Innehållsförteckning
Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen beslutar godkänna de allmänna riktlinjerna för den ekonomiska politiken i enlighet med vad som anförs i motionen.
2. Riksdagen godkänner beräkningen av de offentliga utgifterna och fastställer preliminärt utgiftstaket för den offentliga sektorn till 1 125 miljarder kronor år 2002, 1 095 miljarder kronor 2003 och 1 112 miljarder kronor 2004 i enlighet med vad som anförs i motionen.
3. Riksdagen godkänner utgiftstaket för staten inklusive ålderspensionssy- stemet vid sidan av statsbudgeten till 847 miljarder kronor år 2002, 859 miljarder kronor 2003 och 873 miljarder kronor 2004 i enlighet med vad som anförs i motionen.
4. Riksdagen beslutar fastställa ett långsiktigt mål om balans i de offentliga finanserna över en konjunkturcykel i enlighet med vad som anförs i motionen (6.4).
5. Riksdagen godkänner den preliminära fördelningen av utgifterna på utgiftsområden för åren 2002-2004 i enlighet med vad som anförs i motionen.
6. Riksdagen beslutar godkänna riktlinjerna för budgetarbetet i enlighet med vad som anförs i motionen (kap. 9).
7. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en politik för företagsamhet och bättre fungerande arbetsmarknad (7:2).
8. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om deltagande i det europeiska valutasamarbetet (6:10).
9. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en inkomstskattereform (7:3).
10. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om skola och högre utbildning (7:4).
11. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av en ny och bättre sjukvårdspolitik (7:5).
12. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om äldreomsorgen (7:6).
13. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en socialförsäkringsreform (7:7).
14. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en förbättrad infrastruktur (7:8).
15. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av en politik som gör det lättare att förena arbete och familj (7:9).
16. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om den offentliga sektorns ansvar för sina kärnuppgifter (8:1).
17. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om det inomkommunala utjämningssystemet.
En politik för människor
Den enskilda människan får nya och allt större möjligheter i sin egenskap av individ. Det är denna utveckling som allra mest präglar den nya tid som nu växer fram, och därmed det som är politikens utmaningar. Utrymmet för den enskilda att kunna forma sin vardag ökar. Det är den enskilde individens kompetens, engagemang och kunnande som i allt högre grad avgör välfärdens utveckling. Ingen blir utbytbar mot någon annan utan att skillnaden märks. Det är ett glädjebudskap för var och en som ser den enskilda människan och respekten för henne som grunden för ett gott samhälle.
Den nya ekonomin med växande internationella marknader, öppna gränser och växande fri handel skapar möjligheter för var och en att snabbt ta tillvara kunnande, nya produkter och ny företagsamhet. Framförallt ökar möjligheterna för den enskilda människan att bestämma över sin egen vardag och att forma sitt liv.
Vi ser denna utveckling som allra tydligast i de länder som lämnat planhushållning och slutna ekonomier bakom sig. Där fri handel och marknads-ekonomi står som starkast växer också enskilda människors välfärd som mest. Det handlar inte bara om materiellt välstånd utan också om människornas möjligheter att som medborgare kunna ta full del av ett öppet samhälles mångfald.
Ett land som erbjuder sina medborgare det största utrymmet för valfrihet och företagande kommer också att vara det som bäst tar tillvara kunskapssamhällets viktigaste resurs, nämligen den enskilda människan. De krav kunskapssamhället ställer förhindrar och motverkar den politik som gör den enskilda människan till undersåte och stärker henne i stället i hennes ställning som medborgare tillsammans med andra. Det är en renässans för mänsklig värdighet som det nya öppna samhället innebär.
För länder som Sverige innebär det nya utmaningar. Vårt framtida välstånd beror inte i främsta hand på svenska företags konkurrenskraft utan på Sveriges konkurrenskraft om företagande och kunskap. I vårt land måste det finnas plats för de bästa av verksamheter, må det vara företagande, forskning eller sjukvård, och här bör också finnas de bästa förutsättningar för människor att förverkliga sina fantasier, drömmar och önskemål.
Till stor del är det den ekonomiska och tekniska utvecklingen som lagt grunden till dessa möjligheter. Marknadsekonomin öppnar upp för den enskildes efterfrågan och bidrar med ett föränderligt utbud av varor och tjänster som formar sig efter vad teknik och kunskap medger och människor kräver. Den nya informationsteknologin har genom ekonomins och medias internationalisering bundit länder och folk samman. Det bidrar till större marknader men också till en större mångfald. Genombrotten inom bioteknik öppnar upp för än större mänskliga framsteg. Globaliseringen har gett en spridning av välfärd som äldre tiders slutna ekonomier motverkade.
Vi lever nu i en tid då den enskildes trygghet och välfärd kan bli större än någonsin. Det är också en tid då hennes eller hans förmåga att påverka sin vardag och sin omvärld betyder mer än någonsin tidigare. Det handlar om ett uppbrott från kollektiva system till samhällen där trygghet och välfärd följer och anpassar sig till den enskilda människan, inte bara för att det är enskilda människor som genom företagande och arbete skapar välfärden utan också för att det är enskilda människor som kommer att kräva att få forma den.
Sett mot denna bakgrund framstår den senare delen av 1990-talets svenska ekonomiska och politiska utveckling som en tid av försummade möjligheter. Den reformprocess som i början på 1990-talet gav enskilda människor mer makt och som öppnade upp för marknadsekonomins mångfald har så gott som avstannat. I stället för den offensiva reformpolitiken har vi fått den defensiva anpassningspolitiken.
Inför allt det nya som nu bryter fram och med alla de möjligheter detta ger enskilda människor väljer socialdemokratin att agera motståndsrörelse mot det nya samhället och dess människor. För det är ytterst mot människors rätt att välja och att bestämma, deras utrymme för skapande och företagande, som motståndsrörelsen mot det nya slår.
De reformer som gav ökad frihet att bestämma barnomsorg upphävdes efter regeringsskiftet. Den arbetsmarknadspolitik som gav var och en som individ trygghet mot arbetslöshet upphävdes. Skolpengen motarbetades och skall inte få utvecklas vidare. Privata alternativ inom sjukvården har slutligen motvilligt accepterats men aldrig stimulerats. De fria media som bröt fram i början på 1990-talet ses som något negativt och som ett hot mot politikens kontroll över samhällsutvecklingen.
De nya alternativ inom barnomsorgen som växte fram i början på 1990- talet motarbetades ett efter ett, från familjedaghem och trefamiljssystem till föräldrakooperativ, personalkooperativ och privata daghem. Bemanningsföretag, rekryteringsföretag och privata arbetsförmedlingar var länge illegala verksamheter tills de blev tillåtna. I dag kan de visa att de bidrar till en rörlighet och trygghet på arbetsmarknaden som annars inte funnits.
Europamedlemskapet bekämpades som idé ända tills anpassningen krävde en defensiv helomvändning. Tanken på en oberoende riksbank och tydliga budgetlagar avfärdades som "pinochetteri" av ledande socialdemokrater. Under sin oppositionstid röstade socialdemokraterna mot avregleringar och utgiftsminskningar och för ökade offentliga utgifter. Privatiseringar som man då var helhjärtat emot genomför man halvhjärtat nu. Socialdemokraterna möter de förändringskrav som präglar vår tid genom att motarbeta dem på förhand och i efterhand anpassa sig till dem.
Detta har lett till att Socialdemokraterna de gångna åren har försummat en lång rad möjligheter i arbetet att stärka dynamik och tillväxtkraft i den svenska ekonomin. Det har inte förts någon offensiv politik för att stärka företagande och arbete. Kampen mot arbetslösheten har förts med hjälp av konjunkturen, inte genom reformer, vilket lett till en anpassning till högre nivåer av arbetslöshet. I frånvaron av reformer har utgiftsökningar präglat politikens innehåll. Skattetrycket är långt högre än vid 1990-talets mitt.
När Sverige nu möter en vikande konjunktur har denna låt-gå-politik lett till att vårt beroende av enskilda stora företag är större än tidigare och gör oss mer känsliga för nedgången i ekonomin än andra länder. De offentliga finansernas konjunkturkänslighet är densamma som i början på 1990-talet och arbetslösheten är högre än vid 1990-talets början.
Men det är framför allt i ett längre perspektiv som denna motståndspolitik mot det nya är farlig. Skall vi framgångsrikt kunna möta den glädjande utmaning som det faktum att allt fler blir äldre utgör måste vi ha en tillväxtkraft och ett ökat utrymme för företagande som gör att vi i framtiden kan skapa ett växande välstånd, inte tro att vi i morgon kan leva på dagens.
Men det är trots detta det offentliga sparandet och försvaret av de gamla välfärdssystemen som stått i förgrunden för politiken snarare än människornas trygghet och välfärd. Det är genom skattehöjningar som stärkt det offentligas grepp över välfärden som Socialdemokraterna skapat balans i den offentliga sektorns finanser, inte genom minskade utgifter.
Det är genom förbud och lagstiftning som man nu söker hindra det nya, vare sig det gäller nya grepp inom socialtjänsten, privatisering av hyresrätter, privat sjukvård och företagande inom utbildningssektorn. Maxtaxan är ett av de tydligare exemplen på att det är kollektivets makt över välfärden som skall stärkas, inte de enskilda människornas makt över sin vardag. Socialdemokraterna är emot det nya som ger människor större möjligheter och gränslösa perspektiv.
Men det är ett motstånd som steg för steg tvingas till reträtt. I denna defensiva anpassningstrategi, där gårdagens skräckargument mot förändringar inte kan användas i dag (vem skulle i dag våga säga att privata daghem är att likna vid " Kentucky Fried Children" ?), ligger också grunden till en fortsatt svensk eftersläpning. Denna utveckling vill vi bryta.
Sverige skall vara ett ledande företagarsamhälle. Företag och forskning skall välja att söka sig hit, inte att flytta härifrån. Sverige skall vara ett ledande välfärdssamhälle där social trygghet inte heter stora system utan trygga enskilda medborgare. Målet för en god social politik i ett öppet och modernt samhälle är att så få som möjligt skall behöva så små bidrag som möjligt, inte att så många som möjligt skall ha så stora bidrag som möjligt.
Sverige skall vara ett friare land än andra. Invånarna i vårt land skall kunna välja i välfärden och ha kontroll över den egna vardagen. Den sociala rörligheten skall ge alla goda livsmöjligheter. Tolerans och öppenhet skall prägla samhället. Det är i respekten för den enskildes val som vi säkrar mänsklig värdighet men också frigör den dynamik som finns i mångfalden av tankar och idéer.
Vi skall utveckla välfärden, inte förvandla politiken till ett försvar för gamla välfärdssystem. Därför vill vi hellre minska behovet av bidrag genom sänkta skatter än att öka bidragen med hjälp av att stat och kommun ökar sina skatteinkomster utöver vad dagens offentliga verksamheter kräver.
Kvinnor och män skall kunna förena arbetsliv och familj. Det skall vara lätt att arbeta och samtidigt ha barn och det skall vara möjligt för var och en som vill att arbeta mer när i livet man vill det.
Den tudelning som präglar det svenska samhället skall brytas genom en politik som öppnar upp gränsen mellan privat och offentlig sektor, som ger ökade möjligheter till social rörlighet och som gör tillväxt genom företagande möjlig i hela landet.
Sverige skall vara ledande i reformeringen av välfärdstjänsterna. Genom att öppna upp för företagande och valfrihet inom kunskapssamhällets och tjänstesamhällets viktigaste verksamheter blir kvalitet och service bättre samtidigt som nya verksamheter kan utvecklas. Svensk sjukvård kan i samverkan med den medicinska forskningen, den medicinska industrin och nytt företagande bli en dynamisk faktor i svensk ekonomi med större trygghet för den enskilde som följd. Den svenska skolan kan bli en central del i det svenska kunskapssamhället med ett utbud som sträcker sig utanför dagens offentliga verksamhet. Omsorgen är vår viktigaste tjänsteverksamhet som i ny form och med mångfald kan bidra till en ökad värdighet för äldre medborgare.
Den demografiska utmaningen skall mötas genom en politik för tillväxt som ger ökat välstånd och leder till ett ökat arbetsutbud. Det är bara så morgondagens välfärd kan säkras, inte genom en defensiv anpassningsstrategi där nödvändiga struktur- och skattereformer skjuts på framtiden till förmån för större offentliga överskott än vad som behövs för de offentliga finansernas stabilitet. En sådan politik innebär ytterst en anpassning till lägre tillväxt och högre arbetslöshet.
Sverige skall ha lägre skatter än andra länder. Det är med en offensiv reformstrategi inom detta liksom inom andra områden som Sverige och svensk välfärd kan stå starka. Det är viktigare med starka skattebaser än höga skattesatser om man vill slå vakt om goda och stabila skatteinkomster. Den defensiva anpassningsstrategin leder till gradvis urholkade skattebaser, allt fler undantag för de mest rörliga skattebaserna, plötsliga behov att spara på offentliga utgifter samt växande skattebelastning på dem som redan i dag är världens högst beskattade låg- och medelinkomsttagare.
Sverige bör nu påbörja en reformperiod som sänker det svenska skattetrycket ner mot nivåer som motsvarar genomsnittet för OECD-länderna. Det är en utveckling som skall förenas med återhållsamhet i de offentliga utgifternas tillväxt. Lägre skatter minskar medborgarnas behov av bidrag och stärker förutsättningarna för tillväxt.
När konjunkturen nu viker blir det uppenbart hur stort reformbehovet är. Sverige står inte så väl rustat som vårt land borde göra. Det blir än mer uppenbart om perspektivet sätts på den demografiska utvecklingen. Den kan bara mötas genom reformer som ökar utrymmet för tillväxt och det personliga ansvaret. Det är hög tid för en politik som försvarar morgondagens välfärd i stället för gårdagens välfärdssystem.
Den ekonomiska utvecklingen
Global avmattning
Den internationella konjunkturen
Den internationella konjunkturen har hittills i år kännetecknats av en avmattning, driven av en klar dämpning av den ekonomiska tillväxten i USA. Till följd av nedgången i den amerikanska ekonomin, som de senaste åren varit världsekonomins verkliga draglok, förväntas BNP-tillväxten för OECD-området falla från drygt fyra procent förra året till 2,5 procent i år. I USA kunde en konjunkturavmattning märkas under sista kvartalet i fjol, då såväl privatkonsumtionen, exporten som de samlade investeringarna gick ned. Den totala inhemska efterfrågan i USA förväntas falla från uppemot sex procent förra året till strax under två procent i år. Den amerikanska BNP- tillväxten förväntas hamna på beskedliga två procent i år, en relativt kraftig dämpning från förra årets fem procent.
Utan tvekan har nedgången på den amerikanska aktiemarknaden varit en starkt bidragande orsak till den lägre aktiviteten i ekonomin. Även om New York-börsen (NYSE) föll måttligt med några procent (Dow Jones) så var nedgången desto kraftigare på Nasdaq-börsen, där många företag inom IT och telekom är noterade. Nasdaq-börsen gick under förra året ned med hela 40 procent. Hittills i år har nedgången fortsatt på både NYSE och Nasdaq, vilket lett till svaga aktiemarknader också i övriga världen.
Nedgången på tillgångsmarknaden har slagit mot både investeringar och konsumtion. Nedgången på aktiemarknaden har minskat tillgången på riskkapital, och därmed försvårat investeringsfinansieringar. Finansieringskostnaderna för investeringar har ökat till följd av stigande räntemarginaler mellan statsobligationer och företagsobligationer. Genom att riskkapitalmarknaden försvagats så kraftigt har det dynamiska nyföretagandet minskat och utbudssidan av ekonomin begränsats.
I Japan förväntas tillväxten bli något lägre i år, jämfört med förra året, till följd av lägre export.
En förhållandevis stark inhemsk efterfrågan inom euroområdet bidrar till att hålla tillväxten uppe inom regionen. Den internationella avmattningen, vilket ger en lägre export, gör emellertid att den samlade BNP-tillväxten faller från förra årets 3,4 procent till 2,8 procent i år. Förutom den internationella avmattningen har även stigande oljepriser bidragit till nedgången. Tillväxten inom euroområdet hålls tillbaka på grund av den måttliga utvecklingen i Tyskland.
Tabell: 3:1 Svensk BNP-tillväxt i ett internationellt perspektiv
Tabell 1: (2000 2001 2002 2003 2004 )
Källa: Finansdepartementet (vårpropositionen, bilaga 1).
De prognoser över den internationella ekonomiska utvecklingen som redovisas i vårpropositionen visar att regeringen bedömer att Sveriges ekonomi kommer att utvecklas sämre än i för svensk ekonomi jämförbara och viktiga regioner av länder. Intressant att notera är förväntningarna om att Sverige på ett par års sikt kommer att uppvisa en lägre tillväxt än övriga nordiska länder.
Framför allt den finska ekonomin, som gick igenom en likartad utveckling som den svenska i början av 1990-talet, skiljer ut sig vad gäller förmåga till tillväxt. Finland förväntas under de kommande åren ha en tillväxttakt på strax under fyra procent, vilket är radikalt mer än vad som förväntas i Sverige. Finland skördar på det viset frukterna av en långsiktig och genomtänkt reformstrategi. Om Sverige hade kunna nå samma ekonomiska tillväxt hade BNP år 2004 varit 106 miljarder kronor högre än med den tillväxt som nu förutspås. Utslaget på ett vanligt hushåll skulle det motsvara 25 000 kronor per år.
Om man utgår från det s.k. högtillväxtalternativet för Sverige som regeringen redovisar är det uppenbart att det med en finsk tillväxttakt hade varit möjligt att nå målet om en väsentligt högre tillväxt under de kommande åren. Jämförelsen med den finska utvecklingen visar vad som hade varit möjligt att uppnå med en offensiv reformstrategi i stället för den defensiva anpassningspolitik som präglat de senaste åren.
Utvecklingen i Sverige
I Sverige slår den internationella avmattningen med betydande kraft. Den har påverkat den svenska ekonomin i form av dämpad exportefterfrågan och lägre industriproduktion. Även privatkonsumtionen har dämpats till följd av fallande tillgångsvärden. Stockholmsbörsen gick under förra året ned med tolv procent (OMX-index). Jämfört mellan mars 2001 och mars 2002 är fallet närmare 35 procent.
Avmattningen märks främst bland exportbolag, både vad gäller traditionell industri och framförallt de senaste årens mer expansiva branscher som telekom. Nedgången märks tydligt inom verkstadsindustrin, där orderingången är vikande och varslen har ökat kraftigt. Även hemmamarknaden visar nu tecken på en nedgång.
Avmattningen har varit snabb och lett till att i stort sett samtliga prognos- institut reviderat ned sina respektive tillväxtantaganden relativt kraftigt sedan slutet av förra året. Sannolikheten för att de prognoser som nu ligger till grund för regeringens bedömningar är uttryck för en succesiv mjuklandning av prognoserna snarare än för den ekonomiska utvecklingen är betydande.
Konjunkturinstitutet (KI) räknar efter sin senaste prognosjustering (april) med att den svenska BNP-tillväxten hamnar på 2,5 procent i år i stället för 2,8 procent som var prognosen i mars.
Även om bilden av en avmattning sammantaget är tydlig så är skillnaden stor mellan olika branscher och sektorer. Störst är nedgången inom industrin, främst exportsektorn, medan den inhemska tjänstesektorn uppvisar en något mildare nedgång, även om nedgången på hemmaplan blivit allt tydligare de senaste månaderna. Byggsektorn uppvisar emellertid fortsatt styrka.
Tabell: 3:2 Svensk ekonomi, nyckeltal
Tabell 2: (1999 (Utfall) 2000 (Utfall) 2001 (KI) 2001 (FD) 2002 (KI) 2002 (FD) 2003 (FD) 2004 (FD) )
Källa: Konjunkturinstitutet och Finansdepartementet
KI= Konjunkturinstitutet, FD= Finansdepartementet
Även med regeringens optimistiska antaganden om tillväxten de kommande åren kommer arbetslösheten att peka uppåt igen under de närmaste åren. Det sker utifrån en nivå där den öppna arbetslösheten ligger på en högre nivå än någonsin tidigare under högkonjunktur. Lägger man till detta den faktiska omfattning som arbetslösheten har på närmare 16 procent om man räknar in även personer i konjunkturoberoende åtgärder, latent arbetssökande och deltidsarbetslösa, förutom de som i dag deltar i Kunskapslyftet på grund av arbetslöshet, ser vi en arbetslöshet av en omfattning som har både sociala och ekonomiska konsekvenser.
Att regeringen inte ser detta mönster som ett hot mot välfärden är anmärkningsvärt och leder också till att man inte tycks bekymra sig om det som är det centrala problemet för att öka produktion och tillväxt utan att växande efterfrågetryck skapar problem och begränsar den ekonomiska utvecklingen. Till denna bedömning måste också läggas det faktum att den relativt marginella utveckling av andelen sysselsatta som regeringen förutser - framförallt om man sätter den i perspektivet av andelen sysselsatta i början på 1990-talet som var 83 procent - till stor del har ätits upp och kommer att ätas upp av den snabbt växande sjukfrånvaron.
På riskkapitalmarknaden bör noteras den kraftiga nedgången i mängden investerat kapital. Hittills i år (t.o.m. april) ligger publika investeringar i nya onoterade bolag 75 procent lägre, jämfört med sista kvartalet i fjol. Den riskkapitalmarknad som till stor del varit en motor för den snabba framväxten av nytt företagande inom informations- och telekomområdet förefaller inte kunna bidra med något större utbud av investeringar och företagande under de kommande åren.
Stor osäkerhet vad gäller konjunkturen - hot och möjligheter
Att såväl den internationella som den inhemska konjunkturen är på väg in i en avmattningsfas är samtliga bedömare och prognosmakare överens om. När det gäller hur djup svackan blir och hur länge den varar är osäkerheten emellertid stor. När det gäller den svenska ekonomin anser flertalet bedömare att USA-konjunkturen är av avgörande betydelse för den svenska ekonomins utveckling. Jämfört med andra europeiska länder är Sverige med största säkerhet mer beroende av den amerikanska ekonomin. En relativt sett stor telekomsektor, som gör både börsen och exporten känslig för vad som händer på den amerikanska marknaden, och högre utrikeshandelsandel än flertalet europeiska länder är faktorer som gör den svenska ekonomin starkt USA- beroende.
De optimistiska prognoserna pekar mot en starkare USA-konjunktur redan i slutet av innevarande år, medan de mer pessimistiska tror att det dröjer en bra bit in på nästa år, möjligen först i slutet av nästa år, innan den amerikanska ekonomin stärks på nytt.
