Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening att Sverige skall införa allmän värnplikt.
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening att regeringen skall avskaffa det särskilda bidraget för underkläder för kvinnor samt att ge Försvarsmakten i uppdrag att anskaffa trosor och behå.
3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening att regeringen skall ge Försvarsmakten i uppdrag att anskaffa utrustning och materiel som är framtagen, utprovad och anpassad till både kvinnor och män.
4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening att regeringen skall ge Försvarsmakten i uppdrag att genomföra en systematisk undersökning i syfte att införskaffa kunskap om kvinnors erfarenheter av att göra värnplikt och arbeta inom Försvarsmakten.
5. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening att regeringen skall ge Försvarsmakten i uppdrag att årligen utvärdera vilken effekt åtgärderna mot sexuella trakasserier har gett.
6. Riksdagen begär att regeringen lägger fram förslag till ändring av lag (1999:133) så att även de värnpliktiga omfattas av lagen om diskriminering på grund av sexuell läggning.
Bra för försvaret, Sverige och jämställdheten
Vänsterpartiet anser att Sverige skall införa allmän värnplikt, vilket innebär att både kvinnor och män skall omfattas av totalförsvarsplikten. Allmän värnplikt är bra för försvaret, för Sverige och för jämställdheten. Av tradition är militärer män. Kvinnornas väg i den militära sfären har varit krokig och full av kulturella och formella hinder. Året 1980 påbörjade de första kvinnorna på frivillig grund sin militära utbildning. Då kunde kvinnor endast utbildas inom Flygvapnet och som befäl. Det var först 1989 som den svenska försvarsmaktens alla yrkesområden blev öppna för kvinnor och inte förrän 1995 som reglerna ändrats så att kvinnor kan fullgöra sin värnplikt utan att vara befälsuttagna. I dagsläget är det 200-300 kvinnor som gör värnplikten. De utgör cirka 1 % av samtliga värnpliktiga. Ungefär en fjärdedel av dessa kvinnor brukar gå vidare till officersutbildningarna, vilket innebär att de utgör cirka 10 % av officersaspiranterna.
Det nya försvaret
Vänsterpartiet har länge kämpat för att nedrusta och omstrukturera försvaret. Denna process har nu påbörjats genom riksdagens beslut att minska försvarsbudgeten och att ge Försvarsmakten en ny inriktning med nya uppgifter. Det nya försvaret skall, förutom att försvara landet och hävda vår territoriella integritet, också i större utsträckning än tidigare bidra till fred och säkerhet i omvärlden och stärka samhället vid svåra påfrestningar i fred. I dag är det ytterst få kvinnor som ingår i Försvarsmaktens internationella styrkor. Väpnade konflikter och kriser drabbar den civila befolkningen mycket hårt. Kvinnor och barn är särskilt utsatta. Försvarsmaktens internationella uppdrag innebär att ha kontakt med dessa människor, som ofta har varit med om traumatiska händelser kopplade till militära handlingar. Det var kvinnor som blivit våldtagna och misshandlade. Kontakten med dem skulle ha kunnat underlättas av att fler kvinnor ingår i de internationella insatserna. Dagens värnpliktssystem försvårar Försvarsmaktens möjligheter att rekrytera kvinnor till utlandstjänst, eftersom förutsättningen för tjänsten är att man genomgått värnpliktsutbildningen.
Till det nya försvaret skall inte fler värnpliktiga tas ut än vad det finns behov av. Det beräknas att det kommer att behövas cirka 18 000 värnpliktiga. Under flera år har det i praktiken funnits ett urvalssystem för rekrytering, som inneburit att många män inte behövt fullgöra sin totalförsvarsplikt. I betänkandet "Totalförsvarsplikten" SOU 2000:21 presenterar1998 års pliktutredning (Pliktutredningen) sitt förslag om hur ett nytt totalförsvarspliktsystem skall se ut. Enligt detta bör Sverige bland annat ha en allmän och obligatorisk mönstring för både kvinnor och män. Vidare presenterar utredningen ett förslag om ett rekryteringssystem som består av tre steg:
- förberedelser för prövning,
- prövning samt
- slutgiltig placering.
