Innehållsförteckning
Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en höjning av de generella statsbidragen.
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om den kommunala självstyrelsen.
3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om subsidiaritetsprincipen som maktfördelningsprincip.
4. Riksdagen begär att regeringen lägger fram förslag till ändring beträffande avveckling av den statliga fastighetsskatten och förslag om att möjliggöra för kommunerna att ta ut en fastighetsanknuten avgift.
5. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att kommunala utförsäljningar av bostadsbolag inte skall motverkas från statligt håll.
6. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att finansieringsprincipen behöver preciseras, lagfästas och institutionaliseras.
7. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om kommunkontosystemet.
8. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om kommunal upphandling och kundval.
9. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om riktade bidrag.
10. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en anpassning av lagen om offentlig upphandling.
Inledning
Under flera år har den socialdemokratiska regeringen talat om för svenska folket att det går bra för Sverige. Vi har gått igenom en ekonomisk kris under 90-talet. Vi har också gått igenom en budgetsanering påbörjad av den borgerliga regeringen 1993. Vi har även gått igenom en högkonjunktur, som förstärkt statens finanser och sänkt arbetslösheten. Det går bra för Sverige, är budskapet. Men varför går det då inte bättre för kommuner och landsting, när det går så bra för Sverige? Varför ökar de regionala skillnaderna? Varför ökar köerna till sjukvården? Varför väntar tusentals äldre på plats i äldreboende? Varför ökar antalet klagomål inom handikappområdet? Varför är den totala arbetslösheten större än någonsin efter en högkonjunktur? Varför går nästan 25% av eleverna ut ur grundskolan utan att vara godkända i alla ämnen?
Och varför går det inte bättre för Sveriges befolkning? Varför splittras så många familjer? Varför ökar antalet barn, som lever med skilda eller separerade föräldrar? Varför är väntetiden så lång för familjerådgivning? Varför försämras befolkningens psykiska hälsa? Varför ökar stressen och ohälsan i arbetslivet? Och varför är stressen så stor hos skolungdomarna? Varför ökar segregationen? Varför fungerar den kommunala vården och omsorgen om de äldre generellt sett sämre, så att anhöriga tvingas ta ett växande ansvar? Varför får man vänta så länge på akuten?
Med denna motion vill vi såväl kritiskt analysera regeringens kommunpolitik som presentera ett bättre alternativ. Även om inget parti kan utlova mirakel för vare sig kommunsektorn eller något annat område, så är denna motion åtminstone ett tecken på att verkligheten inom kommuner och landsting skulle se annorlunda ut med kristdemokratisk politik. Vi vill visa hur förutsättningarna för en kristdemokratisk politik för kommunsektorn ser ut. Vi kommer att koncentrera oss på den ideologiska grunden, på statens relation till kommunsektorn och den kommunala självstyrelsen samt på den kommunala ekonomin ur olika aspekter. Vår riksdagspolitik om kommunsektorn är framtagen gemensamt med ledande företrädare för kristdemokraternas kommun- och landstingspolitiker. Vi är eniga om vår grundläggande kommunpolitik och överens om att respektera de olika politiska nivåernas självstyre och kompetensområden.
Regeringens skrivelse
I regeringens skrivelse 2000/01:102 Utvecklingen inom den kommunala sektorn ges en övergripande skildring av kommunernas och landstingens ekonomi och verksamhetsutveckling de senaste åren. Syftet med regeringens skrivelse är att redovisa utvecklingen i förhållande till de nationella mål, som riksdag och regering formulerat för respektive verksamhet. Med statistik och analyser redovisas genomsnitt och allmänna utvecklingstrender i såväl positiv som negativ riktning. Kunskap om trender och genomsnitt på en aggregerad nivå är värdefull för en övergripande statlig politik för kommunsektorn. Samtidigt blir bilden missvisande, om inte den faktiska verkligheten även speglas på annat sätt än genom snitt. Bokslutsresultat och aggregerad statistik på generaliserbar nivå säger inte mycket om hur enskilda människor har det, om Agnes 87 år får den hjälp hon behöver och om Calle 9 år känner lust att lära. Det är genom kommunpolitiken vi kommer nära människorna och bäst ser behoven och förutsättningarna.
En sakligt beskrivande och analyserande lägesbeskrivning bör också vara problemorienterad. Tyvärr finns det även i detta års skrivelse en alltför tydlig tendens att i många avsnitt försköna utvecklingen och inte redovisa de uppenbara problem som finns inom flera områden. En del statistiska uppgifter och beräkningar blir genom sitt urval missvisande. Genom dessa brister samt inte minst genom den ideologiskt färgade inledningen blir skrivelsen mer av en partsinlaga än en saklig redovisning. Återigen saknas jämförelser som redovisar t.ex. de goda resultat som uppnåtts genom konkurrensutsättning i kommuner och landsting. Inte heller i år har den ökade valfrihet och pedagogiska stimulans som åstadkommits genom det ökande antalet friskolor uppmärksammats. Möjligheterna till besparing och effektivisering genom offentlig upphandling och kundval förbigås. Men tendensen mot en starkare centralstyrning och likriktning av kommunsektorn syns tydligt i skrivelsen.
Principiella utgångspunkter
Ett samhälle byggs underifrån och uppåt i olika nivåer av gemenskaper. Det börjar med familjer och det civila samhällets övriga gemenskaper och fortsätter med lokala och regionala politiska gemenskaper till den statliga nivån. Därefter kommer internationella politiska organisationer och sammanhang mellan länder, t.ex. EU och FN. Varje nivå är ägnad att lösa uppgifter som inte på ett tillfredsställande sätt kan lösas på en lägre nivå. Varje gemenskapsnivå är således i första hand kompletterande till de lägre och inte avsedda att ersätta eller beröva dem vare sig deras uppgifter eller frihet. Det ingår även i den subsidiära rollen att vid behov värna medborgares rättigheter gentemot mellanliggande nivåer.