Riskbilder
I takt med att konjunkturutsikterna försvagats i USA har den amerikanska centralbanken Federal Reserve sänkt ränteläget. Sedan årsskiftet har den korta styrräntan fed funds sänkts med sammanlagt två procentenheter till 4,5 procent. I grunden avspeglar dessa räntesänkningar den osäkerhet och den oro som präglar den amerikanska centralbankens syn på ekonomins utveckling.
Det finns emellertid risk för att penningpolitiken inte får så stor positiv effekt som centralbanken och andra aktörer hoppas på. Det är först efter de senaste sänkningarna under våren som den korta realräntan kan sägas ligga på neutral nivå. Men om ekonomin befinner sig i en avmattningsfas så borde realräntan i stället vara expansiv, och för det krävs således ytterligare räntesänkningar. Då den normala "laggen", d.v.s. tidsperioden innan en lägre ränta får full realekonomisk effekt, uppskattas till omkring ett år så betyder det att tillväxten inte kan förväntas ta fart före våren 2002.
Av mycket stor betydelse, kanske avgörande betydelse, för utvecklingen i USA är konsumtionen och sparandet. Hushållssparandet i USA har fallit tämligen rejält de senaste åren, från ca fyra procent (av disponibel inkomst) 1999 till under noll i slutet av förra året, vilket varit en förutsättning för den positiva konsumtionsutvecklingen. Efter den senaste tidens kraftiga nedgång på börsen är det därför naturligt att förmoda att sparkvoten kommer att stiga från dagens historiskt sett mycket låga nivå.
I de prognoser där USA-konjunkturen förväntas nå botten under 2001 ligger en tämligen måttlig uppgång i hushållssparandet i antagandena. En utdragen nedgång på börsen, som kan komma att leda till ökad sparkvot, är således en kritisk faktor för konsumtionen och USA-konjunkturen.
Stor förhoppning vad gäller konsumtionen i USA har också satts till de aviserade inkomstskattesänkningarna. En risk är emellertid att dessa redan är diskonterade och att de när de väl genomförs får en begränsad effekt på hushållens agerande.
En bakomliggande faktor till de senaste årens positiva utveckling i USA är den starka produktivitetsutvecklingen. En riskfaktor är att den högre produktiviteten till följd av den nya ekonomin avtar i takt med en vikande riskkapitalmarknad och minskad dynamik inom den företagsamhet som har kommit att prägla den s.k. nya ekonomin. Det skulle dels ge lägre tillväxt, dels försvåra för centralbanken att sänka ränteläget ytterligare. Blir det scenariot verklighet kan avmattningen i USA bli både långvarig och djup. I de flesta prognoser ligger antagandet att produktivitetstillväxten i USA har stigit långsiktigt, men skulle detta visa sig vara ett felaktigt antagande blir konjunkturscenarierna således mörkare.
Om någon eller några av dessa hotbilder blir verklighet kommer konjunkturutvecklingen, i USA såväl som Sverige, att bli svagare än vad flertalet prognoser indikerar. Det finns all anledning att ta fasta på allvaret i dessa signaler.
Finns det då inga specifika inhemska risker, som riskerar att göra konjunkturnedgången i Sverige djupare än väntat?
En avgörande fråga handlar om löneutvecklingen, och om resterande avtal hamnar högre än väntat. I så fall kan detta omöjliggöra önskvärda räntesänkningar. Med uteblivna reformer på arbetsmarknaden är det osäkert hur lågt den öppna arbetslösheten kan falla utan att pressen på arbetsmarknaden ökar.
Stigande inflation, bl.a. till följd av en svagare växelkurs, kan också göra det svårt för Riksbanken att sänka räntan. I mars var inflationen (KPI) klart högre än väntat, 1,9 procent på årsbasis, vilket innebär att prisökningstakten ligger nästan exakt på målet om en inflation på två procent. Den svaga kronkursen innehåller betydande riskmoment.
En annan inhemsk riskfaktor är naturligtvis krisen inom telekomsektorn i allmänhet och Ericsson i synnerhet. Än är det förmodligen för tidigt att bedöma hela omfattningen av krisen, men klart är att den är värre än vad som tidigare var befarat. Värt att poängtera är att Ericsson de senaste åren svarat för ca 15 procent av exporten och omkring 2,5 procent av BNP-tillväxten.
Ericssons stora betydelse för den svenska ekonomin innebär naturligtvis att en rejäl nedgång för telekomföretagen kommer att slå hårt mot tillväxten. En fortsatt press på aktiemarknaden till följd av nedgången för Ericsson innebär också en stor riskfaktor, då en svag börs i allmänhet hämmar den inhemska ekonomin, både på utbuds- och efterfrågesidan.
Möjligheter
Bland möjligheterna, som kan göra avmattningen kort och grund, finns naturligtvis att den lättare penningpolitiken i USA får en snabbt genomslag på konjunkturen och inte minst på aktiemarknaden. Om så blir fallet kan förtroendet bland konsumenterna återvända, med en positiv konsumtionsutveckling som följd. Även de amerikanska skattesänkningarna kan komma att få en positiv inverkan på konsumtionen och därmed på konjunkturutvecklingen.
Efter den senaste tidens kraftiga börsfall i USA tyder också det mesta på att de amerikanska börsföretagen, med rådande vinstprognoser, inte är övervärderade. Detta tyder på att botten i börskurserna snart borde vara nådd, vilket å andra sidan inte är detsamma som att en snabb uppgång står för dörren.
En annan möjlighet är att den högre produktiviteten i den amerikanska ekonomin verkligen är bestående. Det skulle kunna bidra till att avmattningen blir förhållandevis kortvarig. Överhuvudtaget finns det indikatorer på att näringslivet i stort blivit effektivare. Förbättrade informationssystem och därmed bättre beslutsunderlag har förmodligen lett till en snabbare omställning av produktionen. Därmed kan i förlängningen konjunkturdämpande lageruppbyggnader undvikas.
Bland inhemska faktorer kan nämnas den svaga kronkursens positiva inverkan på exporten. Denna positiva effekt uppvägs förmodligen av de problem som den svaga kronkursen innebär för den inhemska utvecklingen, både vad gäller inflation, räntor och nytt företagande.
Slutsatser
Vid bedömningar av riskbilder och möjligheter när det gäller konjunkturutvecklingen, både den internationella och den svenska, är det tydligt att flertalet prognoser främst tagit fasta på möjligheterna. Avmattningen till trots så är de flesta prognoser relativt optimistiska. De ovan beskrivna riskerna gör emellertid att risken för bakslag måste betraktas som stor. Den successiva nedskrivningen av prognoserna talar också för att instituten tenderar att fokusera på möjligheterna och undervärderar riskerna.
Till detta kommer att det för Sverige finns särskilda skäl att ta ekonomins varningssignaler om en sämre konjunkturutveckling på allvar. Erfarenheterna säger oss att Sverige ofta drabbas extra hårt vid globala konjunkturavmattningar. Det starka beroendet av våra stora exportbolag gör den svenska ekonomin känslig för vikande efterfrågan på exportmarknaden. I förlängningen drabbar det även den inhemska marknaden då mindre underleverantörer till de stora bolagen får problem, och resultatet blir lägre sysselsättning och vikande konsumtion. Samtidigt är de offentliga finanserna extremt konjunkturkänsliga.
Bokslut över 1990-talets ekonomiska politik
Utgiftspolitiken skapade krisen
I en bilaga till vårpropositionen redogör Finansdepartementet för upprinnelsen till den ekonomiska krisen i början av 1990-talet. Det är naturligtvis bra att även regeringen nu konstaterar det som alla andra bedömare redan tidigare konstaterat, nämligen att det var 1980-talets utgiftspolitik som lade grunden för krisen.
Däremot är det fel att, som regeringen nu också gör, hävda att saneringen av statsfinanserna inleddes först i samband med den socialdemokratiska regeringens tillträde 1994. Därmed skjuter regeringen undan fokus från den viktiga erfarenheten att det är de borgerliga utgiftsminskningarna som gett de långsiktigt uthålliga effekterna i saneringen av de svenska offentliga finanserna.
Sanningen är i stället att den socialdemokratiska regeringen övertog besparingar och besparingsbeslut från den tidigare borgerliga regeringen, besparingar som man ofta tidigare röstat emot. Saneringen av statsfinanserna har sedan 1994 dessutom till stor del skett via skattehöjningar. De offentliga utgifterna har i stället ökat även om den ekonomiska tillväxten och de sjunkande räntorna gjort att utgiftskvoten trots detta har sjunkit.
Det är därför det finns skäl till oro inför den ekonomiska avmattning som vi nu kan observera. Sverige går in i en period av lägre tillväxt med fortsatt högt utgiftstryck, höga skatter, hög arbetslöshet och i mångt och mycket ett oreformerat näringsliv. Tvärtemot vad regeringen hävdar så är Sveriges utgångsläge inte starkare denna gång, jämfört med tidigare konjunkturavmattningar.
Saneringen av statsfinanserna
Den borgerliga regeringen vände statsfinansernas utveckling
När den dåvarande borgerliga regeringen i början av 1994 lade fram budgeten för 1994/95 kunde en nedgång i de offentliga utgifterna med nära tre procent redovisas, vilket var den första minskningen av de offentliga utgifterna för ett budgetår på över fyrtio år. Utgiftsminskningen var resultatet av den saneringspolitik som den borgerliga regeringen påbörjade 1991 då den tog över en ekonomi med snabbt växande utgifter, stigande arbetslöshet och vikande ekonomisk tillväxt.
Utvecklingen av det svenska budgetunderskottet över tiden visar också att vändningen skedde före regeringsskiftet 1994. Redan innan den socialdemokratiska regeringen tillträdde hade utvecklingen således vänt. Underskottet i de offentliga finanserna kvarstod visserligen till följd av att den borgerliga regeringens saneringsprogram inte nått full effekt.
Diagram:4:1 Budgetsaldo, som andel av BNP
Den borgerliga regeringens saneringsprogram omfattade totalt 170 miljarder kronor. Till detta tillkom aviserade budgetförstärkningar på 20 miljarder kronor, presenterade våren 1994. Summan av genomförda, beslutade och aviserade budgetförstärkningar uppgick således till 190 miljarder kronor, motsvarande 13 procent av BNP. Det borgerliga saneringsprogrammet var därmed 50 procent större räknat i budgetförstärkande åtgärder än det efterföljande socialdemokratiska.
Det var emellertid inte bara storleken som skilde, utan även inriktningen. Ambitionen hos den dåvarande borgerliga regeringen var att statsfinanserna skulle saneras främst via utgiftsminskningar. Utgiftsminskningarna gav starkare statsfinanser och skapade också utrymme för strategiska skattesänkningar, som syftade till ett växande företagande och därmed högre tillväxt. Det togs exempelvis beslut om sänkt skatt på arbete, avveckling av förmögenhetsskatten, sänkt reavinstskatt på aktier samt slopad dubbelbeskattning.
Den dåvarande socialdemokratiska oppositionen kritiserade såväl besparingarna som skattesänkningarna. Socialdemokraternas budgetmotioner innehöll också i första hand förslag om kraftiga utgiftsökningar, höjda inkomstskatter med bland annat höjda marginalskatter som följd och ett återställande av aktiebeskattningen.
En aktiv reformagenda
I samband med saneringen av statsfinanserna påbörjade den borgerliga regeringen också ett omfattande reformarbete inom många områden av den svenska ekonomin: arbetsrättsliga reformer som gjorde arbetsmarknaden mer flexibel, legalisering av privata arbetsförmedlingar, förutsättningarna för företagande, skärpning av konkurrenslagstiftningen, privatiseringar och avregleringar, etableringsfrihet inom sjukvård och barnomsorg samt avregleringar av el-, tele- och transportmarknaderna. Socialdemokraterna kritiserade och var emot dessa reformer.
Andra betydelsefulla reformer som genomfördes under den borgerliga regeringsperioden - inflationspolitiken och Riksbankens oberoende, EU- medlemskapet samt pensionsreformen - genomfördes efter långt socialdemokratiskt motstånd.
Det är numera helt klart att dessa reformer - de som inte senare revs upp av den socialdemokratiska regeringen - haft mycket stor positiv inverkan på den svenska ekonomin och varit starkt bidragande till de senaste årens starka tillväxt.
Höjda skatter och utgifter med (s)-regering ...
När Socialdemokraterna övertog regeringsmakten revs stora delar av den borgerliga regeringens saneringsprogram upp. Det första saneringsprogram som presenterades av den nya socialdemokratiska regeringen uppgick till knappt 80 miljarder kronor i egna beslutade budgetförstärkningar, varav omkring hälften utgjordes av skattehöjningar (till detta kom knappt 20 miljarder kronor som den tidigare borgerliga riksdagsmajoriteten beslutat om). Vi hävdade redan då att dessa budgetförstärkningar inte var tillräckliga. Ett år senare tvingades regeringen utöka saneringsprogrammet till 126 miljarder kronor. Men inriktningen mot skattehöjningar kvarstod. Flera av regeringens förslag var dessutom av engångskaraktär, utan några bestående effekter. "Återställarpolitik" blev ett begrepp då den nya socialdemokratiska regeringen till stor del återvände till den ekonomiska politik som i mångt och mycket orsakat krisen. Regeringen gjorde nämligen en felanalys då det antogs att den ekonomiska krisen bara rörde underskottet i statsfinanserna. Det handlade också om att en mångårig felaktig politik hämmat tillväxten. Det var tillväxtproblemen som skapat underskottsproblemen.
Många av den borgerliga regeringens reformer revs också upp av den nya (s)-regeringen, t.ex. de arbetsrättsliga reformerna, och privatiseringarna fördröjdes. Under (s)-regeringens första mandatperiod 1994-1998 ökade statsutgifterna, exklusive räntor och bankstöd, betydligt snabbare än under den föregående fyraårsperioden 1990-1994 (då den borgerliga fyrpartiregeringen hade makten tre av åren), 137 miljarder kronor mot 95 miljarder kronor, trots att vi under första halvan av 1990-talet genomgick både en inhemsk och global recession.
Det som framförallt kännetecknade den socialdemokratiska regeringens politik från 1994 var inriktningen på skattehöjningar. Från 1994 och fram till år 2000 ökade statens skatteintäkter med över 200 miljarder kronor, eller knappt 50 procent. Räknat per år ökade skatteintäkterna med i genomsnitt åtta procent. Under samma period ökade statens utgifter, exklusive ränteutgifter, med omkring sex procent per år. Såväl skatteinkomster som utgifter ökade därmed betydligt mer än både inflationen och den ekonomiska tillväxten.
Upprepade skattehöjningar gjorde att den offentliga sektorn under perioden 1994-2000 tog i anspråk två tredjedelar av den ekonomiska tillväxten.
Diagram: 4:2 Den offentliga sektorn har tagit två tredjedelar av den ekonomiska tillväxten i anspråk
Källa: Konjunkturinstitutet
Myten att det var med en ansvarsfull utgiftspolitik som Socialdemokraterna efter 1994 sanerade Sveriges ekonomi är just ingenting annat än en myt. Det är tvärtom utgiftsminskningar - som Socialdemokraterna röstade emot i opposition - som minskningen av räntesubventioner som gett den långsiktigt uthålliga effekten.
De utgiftsminskningar om 71 miljarder kronor, varav en större del beslutade före regeringsskiftet, som Socialdemokraterna genomförde i sitt konsolideringsprogram motsvaras på miljarden av de utgiftsökningar på 71 miljarder kronor som regeringen genomfört i sitt reformprogram. Det är därför beklagligt att Finansdepartementet med bilagan till vårpropositionen odlar myten att det är utgiftspolitiken efter 1994 som lett till stabiliseringen av de offentliga finanserna. Historieskrivningen är inte överensstämmande med verkligheten och leder till fel slutsatser vid bedömningen av dagens utgiftspolitik.
... och avstannad reformprocess
Regeringsskiftet 1994 innebar också att den reformprocess som den borgerliga regeringen inlett avstannade. Precis som man i opposition var emot många av de då genomförda reformerna så har Socialdemokraterna i regeringsställning avvisat ytterligare reformer.
Trots de uppenbara fördelar som följde på avregleringarna av t.ex. tele- och elmarknaden så motsätter sig nu regeringen motsvarande avregleringar inom andra områden. Tydligast är detta när det gäller att öppna upp delar av den offentliga sektorn för konkurrens, där regeringen har tagit till förbudslagstiftning för att bevara ett stelt och ineffektivt system.
Socialdemokraternas motstånd mot avregleringar och ökat inflytande för den enskilde leder också till att de stora monopolsektorerna i svensk ekonomi kvarstår. Det är också inom dessa oreformerade områden, som sjukvård, bostäder, arbetsmarknad och skola, som de stora problemen för svensk ekonomi består. I slutändan är det naturligtvis medborgarna som är de stora förlorarna vad gäller regeringens dogmatiska politik. Det gäller såväl bristerna inom sjukvården och skolan som problemen inom bostadssektorn och arbetsmarknaden.
Sveriges aktuella ekonomiska läge - en del av bokslutet
Fortsatt höga utgifter, höga skatter och ekonomisk eftersläpning
Att den socialdemokratiska regeringen sedan 1994 främst varit inriktad på skattehöjningar innebär att Sveriges ekonomiska status relativt utlandet försvagats när det gäller långsiktig konkurrenskraft. Detta understryks av att flertalet av våra stora konkurrentländer genomför och genomfört betydande skattesänkningar i syfte att stimulera till fler jobb och ökat företagande.
Det innebär att den ekonomiska eftersläpning vi sett sedan början 1970- talet riskerar att fortsätta. Främsta anledningen till Sveriges kräftgång har nämligen varit höga skatter och höga offentliga utgifter. Det var också de snabba ökningarna av skattetrycket jämfört med OECD-genomsnittet som föregick 1990-talskrisen. Höga skatter hämmar arbete och tillväxt via höga skattekilar och ett dåligt företagsklimat, samtidigt som höga utgifter och en stor offentlig sektor tränger undan privata alternativ och försvårar för skattesänkningar.
Diagram: 4:3 Kontinuerligt höjda skatter...
Diagram: 4:4 ... ger ekonomisk eftersläpning
Den ekonomiska eftersläpningen har gjort att Sverige halkat ned rejält på den internationella välfärdslistan, från nummer fyra i början av 1970-talet till nummer 22 i slutet av 1990- talet (räknat i BNP per capita).
Tabell: 4:1 BNP per capita (köpkraftsjustera), US-dollar (1998)
Tabell 3: (1 Luxemburg 16 Australien )
Källa: Världsbanken (2000)
Värt att notera är att samtliga nordiska länder och huvuddelen av EU:s medlemsländer ligger före Sverige när det gäller ekonomiskt välstånd per invånare. Den eftersläpning som höga skatter och en stor och omfattande offentlig sektor innebär är förenad med betydande välfärdsförluster.
Enligt beräkningar från SNS Ekonomiråd måste Sverige ha en tillväxt som i genomsnitt överstiger snittet för OECD-länderna med en procentenhet per år under 17 år för att vi på nytt skall hamna bland de tio rikaste länderna.
Med tanke på att regeringen uppskattar Sveriges långsiktiga tillväxt till 2 procent, och inte avser att göra något åt denna begränsning, finns det i dag ingenting som tyder på att vi inom överskådlig tid skulle vara på väg att återta platsen bland de tio rikaste länderna. Tvärtom är risken för fortsatt eftersläpning betydande, vilket ju också framgår av regeringens egna prognoser över utvecklingen de närmaste åren i Sverige, Norden, EU och världen.
Regeringens vårproposition förstärker detta intryck. Inte på några punkter föreslås strukturella reformer med syfte att stärka den långsiktiga tillväxtpotentialen. Regeringens "reformer" utgörs även denna gång av ökade utgifter och bidrag, detta samtidigt som vi ser att andra länder genomför avregleringar och skattesänkningar, ofta just med motiveringen att stärka den långsiktiga ekonomiska utvecklingen.
Förutom att höga utgifts- och skattekvoter slår mot tillväxten gör de ekonomin känsligare för konjunkturnedgångar. Detta är viktigt inte minst med tanke på att vi nu ser en avmattning i ekonomin. Vad konjunkturkänsliga offentliga finanser kan leda till finns fortfarande i färskt minne från 1990- talets lågkonjunktur. Desto mer anmärkningsvärt är det att regeringen håller på att göra om samma misstag på nytt. Regeringens ståndpunkt att "Sverige står starkt inför en internationell avmattning" är minst sagt en överdrift.
Sverige avviker när andra sänker skatter
Medan den svenska regeringen fört en konsekvent skattehöjarpolitik de senaste åren och cementerat det höga skattetrycket så har andra länder i Europa gått åt det rakt motsatta hållet: mot lägre skatter. Många av dessa länder styrs dessutom av socialdemokrater. När det är uppenbart att det är de länder i Europa som har sänkt skatterna de senaste åren, exempelvis Storbritannien, Irland och Nederländerna, som också är de länder som lyckats bäst med att höja tillväxtpotentialen och få ned den strukturella arbetslösheten så är det inte underligt att också andra länder väljer samma väg.
Detta gäller inte minst de länder som tillhört de med de högre skatterna, framförallt vad gäller inkomstskatter.
I Tyskland finns en bestämd plan som går ut på att sänka de högsta inkomstskatterna från dagens 51 procent till 42 procent år 2005. Inkomstskatterna för låginkomsttagare skall under samma period sänkas från dagens cirka 20 procent till 15 procent. Beslut finns också om att stegvis höja grundavdraget till 15.000 D-mark om fem år (15.000 DM = ca 70.000 kronor). Den tyska regeringen motiverar sitt skattesänkningsprogram just med behovet av att stärka tillväxtpotentialen och öka sysselsättningen.
I Frankrike finns också ett fastlagt skattesänkningsprogram, om än inte lika omfattande som det tyska. (Å andra sidan har Frankrike redan i utgångsläget lägre inkomstskatter än Tyskland.) I Frankrike är inriktningen att sänka skatterna för i första hand låginkomsttagare. Inom tre år skall den lägsta marginalskatten sänkas med 3,5 procentenheter till 7 procent. Den högsta skatten sänks med 1,5 procentenheter till 52,5 procent.
I Finland har regeringen som målsättning att skatterna inom en tioårsperiod skall ner till genomsnittlig Europanivå.
I USA har kongressen godkänt ett omfattande och ambitiöst program för sänkta skatter som bland annat kommer att leda till kraftigt sänkta skatter för låginkomsttagare och till att amerikanska höginkomsttagare kommer att betala en skatt som drygt motsvarar den som svenska låginkomsttagare betalar i kommunalskatt.