Detta innebär, precis som tidigare, att alla som mönstrar inte kommer att bli uttagna och placerade på en befattning eller i en verksamhet, men att urvalet för rekrytering görs av en hel årskull av både kvinnor och män.
Allmän värnplikt
Motiven för allmän värnplikt bygger på den demokratiska idén om att det militära våldsmonopolet skall ha en folklig förankring. Alla samhällsgrupper skall vara representerade inom Försvarsmakten. Risken med en rekrytering som inte bygger på plikt, utan på ett frivilligt val, är att bara vissa sociala och ekonomiska samhällsgrupper eller personer med stort intresse för det militära söker sig till utbildningen inom Försvars-makten. Detta gäller naturligtvis för så väl kvinnor som män. Rekrytering som bygger på frivillighet ligger nära idén om ett yrkesförsvar. Sedan länge har Sverige haft en manlig värnplikt som bygger på den demokratiska idén om allmän värnplikt. Enligt regeringens skrivelse 1999/2000:24 "Jämställdhetspolitiken inför 2000-talet" pågår det ett jämställdhetsarbete inom totalförsvaret sedan flera år. Det står vidare att detta arbete huvudsakligen är "inriktat på att genom olika åtgärder underlätta för kvinnor att delta på samma villkor som män, samt att öka antalet kvinnor i Försvaret". I skrivelsens inledning ställs följande frågor: "Hur tas kvinnors kompetens tillvara? Är det inte slöseri att halva begåvningsresursen inte används fullt ut? Vore det inte utvecklande för kvinnorollen att i lika mått som männen ta ansvar för samhällets utveckling (...)?" I linje med Försvars- maktens nya inriktning, regeringens jämställdhetsarbete och med hänvisning till ovanstående frågor, bör Sverige införa allmän värnplikt. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
I ett långsiktigt perspektiv anser Vänsterpartiet att en allmän civil samhällsplikt skall ersatta dagens totalförsvarsplikt.
Allmänna lösningar för utrustning och materiel
Fler kvinnor i försvaret kräver allmänna lösningar och inte särlösningar för kvinnorna. Den utrustning som finns att tillgå för Sveriges värnpliktiga är enhetlig. Allt material som t.ex. kalsonger, stridsbälte, kängor och hjälmar är framtaget, utprovat och anpassat för män. En konsekvens av detta är att kvinnor inom Försvarsmakten inte kan få sina underkläder utdelade på samma villkor som för männen. I ett jämställt försvar skall det vara en självklarhet att den utrustning som finns att tillgå i förråd och liknande skall kunna passa all personal. Därför bör regeringen avskaffa det särskilda bidraget för underkläder för kvinnor och ge Försvarsmakten i uppdrag att anskaffa trosor och BH. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
En annan konsekvens av att materiel och utrustning är anpassad efter män är stridsbältet. Detta bälte löper över bysten och är inte ergonomiskt anpassade för en kvinnokropp. En kvinna kan inte bära dessa stridsbälten utan obehag. Andra exempel på utrustning som endast är anpassad till män är kängor och hjälmar. En förutsättning för att kvinnor och män skall kunna göra värnplikt och arbeta inom Försvarsmakten på lika villkor är att utrustning och materiel framtages, utprovas och anpassas till både kvinnor och män. Därför bör regeringen ge Försvarsmakten i uppdrag att anskaffa sådan utrustning och materiel. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
Kunskap och åtgärder för jämställdhet
Sexuella trakasserier är ett allvarligt problem som finns överallt i samhället. Denna typ av trakasserier är ett uttryck för samhällets ej jämställda maktförhållande, där män som grupp är överordnad kvinnor som grupp. En del i arbetet för jämställdhet är att införskaffa och sprida kunskap om sexuella trakasserier. Problemet med sexuella trakasserier är särskilt stort inom Försvarsmakten. Därför är det viktigt att Försvarsmakten fortsätter på den inslagna vägen att med stor vakenhet, information och andra åtgärder försöka lösa dessa problem. Ett led i detta arbete bör vara att Försvarsmakten införskaffar kunskap om kvinnors erfarenheter av att göra värnplikt och arbeta inom Försvarsmakten. Därför bör regeringen ge Försvarsmakten i uppdrag att genomföra en systematisk undersökning med ett sådant syfte. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