De naturliga gemenskaperna motiverar en maktfördelning sinsemellan. En familj har sina uppgifter och mål, som inte kommunen ska ta över. Familjen har också rättigheter, som kommunen ska respektera. På samma sätt har kommunsektorn uppgifter och mål, som staten inte ska ta över. Kommunala rättigheter ska respekteras av staten, såsom de har erkänts av staten genom den kommunala självstyrelsen. I en kristdemokratisk vision av Sverige följer samhällets olika delar ett subsidiärt mönster. Kommunernas roll är att vara subsidiär (stödjande) i förhållande till gemenskaperna som bygger upp kommunen liksom landstingen/regioner i förhållande till gemenskaperna som bygger upp dem. Staten skall i sin tur vara subsidiär i sin relation till kommunerna och landstingen/regionerna. Bestämmanderätten över sådant de såväl naturligt som effektivast kan sköta själva ska respekteras. Den logiska konsekvensen av detta resonemang är en maktfördelning och uppgiftsfördelning enligt subsidiaritetsprincipen. Bevisbördan ligger på t ex staten i förhållande till kommunerna att motivera varför staten skall bestämma i uppgifter som ligger eller borde ligga på kommunerna. Ytterligare en logisk konsekvens är att regering och riksdag skapar en ekonomiskt stabil grund för den kommunala respektive regionala självstyrelsen med legitima och stabila skattebaser, så att den kommunala sektorn med viktiga uppgifter som undervisning, äldreomsorg, sjukvård etc. blir mindre sårbar för konjunktursvängningar.
Kommunerna och välfärden
Varje kommun, landsting och region är unik med starka och svaga sidor. Den grundlagsfästa självstyrelsen gör det möjligt att med god kännedom om lokala förutsättningar och behov utforma vård, omsorg och service för invånarna på bästa sätt. Självstyrelsen tenderar dock att urholkas i takt med att en övervältring av ansvar för såväl finansiering som verksamhet från stat till kommun ökar. Kommunal självstyrelse som sätter människan i centrum är en grundbult för att forma ett tryggt samhälle för alla. Därför måste kommunsektorn ges möjlighet att verka i enlighet med den frihetsidé, som det kommunala självstyret utgör.
Kommunsektorns skatteintäkter påverkas i hög grad av sysselsättningsutvecklingen i den privata sektorn. Sveriges långsiktiga tillväxtförutsättningar hade med all säkerhet varit mycket bättre, om regeringens politik inte ensidigt inriktats på budgetsanering och alltför lite på att förbättra företagsklimatet. Den kraftiga tillväxten för närvarande leder till ökade skatteintäkter men riskerar att bli kortvarig, om inte strukturella reformer också vidtas. De inkomstökningar som kommit kommunerna till del har till stor del gått åt för att täcka underskotten från krisåren. De blygsamt växande resurserna har använts för att klara de ökande barnkullarna och de alltfler äldre. Någon kvalitetsförbättring exempelvis i form av ökad personaltäthet har det inte funnits utrymme för. En fortsatt hög total arbetslöshet avspeglar sig i sämre utvecklingsmöjligheter och höga kostnader för många kommuner.
Den ekonomiska saneringspolitiken har under 90-talet varit särskilt tung för kommunsektorn. Denna slutsats drar regeringen också i det finans- och penningpolitiska bokslut som utgör bilaga 5 till vårpropositionen. Vi kan således åter konstatera att den socialdemokratiska regeringen under den senare delen av 1990-talet använde kommunsektorn som budgetregulator, när saneringspolitiken bedrevs. Successivt ökade allmänna egenavgifter sedan 1995 minskade kommunsektorns skatteintäkter med drygt 18 miljarder, eftersom egenavgifterna är avdragsgilla. Samtidigt som statsbidragen var nominellt oförändrade under åren 1993-1996 och urholkades användes ökade kommunala skatteintäkter till att täcka underskott, löneökningar och prisökningar. Till detta kom statliga reformer om ett ökat kommunalt ansvarstagande, som inte finansierats av staten enligt den tidigare knäsatta finansieringsprincipen. Kommuner och landsting har således mött långt större besparingskrav än vad som enbart skulle ha blivit följden av den svaga utvecklingen av de egna skatteintäkterna.
En annan faktor som påverkar kommunsektorn är den starkt förändrade ålderssammansättningen som dessutom inneburit väsentligt förändrade förutsättningar och behov. De höga födelsetalen i början av 1990-talet tillsammans med en ökad livslängd och därmed fler äldre människor kräver ökade resurser. Det stora skattebortfallet på grund av egenavgifterna och etappvisa återföringar i form av ökade statliga bidrag har därför framtvingat ett stort förändrings- och omstruktureringsarbete inom kommunsektorn för att uppnå ekonomisk balans. Förändringskravet har medfört både negativa och positiva konsekvenser. Verksamheterna har ofta en hög effektivitet och god kvalitet, men samtidigt utnyttjas personalen ofta alltför hårt. I vissa fall erbjuder heller inte offentliga arbetsgivare en miljö som ger stimulans och möjligheter till utveckling och medinflytande. Riksförsäkringsverket har visat att en ökande andel av kommun- och landstingsanställda är sjukskrivna för psykiska besvär. Detta är oroväckande såväl ur den enskildes som ur samhällets perspektiv. Arbetsmotivation och arbetsglädje måste återställas för att klara kompetensförsörjningen. De anställdas arbetsmiljö påverkar verksamhetens kvalitet.
Nya befolkningsprognoser och utvärderingar av de kommande resursbehoven indikerar att behoven av utbildning, vård och omsorg på den kommunala sidan ökar med 0,7-0,8 procent årligen till följd av den demografiska utvecklingen. Detta kan jämföras med att hela befolkningen växer med 0,1-0,2 procent per år. Enligt Kommunförbundets bedömning växer behoven snabbare än resurserna de kommande åren. För närvarande har vi de stora barnkullarna från början av 1990-talet inom grundskolan. I mitten av årtiondet kommer toppen att flyttas till gymnasieskolan. Äldreomsorgens anspråk växer hela tiden fram till 2010.