Vad gäller förmögenhetsskatten har det varit en tydlig trend de senaste åren att allt fler länder helt avskaffat skatt på förmögenhet. Efter det att både Tyskland och Danmark för några år sedan slopade förmögenhetsskatten finns denna skatt, vad gäller EU-länderna, kvar i Frankrike, Spanien, Luxemburg, Nederländerna, Finland och Sverige. Förmögenhetsbeskattningen har dock lindrats i dessa länder. Brytpunkten för skatteuttag har i många fall höjts - i exempelvis Frankrike ligger brytpunkten på 6 miljoner kronor - och skattesatsen ligger i de allra flesta fall under en procent (Sverige tillhör undantagen med en skattesats på 1,5 procent).
När dessa skattesänkningar realiseras kommer Sverige att bli än mer särklassigt i skattetoppen. Redan idag har Sverige världens högsta skattetryck, uttryckt som totala skatter i relation till BNP. De svenska skatterna ligger mer än tio procentenheter över genomsnittet för EU-länderna, och 15 procentenheter över genomsnittet för OECD-området.
Diagram: 4:5 Skattetrycket i olika länder
Källa: OECD (2000)
Högsta arbetslösheten i högkonjunktur
Sverige går efter sju år med socialdemokratisk politik ut ur en högkonjunktur med den högsta arbetslösheten någonsin. Det är en viktig del i bokslutet även för 1990-talet som regeringen inte nämner. Regeringen berömmer i stället sig själv för sin, i egen utsago, lyckade arbetsmarknadspolitik. Det sägs att sysselsättningen ökar och att arbetslösheten minskar (något som å andra sidan borde vara det normala under en högkonjunktur). Om statistiken skärskådas träder emellertid en helt annan bild fram. Antalet sysselsatta är fortfarande lägre i dag jämfört med konjunkturtoppen 1990. Antalet sysselsatta var 1990 som mest 4,5 miljoner personer mot 4,2 miljoner i dag. Sysselsättningsgraden, andelen sysselsatta av den arbetsföra befolkningen, låg för helåret 1990 på 83 procent, mot under 80 procent i dag.
Än mer anmärkningsvärt är att andelen faktiskt sysselsatta i arbete - till skillnad från andelen sysselsatta - överhuvudtaget inte har ökat de senaste åren, utan på grund av växande sjukfrånvaro ligger kvar på exakt samma nivå som 1997.
Sysselsättningen har visserligen nominellt ökat med 166.900 personer under perioden 1997-2000, vilket innebär en ökning av sysselsättningsandelen från 74,6 till 77 procent. Men samtidigt har andelen sjukfrånvarande ökat från 3,9 till 6,3 procent, vilket innebär att den faktiska sysselsättningen är oförändrad på 70,7 procent. Regeringens sysselsättningsökning är inget annat än en bubbla.
Diagram:4:6 Sysselsättningsökningen en bubbla
Skulle sysselsättningen falla tillbaka till 1997 års nivå med oförändrad sjukfrånvaro så hamnar den faktiska sysselsättningsandelen på strax över 68 procent. Sysselsättningsläget inför en eventuell konjunkturavmattning är därför väsentligt svagare än vad regeringen låtsas som. I grunden skyggar man för det behov av reformer som finns för att fler skall kunna få jobb och för att produktion och välfärd skall kunna öka.
Samtidigt som sysselsättningsökningen är en bubbla så är den fallande arbetslösheten till stor del en konsekvens av regeringens statistikpolitik där man medvetet inte räknar med alla som är arbetslösa.
Att regeringen talar om fyra procent arbetslösa beror på att endast en fjärdedel av alla arbetslösa räknas in i statistiken för öppen arbetslöshet. För om även personer som omfattas av arbetsmarknadspolitiska åtgärder, latent arbetslösa och undersysselsatta räknas in så ser vi att den verkliga arbetslösheten är närmare 16 procent. Om även personer som omfattas av Kunskapslyftet räknas, blir den totala arbetslösheten än högre, ca 16,5 procent.
Samtidigt är det brist på arbetskraft inom vissa branscher. Framför allt handlar det om regionala obalanser, där arbetslösheten är hög i vissa regioner, medan det i andra regioner, främst storstadsområdena, råder brist på branschkunnig arbetskraft. Det tyder på en ineffektiv arbetsmarknad som fortfarande har stora strukturella brister.
Enligt analyser från bl.a. OECD har den svenska jämviktsarbetslösheten (NAIRU) ökat de senaste åren till över fem procents öppen arbetslöshet. Det innebär att arbetslösheten redan i dag ligger över den långsiktigt hållbara nivån. Även regeringen indikerar att dagens arbetslöshetsnivå knappast är långsiktigt hållbar då avmattningen ses som positiv ut inflationssynpunkt. Regeringen anger två procent som en långsiktigt uthållig tillväxtnivå utan att dra slutsatsen att detta borde leda till reformer som ökar förutsättningarna för tillväxten.
Kontinuerlig nettoutflyttning av arbetskraft
Vi har sedan flera år tillbaka en kontinuerlig nettoutflyttning av kvalificerad arbetskraft. De senaste årens högkonjunktur har inte ändrat på detta faktum. Det är inte negativt att svenskar jobbar utomlands, men för att det inte ska bli fråga om ett kompetensunderskott krävs det också att utlänningar är villiga att flytta till Sverige. Under hela 1990-talet har dock utvandringen från Sverige varit större än invandringen till Sverige. Under ett högkonjunkturår som 1999 var nettoutflyttningen av ekonomer ca 300, medan nettoutflyttningen av civilingenjörer var ca 200 . I en värld som blir allt mer kunskapsintensiv riskerar detta att på längre sikt få mycket negativa inverkningar på Sveriges konkurrenskraft.
Såväl svenskar som väljer att flytta utomlands som utländska arbetsgivare i Sverige som har svårt att få tag på kvalificerad arbetskraft anger de höga inkomstskatterna som den främsta anledningen.
Även företag och företagande flyttar utomlands. Allt fler svenska företag säljs till utländska aktörer. De senaste tio åren har det utländska ägandet på Stockholmsbörsen ökat från tio procent (1991) till 43 procent (2000). Till stor del har detta att göra med en internationell trend, som inte på något sätt är negativ, men uppenbart är också att svenska skatteregler har spelat in. Och när svenska företag säljs till utlänningar för att svenskt ägande på grund av skatteskäl är missgynnat - då är det negativt. Skatten på företagsägande är i Sverige dubbelt så hög som snittet för både OECD-länderna och EU- länderna .
Följden blir att allt fler svenska, eller delvis svenska, företag väljer att placera huvudkontoret och andra betydelsefulla enheter i utlandet. Även detta riskerar att leda till en kompetensdränering och på sikt också försämrad konkurrenskraft för Sverige.
Sverige på väg halka efter i kunskapssamhället
Sverige har i en internationell jämförelse en förhållandevis låg andel högutbildade. Med en andel högskoleutbildade på 13 procent av befolkningen hamnar Sverige på en blygsam åttonde plats - en placering som delas med fem andra länder - bland 26 OECD-länder.
Vad värre är är att trenden vad gäller andelen högskoleutbildade i Sverige tycks vara nedåtriktad. Andelen högskoleutbildade i åldersgruppen 25-34 år är elva procent, vilket placerar Sverige på en mindre smickrande 18:e plats bland OECD-länderna (se tabell). Dessutom är Sverige det enda OECD-land där andelen högutbildade i den åldersgruppen (25-34 år) är lägre än för befolkningen som helhet.
Det ser således ut som att Sverige är på väg att halka efter i en värld som blir allt mer kunskapsbaserad.
Tabell: 4:2 Andelen högskoleutbildade i åldersgruppen 25- 34 år, procent
Tabell 4: (1 Sydkorea 30 Nya Zeeland 14 )
Källa: OECD 1998
När orsakerna till den förhållandevis låga svenska utbildningsnivån - vad gäller andelen av befolkningen som söker sig till högre utbildning - analyseras är det ofrånkomligt att komma in på det svenska skattesystemet. De starkt progressiva skatterna gör det mer olönsamt att studera i Sverige, jämfört med flertalet andra länder. Den s.k. utbildningspremien, vad en person får tillbaka i form av högre lön efter skatt efter att ha investerat i en universitetsutbildning, är i Sverige mycket låg.
Det totala skatteuttaget för en höginkomsttagare är i Sverige 62 procent, om arbetsgivaravgifter, egenavgifter och inkomstskatt summeras. Motsvarande siffror för exempelvis USA och Storbritannien är 37 respektive 38 procent.
För att de höga svenska skatterna har betydelse talar också det faktum att Sverige sedan flera år tillbaka har en kontinuerlig nettoutflyttning av kvalificerad och högutbildad arbetskraft (se föregående punkt). Det är således mer lönande för högutbildade att arbeta i andra länder än i Sverige.
Även om det är av vikt att få ned inkomstskatterna i Sverige är det ingalunda det enda som måste göras för att locka fler att satsa på en, i många fall, mångårig utbildning. Långt ifrån alla akademiker är högavlönade, och en uppgradering av statusen för flera yrkesgrupper är ett måste. Ett exempel är läraryrket, då kompetenta lärare är en förutsättning för att kvaliteten på utbildningen skall kunna upprätthållas.
En lång rad oreformerade områden
Den dynamik och snabba tillväxt som kännetecknat vissa branscher i Sverige, exempelvis IT- och telesektorn, syns inte alls inom många andra branscher och sektorer. Framförallt gäller det områden där stat och kommun fortfarande är dominerande aktörer, d.v.s. främst inom vården och skolan. Långa vårdköer och långt ifrån tillfredsställande resultat i skolorna visar att dessa sektorer är i stort behov av reformer och förnyelse. Världens högsta skatter har således inte gett oss världens bästa offentliga service.
Samtidigt är det kanske just här som regeringen visar allra minst vilja till nytänkande. I stället har man fallit tillbaka till gammal socialdemokratisk dogmatism. Förbud mot försäljningar av akutsjukhus till privata vinstdrivande företag och allt hårdare kritik mot friskolor är tydliga tecken på detta. De största förlorarna är givetvis patienterna och skoleleverna som fråntas rätten till valfrihet och möjligheter att erhålla bättre och effektivare vård/utbildning. Men även personalen blir naturligtvis förlorare på att den utveckling som gett dynamik inom andra områden inte tillåts i samma utsträckning på deras arbetsplatser.
Inom stora delar av den svenska ekonomin råder monopol och planekonomisk styrning. Det drabbar personalen men också dessa samhällssektorers förutsättningar att ge ett positivt bidrag till samhällsekonomins fortsatta utveckling. Det gäller bostadsmarknaden, sjukvården, barnomsorgen, skolan och omsorgen om våra äldre. I samtliga fall handlar det om tjänster och trygghet som i hög grad är individuella och inte alls kollektiva annat än vad gäller finansieringen.
Den marknadsöppning och den konkurrens som stimulerat fram nytänkande och bättre service inom andra områden skulle kunna ge bättre bostäder, tryggare sjukvård och en högre kvalitet i utbildningen samtidigt som ett företagande inom dessa områden skulle kunna tillföra vårt samhälle mycket.
Den svenska tjänstesektorn är överhuvudtaget outvecklad, inte minst i jämförelse med i många andra länder. Höga skatter tränger undan skapandet av nya jobb, bl.a. för s.k. hushållsnära tjänster.
Lågt nyföretagande
Det svenska nyföretagandet vände nedåt i slutet av förra året, detta efter en tämligen kraftig uppgång under 1999 och första halvan av 2000.
I ett något längre perspektiv kan det konstateras att i stort sett inte någonting har förändrats vad gäller småföretagens villkor, vilket är en anledning till att nyföretagandet minskade med en tredjedel under 1990-talet.
Den kraftiga högkonjunkturen i slutet av 1990-talet, och det faktum att många av de nystartade företagen verkade inom nya sektorer som IT, och som delvis drivs efter egna (andra) förutsättningar, kan således inte dölja det faktum att det behövs en mer företagarvänlig politik.
Byråkratin måste minska, inkomstskatter och arbetsgivaravgifter måste sänkas, arbetsrätten måste reformeras. Den osunda konkurrensen till följd av att offentligt ägda företag tillåts verka inom många branscher måste brytas. Det negativa i att ett land är beroende av ett litet antal mycket stora företag har aktualiserats i Sverige i och med problemen för Ericsson. För ett diversifierat näringsliv måste villkoren för småföretagen förbättras.
Att arbetet med att förbättra villkoren för småföretagen är eftersatt visar det faktum att konsekvensanalyser för småföretag av vissa lagförslag, utifrån de s.k. Simplex-förordningen, nästan inte alls genomförs. Resultatet blir nya regler och lagar som oftast är mycket negativa för småföretag. Ett exempel är förslaget från den statliga upphandlingskommittén om att övergripande samhällspolitiska mål skall tillåtas spela roll vid offentliga upphandlingar. Uppenbarligen är detta ett sätt att utestänga många privata företag från möjligheten att konkurrera.
Bostadsbrist hotar tillväxten
Tillväxten i storstadsregionerna är viktig för hela landet och utgör således en möjlighet även för glesbygden, och inget hot. För att tillväxtregionerna skall kunna växa krävs emellertid en mer flexibel bostadsmarknad som gör det möjligt för människor att flytta. Dagens situation med akut bostadsbrist och långa bostadsköer i många regioner utgör därmed ett hot mot tillväxten.
I en rapport från slutet av förra året pekade Arbetsmarknadsstyrelsen, AMS, på att bostadsbristen i storstäderna, framför allt i Stockholm, försvårade rekryteringen av arbetskraft. Får vi se hämningar i Stockholms tillväxttakt så får det negativa återverkningar även på resten av ekonomin, varnade AMS.
Det torde numera vara uppenbart att det är de omfattande regleringarna på bostadsmarknaden som till stor del hämmar framväxten av en effektiv och flexibel marknad. På hyresmarknaden måste exempelvis hyrorna bli mer marknadsanpassade för att öka utbudet av hyreslägenheter, både vad gäller kontrakt för befintliga lägenheter och i form av ett ökat byggande.
En svag och osäker kronkurs
Den svenska kronans utveckling borde vara en naturlig del i ett bokslut över Sveriges ekonomiska utveckling. Den låga kronkursen har sänkt värdet på svenska tillgångar.
Sedan juni förra året har kronan försvagats mot TCW-index (ett handelsvägt index bestående av valutorna i våra viktigaste konkurrentländer) med över tio procent. Sedan det senaste årsskiftet är försvagningen ca fyra procent. Kronan har därmed i stort sett tangerat sitt tidigare bottenrekord mot TCW-index från 1995. Mot dollarn noterade kronan nytt bottenrekord - "all- time-low" - när den i slutet av mars stod i strax över 10,40 kronor per dollar.
Den senaste kronförsvagningen förklaras ofta med nedgången på Stockholmsbörsen. Utlänningar säljer svenska aktier, vilket i sin tur innebär ett tryck nedåt även på den svenska valutan. Siffror tyder också på att så är fallet: TCW-index har det senaste året samvarierat tämligen väl med Stockholmsbörsens utveckling. Visserligen har värderingarna på aktiemarknaderna även internationellt sett sjunkit, men nedgången i Stockholm har varit större än på flertalet andra börser. Det faktum att kronan stärktes i samband med den kraftiga börsuppgången under 1999 och början av 2000 stärker denna tes ytterligare.
Diagram: 4:7 Kronan mot TCW-index
Som framgår av diagrammet har den svenska kronan under betydande svängningar sakta blivit allt mindre värd. Svängningarna på kronan är ett uttryck för den osäkerhet som finns om den och som skapar betydande problem för svenska företag.
Pressen på kronan har förklarats av de ändrade placeringsreglerna för AP- fonderna, som ger dem rätt att placera i utländska tillgångar, samt PPM-valen i höstas, där en stor del av de framtida pensionspengarna gick till placeringar i utländska aktier. Även det faktum att staten har beslutat att betala tillbaka en del av valutaskulden i samband med amorteringen av statsskulden har även förts fram som en anledning till kronförsvagningen. Den senaste tidens kronförsvagning skulle således till stor del bero på flödesfaktorer. Men även den internationella oron till följd av spekulationer om en allt snabbare konjunktur-avmattning, framför allt i USA, har förmodligen bidragit till utvecklingen. Ett såpass exportberoende land som Sverige betraktas som extra sårbart vid internationella konjunkturavmattningar.
En viktig slutsats är att de olika skeenden som avlöser varandra (nästan) alltid leder till att kronan tappar ytterligare i värde. Även om vissa faktorer kan ses som tillfälliga är det tydligt att det finns långsiktiga strukturella faktorer som gör kronan extra känslig för störningar.
Under en mycket lång period har Sverige fört en, i en internationell jämförelse, mycket företagarfientlig politik. Höga skatter på företagande, främst de höga skatterna på ägandet, d.v.s. kapitalinkomstskatterna, har hämmat nyföretagandet och därmed gjort den svenska ekonomin extremt beroende av ett fåtal mycket stora industriföretag. Den senaste tiden är detta högaktuellt då problemen för Ericsson påverkat hela den svenska ekonomin i grunden.
Samtidigt har vi sett att många av de stora svenska företagen, i takt med globaliseringen, allt oftare väljer att placera nya anläggningar utanför Sverige. Inte sällan flyttas numera även redan befintliga anläggningar från Sverige till utlandet. I stort sett samtliga internationella konkurrenskraftsjämförelser pekar på det svenska skattesystemet som en mycket stor konkurrensnackdel för Sverige. De höga inkomstskatterna gör även att vi de senaste åren också haft en konstant nettoutflyttning av kvalificerad arbetskraft. Även Sveriges stela och ineffektiva arbetsmarknad verkar hämmande på den ekonomiska utvecklingen.
Sammantaget påverkat detta naturligtvis den svenska långsiktiga tillväxtpotentialen i negativ riktning. Investeringar och kapitalströmmar går allt som oftast från Sverige, och inte till. Detta leder både till en konstant lågt värderad krona och att kronan också blir extra känslig för internationell osäkerhet på de finansiella marknaderna, vilket vi nu ser ett exempel på.
På kort sikt framställs den svagare kronan ofta som något positivt. Då den stärker svenska företags konkurrenskraft på exportmarknaden kan den bidra till att den förväntade konjunkturavmattningen mildras.
Men på sikt är en svagare växelkurs negativt för ekonomin. När den ekonomiska tillväxten hålls under armarna av en kontinuerligt svag växelkurs uteblir det förändringstryck, både inom industrin och den offentliga sektorn, som är nödvändigt för långsiktig och stabil tillväxt och ökat välstånd. Dessutom motverkas de förändringar som är nödvändiga för uppkomsten av nya företag. Den svenska utvecklingen de senaste trettio åren är ett utmärkt exempel på detta. En instabil valuta innebär också att strukturella problem i sig blir svåra att identifiera, och därmed ställs också den ekonomiska politiken inför problem. I Sverige har en deprecierande växelkurs fått kompensera näringslivet för en allt för hög kostnadsutveckling. Men det innebär samtidigt att löntagare i ett internationellt perspektiv fått en lägre reallöneutveckling,
För internationellt verksamma företag innebär en kraftigt fluktuerande växelkurs också en väldigt stor osäkerhetsfaktor. Framtida inkomster, liksom utgifter, blir svåra, för att inte säga omöjliga, att beräkna, vilket naturligtvis innebär problem för verksamheten. Bristen på en stabil valuta i förhållande till euron är ett stort bekymmer för svensk ekonomi.
Den låga kronkursen innebär inte en fördel som regeringen tycks mena. Den innebär att svenska tillgångar, både tillhörande hushåll och företag, liksom offentliga, värderas lägre, relativt utlandet. Vi blir helt enkelt "fattigare". Svenska företag blir mindre värda och hushållen får en lägre köpkraft. En viktig del i bokslutet över Sveriges ekonomiska politik under 1990-talet är det faktum att den svenska kronan är lågt värderad - med de konsekvenser detta har för svenska hushåll - och präglas av betydande kursvängningar. Den svenska kronan står ensam och svag jämfört med euron.
Vårpropositionen
Dag-för-dag-politik utan reformagenda
Den socialdemokratiska regeringens "dag-för-dag-politik" fortsätter. Den dagsaktuella konjunkturen och redovisade utfall får styra politiken. Själv står regeringen helt utan reformagenda för att möta framtida utmaningar och för att stärka Sveriges långsiktiga potential. Vårpropositionen visar att de senaste årens utgiftspolitik fortsätter de kommande åren, samtidigt som reformer med långsiktiga effekter avvisas. Regeringens ambitioner vad gäller främst de offentliga utgifternas utveckling har snarare blivit högre än lägre då de offentliga utgifternas andel av ekonomin nu planar ut efter några år av nedgång.
Sverige går därmed in i en avmattningsfas efter den senaste högkonjunkturen med kvarstående strukturella problem vad gäller landets ekonomi: höga offentliga utgifter, högt skattetryck, hög arbetslöshet och en ineffektiv arbetsmarknad.
Samtidigt visar regeringens egna tillväxtantaganden att Sveriges tillväxt de kommande åren kommer att ligga under omvärldens. Sveriges ekonomiska eftersläpning fortsätter således, vilket emellertid inte har lett till någon insikt om att en annan politik är nödvändig.
Enligt vårpropositionen är det tre uppdrag som står i fokus vad gäller den ekonomiska politiken: ordning och reda i svensk ekonomi, minska arbetslösheten och öka sysselsättningen samt reformer för rättvisa och välfärd. Faktum är att de förslag som presenteras inte ger någon vägledning om hur dessa uppdrag skall fullföljas.
Utgiftspolitiken fortsätter ...
Jämfört med budgetpropositionen föreslår regeringen nu beslut om ökade statliga utgifter på ytterligare 16 miljarder kronor de kommande åren. Det är ett uttryck för att regeringen sätter utgiftstaken för att skapa ett utrymme för växande offentliga utgifter snarare än att använda dem för att begränsa utgiftsökningarna. Vårpropositionens förslag till utgiftstak innebär inte bara att de senaste årens utgiftspolitik fortsätter.
Tabell: 5:1 Utgiftstak för staten, mdr kronor
Tabell 5: (Utgiftstak, mdr Ökning totalt 2002-2004 Genomsnittlig årlig ökning 2002-2004, procent )
Källa: Vårpropositionen (2000/01:100)
Från det att utgiftstaken började användas 1997 fram till 2004 har de höjts med 131 miljarder. Under de kommande tre åren höjs utgiftstaken med 88 miljarder. Det innebär att ökningstakten jämfört med perioden 1997 till 2001 har mer än fördubblats. Utgiftstaken sätts nu så att de i praktiken blir utgiftsdrivande. Under de kommande åren ligger ökningstakten på närmare fyra procent i årligt genomsnitt.
