1 Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om skattepolitikens inriktning. 2 Motivering
I vårpropositionen anger regeringen vilka riktlinjer de anser skall gälla för skattepolitiken. Detta är ett område där de ideologiska skillnaderna framgår tydligt. Medan socialister ser ett egenvärde i en stor offentlig sektor med stort politikerinflytande anser vi att människor måste ges större möjlighet att få inflytande över sina egna liv.
Riksdagen bör därför anta nedanstående riktlinjer för skattepolitiken.
3 Skattepolitikens mål och uppgift
I ett samhälle finns det alltid uppgifter som bör lösas gemensamt. Så är till exempel ett väl fungerande rättsväsende en samhällelig uppgift liksom skyddet av och stödet till utsatta människor. Sådana uppgifter bör finansieras av skatter.
I Sverige uppgår skattetrycket till över 50 procent av BNP. Det innebär att över hälften av vad vi arbetar ihop betalas till den politiska sektorn. Genom denna ordning får politiker ett dominerande inflytande över våra produktionsresultat. En stor tyngdpunkt på kollektiva beslut och kollektiva lösningar ger dock ett stelbent och byråkratiskt samhälle. Det innebär att medborgarnas egna prioriteringar begränsas och effektiva lösningar på angelägna uppgifter försvåras.
Socialdemokraternas system med att finansiera välfärden med världens högsta skattetryck håller inte i längden i en internationaliserad värld. Skattetrycket måste sänkas. Skälen är både mänskliga och ekonomiska. Skattesystemets utformning skall bidra till en ökad ekonomisk tillväxt och till att Sveriges konkurrenskraft förbättras. Människor måste ha en chans att kunna leva på sin lön och i större utsträckning genom eget arbete kunna påverka sin inkomst.
Skattesystemet måste vara så utformat att det inte lägger hinder i vägen för företag och företagande, utbildning och ansvarstagande, investeringar och risktagande.
Morgondagens välfärdsvinnare står att finna bland de länder som aktivt och snabbt genomför förändringar. Det största hindret för en högre välfärd är inte skattesänkningar utan ett bibehållet högt skattetryck. Om strukturella förändringar genomförs har de i regel en kraftfull inverkan på ekonomins funktionssätt, men det sker med en viss fördröjning. Det är därför det är viktigt att genomföra förändringar nu.
4 Internationaliseringens betydelse
Utrymmet att utforma vårt skattesystem påverkas inte bara av inhemska faktorer. Den tilltagande internationaliseringen ställer också krav på hur skatter och välfärdssystem skall se ut för att vara effektiva.
4.1 Rörligheten sprider sig
Inte bara varor utan även tjänster, arbetskraft och kapital rör sig över gränserna i allt större omfattning. Trösklarna för vanliga medborgare att utnyttja skatte- och prisvinster sänks i och med att allt fler medborgare reser. Den växande elektroniska handeln bidrar också till att öka möjligheterna att spara utomlands och kostnaderna att flytta kapital har minskat. Den tekniska utvecklingen har ökat möjligheten att bl.a. jämföra priser, vilket i sin tur förstärker konkurrensen inte bara för företag och individer utan också mellan olika länder.
I grunden är den gränsöverskridande handeln något positivt eftersom den ger ökad konkurrens, vilket bidrar till låga priser för konsumenter och företag. Integrationen påverkar dock skattebaserna. Skillnader i skatteuttag får ett allt starkare genomslag på individers och företags benägenhet att flytta.Värderingen av utbytet av offentliga tjänster inom t ex barnomsorg, skola och sjukvård spelar härvidlag också roll.
