Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en utredning för att förstärka kommunernas skattebas.
2. Riksdagen begär hos regeringen förslag till ändring av regeringsformen syftande till att förstärka det kommunala självstyret i enlighet med vad som anförs i motionen.
3. Riksdagen begär av regeringen en utredning av effekterna på den kommunala ekonomin av maxtaxa inom barnomsorg och äldreboende.
4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om överläggningar med Kommunförbundet om en kvalitetssatsning i skolan.
Motivering
Tillväxt och ökad sysselsättning är avgörande för att den kommunala ekonomin ska utvecklas positivt. Det är bara den del av tillväxten som beror på att sysselsättningen, i arbetade timmar, ökar som skapar ett växande utrymme för kommunal verksamhet. Då ökar kommunernas skatteinkomster utan att kostnaderna ökar i motsvarande grad. Detta förhållande mellan tillväxt, arbetade timmar och utrymme för kommunala verksamheter är viktigt att ha med sig i en diskussion om generell arbetstidsförkortning.
De senaste årens tillväxt har i allt för liten grad byggt på den sysselsättningsökning som behövs för att förbättra den kommunala ekonomin. Detta förhållande är en viktig förklaring till att förbättringarna i de kommunala verksamheterna varit små trots att den svenska ekonomin i stort uppvisat en mycket positiv utveckling de senaste tre fyra åren.
Preliminära siffror visar att sex av tio kommuner klarade minst ett nollresultat 2000, medan endast ett av tre landsting gör det. Den viktigaste åtgärd som kan göras för att förbättra den kommunala ekonomin är därför att öka sysselsättningen.
En annan viktig faktor till kommunsektorns ekonomiska problem är kommunernas beroende av statsbidrag. Ungefär två tredjedelar av verksamheten finansieras med egna skattemedel och ytterligare cirka sex procent finansieras med avgiftsintäkter. Statsbidragen finansierar den återstående fjärdedelen av verksamheten. När ekonomin växer är det dock bara de kommunala skatteintäkterna som växer. För att förändra statsbidragen krävs det politiska beslut. När huvuddelen av kommunernas kostnader växer i takt med löneökningarna i samhället räcker därmed statsbidragen till allt mindre verksamhet.
Lösningen är inte att öka statsbidragen och därmed göra kommunerna än mer beroende av rikspolitiska beslut. Centerpartiet anser det viktigare att göra kommunerna mindre beroende av statsbidrag genom att stärka kommunernas egen skattebas. Centerpartiets förslag att slopa grundavdraget och ersätta det med en statlig skatterabatt bidrar på ett tydligt sätt till att öka kommunsektorns egenfinansiering. Detta är positivt i och med att kommuner och landsting blir mer självständiga. De får behålla en större del av sitt skatteunderlag istället för att förlita sig på att bli kompenserade av statsbidrag. En annan intressant effekt av att grundavdraget avskaffas är att detta ger en större procentuell höjning av skatteunderlaget i låginkomstkommuner än i höginkomstkommuner, vilket skulle lindra de krav som ställs på den kommunala skatteutjämningen.
Centerpartiets förslag om en skatterabatt ligger väl i linje med vad kommunförbundets skattebasberedning föreslog. Regeringen bör gå vidare och låta utreda formerna för en ytterligare förstärkt skattebas i landets kommuner för att öka egenfinansieringen och därmed kommuners och landstings möjligheter att tillgodogöra sig vinsterna av tillväxt och ökad sysselsättning. Detta bör ges regeringen till känna.
Skatteutjämning och kommunalt självstyre
Vid sidan av att stärka kommunsektorns egenfinansiering är ett väl fungerande skatteutjämningssystem och en långtgående kommunal självstyrelse två av de viktigaste förutsättningarna som behövs för att kunna skapa en god utveckling för kommunala verksamheter i hela landet.
En viktig förutsättning för tillväxt och livskraft i hela landet är ett utjämningssystem som, med utgångspunkt från den enskilda människan, skapar likvärdiga förutsättningar för alla kommuner att bedriva kommunal verksamhet.
Utjämningen skall omfatta alla kommuner på likvärdiga grunder. Systemet ska inte kompensera för skillnader i servicenivå, kvalitet, avgiftssättning och effektivitet, utan ska baseras på mätbara, och för kommunerna opåverkbara faktorer, som mäter strukturella kostnadsskillnader. Centerpartiet anser att det är viktigt att försvara de grundläggande principerna i skatteutjämningssy- stemet. Oönskade effekter, exempelvis Pomperipossa, som följer av systemets nuvarande tekniska konstruktion får inte tillåtas att rubba grundvalarna för utjämningssystemet. De förändringar som behöver vidtas skall grundas på vunna erfarenheter och behandlas i en parlamentariskt sammansatt utvärdering/beredning.