Regeringen har således skapat ett utrymme för statliga utgiftsökningar som de kommande åren uppgår till det dubbla mot den förväntade inflationen och nära nog det dubbla mot den förväntade ekonomiska tillväxten.
Därmed kommer även den nedgång vi de senaste åren sett i de offentliga utgifternas andel av BNP att upphöra. Tidigare har ökade nominella utgifter dolts av ökningen i BNP, men när nu utgifterna ökar än snabbare samtidigt som BNP-tillväxten avtar kommer denna trend att upphöra. Enligt regeringens egna bedömningar kommer de offentliga utgifternas andel av BNP för de kommande åren att plana ut kring 53 procent.
Tabell:5:2 Offentliga utgifter som andel av BNP, procent
Tabell 6: (1995 64,3 )
Källa: Vårpropositionen (2000/01:100)
Att regeringen nu accepterar en utgiftskvot på närmare 55 procent inför en stundande avmattningsperiod är mycket illavarslande. Det är drygt 15 procent mer än genomsnittet inom OECD-länderna.
Det tyder på att regeringen inte ser höga offentliga utgifter som ett problem. Svensk ekonomis allvarligaste strukturella problem de senaste trettio åren kommer således med fortsatt socialdemokratisk politik att kvarstå. Med konstant hög utgiftskvot förblir de svenska offentliga finanserna världens förmodligen mest konjunkturkänsliga, samtidigt som utrymmet för strategiska skattesänkningar förblir begränsat.
Inte minst de höga offentliga utgifterna går stick i stäv med de i regeringens finansplan redovisade tre målen för den ekonomiska politiken. Att regeringen skriver "Sverige står dock starkt inför en internationell avmattning" samtidigt som vi har världens högsta offentliga utgifter i relation till ekonomins storlek tyder på att regeringen överhuvudtaget inte identifierar ett av Sveriges allvarligaste ekonomiska problem.
Att öka de icke-konjunkturella utgifterna under perioder av hög tillväxt är något som många internationella bedömare varnat och kritiserat Sverige för. Senast var det OECD som i anslutning till presentationen av vårpropositionen i april rekommenderade den svenska regeringen att minska de offentliga utgifterna. Men uppenbarligen har regeringen i stället valt att lyssna till kraven på ökade utgifter som hörts både internt från det socialdemokratiska partiet och från de bägge samarbetspartierna Vänstern och Miljöpartiet. Dessa krav har uppenbarligen inte mildrats till följd av konjunkturavmattningen. Därmed står Sverige, tvärtemot vad regeringen hävdar, mycket svagt inför en ekonomisk avmattning. Lägre framtida tillväxt, och därmed högre konjunkturella utgifter i kombination med lägre intäkter, riskerar att ånyo slå mot de svenska statsfinanserna.
I ett ännu längre perspektiv, där även den demografiska utvecklingen med en högre andel äldre i befolkningen vägs in, ser läget än mörkare ut. Regeringen pekar på överskotten i de offentliga finanserna som en garanti för att framtida åtaganden kommer att klaras. Detta argument tyder emellertid på en felanalys. Framtida åtaganden kan endast klaras om vi har en hög och stabil tillväxt, och för att det ska uppnås krävs strukturella reformer, vilket regeringen inte har på sin agenda.
... liksom högskattepolitiken
Regeringen beskriver de tidigare aviserade kompensationerna för egenavgifterna som en "skattereform". Någon reform i egentlig mening är det naturligtvis inte, och några generella skattesänkningar blir det inte. I stället kommer många medborgare bland annat genom boende- och energiskatternas utveckling att få höjd skatt de kommande åren. Det faktum att regeringen skriver att man "avser att i budgetpropositionen hösten 2001 göra en bedömning av det samhällsekonomiska utrymmet för sänkta skatter på förvärvsinkomster för 2002 och framåt" tyder inte på någon stor ambition att få ned skattetrycket, som vid sidan av de höga offentliga utgifterna är svensk ekonomis största strukturella problem.
I stället ökar statens skatteinkomster de kommande åren snabbare än både den förväntade inflationen och den förväntade ekonomiska tillväxten.
Tabell: 5:3 Den offentliga sektorns skatteinkomster
Tabell 7: (Skatteinkomster, mdr Ökning per år, procent )
Källa: Vårpropositionen (2000/01:100)
Precis som vad som gäller för utgiftskvoten så ser vi att den offentliga sektorns skatteinkomster som andel av BNP planar ut de kommande åren. Om tre år kommer skattekvoten att fortfarande ligga över 50 procent.
Tabell:5:4 Den offentliga sektorns skatteinkomster som andel av BNP, procent
Tabell 8: (2000 52,8 )
Källa: Vårpropositionen (2000/01:100)
De höga skatterna hämmar tillväxten av nya jobb och minskar arbetskraftsutbudet. Därmed slår skatterna även mot tillväxten. Sverige har i dag de högsta inkomstskatterna för både låg-, medel- och höginkomsttagare inom OECD- området, och marginaleffekterna är också bland de absolut högsta. Då de höga skatterna gör det omöjligt för många att leva på sin lön utgör de också ett hinder för medborgares valfrihet och självbestämmande över den egna tillvaron. De ökar också trycket på de offentliga utgifternas utveckling i form av växande bidragsbehov.
Såväl OECD som EU:s finansministrar har rekommenderat Sverige att sänka inkomstskatterna. Detta är anmärkningsvärt inte minst med tanke på att finansminister Bosse Ringholm för tillfället är ordförande för EU:s finansministerråd. Än har regeringen således inte tagit till sig de rekommendationer man själv varit med om att utforma.
Hur världens högsta skatter för låginkomsttagare går ihop med uppdraget "reformer för rättvisa och välfärd" förklaras inte i propositionen.
Även inför globaliseringen står regeringen utan åtgärder på agendan. "Kunskaperna om hur de svenska skattebaserna påverkas av en allt mer internationaliserad omvärld är dock låga och behöver förbättras", skriver regeringen och hänvisar än en gång till en utredning i frågan, detta samtidigt som globaliseringen och internationaliseringen fortgår. Det torde inte behövas någon utredning för att se vad det svenska högskattesystemet leder till i en allt mer internationaliserad värld. Lättrörliga skattebaser flyttar ut ur landet, och om regeringens mål är att behålla världens högsta skattetryck, vilket det uppenbart är, så måste skatterna höjas för de mer trögrörliga skattebaserna. Till trögrörliga skattebaser räknas bl.a. fastighetsskatt, indirekta skatter på energi och livsmedel samt i viss mån även inkomstskatt för lågavlönade. En fortsatt högskattepolitik kommer att leda till att en allt större del av skattetrycket belastar dessa skattebaser, och därmed drabbas låg- och medelinkomsttagare allt hårdare.
Ingen reformagenda
Illavarslande är det faktum att regeringen helt saknar en reformagenda inför framtiden. Vare sig det gäller arbetsmarknad, skola, sjukvård, bostäder eller företagande har regeringen några reformer att föreslå, trots de uppenbara risker som finns inom dessa områden. I frånvaron av strukturella reformer ser sig regeringen i stället tvungen att i vårpropositionen kalla ökade utgifter för "utgiftsreformer". Att inom ramen för rådande system justera nivåerna för utgifter och skatter är naturligtvis inga reformer. Det är tvärtom ett sätt att dölja det faktum att en reformstrategi saknas.
Samtidigt är Sverige i stort behov av reformer som ökar medborgarnas valfrihet och självbestämmande, som skapar förutsättningar för framväxten av nya företag, som ökar den långsiktiga tillväxtpotentialen samt gör ekonomin stark nog att möta nya utmaningar i form av både ökad globalisering och en kommande internationell avmattningsperiod. Även den demografiska utvecklingen ställer nya krav på ekonomins funktionssätt. Men av detta syns ingenting i regeringens vårproposition.
För att öka utbudet av arbetskraft, vilket är av yttersta vikt för de kommande åren, föreslår regeringen i vanlig ordning marginella justeringar inom det rådande systemet. Någon genomgripande reformering av den stela och föråldrade arbetsmarknaden eller av det arbetshämmande skattesystemet är det däremot inte tal om. Incitament till arbete skall ges inom bidragssystemet, inte genom att de arbetande får behålla mer av sin lön efter skatt annat än den reduktion av egenavgifter som genomförs. De kommande åren skall utbudet av arbetskraft öka genom en neddragning av antalet personer i arbetsmarknadspolitiska program. Samtidigt strävar regeringen efter att tillsammans med sina stödpartier korta arbetstiden.
Regeringen tiger om arbetslöshetens omfattning
I vårpropositionen undviker regeringen det faktum att Sverige i dag har den högsta arbetslösheten under en högkonjunktur under modern tid. Man undviker också att beskriva den verkliga omfattningen av arbetslösheten. När det gäller arbetsmarknaden i allmänhet och arbetslösheten i synnerhet så ägnar sig regeringen mest åt självberömmelse, vilket är ytterst anmärkningsvärt då arbetslösheten fortfarande är stort problem i Sverige. Regeringen skriver i propositionen att "målet om fyra procents öppen arbetslöshet nåddes förra året enligt uppsatt tidsplan". Målet för arbetslöshetspolitiken inskränker sig således till att få ned den öppna arbetslösheten, vilket är någonting helt annat än den verkliga arbetslösheten. Och den verkliga arbetslösheten är betydligt högre än fyra procent.
Att regeringen kan se sin politik som framgångsrik samtidigt som antalet personer som saknar riktiga jobb eller jobbar mindre än de skulle vilja uppgår till över 700.000 personer, eller nära 16 procent av arbetskraften, är därför ett mysterium. Aldrig tidigare har Sverige gått från högkonjunktur till avmattning med en såpass hög arbetslöshet som i dag. Det faktum att regeringen vare sig analyserar det faktum att arbetslösheten är större än under tidigare högkonjunkturer eller dess verkliga omfattning leder också till att man förtränger behovet av reformer, på bekostnad av de arbetslösa. Allra tydligast slår detta igenom när det gäller bristen på reformer för ökat företagande.
Åtgärder i syfte att förbättra förutsättningarna för framväxandet av nya företag och för att redan befintliga företag skall kunna växa lyser med sin frånvaro. Ordet "företagande" nämns knappt alls i propositionen. Att värna de befintliga systemen är för regeringen viktigare än att via reformer skapa den dynamik som är ett måste för företagande och tillväxt.
Regeringen spår fortsatt eftersläpning
Frånvaron av en reformagenda för framtiden blir än mer anmärkningsvärd då regeringens egna bedömningar av den kommande ekonomiska utvecklingen beaktas.
I vårpropositionen bedömer regeringen den långsiktiga svenska BNP- tillväxten till två procent. Trots att tillväxten de kommande åren kommer att ligga något över den nivån - 2,6 procent nästa år och 2,3 respektve 2,1 procent för de nästkommande åren - så kommer Sveriges tillväxt att ligga lägre än omvärldens. År 2004 beräknas vår tillväxt ligga en halv procentenhet under den som gäller för såväl EU som euroområdet och nästan en och en halv procentenhet under tillväxten i USA. Jämfört med snittet för världstillväxten bedöms Sveriges BNP-tillväxt år 2004 ligga nästan två procentenheter lägre.
Diagram: 5:1 Prognoser för tillväxten (utfall för år 2000)
Källa: Finansdepartementet (vårpropositionen, bilaga 1) och OECD
Trots att regeringen således räknar med en fortsatt ekonomisk eftersläpning gentemot omvärlden så bedöms inga strukturella reformer som nödvändiga. Finansminister Bosse Ringholm menar till och med att den kommande avmattningen är positiv i den meningen att risken för överhettning minskar. Istället för att vidta reformer i syfte att höja utbudet i ekonomin och stärka den långsiktigt hållbara tillväxtpotentialen så litar finansministern hellre till att konjunkturavmattningen skall leda till att tillväxten faller ner mot den rådande långsiktigt hållbara nivån - en nivå som är lägre än i flertalet andra länder. De ekonomiska konsekvenserna av att stå utan reformagenda kan knappast bli tydligare.
Indirekt menar finansministern därmed också att dagens öppna arbetslöshet kring fyra procent är på gränsen till den långsiktigt hållbara. Utan reformering av arbetsmarknaden torde därmed inte den öppna arbetslösheten kunna bli lägre utan stigande inflationstryck.
En ny ekonomisk politik
Den ekonomiska politiken skall bryta eftersläpningen
Sverige måste bryta eftersläpningen gentemot andra länder. Det är och förblir den viktigaste ekonomisk-politiska utmaningen att nu genomföra de reformer som gör det möjligt att uppnå en långvarig och uthållig tillväxt förenat med stabila statsfinanser.
Reformpolitiken skall utformas så att hög tillväxt kan förenas med en vikande arbetslöshet och låg inflation. Genom en politik för tillväxt och ett växande utbud av arbete kan det svenska samhället möta den demografiska utmaningen och säkerställa en trygg och fortsatt välfärd. Det bör vara ett mål för den ekonomiska politiken att genom reformer möjliggöra en tillväxt som är högre än genomsnittet i OECD.
När Sverige nu går ur den högkonjunktur som präglat världsekonomins utveckling de senaste åren kvarstår ett antal grundläggande strukturella problem i svensk ekonomi.
Under 1990-talet öppnades viktiga samhällsområden upp för marknadsekonomi och ökat utrymme för enskilda människors valfrihet och företagsamhet. En oberoende riksbank med tydligt inflationsmål och nya regler för riksdagens budgetprocess har tillsammans med EU-medlemskapet gett en övergripande stabilitet.
Samtidigt har regeringen efter krisåren i 1990-talets början tillåtit att de offentliga utgifterna på nytt har stigit. De utgiftsminskningar som genomfördes efter 1994 har i sin helhet återställts genom beslut om ökade utgifter. Det medför att de svenska offentliga finanserna i grunden har samma konjunkturkänslighet som i början på 1990-talet. Den offentliga utgiftskvoten är inte bara högst inom OECD utan ligger så mycket som 15 procent över genomsnittet bland OECD:s medlemsländer.
Den svenska arbetsmarknaden präglas av stelhet och brist på öppenhet som både försvårar kampen mot arbetslösheten och möjligheterna till en långsiktigt uthållig tillväxt. Skatterna har sedan 1994 höjts i en omfattning som gör att skattetrycket är väsentligt högre och med det de skattekilar som motverkar arbete och företagande.
De reformer som tillkom på borgerligt initiativ och som under 1990-talet gav Sverige ny växtkraft har i en del fall återställts och i andra fall motverkats. Sedan 1994 har reformpolitiken avstannat i sin helhet. I dag präglas politiken snarast av ett aktivt motstånd mot nytänkande och enskilda människors valfrihet och företagande.
De djupgående strukturella problem som stor konjunkturkänslighet, hög utgifts- och skattekvot samt stora politikerstyrda monopol utgör kvarstår i en omfattning som hindrar och motverkar den tillväxt och den sysselsättning som Sverige behöver. Detta är särskilt allvarligt eftersom behovet av reformer för att offensivt möta den internationella utvecklingen i dag är större än i 1990-talets början. I stället väljer regeringen en ekonomisk politik som enklast kan beskrivas som den defensiva anpassningens. Det är en strategi som leder till eftersläpning och försummade möjligheter.
För att legitimera frånvaron av reformer för ökad tillväxt och sysselsättning sätter regeringen sina förhoppningar till de offentliga överskottsmål för de offentliga finanserna man uppställer. Men stora offentliga överskott i dag räcker inte för att säkra välfärden för morgondagens pensionärer och arbetande befolkning. Framtida pensioner och löner kommer inte att kunna vara högre än det välstånd som skapas vid varje givet tillfälle i framtiden. Överskott i de offentliga finanserna ersätter inte behovet av reformer för ökad tillväxt.
Därför måste en offensiv reformpolitik gå före en överbeskattning av det svenska folket. Stabilitet i de offentliga finanserna uppnås genom en stram utgiftspolitik som ger de offentliga finanserna en balans över konjunkturcykeln, lägre utgiftskvot samt en minskad skuldkvot. Därmed uppnås en minskad konjunkturkänslighet. Oförmågan till en hög och uthållig tillväxt över två procent måste brytas. Den ekonomiska politiken bör mot denna bakgrund ha den inriktning som redovisas nedan.
Ett ökat utbud av företagande och arbete
Den ekonomiska politiken skall var utbudsinriktad och syfta till att underlätta för ökade investeringar och ökat företagande. Skattepolitiken skall uppmuntra till arbete och motverka både fattigdomsfällor och tröskeleffekter in på arbetsmarknaden. Det skall löna sig med utbildning. Fler skall vilja arbeta en längre del av sitt liv och mer under de delar av livet då det passar dem bäst. Arbetsrätten skall göra det lätt att anställda. Både socialförsäkringar och arbetslöshetsförsäkringar skall vara utformade för att underlätta för människor att arbeta när de vill.
Målet för reformpolitiken är att öka Sveriges långsiktiga tillväxtpotential. Arbetslösheten skall pressas ner och sysselsättningen öka utan växande efterfrågetryck och inflation. Arbetslösheten bör avvecklas som ett samhälleligt problem.
Den offentliga utgiftskvoten skall pressas ner
Den globala ekonomiska utvecklingen präglas av snabbt växande internationella marknader och ökad jämförbarhet mellan olika länders konkurrensförmåga om företagande och kunskap. Den offentliga sektorn i Sverige är extremt stor jämfört med för oss viktiga och jämförbara länder. Det motverkar dynamiken i den ekonomiska utvecklingen och urholkar konkurrenskraften. Flertalet länder inom EU genomför i dag reformer för att sänkta skattetrycket. Det gäller också utvecklingen inom OECD. Utrymmet för den privata sektorn och för medborgarnas egen beslutanderätt måste öka. Sverige skall ha starka skattebaser, inte världens högsta skattesatser. Den offentliga utgiftskvoten måste långsiktigt pressas ner mot de nivåer som präglar OECD- genomsnittet.
Utgiftstaken skall respekteras och inte sättas för att öppna för nya utgiftsbeslut. De beslutade utgiftsramarna skall vara de mål som budgetpolitiken skall leva upp till.
De offentliga finanserna skall vara i balans över konjunkturcykeln
Vi anser att regering och riksdag bör ha som mål för budgetarbetet att de offentliga finanserna skall vara i balans över konjunkturcykeln. Balansmålet bör inte omfatta det enskilda sparande som sker inom PPM-delen i pensionssystemet och som är ett privaträttsligt sparande.
Vårt balansmål underlättar både för en lägre utgiftskvot och ett lägre skattetryck som motverkar dagens stora konjunkturkänslighet och leder tillsammans med privatiseringar av statliga företag till att skuldkvoten kan pressas ner. Balans i de offentliga finanserna innebär inte ett lägre totalt sparande i ekonomin. Genom lägre skatter på arbete och sparande ökar i stället utrymmet för de enskilda medborgarna att öka sitt sparande.
Minskad skuldkvot
Med målet om balans i de offentliga finanserna över konjunkturcykeln minskas både den statliga och offentliga skuldkvoten. Genom privatisering av statliga företag kan amorteringar genomföras som pressar ner statsskulden ytterligare. Genom en minskad skuldkvot minskas de offentliga finansernas sårbarhet samtidigt som utrymmet för privata investeringar blir större. Den statliga skuldkvoten bör ner under 40 procent fram till 2004.
Ökad konkurrens och företagsamhet genom marknadsekonomiska reformer
Trots den ekonomiska dynamik och de framsteg som följt av ökad konkurrens och nytt företagande inom områden som telemarknaden eller elmarknaden kvarstår stora och faktiska monopol inom de svenska välfärdstjänsterna. De symptom som präglar planekonomiskt styrda sektorer präglar också de sektorer som i Sverige är undantagna från konkurrens och företagande och där den enskilde medborgaren inte ges en egen valmöjlighet. Vi ser symptomen i form av köer, framväxande alternativa marknader, ökande resursbehov, bristande service och kvalitet, små påverkansmöjligheter och liten motivation för de anställda. Den politiska styrningen är omfattande och detaljerad medan marknadsinriktningen är begränsad eller ingen alls.
Sjukvården och skolan borde vara dynamiska och växande kunskapsverksamheter med nya möjligheter för de anställda och en tydlig inriktning på den enskildes krav och behov. Äldreomsorgen är en av de viktigaste tjänstesektorerna med direkt betydelse för de äldres värdighet. Barnomsorgen måste möta de krav på mångfald och flexibilitet som moderna människor och en ny tids arbetsmarknad ställer. Bostadssektorn präglas i dag av svarta marknader och en stelhet som låser upp bostadsbeståndet och som motverkar rörlighet och tillväxt. Dessa sektorer kännetecknas av att de i hög utsträckning inte utgör kollektiva utan individuella tjänster, även om de i flera fall förutsätter kollektiv finansiering.
Det är en grundläggande uppgift för en ny ekonomisk politik att öppna upp dessa områden för valfrihet, marknadsanpassning och företagsamhet. Därmed bryts den tudelning av vårt samhälle som i dag skapar hinder och begränsningar för några av kunskapssamhällets viktigaste verksamheter och dess anställda. Samtidigt kan välfärden inom dessa områden utvecklas efter medborgarnas villkor.
Sverige skall vara en ledande företagarnation
En utbudsinriktad politik måste sätta de enskilda företagarnas villkor i förgrunden. Det skall vara lätt att starta och driva företag. Arbetsmarknadens regler skall uppmuntra företagare att bli arbetsgivare till fler anställda. Småföretagande skall ha skattevillkor och ett regelverk som stimulerar till tillväxt och fortsatt företagande. Genom bättre förutsättningar för företagande och investeringar växer den svenska ekonomin. Tjänstesektorn för hushållstjänster kan genom nya regler bidra med nytt företagande. Sverige skall genom skatter på företagande och ägande vara ledande när det gäller konkurrenskraften om företagande, forskning och kunskap. Utflyttningen av huvudkontor och forskning skall vändas till en utveckling som berikar det svenska kunskaps- och företagarsamhället. Inkomstskatterna skall vara så låga att fler människor skall kunna ha ett jobb att försörja sig på.
Privata företag är bättre ägnade att växa på marknadsekonomins villkor. Statliga företag bör därför privatiseras.
Minskade behov av offentliga bidrag
En viktig del i omvandlingen av det svenska samhället är att minska medborgarnas behov av bidrag. Lägre skatter bidrar till ett mindre tryck på ökade offentliga utgifter och skapar en större trygghet för de enskilda hushållen.
