skogarna, mer restriktioner p.g.a. renskötselintressena då dessa områden utgör så kallade året-runt- områden, hänsyn till skogsvårdslagens särskilda bestämmelser för skogsbruket inom fjällnära områden samt kostnadsfördyrningar. Dagens avkastningskrav som åligger Fastighetsverket innebär en större risk för att områden som är särskilt känsliga eller på annat sätt är i behov av ett varaktigt skydd inte kommer att ges tillräcklig hänsyn. Problemet har blivit särskilt tydligt i och med det avverkningsbeslut som under det senaste året hotat området Yttre Jelka Rimakåbbå som har ett högt biologiskt värde bland annat på grund av de stora inslagen av granurskog. Miljörörelsen lyckades med sina kraftfulla protester skjuta upp beslutet om avverkning, men hotet kvarstår dock fortfarande. Då dessa fjällnära skogar som det rör sig om inte är avverkningsbara p.g.a. sin långsamma tillväxt och oförmåga till återväxt inom en överskådlig framtid, bör ett avkastningskrav för statens fjällnära skogar ej åliggas. Den aviserade utredningen om statens skogar skall särskilt belysa konsekvenserna av Fastighetsverkets avkastningskrav och föreslå en rimlig nivå på avkastningen. I avvaktan på att utredningen genomförs skall ett tillfälligt stopp för avverkningar på Fastighetsverkets marker införas. Detta bör ges regeringen till känna.
3.2 Fastighetsverkets naturvårdshänsyn
För att överhuvudtaget avsätta skyddsvärda skogsområden på sitt markinnehav kräver SFV ekonomisk, marknadsmässig, ersättning. Dvs. staten ska betala staten. Genom detta krav låser man möjligheterna att avsätta skyddsvärda skogar på statlig mark utan att belasta statens redan begränsade tillgångar för områdesskydd. Detta är skogar som i vanliga fall lämnas orörda. Deras värde för renskötsel, turism, naturvård och forskning betonas särskilt. Rennäringen framförde kritik om förstörda betesmarker och flyttleder och man ifrågasatte om det är möjligt att få upp ny skog efter slutavverkning.
SFV deltog i framtagandet av de svenska FSC-kriterierna men valde i sista stund att ställa sig utanför förslaget. SFV har dock senare gått ut och sagt att man kommer att arbeta i enlighet med kriterierna och följa standarden tills man vet vilken form av certifiering som passar. I SFV:s policy står att SFV följer FSC:s principer och nationella kriterier för ett kvalitetsmärkt skogsbruk. Man påstod att avverkningen av Arvliden var i enlighet med FSC trots att FSC förutsätter att hela skogsinnehavet bedöms. FSC:s ledning reagerade mot detta argument. Staten borde ta ansvar och snarast miljömärka sitt skogsbruk, så att man kan leverera allt sitt virke FSC-märkt till köpsågverken. Detta bör ges regeringen till känna.
3.3 Brukningsmetoder och lokal förvaltning
SFV har indirekt fått ett statligt ansvar att kontinuerligt leverera virke till den lokalt stationerade sågverksindustrin i Norrlands inland. SFV upphandlar allt arbete och lejer all arbetskraft. 50 % av alla avverkningar gör SFV själv genom entreprenörer, resterande hälft säljs som rotposter. SFV har ingen kontroll över vart denna del säljs. Virket som SFV avverkar går direkt till ett 20-tal sågverk i Norrlands inland och massan går till massaindustrin vid kusten, bl.a. Assi Domän. Många mindre sågverk levereras inget virke från SFV. Staten borde framstå som ett gott exempel och bruka skogarna med metoder där man koncentrerar sig på att ta ut det efterfrågade timret, t.ex. genom mer miljöanpassade alternativa metoder. I sina försök att hålla sågverken med virke och uppfylla sitt avkastningskrav går SFV in i obrutna fjällområden, skyddsvärda skogar, områden som Assi Domän på sin tid som förvaltare lovade skulle förbli orörda.
Det är av största vikt att befolkningen i inlandets skogsbygder får större inflytande över skogens skötsel och förvaltning. I sammanhanget är lokalt ägda inlandssågverk en nyckelfaktor. De möjliggör lokal förädling av skogsråvara. Skogens och skogsmarkens enorma möjligheter som en viktig utvecklingsresurs har ännu inte insetts till fullo. En förbättrad skogsvård kan öka produktionen av varor och tjänster, bl.a. produktion av virke och andra förädlade skogsprodukter, och därmed bidra till att skapa nya arbetstillfällen och inkomster, mervärde genom förädling av och handel med skogsprodukter, ett ökat bidrag till inkomster i utländsk valuta och ökat utbyte av investeringar. Skogsresurser kan, eftersom de är förnyelsebara, hanteras på ett sätt som är förenligt med miljöhänsyn. Effekterna av uttag av skogsresurser för skogens övriga värden bör beaktas till fullo vid utveckling av skogspolitik. Det är också möjligt att öka skogens värde genom att utnyttja den på ett sätt som inte skadar miljön, t.ex. ekologisk turism och kontrollerade uttag av genetiskt material. Samfällda åtgärder behövs för att höja människors medvetande om skogens värde och nytta. Skogarnas överlevnad och fortsatta bidrag till mänsklig välfärd är till stor del beroende av att dessa ansträngningar lyckas.
För att öka inkomster och sysselsättning på landsbygden, och skapa ekonomiska, ekologiska och sociala vinster, bör statens skogars ekonomiska och biologiska värde utredas. Dessa värden kan exempelvis handla om möjligheten till utveckling av förädlingsindustrier, vilt- och naturvård, turism eller användning av skogar för energiförsörjning. Det är högst nödvändigt att finna lämpliga åtgärder och metoder för att involvera den lokala befolkningen, lokala organisationer, sakkunniga i området m fl. Västerpartiet anser att dessa aspekter bör ingå i direktiven till den aviserade utredningen om statens skogsinnehav. Detta bör ges regeringen till känna.
Stockholm den 30 september 2000
Jonas Ringqvist (v)
Maggi Mikaelsson (v)
Johan Lönnroth (v)
Marie Engström (v)
Per Rosengren (v)
Lars Bäckström (v)
Sten Lundström (v)
Kjell-Erik Karlsson (v)
Siv Holma (v)
Owe Hellberg (v)
Karin Svensson Smith (v)