4.2 Skatter och välfärd påverkar migrationen
Sverige har i förhållande till omvärlden ett högt generellt skattetryck. Vi har till skillnad från flera konkurrentländer också mer generellt utformade och i högre utsträckning offentligt finansierade välfärdstjänster. Välfärdstjänsterna följer inte individen i samma utsträckning som i ett avgiftsfinansierat system. Skattesystemet omfördelar i stor utsträckning inkomsterna under en människas livstid. Detta kan leda till att mobila individer under sin högproduktiva tid söker sig till lågskatteländer medan incitamentet att bosätta sig i Sverige är större under de perioder man bedömer att man har fördel av det svenska skatte- och välfärdssystemet. En sådan koppling mellan skatter och välfärd kan komma att erodera grunden för en långsiktigt hållbar finansiering av välfärden.
Fördelningspolitiska motiv för att bibehålla skadliga skatter är till stor del kontraproduktiva. Förmögenhetsskatt, statsskatt och kapitalinkomstskatter kan till stor del undvikas av resursstarka personer. Skattesystemet uppmuntar dem inte till att agera på ett sätt som både skulle gagna dem och tillväxten på lång sikt.
Finansiellt kapital, välutbildad arbetskraft samt vissa varor och tjänster är speciellt lättrörliga skattebaser. Om Sverige inte har ett konkurrenskraftigt skatte- och välfärdssystem riskerar vi därför att få en nettoutflyttning av lättrörliga skattebaser. Den allvarligaste konsekvensen på sikt är då inte att Sverige förlorar skatteintäkter. Ett mycket större problem är att en utflyttning av högre utbildad arbetskraft och driftiga entreprenörer skadar tillväxtbetingelserna i vårt land. Deras nätverk, deras kunnande och deras erfarenheter kommer andra regioner till del.
4.3 EU:s spardirektiv inget skyddsnät
Regeringen hänvisar ofta till EU:s spardirektiv när frågan om lättrörliga skattebaser kommer på tal. Argumentationen är i detta sammanhang närmast vilseledande. EU-förslaget har en begränsad räckvidd. Spardirektivet gäller i princip endast räntor, men eftersom det stora kapitalutflödet från Sverige gäller aktier och aktiefonder kommer det att få liten effekt på skatteinkomsterna även sett ur regeringens perspektiv.
Regeringen anser att spardirektivet kan ses som ett skyddsnät. I själva verket torde informationen snarast accentuera behovet av sänkta skatter på kapital i Sverige! När kontrollen skärps samtidigt som de svenska skatterna är högre än omvärldens ökar incitamenten att flytta inte bara pengar utan även rent fysiskt.
4.4 Internationaliseringen pressar ner skattetrycket
Regeringen för i vårpropositionen ett resonemang som går ut på att Sverige inte kan ha för stora skillnader i skattesats på inkomster och kapital. Om internationaliseringen pressar ner skatten på kapital så skulle följden bli en press nedåt på inkomstskatterna, för att minska skillnaderna i skattesats mellan de olika inkomstslagen.
Eftersom vi har de högsta skatterna på ägande inom OECD och EU blir det en stark press nedåt för de svenska kapitalskatterna och skatten på andra lättrörliga skattebaser. Av detta följer att även inkomstskatten generellt måste sänkas. Vi anser dock att de viktigaste skälen att sänka skatten på arbete för låg- och medelinkomsttagare är av mer mänsklig natur. Ett av dessa är att ge individerna mer makt över sin egen välfärd och sina egna inkomster.
5 Skatt på arbete
Regeringens analys av skattepolitiken när det gäller förvärvsinkomster ger ingen vägledning till medborgarna om regeringens strategi vare sig på kort eller lång sikt. Detta är olyckligt för medborgarna, företagen samt även ur ett statsfinansiellt perspektiv. Regeringen ger inte ens besked om den avser att till hösten lägga fram förslag om fortsatt kompensation för egenavgifterna.
Vi anser att medborgarna skall få större möjligheter att själva fatta beslut om sin ekonomiska situation. Vi vill minska människors beroende av politiska beslut. Förutom ökad grad av självbestämmande, så leder en sådan politik även till minskat behov av utgifter för transfereringar av olika slag.