Det är det faktum att svenska låginkomsttagare är världens högst beskattade som leder till ett växande bidragsbehov. Detta förhållande riskerar att skärpas av en högskattepolitik som under de kommande åren kommer att tvingas lägga en större belastning av skattetrycket på de skattebaser som inte är rörliga. Detta riskerar att leda till ett växande bidragsbehov samtidigt som urholkade skattebaser kan komma att tvinga fram oönskade utgiftsminskningar som just slår mot de grupper som också får en större del av skattebelastningen.
I omvandlingen av det svenska samhället måste målet om att minska medborgarnas behov av bidrag vara en viktig del i arbetet på att skapa trygghet och oberoende. På det viset elimineras också s.k. fattigdomsfällor, vilka motverkar arbete och leder till utanförskap. Genom ett minskande behov av bidrag växer förutsättningarna att ha en god kontroll över de offentliga utgifternas utveckling.
En modern inkomstskattereform för trygghet och tillväxt
Under det kommande decenniet skall en inkomstskattereform genomföras som alltid gör det lönt att arbeta och att utbilda sig och som gör det möjligt för fler att leva på sin lön. Låga inkomster skall skyddas från onödigt skatteuttag. Det svenska samhället skall vara attraktivt för högutbildade och stimulera fler till högre utbildning.
Skattepolitiken skall ta hänsyn till försörjningsbördan och stimulera fler till arbete och göra det intressant för fler att arbeta under en längre tid av sitt liv. Medborgarna skall i stor utsträckning ha kontroll över sin egen trygghet och hushållsekonomi. Marginaleffekter och fattigdomsfällor skall avvecklas.
Låg inflation och en stabil valuta
En låg inflation bidrar till investeringar och tillväxt. Riksbanken skall ha ett oberoende och övriga förutsättningar som gör att den kan stå stark när det gäller att värna prisstabilitet och låg inflation. Löneutvecklingen och de offentliga finanserna gynnas av ett stabilt penningvärde.
Svenskt företagande behöver en stabil valuta i förhållande till sina viktigaste marknader. En växande osäkerhet om den svenska kronan försvårar för de mindre och medelstora företag som söker vinna nya marknader utanför landet. En ekonomisk politik som följs av sjunkande kronvärde urholkar välfärden och snedvrider förutsättningarna för nytt företagande till förmån för de stora företag som genom sänkt kronkurs får ökad konkurrenskraft.
Det är mot denna bakgrund av yttersta vikt att Sverige tar full del i samarbetet om den gemensamma valutan. Euron bör snarast möjligt bli svensk valuta. Sverige bör därför snarast fatta beslut om fullt deltagande i valutasamarbetet. Omedelbart efter ett positivt beslut skall Sverige inträda i ERM2.
Fri handel
Fri handel skall vara en övergripande norm för den ekonomiska politiken. Tullar och skatter som motverkar en fri handel och fria kapitalrörelser leder till högre kostnader och dyrare räntor samtidigt som marknaderna fungerar sämre. De som ytterst drabbas är de enskilda människorna. Sverige skall med engagemang driva fri handel i och utanför EU. Europeiska unionens jordbrukspolitik bör inom ramen för internationella överenskommelser om ömsesidiga avregleringar avvecklas till förmån för en ökad världsmarknadsorientering.
Tid för en offensiv reformpolitik
Reformagendan för det nya årtiondet
Det kommande decenniets reformagenda handlar om att öka utrymmet för den enskildes valfrihet, arbetsamhet och företagande. Marknadsekonomiska reformer ger både mångfald och ökad trygghet. Det offentliga skall stå för en grundläggande trygghet och prioritera stöd till dem som inte genom eget arbete och egna ansträngningar kan klara den egna vardagen på ett värdigt sätt.
De enskilda hushållen skall i största möjliga utsträckning ha sin trygghet i egna händer och kontroll över den egna ekonomin. En socialt framsynt skattepolitik skall minska behoven av bidrag och transfereringar till dem som genom eget arbete kan försörja sig.
Reformpolitiken skall ske inom ramen för stabila offentliga finanser och de krav som Europeiska unionens konvergenskrav ställer.
En politik för företagsamhetens och arbetets Sverige
Det är Sveriges konkurrenskraft om företagande och kunskap som avgör framtidens välfärd och välstånd. Det är den enskilde företagarens villkor som ger ett ökat företagande över hela landet.
Förenklingen för företagandet bör genomföras enligt Simplex-gruppens förslag. Det skall bli lättare att starta företag och möjligheten att få F- skattsedel bör underlättas.
Arbetsmarknaden bör reformeras med sikte på att skapa en större flexibilitet och en större mångfald av åtgärder för att ge fler arbetslösa arbete. Arbetsrätten bör göras mer individuell för att leva upp till en ny tids arbetsmarknad. Arbetslöshetsförsäkringen skall vara allmän och obligatorisk och så utformad att den stimulerar och underlättar jobbsökande. Privata arbetsförmedlingar och rekryteringsföretag spelar en allt större roll i detta arbete. Utbildningen för vuxna bör i en större utsträckning återspegla den enskildes villkor och önskemål. Den kvalificerade yrkesutbildningen skall stå i fokus. Vi återkommer i samband med höstens budgetproposition med våra förslag i denna del.
Företagandebeskattningen måste utformas så att företagande och investeringar i Sverige stimuleras och att det svenska företagsklimatet kan hävda sig i ett internationellt perspektiv. Förmögenhetsbeskattningen liksom dubbelbeskattningen på aktieudelningar avskaffas. Beskattningen av optioner bör förändras för att underlätta för svenska företag att ge delaktighet åt anställda. Den statliga inkomstskatten medverkar till utflyttning av forskning och huvudkontor och bör avvecklas. Ökad konkurrens och mångfald skall säkras. Fritt företagande och etableringsfrihet bör genomföras inom sjukvården, utbildningen och omsorgsverksamheterna.
En halverad skatt på hushållsnära tjänster underlättar för familjer och hushåll och skapar en grund för nytt företagande och nya arbeten.
Privatisering av statliga företag leder till bättre ägande och nya förutsättningar för investeringar och tillväxt. Under de kommande åren bör de statliga företagen privatiseras i en takt som är förenlig med marknadens utveckling och till rimliga priser.
En modern inkomstskattereform
Låga inkomster bör skyddas från onödigt skatteuttag. Det skall vara lättare än i dag att leva på sin lön. Behovet av bidrag och transfereringar skall minska. Det skall alltid löna sig att arbeta. Genom lägre skatter skapas förutsättningar för fler jobb även inom områden som är hårt utsatta för priskonkurrens. Sverige skall vara konkurrenskraftigt om företagande och kunskaper.
Ett grundavdrag på 50 000 kronor bör införas. Under treårsperioden höjs det upp till 36 000 kronor. Grundavdraget motverkar fattigdomsfällor, minskar bidragsbehov och leder till fler jobb. Ett förvärvsavdrag minskar marginaleffekterna och stimulerar till ökat arbete. Förvärvsavdraget bör vara på 15 procent av inkomsten. Under treårsperioden införs det och höjs till tio procent.
Den statliga inkomstskatten bör avvecklas. Den sänks till 15 procent under treårsperioden.
Skattepolitiken måste ta hänsyn till försörjningsbördan. Ett grundavdrag på 15 000 kronor per barn införs omgående. Tillsammans med dagens barnbidrag innebär detta nya och bättre förutsättningar för barnfamiljernas trygghet.
Tyngdpunkten i den moderata inkomstskattereformen ligger på låg- och medelinkomsttagare. De skattesänkningar som vi genomför leder till ett radikalt minskad behov av bidrag och transfereringar för hushåll med arbetsinkomster. Skattesänkningarna som riktar sig till låg- och medelinkomsttagare är väsentligt större än de utgiftsminskningar som påverkar hushållens köpkraft. Vår inkomstskattereform är ett led i arbetet på att göra Sverige till en ledande tillväxtnation och ett samhälle präglat av en social trygghet som människor förfogar över själva.
Sverige som en ledande kunskapsnation
Vi vill göra alla skolor till fria skolor som kan fokusera sitt arbete på undervisning, pedagogik och en bra miljö för eleverna. Genom en nationell skolpeng säkras både elevernas fria val och förutsättningarna för mångfald och självständiga skolor i konkurrens om den bästa undervisningen. Mångfalden bland skolor kan möta fler elevers behov. Skolpengen leder inte bara till ett fritt skolval utan också till att nya skolor kan växa fram alltmedan skolor som inte håller de mått föräldrar och elever ställer tvingas förändra sin verksamhet till det bättre. Ett företagande inom skolan kan vitalisera det svenska utbildningssamhället.
Den nationella skolpengen leder till att pengarna till skolan går rakt in i de enskilda skolorna och klassrummen. Det blir rektorer och lärare som får möjligheten att på bästa sätt använda resurserna. Rekryteringen av lärare blir den enskilda skolans sak. Möjligheten att vara en dynamisk institution för utbildning mitt i det svenska kunskapssamhället förstärks i och med att gränsen mellan privat och offentlig sektor löses upp. Vi ökar på de särskilda anslagen till skolan och inför en skolpeng som omfattar 60 miljarder kronor. Det är den största och viktigaste reformen för att förnya och förbättra den svenska skolan och utbildningsväsendet i Sverige.
Universitet och högskolor får ökade medel till forskning och undervisning. Vi vill att ytterligare en eller två högskolor skall bli självständiga och avsätter medel för detta.
Till hösten återkommer vi till en reform för att säkra en vuxenutbildning som ger en ökad anställningsbarhet och trygghet på arbetsmarknaden baserad på den enskildes villkor och förutsättningar.
En sjukvård i klass med världens bästa
Vi vill genomföra en obligatorisk gemensamt finansierad hälsoförsäkring som innebär att pengarna följer patienten och därmed tillfaller den vårdgivare patienten väljer. Därmed blir sjukvården en dynamisk del i en ny tids ekonomi. Nytt företagande och nya lösningar stimuleras i en innovativ ekonomi där alla resurser för sjukvård tas tillvara. Den enskilde patientens rätt till vård när han eller hon behöver den garanteras redan under det kommande året genom att en nationell vårdgaranti införs. Den är ett första steg mot en allmän hälsovårdsförsäkring.
Vid införandet av den nationella vårdgarantin tillför vi sjukvården direkt fyra miljarder för 2002-2003 för att underlätta avvecklingen av köer och 2004 ytterligare tre miljarder kronor för att säkra att en större del av skattebetalarnas pengar går direkt till sjukvården. Vårdgarantin blir den enskilde patientens rättighet och kan användas inom såväl privat som offentlig sjukvård inom eller utom landet. Den leder till väsentligt kortare köer och minskad sjukfrånvaro.
Den svenska sjukvården kan med mångfald, företagande och konkurrens utvecklas snabbare inte bara efter patienternas behov och önskemål utan också efter de möjligheter som ny medicinsk vetenskap ger möjlighet till. Kombinationen av ledande medicinsk forskning, de stora genombrotten inom biotekniken och ett dynamiskt företagande inom sjukvårdssektorn kan bidra till att Sverige blir ledande när det gäller modern sjukvård.
En äldreomsorg präglad av respekt för den enskilde
Vi vill införa en äldrepeng som gör det möjligt för den enskilde att välja hur och var man skall tillbringa sina äldre dagar. En ökad mångfald och ett nytt företagande skapar en ny tjänstesektor men också en ökad trygghet och värdighet för våra äldre.
Det kommer att vara en av det svenska samhällets största utmaningar att leva upp till de krav som en allt större andel äldre innebär. Ett första steg är att säkra att äldre medborgare har en rätt att bestämma över sin egen tillvaro och har möjlighet att ställa krav i sin egenskap av individer. Ett andra steg är att säkra att omsorgen om de äldre får en tillräckligt stor andel av vårt samhälles samlade resurser så att kvalitet och trygghet kan säkras.
En socialförsäkringsreform
Sverige behöver en socialförsäkringsreform i pensionsreformens fotspår. Målsättningen bör vara ett robust och oberoende försäkringssystem där förmåner och avgifter relaterar till varandra och inte påverkas av de offentliga finansernas utveckling.
Reformen bör utformas så att den bidrar till minskad ohälsa och sjukfrånvaro och att den som är sjuk så snart som möjligt kan bli frisk.
Vi tar nu de första stegen för att nedbringa de höga frånvarotalen. Genom ett större ansvar hos de enskilda försäkringskassorna ökar förutsättningarna för rehabilitering. Införandet av en vårdgaranti leder till kortare sjukskrivningar för dem som i dag står i kö. Minskningen av frånvarodagar har en ekonomisk konsekvens men också en mänsklig. Färre sjukskrivna är ett viktigt socialt framsteg.
En modern infrastruktur
Vi föreslår en omfattande nybyggnad och upprustning av vägar och järnvägar. Det skall vara möjligt att bedriva företagande i hela landet. Storstadsregionerna måste få kommunikationsmässiga förutsättningar som gör det möjligt med fortsatt tillväxt till nytta för Sverige i sin helhet. Vi föreslår för den kommande tioårsperioden den största satsningen på vägar och järnvägar som genomförts i modern tid. Arbetet med att rusta upp vägar och järnvägar samt med att bygga nytt påbörjas under treårsperioden.
En familjepolitik som gör det lättare att förena arbetsliv med familj
Vi vill tillsammans med de övriga borgerliga partierna genomföra ett barnomsorgskonto med avdragsrätt för styrkta barntillsynskostnader samt etableringsfrihet inom barnomsorgen som ger föräldrarna valfrihet. Vi säger nej till maxtaxan eftersom den införs på bekostnad av barnfamiljernas valfrihet och bortser från behovet av mångfald. Den finansieras med hjälp av de skatter som gör Sveriges barnfamiljer till världens högst beskattade. Det offentliga stödet till barnomsorgen bör i så stor utsträckning som möjlighet gå direkt till barnfamiljerna.
Med många olika former av barnomsorg och en möjlighet för föräldrarna att välja den form som passar bäst för barnet i olika skeden av uppväxten skapar vi också förutsättningar för den bästa möjliga omsorgen om barnen.
En reduktion av skatten på hushållsnära tjänster underlättar för yrkesarbetande att ägna sin fritid åt familj och barn samtidigt som det ger större möjligheter för både män och kvinnor att ägna sig åt yrkesarbete på de villkor man själv föredrar.
Den kommunala ekonomin - fokus på kärnuppgifterna
Kommunerna
Kommunsektorn har ansvaret för angelägna gemensamma åtaganden. Det är viktigt att dessa kan skötas på ett så bra sätt att vi som medborgare upplever att de stora resurser som används i kommun och landsting ger önskat resultat. När kommuner och landsting däremot går utöver sina kärnuppgifter har detta en rad negativa verkningar för medborgarna.
Dels undertrycks privata initiativ och företagande på tjänstesektorn genom en osund konkurrens, dels försämras som regel servicen inom kärnuppgifterna som följd av splittringen av resurser. Många av dagens brister inom t.ex. skolan är en direkt följd av dessa förhållanden.
Den moderata grundsynen är att de uppgifter som skall åligga kommuner i det framtida välfärdssamhället skall skötas inom ramen för den kommunala självstyrelsen. Den kommunala kompetensen måste samtidigt vara tydligt avgränsad så att individers rätt skyddas och för att ge bra betingelser för utveckling av gemenskaper och det civila samhället.
Genom att vi inför en nationell skolpeng blir kommunernas uppgift att svara för att kommunala skolor har den ledning som gör att de lever upp till de krav som elever och föräldrar ställer. Finansieringen blir däremot ett åtagande av staten och följer genom den nationella skolpengen eleven. Därmed skapas inte bara en ökad valfrihet och mångfald utan också en process där skolor som inte lever upp till kvalitetskraven kommer få ett minskande antal elever och till slut måste lämna plats för andra skolor, oavsett om dessa är kommunala eller fristående. Den nationella skolpengen innebär genom vår reform att pengarna går direkt till varje skola som därmed kan höja effektiviteten och kvaliteten i undervisningen.
En nationell gemensamt finansierad hälsoförsäkring bör i framtiden ersätta den nuvarande landstingsskattens finansiering av sjukvård och landstingens nuvarande de facto-monopol ersättas av ett sjukvårdssystem som erbjuder valfrihet och mångfald.
Kommunsektorns samlade utgifter beräknas år 2002 motsvara ca 23 procent av Sveriges BNP, vilket är en internationellt unikt hög siffra som borde stämma till eftertanke. Genom våra förslag om en allmän hälsoförsäkring och en nationell skolpeng ges kommunerna en möjlighet att koncentrera sin verksamhet på grundläggande kommunala uppgifter. Vi föreslår därför att en översyn snarast görs om uppgiftsfördelningen i vårt land mellan stat, kommun, det civila samhället och gemenskaperna. En mer distinkt rollfördelning ger också förutsättningar för den privata tjänstesektorn att växa och skapa nya jobb och säkerställer en bättre valfrihet för medborgarna.
Skattebasen är grunden för kommunsektorn
År 2002 kommer kommunsektorns inkomster att uppgå till drygt 500 miljarder kronor (exkl. kommunala bolag). Av detta är drygt 70 procent kommunalskatteinkomster, ca 18 procent statsbidrag (statsskatt) och ca tio procent övriga inkomster.
Grunden för den kommunala ekonomin är således skatteintäkterna och deras tillväxt. Det bästa sättet att stärka kommunernas ekonomi och skapa utrymme för god service och lägre skatter är därför att ha en god tillväxt som ger fler skattebetalare. Om t.ex. sysselsättningen ökar så att arbetsinkomsterna stiger med en procent mer per år i tre år ökar kommunernas skatteintäkter med cirka tio miljarder kronor. Regeringen för sina resonemang som om justeringar av statsbidragsnivån är av största betydelse för kommunernas framtid. Detta är i grunden fel. Kommunernas ekonomiska utrymme bestäms till helt övervägande del av tillväxten av den kommunala skattebasen, d.v.s. främst sysselsättningsgraden.
Det är en politik som skapar förutsättningar för en uthållig ekonomisk tillväxt som ger kommunsektorn framtida stabila inkomster. Därför är det även för kommuner och landsting viktigt med ett sänkt skattetryck, ett förbättrat företagsklimat och strukturella reformer som skapar uthållig tillväxt kommande år och som ger kommuner och kommunmedborgare gynnsamma förutsättningar och välstånd.
Men en viktig förutsättning måste också vara att den enskilda kommunen själv får bära frukten av en framgångsrik politik. Det ger den ett incitament som borde vara självklart men det ger också en signal att tillväxt belönas var den än förekommer i vårt land. Ett sådant system låter sig väl förenas med ett i grunden väl fungerande statsbidragssystem till de kommuner och landsting som har en otillräcklig skattekraft för att fullgöra sina uppgifter.
Växande kommunal skattebas ger ökat oberoende
Kommunalskatten är särskilt för låg- och medelinkomsttagare den tyngsta skatten att bära. Det gäller inte minst för flertalet pensionärer. Det är därför en angelägen statlig uppgift att medverka till att det skapas utrymme för sänkta kommunalskatter, även om de faktiska besluten tas i kommunerna.
Såväl en sänkning av kommunalskatterna som en höjning av grundavdragen leder till en rejäl skattesänkning för främst låg- och medelinkomsttagare med minskat bidragsberoende och med positiva effekter för ekonomin som följd.
Genom vår inkomstskattereform väljer vi att rejält höja grundavdragen. Den inverkan detta har på kommunernas ekonomi kompenseras de fullt ut för inom ramen för stasbidragssystemet. Utöver grundavdrag gör vi bedömningen att det på sikt kan skapas ett betydande utrymme också för lägre skatt genom sänkt kommunal utdebitering. Redan den relativt starka ökningen av de kommunala skatteinkomsterna de senaste åren ger ett utrymme för sänkt kommunalskatt i många kommuner.
Det är kommunalskatten som gör att svenska låginkomsttagare och barnfamiljer är högst beskattade i hela världen.
Möjligheterna att sänka skatten måste utnyttjas eftersom risken i annat fall är stor att utgiftsnivån ökar alltför mycket i kommunsektorn och att produktivitetsutvecklingen helt avstannar. Uppenbarligen inser inte regeringen denna risk då den i sina kalkyler höjer utgiftsnivån i kommunsektorn påtagligt. Innebörden av regeringens kalkyl blir att det utrymme som finns för skattesänkningar förutsätts gå till ökade utgifter, vilket permanentar en hög utgiftsandel och ett alldeles för högt skattetryck i Sverige.
Kommunsektorn har sin avgörande finansiering i form av skatteinkomster och egna intäkter. Dessa motsvarar mer än 80 procent av inkomsterna. Det är också denna finansiering som skapar trygghet åt den långsiktiga verksamheten. Under de följande åren växer de kommunala inkomsterna enligt regeringens egna prognoser i en förhållandevis snabb takt.
Tabell: 8:1 Kommunsektorns egna inkomster ökar, mdr kronor
Tabell 9: (2001 2002 2003 2004 )
Källa: VÅP 2000/01
De ökade kommunala inkomsterna påverkar självfallet kommunernas behov av statsbidrag. Regeringens höjning av statsbidragen skapar ett ökat beroende av de statliga bidragen och har ett alltmer styrande inslag som motverkar syftet att ge kommunerna goda förutsättningar att genom eget ansvarstagande klara sina uppgifter. Det är i stället nu viktigt att skapa ökade möjligheter för kommunerna att inom ramen för det egna självstyret disponera de ekonomiska resurserna på bästa sätt.
Huvuddelen av våra förslag till skattesänkningar påverkar den kommunala ekonomin liksom flera andra av våra förslag till förändringar i statsbudgeten. För detta kompenseras kommunerna fullt ut som vi ovan anfört inom ramen för statsbidragssystemet. Enbart som kompensation för våra skatteförslag tillförs kommunsektorn 63 miljarder, 76 miljarder kronor och 89 miljarder kronor under treårsperioden.
Staten bör stimulera till kommunala skattesänkningar inte minst för att undvika att kommunerna har en för hög utgiftsnivå när konjunkturen dämpas med de kända framtida problem som då följer.
Utrymme för uthålliga kommunala skattesänkningar förutsätter dock att de avregleringar vi föreslår genomförs med önskat resultat. Det har regelmässigt funnits en tendens att underskatta den positiva effekten av avreglering, vilket erfarenheter från andra sektorer visar. I kombination med en utökad upphandlingsverksamhet och konkurrensutsättning är potentialen för lägre utgifter och god kvalitet på tjänsteutbudet mycket god. Därutöver måste den av oss efterlysta koncentrationen till kärnuppgifterna äga rum.