Mot bakgrund av dessa erfarenheter är det riktigt att stärka den kommunala självstyrelsen och förbättra planeringsförutsättningarna genom att på kort sikt öka de generella statsbidragen och på lång sikt öka den kommunala sektorns möjlighet till självfinansiering genom ökat skatteunderlag och en skatteväxling, där den statliga fastighetsbeskattningen omvandlas till en kommunal fastighetsanknuten avgift. Kristdemokraternas budgetalternativ innebär att kommuner och landsting kommer att få 3 miljarder kronor i ytterligare resurser under treårsperioden jämfört med regeringens förslag. I stället för centralstyrda och öronmärkta satsningar, som regeringen föreslår och därmed kör över den kommunala självstyrelsen, vill vi uppnå en höjning av de generella statsbidragen så att kommunerna själva kan bestämma över resurstillskottets användning samt en snabbare tilldelning för att kommunerna redan år 2002 ska få ett ordentligt resurstillskott.
Den kommunala självstyrelsen
Regeringsformens portalparagraf pekar ut den kommunala självstyrelsen som ett medel att förverkliga demokratin. I praktiken har dock den kommunala styrelsen fungerat som en del av den statliga förvaltningsorganisationen även om det inom vissa ramar finns en betydande frihet för kommunerna. I författningspolitisk mening är det dock inte fråga om en självstyrelse.
Idag kan kommuner fatta beslut. Men finner regeringen och riksdagsmajoriteten dem misshagliga så står det dem fritt - i rättslig mening - att intervenera i den kommunala beslutskompetensen och inskränka beslutanderätten i olika avseenden. Det finns ett antal exempel på detta. Samtidigt kräver logiken att om regeringsformen ger den kommunala självstyrelsen en ställning i det svenska samhället så skall den rimligtvis också ha ett substantiellt innehåll. Eller som Lagrådet skrivit: "Någon innebörd måste dock den kommunala självstyrelsen ha."
De nuvarande förhållandena är inte acceptabla. Om man vill ha en reell kommunal självstyrelse måste det till en kraftfull rättslig kompetens för kommunerna att utöva den. Kristdemokraterna har i andra sammanhang påpekat att subsidiaritetsprincipen bör bli vägledande även för nationella förhållanden. Som bekant är den en del av Europeiska unionens rättskapacitet. Subsidiaritetsprincipen har följande innehåll: Det en naturlig gemenskap på ett ändamålsenligt sätt kan sköta skall den också få sköta. De överordnade gemenskaperna (t ex staten) har en skyldighet att stödja där så behövs, och detta stöd måste respektera de enskilda människornas rättigheter och de naturliga gemenskapernas egna kompetensområden.
Om subsidiaritetsprincipen tillämpas på definitionen av 'kommunal självstyrelse' konstaterar vi att det behövs en utökad respekt från statsmaktens sida för den kommunala gemenskapens eget kompetensområde. En sådan respekt måste avspegla sig i regeringsformens bestämmelser om denna självstyrelse.
Regeringsformen behöver alltså tydliga och avgränsade bestämmelser om den kommunala beslutskompetensen. Det säger sig närmast självt att för att sådana skrivningar skall ha rättsliga verkningar för förhållandet mellan stat och kommun krävs en tydlig lagprövningsrätt, som medger att kommunerna kan hävda sitt av grundlagen fastlagda kompetensområde gentemot regering och riksdag. När regeringen nu med ytterligare miljarder av specialdestinerade bidrag med oklar, för att inte säga godtycklig, tillämpning av finansieringsprincipen och med smått nedlåtande uttalanden i massmedia om det de kallar för kommunalt självstyrelse ger det enbart uttryck för såväl en ogenomtänkt hållning gentemot kommunsektorn som en illavarslande centralistisk maktpolitik.
Kommunal ekonomi
Den kommunala ekonomin utgör en stor och betydelsefull del av den svenska ekonomin. Skatterna och statsbidragen utgör enligt vårpropositionen (tabell 4.17) tillsammans ca 20,4 % av BNP. I statsbudgeten utgör kommunsektorn det näst största utgiftsområdet på ca 100 miljarder. Staten med riksdag och regering har ett övergripande ansvar för att hela den offentliga verksamheten drivs och utvecklas i samhällsekonomisk balans. Vi menar att detta är förenligt med en långtgående självstyrelse. Detta kräver dock etablerade institutioner för samarbete och samförstånd mellan stat och kommunsektorn.
Många brister i kommunsektorns verksamheter har sin viktigaste orsak i otillräckliga ekonomiska resurser. Den kommunala självstyrelsen måste bekräftas av en stabil och tillräcklig skattebas. För närvarande finansieras enligt regeringens skrivelse tabell 2:8 kommunernas verksamhet till 17% av statsbidrag. För landstingen är motsvarande siffra 20%. Det är emellertid viktigt att lägga märke till skatteintäkternas nedåtgående andel. För kommunerna har det gått från 60% till 58 % mellan 1996 och 1999, för landstingen från 73% till 66%. Trenden för kommunsektorn viktigaste skattebas, invånarnas inkomster (t ex löner, pensioner och beskattningsbara transfereringar) är således vikande. Detta ökar beroendet av staten och minskar i samma utsträckning den kommunala självstyrelsen. Statsbidragen är dessutom statiska. De saknar automatisk uppräkning och därmed kontakt med den allmänna ekonomiska utvecklingen. Statsbidragens värde urholkas med tiden.