Dessutom bör Försvarsmakten regelbundet följa upp resultatet av det egna arbetet mot sexuella trakasserier. Genom att årligen utvärdera vilken effekt åtgärderna mot sexuella trakasserier har gett, kan Försvarsmakten underlätta och inrikta sitt fortsatta jämställdhetsarbete. Därför bör regeringen ge Försvarsmakten i uppdrag att årligen genomföra en sådan utvärdering. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
Projekt mot främlingsfientlighet och rasism
Rasismen i Sverige är inte stor, men den utgör ett allvarligt hot mot demokratin. Diskriminering och främlingsfientlighet, som är betydligt vanligare, finns över allt i samhället. Det är allas vår uppgift att motverka den här typen av värderingsyttringar. Det åligger såväl Försvarsmakten och dess personal som andra myndigheter, företag, skolor, etc. och deras anställda att reagera när någon människa blir diskriminerad. Tidigare har Försvarsmakten inte vidtagit några sammanhållna motåtgärder mot främlingsfientlighet, rasism och nazism vare sig inom utbildning eller andra områden. Under våren 2000 har dock Försvarshögskolan presenterat ett förslag på ett sådant sammanhållet åtgärdsprojekt. Förslaget innebär bland annat att Försvarsmaktens personal, såväl fast anställd som värnpliktiga, genom ökad information och utbildning skall "bibringas kunskap om extremismens angrepp på den svenska demokratin". Vidare skall Försvarsmakten förändras "så att antalet befäl, civila och värnpliktiga med invandrarbakgrund ökar". Försvarshögskolans framlagda förslag är ett steg i rätt riktning för ett demokratiskt försvar och för försvaret av demokratin.
Förbud av diskriminering på grund av sexuell läggning
I en undersökning som Försvarsmakten gjort visas att trots att attityderna i samhället har förändrats på ett positivt sätt, upplever 80 % av homosexuella försvarsanställda negativ behandling på jobbet. År 1999 beslöt riksdagen i lag (1999:133) att förbjuda diskriminering i arbetslivet på grund av sexuell läggning (HomOL). Regeringen utsåg också Ombudsmannen mot diskriminering på grund av sexuell läggning, HomO, som bl.a. har till sin uppgift att se till att lagen (HomOL) följs samt att verka för att diskriminering på grund av sexuell läggning inte heller förekommer på andra områden i samhällslivet.
De som är anställda inom Försvarsmakten omfattas naturligtvis av denna lagstiftning. Det gör dock inte de värnpliktiga på samma sätt. Den jargong som finns inom det militära konserverar och bekräftar normer som att enbart heterosexualitet är acceptabelt, vilket i sin tur leder till negativa attityder mot homosexuella, intolerans och homofobi. Heteronormativitet cementerar även det patriarkala könsrollsmönstret som skapar fördomar kring manligt och kvinnligt. För dem inom försvaret som själva är homosexuella blir detta en ohållbar situation, då många inte vågar vara öppna kring sin sexuella läggning eller könsidentitet utan istället utsätts för psykisk ohälsa och psykisk press. Detta är till förfång för den annars positiva attitydutvecklingen i samhället i övrigt. Att försvaret inte på ett tydligt sätt tagit itu med dessa frågor påverkar homosexuella personer negativt. För homosexuella ungdomar framstår också värnplikten och försvaret som något väldigt negativt och utestängande.
Därför bör riksdagen begära att regeringen lägger fram förslag till ändring av lag (1999:133) så att även de värnpliktiga omfattas av lagen om diskriminering på grund av sexuell läggning.
Stockholm den 29 september 2000
Berit Jóhannesson (v)
Murad Artin (v)
Stig Sandström (v)
Maggi Mikaelsson (v)
Willy Söderdahl (v)
Eva Zetterberg (v)
Lars Ohly (v)