Beskattningen av arbete måste utformas så att arbetskraftsutbudet ökar och att arbete alltid lönar sig. Det är viktigt att utbildning premieras. Den som utbildar sig skall alltid veta att en bra utbildning också skall löna sig och inte bestraffas genom hög beskattning.
Den som under en del av sitt liv är beredd att göra en extra arbetsinsats för att kunna få ihop ett kapital för att satsa i ett eget företag, måste få möjlighet att göra det. Då minskar behovet av "starta-eget-bidrag" eller beroendet av externa finansiärer, för dem som vill ta ett första steg till att starta ett mindre företag.
För dem som vill köpa ett eget hus är det också viktigt att kunna ha en hög andel eget kapital, som grundplåt. Det leder till lägre belåningsgrad och mindre beroende av ränteläge och bankers bedömningar. Vi föreslår därför en inkomstskattereform som genomförs i flera steg.
Det långsiktiga målet för vår reform är att de första 50.000 kronorna man tjänar skall vara skattefria genom ett höjt grundavdrag. Därtill kommer ett förvärvsavdrag på 15 procent, som stimulerar till arbete. Den statliga skatten avvecklas successivt, vilket gör att det lönar sig bättre att utbilda sig. För att inkomstskatten bättre skall svara mot försörjningsbördan införs ett extra grundavdrag för barn med 15.000 kronor per barn och år.
Det är vår ambition att under den period som denna budget omfattar lägga fram förslag som successivt banar väg för denna reform. Vi börjar med att öka grundavdrag till som mest 36.000 kronor, samtidigt som ett förvärvsavdrag på tio procent införs, liksom barnavdrag på 15.000 kronor per barn och år. Den extra statliga inkomstskatten på fem procent tas bort och skattesatsen sänks till 15 procent.
Detta är en politik som ger en tydlig vägledning om den strategi som kommer att ligga till grund för vårt agerande i riksdagen.
6 Beskattning av sparande och realkapitalbildning
Om sparandet i en nation är för lågt kommer realkapitalbildningen också att vara låg, såvida inte internationellt kapital finns tillgängligt. Under mycket lång tid har Sveriges ekonomi kännetecknats av en låg sparkvot, som endast undantagsvis varit i nivå med genomsnittet för länderna inom OECD.
Orsakerna till detta förhållande kan i stort hänföras till högt skattetryck och låga disponibla inkomster efter skatt. Utrymmet för sparande är för stora grupper så lågt att det är mycket svårt för dessa att själva kunna skapa erforderliga buffertar. I stället för att vara självständiga medborgare tvingas de in i ett beroende till stat och kommun som i mångt och mycket liknar ett klientförhållande. Detta är absolut inte önskvärt. Den enskilde medborgarens ställning bör i stället stärkas, så att denne kan fatta egna beslut baserade på egna prioriteringar.
Det resonemang som regeringen för i proposition 2000/01:100 vad gäller dubbelbeskattning av vinstutdelning i bolag är teoretiskt och verklighetsfrämmande. De svenska skattereglerna för sparande är ogynnsamma. Speciellt ogynnsamt är enskilt ägande av företag i form av aktier, som beskattas högre än såväl svenskt institutionellt ägande som utländskt ägande. På ett sparande i aktier kan svenska hushåll få betala 62 procent i skatt, medan svenska pensionsfonder betalar 37 procent och utländska ägare 28 procent på samma investering (Henreksson/Jakobsson mars 2001). En genomsnittlig enskild svensk aktieägare betalar mer än dubbelt så hög ägarskatt som en som lever inom övriga EU eller OECD.