Enligt vår mening ska självstyrelsen så långt möjligt kopplas till ett ekonomiskt oberoende. Detta kan ske genom att staten vid skattelindring i större utsträckning tillämpar skattereduktion och inte avdrag från den beskattningsbara inkomsten. Därmed reduceras statens skatteintäkter och inte kommunsektorns. En större andel av kommunsektorns finansiering är genom detta förfarande också kopplad till den ekonomiska utvecklingen. Ytterligare ett sätt att stärka kommunsektorns självförsörjning vore att låta kommunerna genom en skatteväxling ta över fastighetsbeskattningen och omvandla den till en kommunal fastighetsanknuten avgift. Detta skulle ge kommunerna en stabil avgiftsbas, som garanterar fastighetsägarna samhällstjänster i form av gatuunderhåll, brandförsvar och annan service. Detta skulle ansvarsfullt omvandla en illegitim statlig löpande fastighetsbeskattning på en fiktiv inkomst till en kommunal avgift på långt lägre nivå för fastighetsrelaterad service.
Ytterligare en faktor som i stor utsträckning kan påverka de kommunala finanserna är kommunernas eget bostadsbestånd. På detta område finns det också anledning att verka för en strukturförändring som gör att kommunerna påtagligt minskar sina, och därmed skattebetalarnas, risker som följer av för stora åtaganden på bostadsområdet. Kommunala utförsäljningar av bostadsbolag bör inte motverkas från statligt håll, som med den nuvarande socialdemokratiska politiken. Det utförsäljningsstopp som regeringen infört bör snarast avskaffas.
Tyvärr använder inte alla kommuner samma resultatbegrepp, varför ekonomiska jämförelser försvåras. När det gäller löneskatt på pensioner och skatteintäkter, har Redovisningsrådet lämnat rekommendationer under år 2000. De här båda rekommendationerna behövde dock inte tillämpas redan under år 2000. Periodiseringen av skatteintäkter behöver inte ske förrän innevarande år och löneskatten först år 2002. Valet av redovisningsprincip kan alltså bestämma, om man klarar balanskravet eller ej. Men enligt de bedömningar Svenska Kommunförbundet gör i sin rapport över kommunernas ekonomiska läge i mars 2001 görs bedömningen att ca 60% av kommunerna klarar balanskravet med minst ett nollresultat år 2000.
Att budgetar och jämförelser kan se olika ut visade även regeringens budgetproposition för år 2000. Då prognostiserades de kraftigt ökade skatteinkomsterna för kommunsektorn till 25 miljarder kronor, men vid en närmare granskning var de inte alls så stora. Effekten av regeringens skattesänkningsförslag, de minskade avdragen mot kommunalskatten för den allmänna pensionsavgiften på 4,8 miljarder kronor ingick i de av regeringen redovisade ökade skatteinkomsterna. Men denna del av skatteinkomstökningen reglerades enligt finansieringsprincipen genom en sänkning av det generella statsbidraget med motsvarande belopp. Ytterligare ca 5 miljarder kronor av de ökade skatteinkomsterna förklaras av att slutavräkningen av skattemedel från år 1998 betalas ut år 2000. Den underliggande utvecklingen av skatteinkomsterna för kommunsektorn mellan 1999 och 2000, ca 15 miljarder kronor, var alltså inte mycket större än normalt vid en medelgod konjunktur. I reala termer var den till och med lägre än den skatteinkomstökning som skedde mellan 1994 och 1995 som en följd av den kraftiga konjunkturuppgång som fyrpartiregeringen lämnade efter sig.
Staten ger och staten tar
Inte heller de tillskott till kommunsektorn som Socialdemokraterna berömt sig av sedan 1997 visar sig vid en närmare analys ha inneburit någon större förstärkning när man tar hänsyn till andra beslut som också påverkat den kommunala ekonomin. I tabell 1-3 nedan visas en sammanställning som Landstingsförbundet gjort över nettoeffekten av de statliga besluten på landstingens ekonomi. Av ett tillskott på 10,7 miljarder kronor jämfört med 1996 års statsbidragsnivå har så mycket som 10,2 miljarder kronor ätits upp av indragningar och inkomstbortfall som inte reglerats enligt finansieringsprincipen. Det statliga nettotillskottet sedan 1996 är alltså enbart 0,5 miljarder kronor.
Tabell 1. Att ge med den ena handen och ta med den andra.
Nettoeffekten för landstingen av tillskott och indragningar 1997-2004 jämfört med 1996 års statsbidragsnivå
Miljarder kronor i löpande priser
Tabell 1: (Tillskott i form av statsbidrag m.m. (se tabell 2) Indragningar (se tabell 3) Landstingssektorns nettoförstärkning )
Källa: Landstingsförbundet
Tabell 2. Specifikation av de statliga tillskotten 1997-2004
Miljarder kronor i löpande priser
Tabell 2: (Nationell handlings- plan Övriga Generella statsbidrag Övrigt Totalt )
Källa: Landstingsförbundet.
Anm.: Posten Övrigt består av:
1. det tillskott till skatteintäkterna kommuner och landsting får åren 1999- 2001, genom att den statliga grundskatt på 200 kronor som alla skatt- skyldiga betalar överförs till kommunsektorn,
2. en kompensation för den svaga utvecklingen av skatteunderlaget 1997, som utbetalades 1999 (återbetalningsskydd),
3. bidrag till landsting med kraftig befolkningsminskning åren 2001-02 samt
4. medel från kommundelegationen åren 2002-03.
Tabell 3. Specifikation av de statliga indragningarna 1996-2004
Miljarder kronor i löpande priser
Tabell 3: (Egen- avgifter Stats- bidrag Moms- systemet Totalt )
Källa: Landstingsförbundet.
Anm.: Den största delen av indragningarna under 1990-talet gjordes i samband med införandet av de allmänna egenavgifterna. Inkomsterna till staten av dessa egenavgifter uppgick år 1999 till ca 60 miljarder kronor. Avdragsrätten för egenavgifterna fick däremot göras i den kommunala beskattningen. Av höjningen till 6,95 procent fick kommuner och landsting kompensation för motsvarande 2,95 procent, d.v.s. ca 40 procent. Den återstående indragningseffekten uppgick år 1999 till ca 3,5 miljarder kronor för landstingen. År 1996 infördes en ny ordning för finansiering av det kommunala momssystemet som innebär successivt ökande belastningar för landstingen.
