Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av en översyn av säkerheten vid allmänna badanläggningar.
2. Riksdagen begär att regeringen återkommer till riksdagen med förslag på lämpliga åtgärder enligt vad i motionen anförs.
Motivering
Det finns i dag inga särskilda rättsregler för säkerhetsfrågor för badanläggningar utomhus eller inomhus, inte heller för hur tillsynen skall gå till eller vem som skall utföra densamma. Det som gäller är samma rättsliga regler som för resten av samhället. Det kan finnas lokala föreskrifter och ordningsstadgar men Sveriges Livräddnings Sällskap (SLS) har inte stött på några sådana i någon större omfattning. Det finns alltså inga föreskrifter som klart uttalar att man är skyldig att ha badvakter vid sin badanläggning.
När SLS i dag arbetar för att stärka säkerheten och förebygga olyckor finns det endast en paragraf som SLS kan stödja sig på i argumentationen för livräddningsutrustning och kunskap i vattensäkerhet och det är Räddnings- tjänstlagen paragraf 41, som egentligen är skriven för brandsäkerhet. Där står: Ägare/innehavare av byggnader eller andra anläggningar skall i skälig omfattning hålla utrustning för släckning av brand och för livräddning vid brand eller annan olycka. I konsekvensens namn bör man då kunna hantera en sådan utrustning. Räddningstjänstlagen reglerar egentligen bara den enskildes, kommunens och räddningsnämndens ansvar samt statliga myndigheters räddningstjänstansvar.
Detta har gjort att det förekommer alternativa lösningar till badvakter, som skyltar med texten "här badar ni på egen risk" eller liknande. Inte minst Stockholm använder sig av denna teknik. Man ska då känna till att svenska domstolar brukar vara restriktiva vid bedömningar av liknande friskrivningsklausuler, men det existerar inga rättsfall som åberopat detta.
Numera finns även en trend att så långt som möjligt göra badanläggningar till "kliniska inrättningar" utan personkontakt. In i ena ändan och ut i nästa - utan att träffat någon badpersonal. Ett exempel är Stockholm där man t.o.m. automatiserar in-/utpasseringen till badanläggningar så att man skall behöva mindre personal. Det är ett sätt som gör att kontakten mellan besökare och personal minskar ytterligare. Möjligheten att förebygga ett tillbud minskar ytterligare då riskbedömning av badgästen uteblir med kontakttillfället dvs. ingen snabb koll på standard, hälsoläge eller liknande för att förebygga en eventuell olycka.
Erfarenheterna från sportlovet 2000 när snön uteblev innebar många fler badgäster på företrädesvis äventyrsbad/motsvarande och sju allvarliga drunkningsolyckor inträffade, dvs. sju olyckor där barn fick plockas upp från botten och räddas tillbaka till livet med inblåsningsmetoden och HLR-insats. Ingen av dessa insatser utfördes eller upptäcktes av badets personal. Genomgående hade dessa barn, 6-13, år inte klarat av upprört vatten, vågor från vågmaskin, virvlar eller bubblande vatten med sämre lyftkraft vid rutschbanans utlopp.
Tempot på svenska badanläggningar kommer att öka som allt annat. Vi anser att man inte kan bygga bort alla risker som kommer med alla upplevelseutrustningar som uppfinns för bad. Utbildad personal i form av badvakter som klarar denna utveckling är ett måste.
Därför är det angeläget att vi i Sverige får en lag som gör det till ett obligatorium att det skall finnas badvakter vid alla badanläggningar där allmänheten har tillträde. Vi slår fast att det skall finnas krav på utbildningsnivå för badvakter där vattensäkerheten skall ligga i paritet med de krav som är på gång att införas i övriga Europa. Det skall finnas krav på uppdatering av badvaktskompetensen.
Stockholm den 4 oktober 2000
Kent Härstedt (s)
Annika Nilsson (s)