Ett starkt kommunalt självstyre är viktigt framförallt av demokratiska skäl och för att människor ska ha möjlighet att genom eget engagemang påverka lokalsamhällets utformning. Det finns emellertid också ekonomiska aspekter på det lokala och regionala självstyret, inte minst därför att man genom att anpassa ambitionsnivåer och utforma lösningar efter lokala förhållanden. Genom att tillåta en mångfald av lösningar i kommuner kan nya sätt att hantera gemensamma angelägenheter växa fram och människors innovationskraft tas tillvara.
En viktig del av den kommunala självstyrelsen är att kommunerna själva ska kunna prioritera i verksamheten efter de behov och förutsättningar som finns i kommunen. Under senare år har regeringen mer och mer återgått till detaljreglerande specialdestineringar i statsbidragssystemet. Exempel på detta är regeringens s k skolsatsning och ersättningen till kommuner som inför maxtaxa i barnomsorgen.
Regeringen drar sig inte heller för att försöka genomföra socialdemokratisk politik i alla kommuner genom toppstyrning från Regeringskansliet. Utifrån regeringens konflikt med Stadshuset i Stockholm bestäms en nationell politik som syftar till att lokalt valda majoriteter runt om i landet ska avlövas befogenheter och reduceras till lydiga utförare av en politik bestämd i Rosenbad. I denna anda har regeringen t.ex. drivit igenom en stopplag för försäljning av allmännyttans bostäder och förbud mot akutsjukhus på entreprenad.
Socialdemokratiska ministrar har dessutom gjort oroväckande uttalanden om att man tänker fortsätta på den inslagna vägen med specialdestinerade pengar och ingrepp i det lokala självstyret. En sådan politik kommer att urholka människors tro på den lokala demokratin och slå undan fötterna för människors engagemang i den lokala politiken. Den kommer dessutom att medföra att kommuner och landsting får allt svårare att besluta över prioriteringar och göra insatser där de behövs bäst. Centralstyrningen är därmed också ett hot mot den ekonomiska utvecklingen i landet.
Centerpartiet har upprepade gånger påtalat det orimliga i en utveckling där staten allt mer styr den kommunala och landstingskommunala verksamheten genom centrala direktiv. De förslag regeringen lagt till riksdagen och de uttalanden som gjorts av statsråd understryker vikten av att värna det kommunala självstyret. Regeringen bör därför återkomma med förslag till ändring av regeringsformen för att stärka det grundlagsfästa kommunala självstyret.
I sammanhanget finns också skäl att lyfta de indirekta effekter som uppstår genom regeringens politik. I enlighet med finansieringsprincipen säger sig regeringen kompensera kommuner för maxtaxan inom barnomsorgen och kommer säkert att göra likadant vad avser den föreslagna maxtaxan inom äldreomsorgen. Däremot innefattar denna kompensation inte effekten av en ökad efterfrågan på barnomsorg och äldreboende. Därmed riskerar många kommuner att av politiska skäl acceptera en maxtaxa som, likt en gökunge, kommer att urholka den kommunala ekonomin och tvinga fram omfördelningar i den kommunala ekonomin som de lokalt förtroendevalda inte råder över. Innan maxtaxa i barnomsorg eller äldreboende genomförs bör därför regeringen låta utreda effekterna på den kommunala ekonomin av en ökad efterfrågan. Detta bör ges regeringen till känna.
Kvalitetsutveckling i skolan
I motionen med anledning av regeringens vårbudget (2000/01:Fi19) har Centerpartiet presenterat ett alternativ till regeringens specialdestinerade resurser till skolan genom att öka de generella statsbidragen och inrätta ett kvalitetsinstitut där bl.a. Kommunförbundet bör vara huvudman. För att förverkliga detta måste staten eftersträva en överenskommelse med kommunerna om kvalitetsutveckling i skolan, där bl.a. inrättandet av ett kvalitetsinstitut ingår. Regeringen bör därför inleda överläggningar med Kommunförbundet om hur en sådan satsning bör utformas med Centerpartiets förslag som grund. Detta bör ges regeringen till känna.
Stockholm den 2 maj 2001
Rolf Kenneryd (c)
Rigmor Stenmark (c)
Lena Ek (c)
Eskil Erlandsson (c)
Agne Hansson (c)