Betydelsen av att lönebildningen de närmaste åren sker under stort ansvarstagande förtjänar att understrykas. Erfarenheterna visar hur för höga lönelyft för offentliganställda snabbt kan urholka förutsättningarna för den goda samhällsekonomiska utveckling som kommunsektorn är så beroende av.
Det bör i sammanhanget även framhållas att den demografiska utvecklingen de närmaste decennierna ställer omfattande krav på den gemensamma finansieringen av en god äldrevård. En annan kärnverksamhet som måste garanteras god kvalitet är skolan. Genom införandet av den nationella skolpengen avser vi säkerställa förutsättningar för detta.
Effekter för kommunsektorn av våra förslag
Basen för kommunal ekonomi är som vi tidigare konstaterat skatter och egna intäkter. Dessa utgör mer än 80 procent av kommunernas intäkter. Löneinkomsterna svarar för huvuddelen av skatteunderlaget, även om olika lönerelaterade inkomster, t.ex. sjukpenning, också är beskattningsbara för kommunal skatt.
När det går bättre för svensk ekonomi och när fler får nya riktiga jobb, ökar kommunens skatteintäkter utan att skattesatsen behöver höjas. När den ekonomiska tillväxten är god skapas successivt ett utrymme för skattesänkningar. Tas inte detta tillvara innebär det en höjd utgiftsnivå, som permanentar ett fortsatt för högt skattetryck för låg- och medelinkomsttagarna.
Under de kommande åren kommer kommunerna med vår politik att få både ökade ekonomiska resurser och ökad politisk handlingsfrihet.
Det finns ett mycket tydligt samband mellan skattenivå och sociala kostnader. Detta kan bl.a. åskådliggöras av att om kommunalskatten höjs, förloras omedelbart ca 30 procent av skatteintäktsökningen i ökade kostnader, främst socialbidrag. På motsvarande sätt minskar en kommuns kostnader när skatten sänks. Med de skattesänkningar som vi föreslagit, bland annat i form av höjt grundavdrag och avdrag för barn, kommer behoven av socialbidrag att minska väsentligt.
Det är vidare viktigt att det sociala skyddssystem som bl.a. socialbidragen utgör får utformas utifrån de lokala förutsättningarna. Det är inte rimligt att riksnormer skall förhindra att kommunerna får bedöma sådana ärenden utifrån lokal kännedom och erfarenhet.
I dag hindras många kommuner från att på ett lokalt anpassat sätt utveckla sin verksamhet på det sociala området. Den statliga regleringspolitiken förefaller grunda sig på den felaktiga föreställningen att kommunerna inte skulle leva upp till sitt sociala ansvar utan statliga rikslikare.
Vi vill öka kommunernas förutsättningar att konkurrensutsätta sina verksamheter samt skärpa kraven på den offentliga upphandlingen.
I tabell 8:2 redovisas hur ökad offentlig upphandling och konkurrensutsättning och en bättre produktivitetsutveckling med en procent årligen från 2002 i kombination med minskade sociala kostnader till följd av skattesänkningar skulle förbättra den kommunala ekonomin.
Tabell: 8:2 Minskade kostnader för kommunsektorn med moderat politik (miljarder kronor)
Tabell 10: (2002 2003 2004 )
De minskade kostnaderna för kommunsektorn som vår politik innebär är betydande. De motsvarar ett väsentligt större belopp än regeringens höjningar av statsbidragen. Det är mot denna bakgrund vi för de kommande åren föreslår 2,5, 8,0 och 14 miljarder kronor lägre generella statsbidrag till kommunerna än regeringen år 2004. De minskade kostnader för kommunsektorn som blir följden av vår politik uppväger mer än väl denna skillnad mellan oss och regeringen. Samtidigt växer kommunsektorns inkomster även med denna nivå på statsbidragen.
Diagram: 8:1 Kommunernas inkomster med moderat politik
Som framgår av diagrammet får kommunerna med moderat politik inte bara lägre kostnader utan också växande inkomster.
Det är som synes avsevärda förbättringar och ett större utrymme för prioriteringar som skapas till följd av den moderata politiken. Till den förbättrade ekonomiska situationen för kommunerna genom vår politik tillkommer effekterna av en höga ekonomisk tillväxt med ökade skatteinkomster till följd.
Genom en kombination av att den kommunala verksamheten renodlas och effektiviseras och att ekonomin uthålligt utvecklas starkare skapas sålunda successivt utrymme för att sänka den kommunala utdebiteringen samtidigt som kvaliteten på kommunal service säkras. I ett stort antal kommuner skulle, för medborgarna, viktiga kommunala skattesänkningar kunna genomföras på kort sikt med vår politik för kommunsektorn.
Ökningen av skatteinkomster skapar som nämnts ett tydligt utrymme att sänka skatten i många kommuner detta år, inte minst i dem som gynnats av dagens utjämningssystem. Dessvärre ger regeringen inga signaler till dessa kommuner att de bör kunna sänka sin skatt.
Vår ovan angivna tabell visar åskådligt hur det med en annan politik på riksplanet i förening med moderat politik ute i kommunerna skulle uppstå ett betydande skattesänkningsutrymme hos kommunerna de närmaste åren.
Ersätt dagens utjämningssystem snarast
I en kommittémotion med anledning av regeringens skrivelse om utvecklingen inom den kommunala sektorn utvecklar vi närmare de effekter som gällande inomkommunala utjämningssystem ger för enskilda kommuner. Utjämningssystemet tar bort alla incitament för kommunerna att själva påverka sin inkomstsituation genom en förhöjd skattekraft. De hårdast drabbade är tillväxtkommuner och aktiva glesbygdskommuner.
Tillväxtkommuner får inte behålla frukterna på inkomstsidan av den ökade ekonomiska aktiviteten och skattekraftstillväxten medan de däremot får svara för kostnaderna, både de som lett till tillväxten och de som tillväxten medför. Det senaste året har också tydligt framkommit att kommuner i storstadsområdena som har behov av ökat bostadsbyggande drar sig för att medverka till ett sådant med hänsyn till hur utjämningssystemet fungerar.
Glesbygdskommuner minskar nu som regel befolkningsmässigt samtidigt som skattekraften per invånare stiger när ungdomar och arbetslösa flyttar till orter med jobb. Många av dessa kommuner tar tag i sina problem och kan som resultat bl.a. se ökad förvärvsfrekvens och fler företag. Omstruktureringen medför som regel kostnader, och kommunerna har därutöver ofta överskott på bl.a. lokaler. Den ökade relativa skattekraften får de inte behålla; däremot sjunker skatteintäkterna i takt med det minskande antalet invånare.
Stora delar av glesbygden drabbas sålunda rejält av det inomkommunala utjämningssystemet som ligger som en våt filt över kommunsektorn.
När regeringen nu aviserar ett extra bidrag till kommuner med befolkningsminskning är detta ett tecken på att man kanske börjar inse att dagens inomkommunala utjämningssystem inte fungerar och bl.a. straffar glesbygdskommuner som ökar sin skattekraft per invånare men inte får behålla denna ökning.
De kommuner som kommer bäst ut ur systemet är "passiva stagnationskommuner", som regel befolkningsmässigt stillastående eller med en svag minskning. Oavsett hur deras egen skattekraft utvecklas får de i stort samma ökning som alla andra, d.v.s. rikssnittet. Samtidigt kan deras kostnadssida påverkas positivt av att så lite händer.
Demografiska åldersförändringar kompenseras raskt i kostnadsutjämningen medan förändringar i antalet invånare slår igenom med viss fördröjning. Stiger arbetslösheten, - där staten står för kostnaderna - så ökar samtidigt kompensationen i kostnadsutjämningen. Dock gäller även för dessa kommuner avsaknaden av incitament att höja inkomstsidan genom förhöjd egen skattekraft, vilket i sin tur gör passiviteten "lönsam" så länge dagens system består. Förändringstrycket blir mycket litet på den typen av kommuner och risken är uppenbar att utjämningssystemet medverkar härtill.
Det utjämningssystem som finns i dag har sålunda direkt skadliga effekter för samhällsekonomin. Kommuner med hög förvärvsfrekvens straffas. Kommuner där nya jobb skapas straffas. Kommuner som kommer in i en negativ utvecklingsspiral får inte högre intäkter, även om kommunen anstränger sig för att vända denna utveckling.
Nyligen har Riksdagens revisorer dömt ut den s.k. kommunakuten och föreslår andra sätt att arbeta gentemot kommuner med problem. Den genomgång som görs i revisorernas rapport är ytterligare en exemplifiering av hur det inomkommunala utjämningssystemet i kombination med ett osunt bidragsgivande till vissa utvalda kommuner undergräver kommunledningars eget ansvarstagande för sin kommuns situation. Fortgår denna process blir det på sikt förödande för den kommunala ekonomin och självstyrelsen.
Vi föreslår att det inomkommunala utjämningssystemet, som också är oförenligt med grundlagens lydelse, snarast ersätts med ett statligt utjämningssystem som tydligt belönar tillväxt och kostnadseffektivitet samtidigt som det ger goda förutsättningar för alla kommuner med otillräcklig skattekraft att fullgöra sina uppgifter.
Den moderata budgetpolitiken
Övergripande mål
Genom budgetpolitik omsätts vår politiska viljeinriktning till konkreta förslag. De överordnande målen för vårt budgetalternativ är att:
- Lägga grunden för en långsiktigt god tillväxtuveckling och ett ökande välstånd för alla.
- Slå vakt om den statsfinansiella stabiliteten genom lägre utgifter, lägre skattetryck och en låg skuldkvot. Budgeten skall vara i balans över konjunkturcykeln.
- Skapa goda förutsättningar för att alla skall kunna växa och förverkliga sina ambitioner.
- Öka valfriheten och återge människor kontrollen över sin tillvaro och göra det möjligt för alla att räcka till.
- Återställa förtroendet för att de åtaganden som måste vara gemensamma fullföljs genom prioriteringar av kärnuppgifterna.
Inriktningen av budgetpolitiken
Vår budgetpolitik syftar till att människor genom lägre skatter skall få ett ökat inflytande över sina egna liv med minskade bidragsbehov som följd. Detta uppnår vi genom utgiftstak som leder till lägre offentlig utgiftskvot och ökat utrymme för privat sektor att växa. Vår inriktning på budgetpolitiken syftar mer till att slå vakt om den enskildes välfärd än de offentliga välfärdssystemens omfattning. Vi prioriterar de utgifter som bidrar till ökad ekonomisk tillväxt eftersom det handlar om grundläggande offentliga uppgifter. De statliga utgifternas sammansättning förändras kraftigt i detta syfte.
Genom våra utgiftstak lägger vi en stabil grund för att gradvis pressa ner de offentliga utgifternas andel av samhällsekonomin. Därmed uppnås inte bara minskad konjunkturkänslighet och stabilare offentliga finanser utan också ett större utrymme för enskilt företagande och människors fria val. Sverige blir ett mer dynamiskt samhälle och mer rustat att möta de krav ökad internationalisering ställer.
Vår inriktning på finanspolitiken bygger på att de offentliga finanserna skall vara i balans över konjunkturcykeln. Sverige skall ha ett ökat privat sparande, inte ett ökat offentligt. I bedömningen av det offentliga finansiella sparandet bör PPM-sparandet inte ingå. Med en sådan bedömning är de offentliga finansernas överskott väsentligt mindre än vad regeringen redovisar det som - 21 miljarder kronor 2002 respektive 23 och 24 miljarder kronor de två kommande åren. Det innebär att regeringens överskottsmål, exklusive PPM-medlen, egentligen i realiteten är knappt en procent för de kommande åren.
För de kommande åren finner vi det med hänsyn till konjunkturen och det angelägna i att nu pressa ner räntekostnaderna befogat att, oavsett om PPM inräknas i målet eller ej, ha ett finansiellt överskott som är högre än vad regeringen satt som mål. För vår del innebär det i praktiken ett överskott på drygt en procent exklusive PPM, vilket väl svarar mot vårt mål om balans över konjunkturcykeln.
Vår strävan är att pressa ner den offentliga bruttoskulden till under 40 procent. De privatiseringar vi genomför bidrar till att vi uppnår detta mål under budgetperioden.
Inriktningen av vår skattepolitik syftar till att möta den utmaning som allt rörligare skattebaser innebär. Vi väljer hellre säkra stabila skatteinkomster genom starka skattebaser än genom höga skattesatser.
Skattepolitiken utformas så att den ger människor makt över sin egen situation och premierar arbete, sparande, utbildning och ansvarstagande. Genom att den minskar bidragsberoendet och ökar förutsättningarna för arbete och företagande minskar trycket på de offentliga utgifterna.
Rejäla skattesänkningar på arbetsinkomster för alla med inriktning på låg- och medelinkomsttagare gör det möjligt att försörja sig på sina egna arbetsinkomster. Det minskar behovet av bidrag, vilket bland annat har effekter på den kommunala ekonomins sociala utgifter.
Våra skattesänkningar motsvaras till sin huvuddel av minskade offentliga utgifter och har i övrigt en utbudsstimulerande inriktning. De skattesänkningar som inte motsvaras av minskade utgifter motsvaras i stället av det finansiella överskott som överskrider såväl regeringens som våra överskottsmål. De minskade offentliga utgifterna härrör till en stor del till utgiftsminskningar som inte berör det enskilda hushållets ekonomi.
Så innebär till exempel en politik som bryter den snabbt växande sjukfrånvaron inte en belastning på hushållsekonomin utan tvärtom både en bättre ekonomi för den enskilde och en bättre social situation. I vårt budgetförslag tillför vi väsentligt ökade resurser för att med en mångfald av medel minska ohälsa och sjukfrånvaro. Den nuvarande utvecklingen av sjukfrånvaron är oacceptabel av både sociala och ekonomiska skäl.
Lägre skatter minskar behovet av bidrag och gör det möjligt att med lägre ersättningsnivåer uppnå samma nettoersättning som i dag. Lägre ersättningsnivåer uppvägs i vårt budgetalternativ av lägre skatter på arbete. Samtidigt gör skattesänkningarna att det alltid lönar sig att arbeta. Det stimulerar fler att söka sig in till arbetsmarknaden och gör att fler vill arbeta mer. Vårt alternativ innebär betydande strukturförändringar som leder till bättre förutsättningar att möta den demografiska utvecklingen genom ökat arbetsutbud.
Våra privatiseringar innebär liksom skattepolitikens inriktning ett ökat sparande i svenska hushåll. De bidrar till en ökad vitalitet och bättre tillväxtmöjligheter för de enskilda företagen.
Genom att privatisera väsentligt mer än regeringen kan vi, som vi redovisat i tidigare sammanhang, genomföra väsentligt större amorteringar på statsskulden än regeringen. Samtidigt kan vi under de kommande åren avsätta stora belopp för investeringar i vägar och järnvägar. Femton miljarder kronor utöver regeringens anslag avsätts inom våra utgiftsramar de kommande tre åren. Under perioden avsätter vi också i engångsbelopp en summa av två miljarder kronor för att etablera ytterligare två självständiga universitet eller högskolor.
Sjukvård och omsorg skall prioriteras inom ramen för de omfattande resurser som finns i kommuner och landsting. Sjukvårdens förutsättningar stärks genom att vi vidhåller de så kallade Dagmarpengarna samt vid införandet av en nationell vårdgaranti under treårsperioden tillför ytterligare sju miljarder kronor direkt till sjukvården.
Genom införandet av en nationell skolpeng kommer 60 miljarder kronor att gå direkt till de enskilda skolorna, oavsett om de är kommunala eller ej. Resurserna kommer att nå ända fram till de klassrum där elever och lärare arbetar. Vi ökar också anslagen till polis, rättsväsen och försvar så att människor överallt i landet skall kunna känna sig trygga.
Vi föreslår utgiftsökningar som har en tydlig inriktning på strategiska tillväxtområden samtidigt som vi slår vakt om de grupper som inte har något annat än stat och kommun att lita till och som behöver stödet mer än andra. De medborgare som av olika skäl är beroende av offentligt stöd för att klara sin vardag måste alltid kunna räkna med att stödet fungerar. Vårt budgetalternativ tar hänsyn till detta. Därför föreslår vi bland annat ökat stöd till handikappade, bättre stöd till pensionärer samt ett återställande av änkepensionerna.
Våra besparingar syftar till att göra den offentliga ekonomin mindre sårbar för konjunkturella svängningar, att minska trycket på löneökningar och till att fler människor skall få arbete på den ordinarie arbetsmarknaden.
För att skapa goda betingelser för hög tillväxt och en expansion av antalet arbetstillfällen i den privata sektorn föreslås förändringar och avregleringar av arbetsmarknaden vilka ger bättre förutsättningar för en fungerande lönebildning.
Konjunktur och budgetpolitik
Den osäkra konjunkturen gör det angeläget med en stram utgiftshantering. I högkonjunktur är belastningen på de offentliga utgiftssystemen väsentligt mindre än i lågkonjunktur samtidigt som skatteinkomsterna är större. Inkomsterna kommer därtill med viss eftersläpning. Det är därför farligt att nu använda högkonjunkturens skatteinkomster från 1999 och 2000 som motiv för att besluta om högre varaktiga utgifter för de kommande åren med lägre tillväxt.
De offentliga finanserna i Sverige är mycket konjunkturkänsliga. Dagens överskott är spegelbilden av underskotten i lågkonjunkturer. Beroendet måste minska vilket är lättare att åstadkomma i en god konjunktur. Genom att parallellt sänka skatter och transfereringar uppnås detta. Människors möjlighet att ta ansvar för sina egna liv ökar samtidigt som statens finanser blir mer stabila.
I stället för att öka utgifterna skall de ekonomiska förutsättningarna användas för att sänka skatter som gör Sverige bättre rustat att stå emot kommande lågkonjunkturer och internationell konkurrens.
En alltför stor påspädning av köpkraften skulle kunna leda till ökat efterfrågetryck och stigande räntor. Det är därför viktigt att skattesänkningar antingen motsvaras av utgiftsminskningar i offentlig sektor eller har en tydlig utbudsinriktning. Vårt budgetförslag är avvägt mot dessa krav.
Det är också av betydelse vilka skatter som sänks. De skatter som har störst negativ inverkan på den ekonomiska strukturen är naturligt nog de som är mest angelägna att sänka. Här märks kapitalskatter som driver företag och företagande ur landet, men även den statliga inkomstskatten som minskar incitament till förkovran och ökat ansvarstagande i arbetslivet.
Prioritering av det offentligas uppgifter
Sammansättningen av de offentliga utgifterna skall utformas så att de prioriterar offentliga kärnuppgifter, ger ett starkt stöd till dem som allra mest behöver det offentligas stöd samt bidra till ökad ekonomisk tillväxt. Det är den enskilda människans välfärd som skall tryggas, inte de offentliga systemen som sådana.
I vårt alternativ har vi skapat utrymme för att lägga ökade resurser till rättsväsendet - polis, kriminalvård och domstolar. Försvaret ges väsentligt förbättrade förutsättningar. De resurser som i dag fördelas till skolan förstärks och går direkt in i de enskilda skolornas verksamhet. Högre utbildning och forskning ges större anslag och varje universitet och högskola ges ökad självständighet. Den nödvändiga satsningen på att skapa en bättre infrastruktur påbörjas. Handikappade får ökat stöd. Änkepensionerna återställs. Försäkringskassorna får ökade resurser för att därmed kunna bidra till bättre rehabilitering och lägre sjukfrånvaro. Sjukvården får ett direkt stöd vid införandet av en nationell vårdgaranti.
Våra utgiftsminskningar görs till största delen genom att vi minskar bidragsbehovet och därmed de transfereringar som kommer vuxna förvärvsarbetande människor till del. Våra sänkta skatter ger en ökad hushållstrygghet. Detta gäller självfallet även med hänsyn taget till de utgiftsminskningar vi föreslår.
Det måste löna sig med arbete och företagande
Vår politik innebär att det skall kunna löna sig bättre att arbeta, att äga och driva företag, att investera och att ta risker. Ett antal skatter som snedvrider konkurrensen för svenska företag sänks eller slopas. Skatten på arbete sänks kraftigt. På detta sätt skapar vi förutsättningar för att behålla företag i Sverige, vi minskar intresset att av skatteskäl söka sig till andra länder. Detta gäller såväl sjuksköterskor som civilingenjörer, såväl börsnoterade företag som entreprenörer i den nya ekonomin. Vi behöver därmed inte heller införa speciella skatteundantag för utländska experter som kommer hit.
Inriktningen på skattepolitiken
Det är viktigt att sänka inkomstskatten. På så sätt ökar friheten och därmed vars och ens möjlighet och förmåga att ta ansvar för den egna livssituationen. I synnerhet gäller det dem som i dag har låga inkomster. I vårt budgetalternativ skapas utrymme för sänkta inkomstskatter för alla. Tyngdpunkten ligger på låg- och medelinkomsttagare genom den inkomstskattereform vi föreslagit. Reformen innehåller höjda grundavdrag för alla, grundavdrag för barn, förvärvsavdrag och en successiv avveckling av den statliga inkomstskatten. När reformen är genomförd undantas de första 50 000 kronorna helt från beskattning. Under den kommande treårsperioden inför vi ett grundavdrag på upp till 36 000 kronor. Därtill undantas femton procent av förvärvsinkomster från beskattning genom ett förvärvsavdrag. Under treårsperioden genomförs detta med 10 procent. Har man barn undantas ytterligare 15 000 kronor per barn från beskattning. Barnavdraget genomförs från och med 2002 och gäller utöver dagens barnbidrag.
Skatten på kapital är hög i Sverige. Det medför att kapital flyttar till länder där det är lägre beskattat och att ägande av företag flyttar till andra länder. Skattepolitiken skall bidra till att såväl företag och kapital som ägare till dessa stannar kvar här. Sverige skall helst vara så attraktivt att företagande och kapital söker sig hit.
Beskattningen av ägande och kapital skall minskas genom att förmögenhetsskatten avskaffas och dubbelbeskattningen på aktieutdelningar tas bort. Härigenom görs Sverige konkurrenskraftigt om företagande och kunskaper. Utflyttningen av ägande, företag och forskning motverkas. Företagande stimuleras.
Boendet beskattas hårt i Sverige. Skatten utgår oavsett om det finns medel att betala den eller inte. För många höjs den kraftigt i år eftersom taxeringsvärdena höjs. Fastighetsskatten är orättfärdig. Den skall tas bort. Inledningsvis måste en återgång ske till de taxeringsvärden som tidigare gällde. Parallellt skall en sänkning av skattesatsen för småhus och en halvering av det ingående markvärdet ske.