Underfinansierade förslag
Ökade statsbidrag för nya reformer kan verka positivt men ställer till med många problem för kommunsektorn. Medborgarnas förväntningar höjs i takt med utfästelser på riksnivå samtidigt som de lokala politikerna bakbinds av detaljreglerade och underfinansierade reformer. Riktade bidrag sätter självstyrelsen ur spel och missar därmed kommunernas olika behov och förutsättningar. De riskerar också att leda till ökad administration och en underminering av övriga kommunala behov.
Den mest häpnadsväckande reformen från regeringen avser den s.k. maxtaxan med vidhängande förändringar av förskolan. Här lyckas man styra såväl barnfamiljernas val av barnomsorgsform som kommunernas ekonomi. Enligt beräkningar som gjorts av Svenska Kommunförbundet innebär reformen merkostnader på omkring 1,5-2 miljarder kronor för kommunerna utöver regeringens belopp. Det innebär att många kommuner just nu ställs inför att kanske tvingas öka barngrupperna för att klara de åtaganden som regeringen utlovat men inte finansierat. Istället för större barngrupper, vilket med kraft måste motverkas, tvingas de lokala politikerna att prioritera bort annan angelägen, men ej rättighetsstyrd, verksamhet.
Finansieringsprincipen
Den av riksdag och regering knäsatta finansieringsprincipen innebär att statliga beslut som medför nya kostnader för kommuner och landsting också ska finansieras av staten. Den som beslutar om reformer ska stå för hela finansieringen. Det innebär att ett statligt reformbeslut regleras genom att nivån på det generella statsbidraget förändras. Principen började tillämpas 1993 i sammanband med omläggningen av statsbidragssystemet från specialdestinerade bidrag till i huvudsak ett generellt statsbidrag. Med statens övergripande ansvar över samhällsekonomin har emellertid följt alltför många avsteg från finansieringsprincipen. Nuvarande regering och majoriteten i riksdagen har föreslagit nya reformer för kommuner och landsting utan att anvisa finansiering eller genom otillräcklig finansiering. Kommunerna och landsting har inte fått motsvarande kompensation via statsbidrag, för att täcka kostnader för de nya uppgifterna. Vi menar att finansieringsprincipen behöver lagfästas och ges ett mer preciserat innehåll. Till detta behövs även en institutionalisering, där regering och kommunsektorn innan propositioner läggs på riksdagens bord i god tid och under rimliga arbetsförhållanden kommer överens om t ex finansiering och kostnadsberäkningar.
Det kommunala utjämningssystemet
Det goda målet bakom det kommunala utjämningssystemet är att alla kommuner och landsting/regioner skall ha likvärdiga förutsättningar för sin verksamhet och service oberoende av skattekraft och opåverkbara strukturella kostnader. En invånare i Sverige skall kunna få lika god sjukvård och kommunal service oavsett var hon eller han bor. Däremot hör rimliga skillnader i servicenivå, servicestandard, effektivitet och skattesats till den kommunala självstyrelsen och skall således inte kompenseras. Medborgarna skall själva avgöra detta genom demokratiska val av partier som förordar olika lösningar eller genom den enskildes val av bostadsort. Systemet skall förena en utjämning med starka incitament för tillväxt och förnyelse. Det skall stödja och driva på en stark och solidarisk ekonomisk utveckling i hela landet. Utjämningssystemet måste dessutom vara tillgängligt, begripligt och demokratiskt förankrat hos alla kommuner och landsting. Det skall vara möjligt för kommuner och landsting att kunna parera t ex befolkningsförändringar genom att styra och förändra verksamhet och ekonomi utan att behöva överraskas av det ekonomiska utfallet i utjämningssystemet. Vi ställer oss negativa till att inkomstutjämningen är inomkommunal och att den för med sig tillväxthämmande konsekvenser. Vidare är vi kritiska mot kostnadsutjämningens bristande träffsäkerhet och att den, milt uttryckt, inte kan anses begriplig och demokratiskt förankrad bland medborgarna. Enligt vår uppfattning är nuvarande interkommunala utjämningssystem inte i enlighet med grundlagens intentioner om den kommunala självstyrelsen, lokaliseringsprincipen och den kommunala beskattningsrätten. Mot denna bakgrund anser vi att systemet bör ändras till ett statligt utjämningssystem.
I avvaktan på en omläggning av utjämningssystemet borde i analogi med "bromsen" för förändringar inom kostnadsutjämningssystemet ett tak införas för avgifter på inkomstutjämningssidan. Medel ovanför detta tak borde tillföras av staten. Taket för avgift skulle kunna vara omkring 10 % av skatteintäkterna, vilket skulle begränsa flödet av skatteintäkter mellan kommuner och mellan landsting.
Kommuner växer och krymper
Det finns en skarp tudelning mellan kommuner som växer och kommuner som krymper. Vi vet att drygt 60% av kommunerna har ett överskott på bostäder och många av dem dras med kommunala bostadsföretag som går med förlust. Drygt 100 kommuner har ansökt om stöd hos kommun- och/eller bostadsdelegationen. Över 200 (208) kommuner har minskat sin befolkning sedan mitten av 1990- talet. Andra kommuner upplever en stark tillväxt befolkningsmässigt. Men de kan också dras med ekonomiska problem bl a som en följd av utjämningssystemets konstruktion och svårigheter att snabbt klara kraven på utbyggnad exempelvis i form av fler bostäder. Sambandet mellan ekonomiskt resultat och befolkningsförändringar är tydligt. Det kostar att såväl växa som krympa. Preliminära siffror visar att ca 60% av kommunerna klarar balanskravet med minst ett nollresultat år 2000. Men det kan knappast tas till intäkt för att det går bra för kommunerna. Tvärtom krävs mod att våga förändra utjämningssystemet och låta staten ta det ansvar den faktiskt har för att hela Sverige ska leva. Det kan inte anses rimligt att kommuner med sviktande befolkningsunderlag skall tvingas avstå nödvändiga resurser för vården och skolan för att klara exempelvis de infrastruktursatsningar som krävs för tillväxten. Å andra sidan upplevs det inte rimligt att kommuner med stark befolkningsökning också ska betala för tomma bostäder i andra kommuner. Alla lösningar som görs inom systemet innebär ju med automatik att får den ene det bättre får någon annan det sämre.
