Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av ett bättre försäkringsskydd vid utlandstjänstgöring i fredsbevarande syfte.
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av att se över lönenivåerna vid internationell tjänst.
Motivering
Sverige har en lång tradition av fredsskapande insatser. Våra styrkor har gjort och gör värdefulla insatser runt om i världen. Det skall vi fortsätta med.
Vår svenska inställning är att vi, trots ett slimmat försvar, skall öka vårt internationella deltagande. Varje officer måste, statistiskt sett, göra åtskilliga utlandstjänstgöringar under sin aktiva karriär för att täcka det behov som finns. Familjesituationen gör att många inte gärna utan särskilda garantier vill ta de risker som en utlandsmission innebär. Det är redan idag svårt att få kompetenta och motiverade sökande. Både ersättningen och försäkringsskyddet måste höjas för all kontrakterad personal.
Av Försvarsmaktens information framgår att under utlandstjänstgöringen omfattas den enskilde av en rad olika försäkringar; Arbetsskadeförsäkringen som handläggs av Försäkringskassan, Personskadeavtalet som handläggs av Trygghetsnämnden, Statens grupplivförsäkring som handläggs av Statens pensionsverk och Statens riksgaranti som handläggs av Försvarsmakten. Vid trafikolyckor regleras eventuell ersättning av Kammarkollegiet. Om det finns tillräckligt stort behov kan man därutöver ansöka hos Kungafonden om bidrag för till exempel rehabilitering och omskolning.
Det är således många olika försäkringsavtal som kan vara tillämpliga. Det sammantagna skyddet visar sig först efter individuell prövning efter en olycka. Klart är att de ersättningar som kan betalas ut är låga. Försvarsmakten uppmanar till komplettering av det privata försäkringsskyddet. En privat rese-, liv- och/eller olycksfallsförsäkring gäller oftast inte under anställningen i utlandsstyrkan men få försäkringsbolag är villiga att teckna försäkring när det rör vistelse i s k högriskområden. I de fall där det är möjligt är premien mycket hög.
Rekryteringen till de svenska bataljonerna har blivit allt svårare. En orsak är att underlaget har minskat när vi bantar försvaret. En annan orsak är de låga svenska lönerna. En jämförelse mellan lönevillkoren för deltagare från olika länder visar att våra svenska FN- och KFOR-trupper är klart lågavlönade. Våra nordiska grannländer betalar betydligt högre löner vilket kan ses som ett uttryck för en annan syn på värdet av insatserna och en annan strävan efter att kunna ställa upp med högkvalitativa trupper. Den svenska lönenivån bör vara lika hög som för övriga nordiska länder.
1997 lovade regeringen, genom försvarsministerns uttalande, att villkoren för internationell tjänst skall förbättras. Ett sätt kan vara att avtalsreglera internationell tjänstgöring men även andra möjligheter bör övervägas.
Stockholm den 25 september 2000
Inger Strömbom (kd)