Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om fördelning av resurser inför en kommande folkomröstning om EMU.
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av att inrätta en kommitté med uppgift att övervaka och publicera all tillgänglig information om de ekonomiska stöd som ges.
Fördelning av resurser inför folkomröstning om EMU
Många rapporter har berättat om den sneda fördelningen av ekonomiska resurser inför folkomröstningen om anslutning till EU 1994. De konkreta siffrorna varierar, men enligt de flesta verkar ja-sidan inför folkomröstningen ha förfogat över 10-20 gånger större kampanjbudget.
Alltför stor ojämlikhet vad avser ekonomiska kampanjmedel i en fråga strider mot demokratins grundprinciper. Idealet - som naturligtvis aldrig nås - är när människor fritt och rationellt kan ta ställning till olika budskap och göra sitt val utifrån en informerad position om samtliga alternativ. Det är bekymrande ur demokratisk synvinkel om privata eller andra intressen utnyttjar sin ekonomiska överlägsenhet till att påverka ett val. I folkomröstningen om EU har den kraftiga snedfördelningen av ekonomiska resurser lett till att misstron mot demokratin ökat och att människor vänder sig bort från politiken. Detta är en farlig utveckling.
För att inte samma sak skall upprepas inför en folkomröstning om EMU bör åtgärder vidtas. Vi kan redan konstatera att t ex EU-kommissionen har stöttat en tydlig ja-organisation, Stiftelsen Sverige i Europa, med cirka 85 000 euro för EMU-information. Enligt journalisten Ylva Johansson (Metro 990517) så stöttade EU-kommissionens svenska kontor dessutom fyra organisationer med ytterligare 1 miljon. Dessa var fackliga röster för Europa, ABF, Nykterhetsrörelsens bildningsverksamhet och Vuxenskolan. Till detta skall läggas att det svenska näringslivet redan satsat en okänd summa pengar på reklam för EMU och att man är beredd att lägga ut stora belopp i en eventuell folkomröstning.
Det är angeläget dels med transparens och öppenhet i denna fråga, dels att de båda alternativen i EMU-frågan erhåller likvärdiga resurser.
En kommitté bör inrättas som skall ha till uppgift att övervaka och publicera all tillgänglig information om de ekonomiska stöd som ges till och mottas av de båda alternativen. Denna kommitté bör fungera fram till folkomröstningen om EMU. Alla organisationer som deltar aktivt i EMU- frågan bör uppmanas att frivilligt till kommittén offentliggöra alla ekonomiska bidrag, från enskilda, organisationer och företag. Riksdagen bör dessutom uttala som sin mening att den ser en jämn resursfördelning mellan alternativen som önskvärd, och att man genom offentliga bidrag till kampanjorganisationerna skall söka åstadkomma en totalt sett så jämn resursfördelning som möjligt då folkomröstningen om EMU skall äga rum.
Stockholm den 30 september 2000
Lena Sandlin-Hedman (s)
Laila Bäck (s)
Bengt Silfverstrand (s)
Bengt-Ola Ryttar (s)
Anders Ygeman (s)