Kommunkontosystemet
Kommunkontosystemets viktigaste syfte är att skapa konkurrensneutralitet mellan externt och internt upphandlad verksamhet. Systemet ersätter den moms, som kommuner och landsting betalat vid val av externa tjänster i stället för egen regi (ingående mervärdesskatt) inom icke-skattepliktig verksamhet som sjukvård, tandvård, social omsorg och utbildning, eftersom avdragsrätt följer på momsplikten. Regeringen har i vårpropositionen nu uppmärksammat att det finns ett antal stora problem, som behöver åtgärdas för att såväl offentlig som privat verksamhet skall kunna bedrivas på lika villkor. Dessutom kom systemet med ett konto hos Riksgäldskontoret för kommunerna och ett för landstingen i ekonomisk obalans, vilket ledde till en ackumulerad skuld hos kommunsektorn till staten. Obalansen kom av att kommunsektorns uttag från kontona varit större än insättningarna. Vi har tidigare påtalat att det är otillfredsställande med ett system, där inbetalningarna är baserade på antalet invånare men uttaget på hur mycket som läggs ut som externa tjänster i enskilda kommuner och landsting. Nu avser regeringen återkomma med förslag till nytt system i budgetpropositionen för 2002. En viktig väg för regeringen är att snarast verka för en ändring av EU:s gemensamma mervärdesskatteregler. En sådan ändring skulle ge möjlighet att mervärdesskattebelägga nu skattebefriade områden, vilket innebär avdragsrätt för ingående skatt. Denna fråga borde ha drivits redan under Sveriges ordförandeskap inom EU.
Kommunal upphandling och kundval
Den offentliga upphandlingen av varor och tjänster är en omfattande och samhällsekonomiskt betydelsefull verksamhet. För Sveriges del handlar det om drygt 400 miljarder kronor årligen och för kommunsektorn 170 miljarder varav kommunerna står för 100 miljarder. Ur ett offentligfinansiellt perspektiv är det alltså angeläget att upphandlingen är så effektiv och konkurrensfrämjande som möjligt för att dels främja fungerande marknader inom olika sektorer, dels ge så bra valuta som möjligt för de skattepengar som finansierar verksamheterna. Det är anmärkningsvärt att regeringens skrivelse ägnar så lite utrymme åt detta område.
Upphandling, eller tillämpning av s.k. kundvalsmodeller, handlar för oss i första hand om individperspektivet - att möjliggöra valfrihet och mångfald med hög kvalitet för den enskilde. Därefter handlar det även om att vitalisera näringslivet, att använda skattepengar på ett effektivt sätt och att snabbare kunna ta tillvara nya sätt att bedriva en viss verksamhet. Upphandling av varor och tjänster, eller kundvalsmodeller för individuella servicetjänster, är - om de används rätt - väl fungerande medel för att nå målet om kommuninvånarnas och medborgarnas gemensamma bästa.
Dessvärre verkar regeringen och den statliga upphandlingskommittén med sitt slutbetänkande SOU 2001:31 Mera värde för pengarna vara inne på en direkt kontraproduktiv väg i några av dessa frågor. Vi anser det exempelvis vara helt felaktigt att vid upphandling sortera bort verksamheter, som liksom samtliga dagens entreprenader, drivs med någon form av vinstsyfte. Dessutom vore det helt fel ur konkurrenssynpunkt att låta kommuner och landsting slippa göra en upphandling om de vill köpa varor och tjänster från sina egna bolag.
Det viktigaste perspektivet är hur den enskilde i så hög grad som möjligt ska kunna påverka sin situation och välja det alternativ av gemensamt finansierad service som passar honom eller henne bäst, samtidigt som tryggheten och kvaliteten är god. Kommuner och landsting bör därför anpassa sin verksamhet så att detta kan uppnås. Därför anser vi bl. a. att all kommunal verksamhet som inte är myndighetsutövning eller strategiska ledningsfunktioner bör konkurrensutsättas genom upphandling i de fall det är fråga om gemensamma servicetjänster. I de fall det är fråga om individuella servicetjänster är kundvalsmodeller det verktyg vi anser bäst klarar att skapa valfrihet, mångfald och hög kvalitet. All konkurrensutsättning eller införandet av kundvalssystem kan förstås inte ske på en gång. Varje enskild verksamhetsförändring måste planeras noga. Kommuninvånarna bör ges möjlighet att fritt välja utförare av individuella servicetjänster genom olika typer av kundvalsmodeller. Detta gäller t.ex. barnomsorg, skola, hemtjänst och äldreboende. Kommunens organisation bör vara sådan att myndighetsutövning skiljs från övrig verksamhet. Dessutom bör det "sorteras ut" vad som är gemensam service och vad som är individuell service. Kvalitetsaspekterna vid förfrågningsunderlagens utformning när verksamheter ska upphandlas måste värnas och ackrediteringssystem för olika typer av entreprenadföretag (vård- och omsorgsgivare m.m.) bör användas som ett alternativ till detaljreglerade förfrågningsunderlag vid upphandlingar och för att auktorisera företag som vill ingå i ett kundvalssystem. En fortlöpande kvalitetsuppföljning och granskning av verksamheterna är betydelsefull, inte minst ur ett trygghetsperspektiv för den enskilde.
Upphandling av varor och tjänster bör ta hänsyn till mindre företags möjlighet att lägga anbud. Utbetalningsvillkoren vid upphandling eller i ett kundvalssystem bör göras så gynnsamma som möjligt i syfte att möjliggöra även för mindre företag att kunna lägga anbud eller att nyetableras. Kommunalt och statligt ägande av företag bör avvecklas på marknader där privata företag redan konkurrerar, eller skulle kunna konkurrera, och där inte sociala eller hälsomässiga restriktioner motiverar ett offentligt ägande.