Transporter är nödvändiga i synnerhet i glesbygd. Drivmedelspriserna når rekordhöjder. Den största delen av priset är skatt. Bensin- och dieselskatten bör sänkas för att underlätta för alla dem som i sin vardag är beroende av bilen. Reseavdraget bör höjas ordentligt.
Budgetdisciplin
Utgiftstaken innebär, utnyttjade på rätt sätt, en budgetdisciplin och kontroll över de samlade utgifterna som har givit stabilitet åt statsfinanserna. De fyller sin största funktion under en uppåtgående konjunktur och motverkar då en inkomstdriven expansion av den offentliga sektorn.
Ett sätt att urholka budgetdisciplinen är att sätta utgiftstaken så pass mycket högre än de beslutade utgifterna att de möjliggör ökade utgifter utöver vad som faktiskt beslutas. Det är också på detta vis som regeringen har möjliggjort de snabba ökningar av statens utgifter som skett de senaste åren och som accentueras än mer i vårpropositionen.
Genom att utnyttja budgeteringsmarginalen för att besluta om nya utgifter i stället för att vara en säkerhet sätter regeringen både utgiftstaken i fara samtidigt som man låter de statliga utgifterna växa snabbare än ursprungligt avsett. I 1999 års budgetproposition var budgeteringsmarginalen för 2002 angiven till drygt 22 miljarder kronor. I 2000 års budgetproposition angavs den till drygt nio miljarder kronor, för att nu vara nere i drygt två miljarder kronor. Detta innebär att marginalen krympts med 20 miljarder kronor - vilket innebär en anmärkningsvärd ökning av beslutade nya utgifter. Motsvarande gäller för de höjningar av utgiftstaken som regeringen nu föreslår. Budgeteringsmarginalen betraktas inte som en buffert utan som ett utrymme för nya utgiftsökningar. Därmed gör regeringen utgiftstaken till utgiftsmål för staten. Det leder till en kraftig acceleration i utgiftsökningarna på närmare fyra procent de kommande åren.
Utgångspunkten för budgetpolitiken bör vara att utgiftsramarna skall hållas. För att stärka budgetdisciplinen och öka trycket på att ökade utgifter skall balanseras av minskade utgifter skall budgeteringsmarginalen sättas till noll. Om de föreslagna taken för statens utgifter behöver ökas får regeringen återkomma till riksdagen med redovisning av varför det ökade resursbehovet uppstått samt med förslag till åtgärder för att på längre sikt uppfylla det ursprungligen fastställda taket.
Balans på lägre nivå
En avgörande del av vår politik är ett väsentligt lägre skattetryck. Till en del är det fråga om att skapa förutsättningar för företagande och kapitalbildning men i huvudsak rör det sig om sänkt skatt på arbetsinkomster för framför allt låg- och medelinkomsttagare. För perioden fram till år 2004 innebär våra förslag att utgifts- och skattekvoterna sjunker med tre respektive fem procent- enheter jämfört med regeringens.
Vår inriktning av politiken innebär att de offentliga finansernas känslighet för konjunktursvängningar begränsas. Genom de utgifter och skattehöjningar regeringen genomfört sedan 1994 har de svenska offentliga finanserna på nytt samma konjunkturkänslighet som i början på 1990-talet vilket bland annat OECD påpekat. Mot den bakgrunden har såväl IMF som OECD förordat en politik med den inriktning vi föreslår.
Ett långsiktigt mål för finanspolitiken bör enligt vår uppfattning vara balans i de offentliga finanserna över konjunkturcykeln. Vårt alternativ innebär vidare att skuldkvoten kommer att understiga 40 procent av BNP vid utgången av 2004. Till skillnad från om målet sätts till ett permanent offentligt överskott kan då den långsiktiga tillväxten bli snabbare och ekonomin som helhet expandera, samtidigt som den offentliga skulden som andel av ekonomin krymper.
Vårt alternativ som sammanfattas i tabell 8:1 innebär ett överskott på drygt 47 miljarder kronor år 2002, 49 miljarder kronor 2003 och 56 miljarder kronor 2004.
Vi föreslår nettobesparingar som uppgår till 27 miljarder kronor 2002, 57 miljarder kronor 2003 och 69 miljarder kronor 2004. Detta ger, med hänsyn till vårt större överskott, ett utrymme för skattesänkningar som uppgår till 53 miljarder kronor 2002, 86 miljarder kronor 2003 och drygt 109 miljarder kronor 2004.
Till skillnad från regeringen har vi en plan för privatisering av statliga företag. Vi har liksom de andra borgerliga partierna i annan motion redovisat vår inriktning och ambition i denna del. Vår ambitionsnivå för privatiseringar 2002-2004 är på drygt 200 miljarder kronor, vilket är avsevärt mer än regeringen föreslagit. Privatiseringen av de enskilda företagen skall vid varje tidpunkt avvägas mot marknadsförutsättningarna. Beloppet får ses som ett genomsnitt över åren. Detta extra utrymme används i huvudsak till en snabbare amortering av statsskulden men också till investeringar i infrastruktur och vissa andra utgifter av engångskaraktär.
Nivån på sparandet måste dock avvägas mot de krav som vårt statsskuldsmål ställer. Skulle det visa sig att den ekonomiska utvecklingen blir en annan än i regeringens kalkyl får en justering göras av skatte- och utgiftsförslagen.
Mot bakgrund av att vårt mål är att de offentliga finanserna skall vara i balans över konjunkturcykeln kan vi acceptera att det finansiella sparandet blir något lägre vid en lägre tillväxt. Vi kan dock inte tillåta att sparandet krymper så mycket att våra mål för skuldkvoten inte kan uppfyllas. Hänsyn måste givetvis också tas till den samhällsekonomiska situationen så att inte överhettningstendenser uppstår.
Den offentliga sektorns finanser
De offentliga finanserna visar ett överskott utöver det överskottsmål som regeringen satt. Detta överskott väljer regeringen att benämna "beräkningsteknisk överföring till hushållen". Motsvarande utrymme, med hänsyn till vårt något större överskott, möjliggör tillsammans med våra nettobesparingar de skattesänkningar vi föreslår.
Tabell: 9:1 Den offentliga sektorns finanser, mdr kronor
Tabell 11: (2002 2003 2004 )
I tabell 9:2 redovisas konsekvenserna av vår politik vad gäller den offentliga bruttoskulden.
Tabell: 9:2 Konsoliderad bruttoskuld och skuldkvot
Tabell 12: (2002 2003 2004 )
De offentliga utgiftstaken
Utgiftstaket för de offentliga finanserna består av det statliga utgiftsstaket som riksdagen fastställer samt av beräknade kommunala avgifter. Interna transaktioner mellan kommunsektorn och ålderspensionssystemet dras av vid beräkningen av det offentliga utgiftstaket. Regeringen anger att utgiftstaket för offentlig sektor skall beräknas till 1 154 miljarder kronor 2002, 1 211 miljarder kronor 2003 och 1 260 miljarder kronor 2004.
De förslag vi lägger i denna motion syftar till att vi vill begränsa de offentliga utgifterna i sin helhet för att därmed sänka den offentliga utgiftsandelen. Inom ramen för detta påverkas både det kommunala utgiftstaket och det statliga av att vi överför finansieringen av skolan från kommunerna till staten. Den statliga utgiftsramen för bidrag till kommunerna påverkas av att de skattesänkningar som vi föreslår i stor utsträckning påverkar de kommunala inkomsterna, varför en ekonomisk reglering måste ske mellan staten och kommunsektorn.
Mot denna bakrund föreslår vi att utgiftstaket för den offentliga sektorn beräknas till 1 125 miljarder kronor 2002, 1 095 miljarder kronor 2003 och 1 112 miljarder kronor 2004. Våra utgiftstak är således 29 miljarder kronor lägre än regeringens 2002 samt 116 miljarder kronor och 148 miljarder kronor lägre åren 2003 och 2004. För år 2004 innebär detta att de offentliga utgifternas andel av BNP är cirka sex procentenheter lägre än med regeringens politik.
Tabell 9:3 Utgiftstak för den offentliga sektorn 2002-2004 (miljarder kronor)
Tabell 13: (2002 2003 2004 )
Lägre skatt, mindre bidrag, prioriterade kärnuppgifter
I tabell 9:4 beskrivs våra förslag till besparingar. De besparingar vi genomför skapar både utrymme för sänkta skatter och för att förändra sammansättningen av de offentliga utgifterna till förmån för de offentliga kärnuppgifterna, ökad social trygghet för de grupper som har det svårast samt grundläggande tillväxtförutsättningar. Genom sänkta skatter och ökade insatser för att minska sjukfrånvaron minskar vi trycket på de offentliga transfereringssystemen. Vi föreslår också omprioriteringar till förmån för de offentliga kärnuppgifterna.
Tabell:9:4 Förändringar i sammandrag av de offentliga utgifterna 2002-2004, miljarder kronor
Tabell 14: (UTGIFTSFÖRÄNDRINGAR JÄMFÖRT MED REGERINGEN )
Tabell 15: (Satsningar )
Som tabellen visar har anslagen för rättstrygghet räknats upp liksom anslagen för handikappade och vissa utsatta pensionärer. Vi föreslår åtgärder som leder till stärkt kvalité såväl i den grundläggande skolutbildningen som inom högskolans ram. Vårt förslag innebär också högre forskningsanslag än vad regeringen förordar. Sjukvården ges ett resurstillskott direkt till verksamheten. Vi satsar väsentliga resurser för att få bukt med de alltför höga sjuktalen.
Våra förslag om minskade transfereringar till hushållssektorn och en större egenfinansiering av den nya arbetslöshetsförsäkringen förutsätter att de skattesänkningar vi föreslår genomförs. Den lägre ersättningsnivån i sjukförsäkringen kompenseras av lägre skatt på den utbetalda ersättningen varför nettoeffekten i stort blir densamma.
Skattesänkningar och de offentliga finanserna
I tabell 9:5 redovisas effekterna av våra förslag till sänkta skatter på konsoliderad offentlig sektor. Beräkningarna bygger på uppgifter från riksdagens utredningstjänst. Justering har gjorts för det kassamässiga utfallet varje år.
Tabell: 9:5 Skattesänkningar jämfört med regeringens förslag 2002-2004, miljarder kronor
Tabell 16: (Skattesänkningar, miljarder kronor Konsoliderad offentlig sektor )
Statens utgiftstak och utgiftsramar
De sammanlagda utgiftsminskningar vi föreslår leder till att det statliga utgifstaket kan bestämmas till belopp som i motsvarande mån är lägre. Vi avvisar budgeteringsmarginalen eftersom den påverkar budgetdisciplinen negativt. Om de föreslagna taken för statens utgifter behöver överskridas får regeringen återkomma till riksdagen med redovisning av varför det ökade resursbehovet uppstått samt med förslag till åtgärder för att uppfylla det ursprungligt fastställda utgiftstaket.
Mot denna bakgrund föreslår vi att det statliga utgiftstaket bestäms till 847 miljarder kronor 2002, 859 miljarder kronor 2003 och 873 miljarder kronor 2004. Det betyder som tidigare visats att utgiftsramarna för den offentliga sektorn skall bestämmas till 1 125 miljarder kronor 2002, 1 095 miljarder kronor 2003 och 1 112 miljarder kronor 2004.
I tabell 9:6 redovisas våra förslag till utgiftsramar för respektive utgiftsområde. Därefter följer översiktligt de förändringar vi vill genomföra på varje utgiftsområde.
Förslagen per utgiftsområde
Tabell: 9:6 Våra förslag till utgiftsramar (miljoner kronor)
Tabell 17: (2002 2003 2004 )
Tabell 18: (2002 2003 2004 )
Utgiftsområde 1 Rikets styrelse
I en demokrati skall inte politiska partier vara beroende av staten. Vi föreslår därför att partistödet avvecklas successivt. Från och med år 2003 minskas stödet till hälften av det nuvarande anslaget. År 2004 avvecklas stödet helt.
Presstödet fyller inte den funktion som förespeglades när det infördes. Tidningar i ekonomiska svårigheter har inte kunnat räddas som förväntat, samtidigt som strukturförändringar försenats och konkurrensvillkoren snedvridits. Mot bakgrund av detta föreslår vi att presstödet avvecklas i två steg. Det första bör tas år 2002. Resterande belopp bör därefter lyftas ur budgeten år 2003. I och med att presstödet avskaffas kommer Presstödsnämnden inte längre att fylla någon funktion. Den bör därför avvecklas från den 1 januari 2003. För att underlätta avvecklingen av presstödet föreslår vi att reklamskatten avskaffas.
Regeringskansliet bör inte byggas ut såsom regeringen föreslår. Därutöver bör det extra anslag som innevarande år utgår till följd av ordförandeskapet i EU avvecklas helt.
En särskild upplysningskampanj om kommunismens brott mot mänskligheten bör genomföras.
Utgiftsområde 2 Samhällsekonomi och statsförvaltning
Inför den kommande sammanslagningen av Riksrevisionsverket (RRV) och Riksdagens revisorer (RR) första halvåret 2003 fullföljer vi en successiv neddragning av anslaget till Riksdagens revisorer.
Statistiska centralbyråns (SCB) uppgifter bör begränsas och en fokusering ske mot bättre avvägda behov. Som ett led i denna begränsning anser vi att en större andel av uppgiftslämnandet bör avgiftsfinansieras. Vidare anser vi att den planerade registerbaserade folk- och bostadsräkningen 2005 inte skall genomföras.
Nämnden för offentlig upphandling (NOU) och Konkurrensverket kommer att bilda en ny myndighet, Konkurrens- och upphandlingsverket. Som en följd av detta anser vi att anslaget till NOU kan minskas till hälften. Även Statens kvalitets- och kompetensråd bör enligt vår uppfattning upphöra och anslaget halveras.
Utgiftsområde 3 Skatteförvaltning och uppbörd
Genom våra förslag till skatteförändringar kan skatteförvaltningens verksamhet rationaliseras. Vårt anslag till skatteförvaltningen är därför lägre än regeringens.
Smugglingen av cigaretter, alkohol, narkotika och vapen har ökat kraftigt de senaste åren. Tullen bör därför få större resurser för ökad kontroll. Anslaget till tullen bör öka med 40 miljoner kronor utöver regeringens förslag. Genom detta bedöms intäkterna till statskassan öka med minst motsvarande belopp. Tullens verksamhet skall finansieras genom anslag och inte med offentligrättsliga avgifter.
Utgiftsområde 4 Rättsväsendet
Staten har till uppgift att skydda medborgarna mot brottsliga angrepp och garantera en hög rättssäkerhet. Under det socialdemokratiska regeringsinnehavet har brottsligheten blivit kvar på en hög nivå samtidigt som den blivit grövre, mer välorganiserad och med internationella förgreningar. För att bryta denna utveckling måste staten öka resurserna till rättsväsendet för att garantera medborgarna trygghet och rättssäkerhet.
Det finns alltjämt stora uppdämda behov av personalförstärkningar, teknikstöd, utbildning och andra kompetenshöjande åtgärder, främst inom polisen. Samtidigt ställer nya typer av svårutredd brottslighet stora krav på polisens förmåga att effektivt bekämpa och klara upp brott.
Mot denna bakgrund är det inte acceptabelt att regeringen minskar anslagsramarna under de två första åren i perioden, för att först 2004 tillföra ytterligare resurser. Enligt vår uppfattning är polisen i behov av omedelbara resurstillskott för att de av statsmakten ålagda verksamhetsmålen skall kunna uppnås. Även kriminalvården är i stort behov av ytterligare resurser.
Vi avsätter därför tre miljarder kronor mer än regeringen till rättsväsendet under de kommande tre åren. Vi inleder denna satsning redan under innevarande år och gör därefter kraftiga resursförstärkningar varje år i perioden. De ökade resurserna skall bl.a. användas för att utöka antalet poliser samt, genom bl.a. nyanställd civil personal, renodla den uniformerade personalens arbetsuppgifter. Samtidigt behåller vi de högt ställda kraven på ett effektivt resursutnyttjande, resultatuppföljning och ledarskap inom polisen och rättsväsendets övriga myndigheter.
Utgiftsområde 5 Utrikesförvaltning och internationell samverkan
Ett kraftfullt och framgångsrikt agerande inom ramen för EU fordrar en gedigen kompetens samt svensk diplomatisk närvaro i princip i hela Europa och Medelhavsområdet.
Den snabba globaliseringen fordrar också svensk diplomatisk närvaro i de utomeuropeiska industriländerna. Framväxten av dynamiska ekonomier i Asien, Latinamerika och förhoppningsvis södra Afrika ställer även större krav på kontaktytor och kompetens.
Vi förstärker därför anslaget till utrikesförvaltningen med 50 miljoner kronor. I detta ingår även en ökning av de medel som ställs till ambassadernas förfogande för främjande av svenskt näringsliv utomlands. Ambassaderna i Beirut, Lima, Tunis och vid Heliga Stolen skall inte läggas ned.
Utgiftsområde 6 Totalförsvaret
Även moderat försvarspolitik innebär omställningar för försvaret. Våra möjligheter att anpassa försvaret att verka i olika situationer måste dock bli reella. Därför anser vi att den omfattande avvecklingen av kompetens och materiel måste hejdas i tid.
Våra försvarssystem skall utformas så att de i fredstid kan utgöra stöd åt samhället. En del av Försvarsmakten skall därför vara en fredsutnyttjad insatsdel som skall vara verksam i ett större säkerhetspolitiskt nätverk av operativa insatsstyrkor, civila resurser och mobiliserade stridskrafter. Därmed blir våra försvarssystem en naturlig del av de resurser som kan utnyttjas dagligdags i samhällets tjänst.
Med en utveckling mot ett försvar som uthålligt kan visa närvaro i både vårt närområde och internationellt, kommer den framtida Försvarsmakten att ha kunna bidra till stabiliteten i världen. Försvaret måste öka förmågan att kunna deltaga i internationella insatser. Försvaret skall också ha en hög samverkansförmåga så att vi snabbt och smidigt kan integreras i internationella försvarsstrukturer.
Mot denna bakgrund förordar vi att försvaret utvecklas på samma nivå som under de två senaste försvarsbeslutsperioderna. Detta innebär att en del moderna förband som nu successivt avvecklas i stället bör vidmakthållas för att över tiden omstruktureras för nya uppgifter och förses med ny materiel. Driftkostnaden, förbandsverksamhet och vidmakthållande bör behållas på nuvarande nivå för att möjliggöra omstrukturering och ambitionsökning i insatsorganisationen. Investeringar i ny materiel för att tillgodose de förändrade kraven på förbandens förmågor sker därefter i den takt som är ekonomiskt och praktiskt möjligt.
Regeringens inriktning att anslaget Fredsfrämjande truppinsatser under nästa försvarsbeslutsperiod skall slås samman med anslaget för förbandsverksamhet avvisas. Det är inte rimligt att utbildningen av förbanden inom landet skall vara beroende av storleken på den internationella insatsen. Anslaget Fredsfrämjande truppinsatser förs till utgiftsområde 7.
I avvaktan på nästa heltäckande försvarsbeslut samt att uppgifter och effektmål för totalförsvarets samlade ledning ännu ej är beslutade och att förslag ännu ej föreligger från pågående utredningar som t.ex. Sårbarhets- och säkerhetsutredningen bör anslagen för det civila försvaret och politikområde Skydd mot olyckor behållas på nuvarande nivå. Moderata samlingspartiets inriktning är att, utöver regeringens förslag till utgifter, öka anslaget för vart och ett av åren 2002 till 2005 med respektive tre, tre, fyra och fem miljarder kronor.
Utgiftsområde 7 Internationellt bistånd
Sverige, EU och västvärlden har ett stort ansvar att bidra till att utrota massfattigdomen i u-länderna. Erfarenheten visar att det är möjligt att gå från massfattigdom till välstånd på en generation.
Sveriges bistånd skall fokuseras på låginkomstländerna i Afrika där problemen är störst. Dessa länder är ofta drabbade av krig och sjukdomar, i synnerhet aids. Fattigdomen är utbredd. Insatser för att alla flickor och pojkar skall få utbildning, grundläggande hälsovård och för att få en fungerande rättsstat är avgörande för att bryta fattigdomen. Resursöverföringar till statsmakter som hindrar sitt folks utveckling eller som bedriver krig måste avvecklas. Ökat stöd skall ges till ansvarsfulla skuldavskrivnigar.
Militära och civila insatser på olika håll, främst i Kosovo, är Sveriges bidrag till internationell frihet och säkerhet. Inom utgiftsområde 7 bör det skapas en samlad post för Sveriges fredsbevarande verksamhet. Den s.k. Östersjömiljarden har försvårat en samordnad strategi för stödinsatserna till Central- och Östeuropa. Den bör därför upplösas och medel tillföras det ordinarie anslaget Samarbete med Central- och Östeuropa.
Utgiftsområde 8 Invandrare och flyktingar
Köerna för att få asylbehandling är alltför långa. Vi förstärker Migrationsverkets resurser med 50 miljoner kronor utöver regeringens ökning. Även Utlänningsnämndens budget förstärks. Vi motsatte oss att ett särskilt integrationsverk inrättades och är fortfarande tveksamma till dess existens. Vi föreslår att en del av verkets anslag liksom en del av anslaget för integrationsåtgärder används som delfinansiering av förstärkningen av Migrationsverket och Utlänningsnämnden. På så sätt minskas köerna för asylsökande.
De budgetmedel som anslås till vissa invandrartäta bostadsområden i storstäderna detaljreglerar hur pengarna skall användas. Vi vill pröva andra möjligheter som innebär en mindre belastning av offentliga medel och mindre centralstyrning.
Den avreglering av den svenska arbetsmarknaden och bostadsmarknaden som vi förespråkar skulle öka den sociala och geografiska rörligheten i det svenska samhället och därmed leda till en ökad integrering av invandrade och infödda svenskar.
Utgiftsområde 9 Hälsovård, sjukvård och omsorg
Vi har länge hävdat patientens självklara rätt att välja vårdgivare och rätten till vård i tid. Med en nationell vårdgaranti minskar patienters lidande och reducerar de samhällsekonomiska kostnader de långa väntetiderna medför. På längre sikt är det nödvändigt att införa en obligatorisk gemensamt finansierad hälsoförsäkring som innebär att pengarna följer patienten och därmed tillfaller den vårdgivare patienten väljer.
Detta är lösningar som tillsammans med en större mångfald av vårdgivare skapar förutsättningar för en bättre sjukvård med högre kvalitet och effektivitet.