Avkastningen på en i det närmaste riskfri investering är däremot 30 procent. Ju större skatter som belastar vinsten desto säkrare måste investeringen vara. Av OECDs medlemsländer är det tio som inte har någon beskattning av utdelning på ägarnivå, 20 som saknar förmögenhetsskatt eller har mycket låg förmögenhetsskatt, och 17 som har låg eller ingen reavinstskatt på långa innehav. Det är inte konstigt att hundratals miljarder kronor placerats utomlands av svenskar boende i Sverige eller att svenska entreprenörer flyttar utomlands.
Nuvarande höga kapitalinkomstskatter medför att riskkapitalet minskar och därmed hotar tillväxten. Kapitaltillförseln till små och medelstora företag blir mindre än vad den annars skulle ha varit. Nya företag som startas kring nya affärsidéer får svårt att växa sig stora i Sverige jämfört med många andra länder. I stället köps företagen upp av utländska investerare, som kan räkna hem affären betydligt lättare än svenska intressenter beroende på olika skattenivåer. På detta sätt drivs ägandet av svenska företag ut ur landet. Entreprenörer med goda affärsidéer flyttat utomlands på grund av skattetrycket, vilket är i högsta grad negativt för det svenska folkhushållet.
Vi anser därför bl a att förmögenhetsskatten skall avvecklas, liksom de s.k. 3:12- reglerna som diskriminerar fåmansbolagsägare och att dubbelbeskattning av bolags vinstutdelningar ska slopas. Vi föreslår vidare att avdrag för sparande i pensionsförsäkring höjs till ett basbelopp och att skatten på kapitalinkomster successivt sänks till en internationellt godtagbar nivå.
7 Fastighetsbeskattning
Fastighetsskatten är i dag en skatt på en fiktiv avkastning på husets taxeringsvärde utan någon koppling till en verklig inkomst. Skatten drabbar alla boendeformer i Sverige. Bostadsrättsföreningar betalar skatt på värdet av fastigheten. För hyresrätter gäller i regel att cirka en månadshyra per år utgörs av fastighetsskatt. Fastighetsskatten för småhus varierar starkt och skattens storlek beror i hög grad på var fastigheten är belägen.
Skattesystemet ska uppfylla två grundkrav. Det ska vara begripligt för den som betalar skatt och det ska vara stabilt så att inte plötsliga förändringar skakar sönder enskildas och familjers ekonomi. Dagens system för uttag av fastighetsskatt uppfyller inte dessa grundläggande krav. Skulle dessutom en s. k. begränsningsregel införas blir systemet än mer komplicerat, oöverskådligt och godtyckligt.
Taxeringsvärdena, som i princip varit frysta sedan 1997, höjs 2001 till följd av att en riksdagsmajoritet bestående av (s), (v) och (mp) beslutat att frysningen skall upphöra. Detta innebär att många boende drabbas av rejält höjda taxeringsvärden och därmed också kraftigt höjd fastighetsskatt. Många fler boende än i dag kommer att hamna över den gräns där förmögenhetsskatt tas ut. Dessa förhållanden kommer i särskilt hög grad att drabba de boende i tillväxtområdena samt boende med låga inkomster och färdigbetalda lån, d.v.s. många pensionärer.
Denna utveckling är dock bara början. Taxeringsvärdena kommer att fortsätta öka inte minst i tillväxtområden. Fastighetsskatten kan därmed sägas ha blivit en specialskatt på tillväxt. Fastighetsskatten skall avskaffas.
För att folk skall ha råd att bo kvar måste som ett första steg 1997 års taxeringsvärden även fortsättningsvis gälla för beskattningen. I de områden där prisutvecklingen lett till sänkta taxeringsvärden skall dock dessa lägre värden gälla. Procentsatsen för fastighetsskatten sänks sedan successivt. För 2001 sätts den till 1,0 procent för småhus och 0,7 procent för flerbostadshus. För att minska de regionala skillnaderna används endast halva markvärdet som grund för beskattning.
Förmögenhetsskatten skall också avvecklas. Ett första steg tas genom att sambeskattningen slopas omedelbart, samtidigt som fribeloppet per person höjs till 1,5 miljoner kronor.