Läkemedel och högkostnadsskydd
Av vårdens resursfördelning har en omfördelning skett till en starkt ökande andel av läkemedel. De totala läkemedelskostnaderna (för läkemedel som uthämtas mot recept) för år 2000 uppgick till 20 900 miljoner vilket var strax under 8 procent (1 493 miljoner kronor) högre än 1999. Landstingens kostnader uppgick under år 2000 till 15,9 miljarder vilket var cirka 6,5 procent (961 miljoner kronor) högre än under 1999.
Landstingsförbundet och staten har nyligen kommit överens om en fördelning av kostnaderna för förmånssystemet för läkemedel perioden 2001- 2004, som lägger en alltför stor kostnad på sjukvårdshuvudmännen. Kristdemokraternas slutliga ställningstagande till överföringen av finansieringsansvaret från staten till landsting/region kan inte ske förrän resultatet av avtalet kan analyseras. Vi är därför positiva till att överförandet av det totala ansvaret för finansiering av läkemedel till landstingen skjuts upp.
Läkemedlens roll i hälso- och sjukvården har utvecklats mycket starkt och bidragit till snabb och effektiv läkning och lindring för stora patientgrupper, men kostnaderna för läkemedel har samtidigt ökat kraftigt. Det finns stora geografiska skillnader i förskrivning och nyttjande av flera nya läkemedel som bör förändras så att patienter får tillgång till moderna läkemedel i samma utsträckning oavsett var man bor. I många landsting finns överenskommelser att öka användningen av generica, dvs. kopior av etablerade kända preparat som sänker kostnaderna men ger likvärdiga resultat. Samtidigt kan bristande kvalitet i läkemedelsanvändningen bidra till kostnadsökningar. Det finns ett par aktuella studier som antyder att problem relaterade till läkemedel som orsak till sjukhusinläggningar kan ha ökat under senare år. Som exempel kan nämnas att i en studie på Södersjukhuset i Stockholm konstaterades att för 70 (14 procent) av de 500 hjärtpatienter som lades in akut, var det en misstänkt biverkan av läkemedel som orsakade eller bidrog till sjukhusinläggningen. Enligt studien var det framför allt äldre med många olika preparat som var i riskzonen.
Andra studier har dokumenterat att billiga och av patent inte längre skyddade läkemedel kan ha god och ibland lika god påvisbar effekt som nya, betydligt dyrare medel. Med en mer allmän tillämpning av redan kända hälsoekonomiska modeller skulle sådana jämförelser kunna leda till bättre val av läkemedel för såväl patient som vårdgivare. Ibland är en minskad användning av läkemedel totalt sett att föredra, något som uppföljningar av förskrivningar bland äldre pekar mot. Samtidigt måste behovet av fortsatt forskning och utveckling tillgodoses.
I Sverige har vi under många år haft ett s.k. högkostnadsskydd för avgifter i sjukvården. Utgångspunkten för högkostnadsskyddet är att ingen av ekonomiska skäl skall tvingas avstå vård och behandling. Det är även viktigt att varje person skall kunna veta hur mycket man högst skall behöva betala.
För enskilda människor är patientavgifter för sjukvårdande insatser en avgörande fråga om trygghet. Under senare år har dock avgifterna för den enskilde ökat dramatiskt dels genom att det så kallade högkostnadsskyddet höjts, dels därför att flera vårdavgifter inte omfattas av högkostnadsskyddet. Riskerna för att patienter avstår från att ta ut ordinerade läkemedel kan därmed ha ökat. Enligt en specialbearbetning som SCB gjort på uppdrag av Socialstyrelsen av undersökningen av hushållens inkomster (HINK) avstod drygt 3 procent - eller omkring 200 000 personer - helt eller delvis från sjukvård på grund av utgiftens storlek år 1999. Närmare 4 procent - cirka 250 000 personer - avstod från att hämta ut läkemedel utskrivna av läkare eller sjuksköterska och 15 procent - ungefär en miljon personer - avstod från tandvård. Drygt 1 procent av befolkningen, 80 000 personer, avstod från samtliga tre insatser: sjukvård, läkemedel och tandvård (Socialstyrelsen mars 2001). Kristdemokraterna anser att undersökningen styrker kraven på att egenavgifterna för läkemedel måste hållas på en låg nivå för att nå patienter som lever i utsatta förhållanden.
Kristdemokraterna avvisade den senast genomförda höjningen av egenavgiften i högkostnadsskyddet för läkemedel. Den expertutredning som i januari redovisade nya förslag till utformning av högkostnadsskyddet har ännu inte lett till förslag från regeringen.
Orsakerna till den ökade konsumtionen av läkemedel är givetvis flera, men leder ändå fram till den angelägna frågan om läkemedel fortsättningsvis kan inta en så framträdande särställning vid fördelningen av vårdens resurser. Svaret är "ja", om löftet om den medicinska nyttan infrias. Detta leder till uppfattningen att en förstärkning av hela vård- och omsorgssektorns resursnivå är viktig för att kunna ta till vara såväl läkemedel som andra insatser till gagn för patienten. Vi kan inte riskera att läkemedel ekonomiskt tränger ut andra delar av vård- och omsorg. Det avtal som slöts mellan staten och Landstingsförbundet i april 2001 om kostnadsansvaret för läkemedelsförmånen åren 2001-2004 har inte fått en utformning som begränsar risken till en rimlig nivå. Kontrollen av kostnadsutvecklingen kräver fler incitament än ekonomisk åtstramning från sjukvårdshuvudmännens sida. Det gäller t.ex. prisbildningen och besluten om vilka läkemedel som ska ingå i förmånen. Om kostnaderna fortsätter att öka kraftigt under avtalsperioden kan det påverka landstingen och regionerna att dels höja skatterna, dels omfördela medel från verksamheter till läkemedelsnotan. Kristdemokrater i Landstingsförbundet har föreslagit att landstingen och regionerna ensamma ska ansvara för kostnadsökningar upp till 1.000 miljoner, utöver 56.100 miljoner kronor, och att staten ska gå in med 75 % vid en avvikelse på minst 3.000 miljoner. Vår bedömning är att detta förslag skulle leda till en minskad kostnad för landsting och regioner på upp till 875 miljoner under perioden med motsvarande justering av det generella statsbidraget.