Vi vill därför behålla nuvarande "Dagmarpengar" inom detta utgiftsområde. De är bland annat avsedda för att öka tillgängligheten. Vi ger ytterligare ett tillskott under två år om sammanlagt 500 miljoner kronor för att klara vårdgarantin och minska sjukvårdsköerna. Därmed avvisar vi det direkta bidraget till de landsting som inte klarat av att korta sina vårdköer. Utöver detta tillför vi under perioden ytterligare sju miljarder kronor för att säkra sjukvårdens resurser i samband med vårdgarantins införande som ett första steg mot en allmän hälsoförsäkring. De första fyra miljarderna avsätts 2002 för att ligga till grund för den avveckling av vårdköer som behöver göras under de två första åren.
Ökat stöd direkt till sjukvården tkr
Tabell 19: (2002 2003 2004 )
Vi vill förstärka tillsynen inom sjukvården genom att en oberoende tillsynsmyndighet skapas.
Vi vill avveckla apoteksmonopolet, öka tillgängligheten till läkemedel och öka användningen av generiska läkemedel. Kostnadsansvaret för läkemedelsförmånen tas över av staten och en frivillig läkemedelsförsäkring införs. För dem som väljer att stå utanför försäkringen finns ett likviditetsskydd. Tillsammans med övriga åtgärder vi föreslår kan den nuvarande kostnadsexplosionen för läkemedel därmed stoppas.
Vi återställer försämringarna i stödet till de funktionshindrade genom en avsevärd ökning av assistansstödet. Vi föreslår dessutom ett bostadsstöd och ett utökat stöd till rekreationsanläggningar för funktionshindrade. Slutligen föreslår vi - i avvaktan på mera permanenta förbättringar - ett särskilt stimulansbidrag till kommunerna för att dessa mera aktivt skall arbeta med psykiskt funktionshindrade.
Vi vill tillföra ytterligare medel till anslaget för bidrag till handikapporganisationer. Dessa extra medel skall riktas särskilt till mindre handikapporganisationer som arbetar oberoende av de stora samarbetsorganen inom handikapprörelsen. Vi föreslår att en hjälpmedelsgaranti införs, inledningsvis omfattande de resurser som finns anvisade under bilstöd till handikappade och texttelefoner.
Vi satsar större resurser på arbetet med hiv/aids.
Det statliga engagemanget på folkhälsoområdet bör minskas till förmån för regionalt och lokalt hälsoarbete för vilket vi inrättar ett tillfälligt stimulansbidrag. Folkhälsoinstitutet bör läggas ner senast 2003.
Den slutna ungdomsvården överförs från Statens institutionsstyrelse till kriminalvården. Överföringen innebär att del av anslaget överförs till kriminalvården. Detta medför i praktiken en förstärkning av Statens institutionsstyrelses övriga verksamhet.
Utgiftsområde 10 Ekonomisk trygghet vid sjukdom och handikapp
Utgifterna inom sjukförsäkringen har ökat med 50 procent sedan 1996. Det är en beklaglig utveckling. De ökade sjukskrivningarna avspeglar en växande ohälsa och har en allvarlig social baksida. En utveckling där de tillåts fortsätta växa minskar den enskildes möjligheter att utvecklas och leva ett fullt liv. Det går att bryta denna utveckling.
För det första måste sjukskrivningar handhas på ett medicinskt genomtänkt sätt. I dag bestäms behovet och längden av sjukskrivning ofta av patientens önskemål, inte av medicinska överväganden. Utbildning i försäkringsmedicin skall underlätta för läkare att använda sjukskrivningen så att den är mer motiverad både ur medicinsk och kostnadssynpunkt. I dag avslutas sjukskrivningarna oftast i slutet av en vecka. En större flexibilitet är önskvärd och skulle för många ge en mjukare start i jobbet.
Arbetskraven i näringslivet ändras snabbt. Detta måste läkarna vara medvetna om. Skador som förr var arbetshinder är det inte längre. Oklara symtom döljer ofta kombinationer av fysiska och psykiska problem. Här krävs fördjupad samverkan med försäkringskassan, företagsläkaren och arbetsledningen, inte enbart sjukskrivning. Om den totala sjukskrivningen i snitt minskar med en respektive två dagar/sjuktillfälle minskar kostnaderna med 3,6 respektive 7,2 miljarder kronor. Kostnaderna för att utbilda alla AT- och ST-läkare drar väsentligt mindre kostnader - 30-50 miljoner kronor. För det andra får en genomtänkt användning av sjukskrivningen positiva effekter för de långtidssjuka och deras rehabilitering. Färre sjukärenden ger tid för bättre prioritering inom rehabiliteringen så att fler personer kan återgå tidigare till arbetslivet. Antalet långtidssjukskrivna minskar och efter en tid också antalet förtidspensionärer. För det tredje anslår vi ytterligare en miljard till försäkringskassorna för att höja verksamhetens kvalitet och därmed så snabbt som möjligt komma tillrätta med de kö- och flaskhalsproblem som den ökande sjukskrivningen skapat. Genom att överföra trafikolyckorna till den obligatoriska trafikskadeförsäkringen avlastas sjukförsäkringen. För det fjärde bör försäkringskassorna ha både större självständighet och ett tydligt ekonomiskt/finansiellt ansvar för sin rehabiliteringsverksamhet. Försäkringskassorna skall bl.a. kunna köpa specialistvård utanför landstingssektorn för att minska väntetider. För det femte inför vi en nationell vårdgaranti som ett första steg på vägen mot en allmän hälsoförsäkring. För att snabbt korta vårdköer tillför vi 2002 4 miljarder kronor som skall gå direkt till sjukvårdens verksamheter. Medlen skall kunna användas av den enskilde patienten för att tillförsäkra att hon får den vård hon behöver. Radikalt minskade väntetider kommer genom detta att ytterligare minska sjukfrånvaron. För det sjätte innebär våra skattesänkningar att försäkringsersättningen kan sänkas till 75 procent av den sjukpenninggrundande inkomsten (SGI) och en andra karensdag kan införas den åttonde dagen. Ersättningen efter skatt blir i stort sett oförändrad, medan skillnaden till lön ökar. Den enskilde ser klarare vad sjukskrivningen kostar. Förståelsen för en mer genomtänkt användning av sjukskrivningen ökar hos patienterna. Slutligen motsätter vi oss en förändring av bevisreglerna i arbetsskadeförsäkringen. Erfarenheterna av en sådan regelförändring är dåliga. Vi föreslår i stället att arbetsskadeförsäkringen bryts ut ur statsbudgeten och att avgifterna anpassas till de risker olika företag skapar. Att minska antalet sjukskrivningsdagar är en av de viktigaste sociala åtgärder som bör prägla de kommande årens politik. Det leder till minskade statliga utgifter men framförallt till minskat personligt lidande och till friskare människor. Utgiftsområde 11 Ekonomisk trygghet vid ålderdom Vi anser att den del av folkpensionen som innehölls av staten under perioden 1993 1998 genom att pensionerna beräknades på enbart 98 procent av basbeloppet skall betalas tillbaka. Vi föreslår därför att folkpensionerna, för dem som var pensionärer under perioden 1993 1998, beräknas på två extra procent av basbeloppet under den kommande sexårsperioden 2002 2007. Förslaget innebär att 1993 års innehållna pensioner betalas ut 2002, 1994 års pensioner 2003 o.s.v. Vi har hela tiden motsatt oss 1997 års förändring av förmånsreglerna inom efterlevnadspensionen och vidhåller vår kritik. Vi vill att inkomstprövningen av folkpensionsdelen i efterlevnadspensionen (den s.k. änkepensionen) skall upphöra. Regeringen föreslår en höjning av taket i bostadstillägget för pensionärer (BTP). Utformningen av bostadstillägget har verkat kostnadsdrivande på framför allt kommunernas hyressättning. Mot denna bakgrund säger vi nej till höjningen av taket i BTP. Vi använder i stället en del av medlen, för att förbättra levnadsvillkoren för de allra sämst ställda pensionärerna genom att höja den "skäliga levnadsnivån" i det särskilda bostadstillägget för pensionärer (SBTP) med tolv procentenheter. Utgiftsområde 12 Ekonomisk trygghet för familjer och barn Vi vill öka möjligheten för föräldrar att mer fritt disponera de skattepengar som i dag används för att stödja barnfamiljerna på olika sätt och föreslår därför tillsammans med Kristdemokraterna, Centerpartiet och Folkpartiet att ett särskilt barnomsorgskonto inrättas för barn i förskoleåldern från och med 1 januari 2002. Barnomsorgskontot skall vara 40 000 kronor per barn med en begränsning av uttaget på maximalt 20 000 kronor per år. I övrigt får pengarna användas helt enligt föräldrarnas önskemål. Vi föreslår även, tillsammans med de övriga borgerliga partierna, att en avdragsrätt på 50 000 kronor per barn och år i den kommunala beskattningen införs för styrkta barnomsorgskostnader. Vi avslår därför regeringens förslag att införa en extra månad i föräldraförsäkringen. Därtill vill vi inte återinföra kontaktdagarna i skolan eftersom det är en pekpinne för föräldrarnas disposition av ledighet. Mot bakgrund av att det borgerliga barnomsorgskontot skall kunna utnyttjas från ettårsåldern föreslår vi att garantibeloppet från och med januari 2002 endast skall kunna tas ut under tolv månader. Vårt skatteförslag med kraftigt höjt grundavdrag, extra grundavdrag för varje barn och förvärvsavdrag på inkomsten minskar behovet av höga ersättningar i föräldraförsäkringen. Vi föreslår därför att ersättningen i föräldraförsäkringen återgår till 75 procent av den sjukpenninggrundande inkomsten och att taket indexeras genom inkomstbasbeloppet i stället för prisbasbeloppet. Vi föreslår att underhållsstödet ersätts av ett ensamståendestöd. I de fall föräldrar inte reglerar underhållsbetalning mellan varandra skall ett ensamståendestöd kunna utgå där fadern är okänd, en förälder är avliden och barnpension inte utgår, underhållsföräldern inte sköter sina betalningsförpliktelser eller föräldrarna är särlevande och har en sammanlagd inkomst som understiger en viss nivå. Förslaget innebär att stödet behovsprövas i förhållande till både underhålls- och boförälderns inkomst. Bidraget för kostnader för internationella adoptioner utgjorde cirka 75 procent av de verkliga kostnaderna när det infördes men har sedan dess urholkats. Nu föreslår regeringen att det höjs från 24 000 kronor till 40 000 kronor per barn, dvs. till ungefär 35 procent. Vi vill höja bidraget för internationella adoptioner till maximalt 55 000 kronor. Utgiftsområde 13 Arbetsmarknad Arbetsmarknadspolitiken koncentreras och effektiviseras. De åtgärder som genomförs skall leda till konkreta resultat: att fler individer erhåller ett ordinarie arbete. Målet är att alla individer som vill ha ett arbete också ges reella möjligheter att få det. Arbetslöshetsförsäkringen skall inte utgöra en livslång inkomstgaranti. Den skall fungera som en omställningsförsäkring under tiden som arbetstagaren befinner sig mellan föregående och kommande arbete. I detta syfte föreslår vi att arbetslöshetsförsäkringen reformeras. Våra utgångspunkter är att försäkringen skall vara allmän och obligatorisk samt utgöra ett statligt åtagande, inte administreras av fackliga organisationer. Försäkringen skall ge tydliga signaler till den enskilde att söka och acceptera erbjudande om nytt arbete. Den enskilde skall ta ett ökat ansvar för finansieringen. En rimlig ersättningsnivå utgör 75 procent av den tidigare inkomsten. Vi återkommer i höstens budgetmotion med ett samlat förslag. I avvaktan på detta avvisas ändrade ersättningsnivåer fr.o.m. halvårsskiftet 2001. Utgiftsområde 14 Arbetsliv Kostnaderna för administrationen av den statliga arbetsmarknadspolitiken m.m. minskas. Alla ombudsmän mot diskriminering av skilda slag samlas i en myndighet under detta utgiftsområde. Medlingsinstitutets uppgifter begränsas. Utgiftsområde 15 Studiestöd De som i dag studerar inom ramen för Kunskapslyftet ges rimliga förutsättningar att fullfölja sin utbildning. Vi avvisar emellertid förslaget om en "kommunalisering" av Kunskapslyftet och anser i stället att uppgifter som i dag ryms inom ramen för Kunskapslyftsprojektet snabbare bör integreras i den kommunala vuxenutbildningen och i kommunernas ansvar. Medel avseende fortsatt utbyggnad av den kvalificerade yrkesutbildningen tillförs. Utgiftsområde 16 Utbildning och universitetsforskning Vi föreslår en tydlig kvalitetssatsning i skolan. Denna skall innehålla ett fritt skolval baserat på en nationell skolpeng; gedigen utvärdering och uppföljning av studieresultat, nationella kunskapsprov i grundskolan och en modern gymnasieexamen; samt inrättandet av ett fristående, nationellt kvalitetsinstitut. Det är viktigt att IT-satsningen inte nu avbryts. Ett fortsatt utvecklingsarbete inom detta område är nödvändig. Ett fritt skolval utgör grunden för ett flexibelt och individanpassat skolsystem; en nödvändig förutsättning för att säkerställa mångfald och konkurrens, hög kvalitet och likvärdiga villkor i utbildningen. Införandet av en nationell skolpeng säkrar resurser till grundskolan och utgör en viktig faktor för god undervisningskvalitet. Det är respektive skolledning som kan göra kvalitetshöjande prioriteringar, inte statliga projektpengar. Fördelningen av platser i högskolan baseras på utbildningens kvalitet och studenternas val av lärosäte, inte regionalpolitiska målsättningar. Erfarenheten har visat att många hellre avstår från att studera än att läsa vid ett lärosäte som inte håller högsta kvalitet, vilket lett till flaskhalsproblem vid vissa utbildningar och tomma platser på andra. Vi avsätter medel till två nya stiftelsehögskolor från och med år 2002. Vi tillskapar ett särskilt anslag för den kvalificerade yrkesutbildningen, all folkhögskoleutbildning samt utfasningen av Kunskapslyftsprojektet. För att lyckas med att bygga en långsiktigt hållbar tillväxt samt hålla sig väl framme i den internationella konkurrensen krävs ytterligare satsningar på grundforskning och forskningsutbildning. År 2004 har vi avsatt mer än en miljard mer än regeringen för detta ändamål. Vi avvisar som tidigare regeringens förslag gällande maxtaxa inom barnomsorgen och den föreslagna allmänna förskolan. Verksamheten vid förskolan bör utvärderas och förutsättningarna för flexibel antagning till den skolförberedande verksamheten utredas. Vi ökar resurserna till produktion av studielitteratur för elever med handikapp, till exempel dyslexi. Vi föreslår en förstärkning inför ramen för uppföljning och utvärdering och resultatredovisning genom inrättandet av ett nationellt kvalitetsinstitut, en sammanslagning av Skolverket och SIH. Detta sker parallellt med att uppgifter förs från Skolverket till det nyinrättade kvalitetsinstitutet. Anslagen till Ekeskolan och andra specialskolor bör var kvar. Utgiftsområde 17 Kultur, medier, trossamfund och fritid Kulturpolitiken måste stå väl rustad inför den nya tiden, med vad det innebär av ny teknik, nytt sätt att tänka och ett nytt sätt att ta till sig kulturupplevelser. För att möta dessa nya förutsättningar krävs genomgripande förändringar. Kulturverksamhet för barn och ungdom skall prioriteras. Statens ansvar bör koncentreras till områden som är av allmänt intresse och som är helt beroende av statliga medel för att verksamheten skall komma till stånd. Samtidigt är det av största vikt att oberoende och alternativa finansieringsmöjligheter skapas för att säkra ett omfattande och brett kulturutbud i hela landet. Vi tillskapar en ny kulturfond som skall byggas upp av tillskott från både offentlig och privat sektor. Inledningsvis tillförs 120 miljoner kronor per år av statliga medel. Genom detta kan en politiskt oberoende och långsiktigt säkrad finansiering skapas. Anslagen till Statens kulturråd och till allmän kulturverksamhet kan därför minskas. Efter det att de regionala institutionerna har byggts ut kan anslagen till Riksteatern, Rikskonserter och Riksutställningar minskas. Vi anvisar ett särskilt stöd på 40 miljoner kronor till landets fria teatergrupper. Vi anser att arbetsförmedlingen Teateralliansen skall avvecklas och förordar att det bildas ett bemanningsföretag för kulturskapare. Anslaget till Ungdomsstyrelsen minskas, i stället anser vi att Kommunförbundet får ta över styrelsens arbete. Stödet till talböcker och punktskrifter föreslås öka med närmare tio miljoner kronor. Anslaget till allmänna samlingslokaler tas bort, då vi anser att detta är en kommunal angelägenhet. Vidare för vi över 25 miljoner kronor för forskningsändamål från detta utgiftsområde till utgiftsområde 16. Anslaget till folkhögskolor förs också över till utgiftsområde 16. Folkhögskolor skall enligt vår uppfattning behandlas och betraktas som annan utbildning. Huvuddelen av bidraget till kvinnoorganisationer bör enligt vår mening omfattas av det statliga partistödet. Utgiftsområde 18, Samhällsplanering, bostadsförsörjning och byggande Skatternas totala andel av boendekostnaderna måste sänkas. Ett viktigt led i detta är avskaffandet av fastighetsskatten. Stödet till lokala investeringsprogram för ekologisk hållbarhet och bidrag till bostadsinvesteringar som främjar ekologisk hållbarhet avskaffas. Anslag till redan beviljade projekt kvarstår dock. Bostadsbidragen renodlas för att endast utgå till barnfamiljer och växlas på sikt mot sänkt skatt. Gällande regeringens föreslagna stöd till investeringar som minskar klimatpåverkande utsläpp, avvaktar vi till dess att en svensk klimatstrategi har tagits fram. Vi vill inte besluta om en budgetram innan vi fått möjlighet att ta ställning till förslaget och dess utformning. Ett ökat byggande är väsentligt för att motverka bostadsbristen på våra tillväxt- och universitetsorter. Hyressättningen i nyproduktion skall utformas så att en fastighetsägare kan få full täckning för kostnaderna för ett bostadsprojekt. Genom sänkt skattetryck, konkurrens och förenklingar av Plan- och bygglagen och Jordabalken kan vi skapa ett ökat byggande, även på lång sikt. Vi avvisar regeringens förslag till investeringsbidrag för nybyggnad av hyresbostäder vilket inte kommer att få avsedd effekt. Utgiftsområde 19 Regional utjämning och utveckling Regionalpolitiken står vid ett vägskäl. Regeringen tillsatte därför under 1999 en regionalpolitisk utredning, som presenterade sitt slutbetänkande i september 2000. Där framhålls att olika regioner inte bara samarbetar utan även konkurrerar om statens resurser. Detta betyder att statens insatser i en region måste upplevas som meningsfulla av befolkningen i andra regioner som är med och betalar. Politiken måste också vara stabil för skiftande konjunkturer, minskade skatteintäkter, ändrade regler för stöd och andra omvärldsförändringar. I utredningen dras två slutsatser angående stöden och deras effekter. En slutsats är att stöden, och då i första hand de selektiva stödformerna (regionalt utvecklingsbidrag, sysselsättningsbidrag, landsbygdsstöd och småföretagsstöd), i sig ger negativa effekter. En annan slutsats är att de selektiva stöden hanteras på ett sådant sätt att de verkar konserverande och utgör ett hinder för utveckling. Utredningen påpekar bestämt att företagsstöd aldrig kan ersätta entreprenörskap, företagande och dynamik. Om de grundläggande förutsättningarna för utveckling och företagsamhet inte finns, förmår inte stöden som enda verktyg ändra på förutsättningarna. Detta är också den moderata ståndpunkten och i den regionalpolitiska utredningens anda menar vi att de selektiva stödformernas effekter är av den arten att en besparing inom anslagsområdet är angelägen. Utgiftsområde 20 Allmän miljö- och naturvård Arbetet för att säkra värdefulla naturmiljöer avser vi ge en ny inriktning genom bildandet av en fond för bevarande av biologisk mångfald. Fonden tillförs 1 miljard kronor 2002. Fonden bör också vara öppen för donationer. Bildandet av fonden för biologisk mångfald medför att detta viktiga miljöarbete kan förstärkas samtidigt som det blir möjligt att begränsa ökningen vad gäller statens utgifter för att bevara den biologiska mångfalden. Regeringen föreslår kraftiga ökningar av anslagen för år 2004 med hänvisning till kommande klimat- och miljömålsarbete. Regeringen har förhalat arbetet med såväl klimat- som miljömålspropositionen vilket har medfört att riksdagen ännu inte fått ta ställning till dessa förslag. Det är orimligt att riksdagen nu skall ta ställning till förslagen till kraftiga utgiftsökningar utan att ha tillgång till propositionerna som skall precisera politiken. Beträffande förslagen till ökade anslag till sanering föreligger samma brist på redovisning och precisering av hur medlen skall användas. Vi yrkar med anledning av detta avslag på de nya anslagsökningarna för sanering och hemställer samtidigt att regeringen för riksdagen redovisar planer, åtgärder och resultat av redan genomförda saneringsinsatser. Vi avser att i vårt budgetförslag i höst närmare precisera de avvägningar och prioriteringar som måste göras för att satsningarna inom miljöområdet på ett effektivt sätt skall bidra till att förbättra miljösituationen. Utgiftsområde 21 Energi Målsättningen med energipolitiken skall vara att skapa en väl fungerande avreglerad energimarknad som ger en miljövänlig och säker energiförsörjning. Energipolitiken skall också bidra till ökad sysselsättning och välfärd. För att uppnå detta är det viktigt att konkurrensen mellan de olika energislagen ökar. Regeringens omfattande satsningar på energiomställningsprogrammet har inte givit avsedd effekt. Trots detta har den förtida avvecklingen av säker och miljövänlig svensk kärnkraft inletts, vilket fått till följd att koldioxidutsläppen och andra miljöskadliga utsläpp i norra Europa ökat kraftigt. Vi avvisar såväl den förtida kärnkraftsavvecklingen som den bidragspolitik avvecklingen fört med sig. Samtidigt betonar vi vikten av att upprätthålla energiforskningen såväl inom detta utgiftsområde som inom forskningens utgiftsområde. Såväl tankeförbudslagen som hindrar forskning om kärnteknologi som förbudet mot att planera och uppföra kärnkraftverk bör tas bort. Utgiftsområde 22 Kommunikationer Som övergripande strategi måste transportpolitiken grundas på efterfrågan på miljöanpassade transporter. Den underdimensionerade infrastrukturen i Sverige utgör ett hinder för företagens expansion och medför svårigheter vid nyetableringar. Regeringens förslag till utgiftsnivåer innebär att inga nya vägar kan komma till stånd under den kommande treårsperioden och det inger inget hopp för att ytterligare medel skall