Genom att såväl fastighetsskatten som förmögenhetsskatten successivt avvecklas ges de boende betydligt bättre ekonomiska förutsättningar för sitt boende. Detta är en betydligt bättre väg att gå än att lappa och laga i ett skattesystem som bygger på felaktig och orättvis grund. Genom den föreslagna utvecklingen behövs därför inga särskilda begränsningsregler eller motsvarande.
8 Indirekt beskattning av varor och tjänster
8.1 Mervärdesskatt
Mervärdesskatten har genomgått stora förändringar under det senaste decenniet. Skatten tas i dag ut med tre s.k. normalskattesatser; 6 procent, 12 procent eller 25 procent. Opinionstryck och gränsdragningsproblem gör att det ständigt kommer krav på att olika verksamheter/varor ska tillhöra en lägre skattesats. Ur ett konkurrensneutralt perspektiv kan det ofta vara fråga om berättigade krav. Dessutom kan vi som konsumenter och producenter i en alltmer internationaliserad värld välja var vi vill göra våra inköp. Det är därför dags att se över hela det svenska momssystemet för att se till att det blir konkurrensneutralt inom landet och konkurrenskraftigt i ett internationellt perspektiv.
8.2 Energiskatter
Av flera olika skäl behöver ett helt nytt energiskattesystem utarbetas. Den svenska energibeskattningen är i dag ett lapptäcke, där undantag och nedsättningsregler gör att hela systemet är totalt oöverskådligt. Det ger också upphov till mängder av märkliga och ibland helt obegripliga effekter. De höga generella energi- och miljöskatterna innebär till exempel att vår elintensiva industri knappast kan vara kvar i landet om inte skattelagstiftningen innehåller mängder av undantag och nedsättningsregler. Dessutom kommer EU-kommissionen knappast i längden att tillåta att Sverige har kvar sina selektiva undantag och nedsättningsregler.
Följande fyra utgångspunkter och principiella riktlinjer skall vara vägledande för ett nytt energiskattesystem:
- Energibeskattningen skall vara energineutral, medan miljöskatterna skall ge uttryck för den miljöbelastning som energianvändningen medför.
- Energiskatterna är till sin natur fiskala och skall därför endast tas ut i konsumentledet.
- Miljöskatterna skall däremot stimulera utvecklingen och användningen av mindre miljöstörande produktionsprocesser. De ska därför tas ut i produktionsledet.
- Regelverket kring och den principiella utformningen av miljö- och energiskatter måste samordnas på EU-nivå. Detta är en logisk följd av att marknaden släpps fri. Detta innebär inte att skattesatserna skall harmoniseras genom beslut på EU-nivå.
8.3 Bensin- och dieselskatter
Sverige är ett land med stora geografiska avstånd. Ett viktigt skäl att sänka bensin- och dieselskatterna är att det skall vara möjligt att leva, bo och arbeta också i glesbygden. Ett annat skäl är att det för många människor och familjer faktiskt inte finns några reella alternativ till att använda bilen. Ett tredje skäl är att användning av bil, på grund av kraftigt stigande drivmedelsskatter, inte skall bli en klassfråga där endast de med mycket stora inkomster har råd att använda bilen.
8.4 Akohol- och tobaksskatter
Sverige borde i snabbare takt än vad som hittills varit fallet stegvis anpassa de tillåtna införselkvoterna för alkohol och tobak till dem som gäller mellan huvuddelen av de övriga EU-länderna. Denna successiva anpassning gör det nödvändigt att kraftigt sänka de höga svenska alkoholskatterna.
Stockholm den 2 maj 2001
Carl Fredrik Graf (m)
Carl Erik Hedlund (m)
Marietta de Pourbaix-Lundin (m)
Catharina Hagen (m)
Carl Bildt (m)
Stefan Hagfeldt (m)
Ola Sundell (m)
Inga Berggren (m)