Målet för Kristdemokraternas vård- och omsorgspolitik är att ge trygghet och medmänsklig omsorg åt alla oavsett kön, ålder, etnisk bakgrund eller yrke. Alla har samma rätt att leva ett värdigt liv. Ingen ska behöva avstå från vård av ekonomiska skäl. Alltför stora kostnadsökningar har skett för dem som är långvarigt sjuka och lever i utsatta förhållanden. Utvecklingen av nya läkemedel och de ökande behoven generellt inom hälso- och sjukvården gör att man måste våga överväga nya lösningar. Kristdemokraterna anser att en översyn bör göras av hela systemet så att högkostnadsskyddet verkligen inkluderar alla egna avgifter i vården och olika hjälpmedel.
Nytänkande inom vård och omsorg med solidarisk finansiering
Sveriges sätt att organisera hälso- och sjukvården är bland de mest enhetliga bland jämförbara länder. Privata vårdgivare med offentlig finansiering har blivit vanligare under 90-talet, men når på de flesta områden inte högre andel än några procent. Trots många s.k. systemdiskussioner har inga större förändringar skett på flera decennier. Det är mot den bakgrunden man bör se reaktionerna på den bolagisering och försäljning av akutsjukhus som påbörjats i några av de stora landstingen oavsett om verksamheten har en enskild eller offentlig utförare. För oss är patientens behov av trygghet och valfrihet i fokus.
Privata företag har på andra områden sedan länge aktivt medverkat till att ge svensk hälso- och sjukvård en framskjuten plats i fråga om metoder, teknologi, forskningsinriktning och kostnadsnivå totalt sett. Främst har det skett i de forskningsintensiva läkemedelsföretagen, vilka har ett nära samarbete med de forskartäta universitetssjukhusen, men vi kan på senare tid också se flera mycket framgångsrika företag i andra branscher, till exempel medicinsk teknik samt tekniska hjälpmedel.
För att stödja en utveckling av mångfald måste förändringar av regelverk och lagstiftning genomföras. Lagen (1992:1528) om offentlig upphandling är t ex dåligt anpassad för upphandling av hälso- och sjukvårdstjänster. Direkt- upphandling kan endast ske i utomordentligt begränsade omfattning, vilket kan försvåra för kommun och landsting/region att inledningsvis stödja avknoppade verksamheter. Trots att lagen inte säger något om avtalstider, rekommenderar tillsynsmyndigheten (Nämnden för offentlig upphandling) ofta alltför korta avtal med privata vårdgivare, vilket försvårar för patienter att få en långvarig relation till sin vårdgivare eller att ge vårdgivaren rimliga avskrivningstider för de stora investeringar som behövs för en vårdinrättning.
Det är i sammanhanget märkligt att Sverige, ifråga om upphandling av så kallade B-tjänster enligt EG-direktiven, dit hälso- och sjukvårdstjänster räknas, valt att gå betydligt längre än direktiven kräver. Lagen försvårar också patienternas val av vård i andra landsting, eftersom LOU är tillämplig på ett landstings köp av tjänster från andra landsting.
Det finns samtidigt anledning att peka på de speciella förutsättningar som gäller för vissa sektorer i svensk hälso- och sjukvård. Den högspecialiserade vården med mycket stora upptagningsområden, liksom delar av utbildningen, måste ha ett särskilt långsiktigt perspektiv för sin verksamhet. Det gäller att både finansiera dess utveckling samt att garantera kompetensutveckling under stabila villkor. Idag finns överenskommelser mellan staten, landstingen och universitet och högskolor som ger sådana villkor, som vi vill värna om.
Kristdemokratisk kommun- och landstingspolitik
Regeringens skrivelse redogör för utvecklingen av den kommunala ekonomin de senaste åren. Vi menar att den socialdemokratiska regeringen under den senare delen av 1990-talet använt kommunsektorn som en budgetregulator allt efter saneringspolitikens behov. Statsbidragen urholkades, samtidigt som specialdestinerade bidrag försvagar självstyrelsen. Skatteintäkterna försvagades under samma period som statliga reformer krävde ett ökat kommunalt ansvarstagande, som inte finansierades enligt finansieringsprincipen. Samtidigt ökade behoven inom de obligatoriska verksamheterna.
Vi menar att detta vittnar om regeringens instrumentella syn på kommunsektorn och dess service i form av sjukvård, skola och omsorger. Vi vill så långt möjligt värdesäkra den kommunala välfärden genom stabila skattebaser. Mot denna bakgrund och mot bakgrund av behoven som dokumenterats genom skrivelsen anser vi det vara sakligt underbyggt och väl motiverat med ett framtungt resurstillskott under planperioden och på längre sikt såväl en bättre dimensionerad skattebas som en bättre näringspolitik med ökade skatteintäkter som följd. Vi föreslår i vår motion med anledning av vårpropositionen ett resurstillskott till kommunsektorn på sammanlagt 3 miljarder kronor utöver regeringens budgetförslag under planperioden 2002 till 2004 för att kvalitetssäkra verksamheten i kommuner och landsting utefter lokala behov.
Stockholm den 28 april 2001
Per Landgren (kd)
Stefan Attefall (kd)
Harald Bergström (kd)
Sven Brus (kd)
Rose-Marie Frebran (kd)
Göran Hägglund (kd)
Helena Höij (kd)
Magnus Jacobsson (kd)
Kenneth Lantz (kd)
Maria Larsson (kd)
Mats Odell (kd)
Mikael Oscarsson (kd)
Rosita Runegrund (kd)
Inger Strömbom (kd)