Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen begär att regeringen ger Försvarsmakten i uppdrag att se över incidentrapporterings- och uppföljningsrutiner.
2. Riksdagen begär att regeringen ger Försvarsmakten i uppdrag att genomföra en utvärdering av de nuvarande reglerna och rutinerna inför de s.k. baskerproven i syfte att göra proven säkrare.
3. Riksdagen begär att regeringen ger Försvarsmakten i uppdrag att se över sina trafikregler så att de överensstämmer med motsvarande regler för det civila samhället.
4. Riksdagen begär att regeringen ger Försvarsmakten i uppdrag att omarbeta sina säkerhetsrutiner och säkerhetsinformationen i syfte att eliminera skadorna bland de värnpliktiga.
Försvaret är en farlig arbetsplats
Försvarsmakten är en av Sveriges farligaste arbetsplatser. Att vara värnpliktig inom Svenska Försvarsmakten är ett riskfyllt uppdrag. Den senaste olyckan inträffade på Slottet den 18 maj då en värnpliktig vådasköts till döds. Detta var den tolfte dödsolyckan på fem år inom Försvarsmakten. Arbetsolyckorna bland värnpliktiga var förra året drygt 61 fall per 100 000 tjänstgöringsdagar, vilket innebär en 25- procentig ökning sedan 1995. Från Försvarsmaktens sida påtalas att ökningen kan bero på att man mer nu än tidigare uppmärksammar och rapporterar skador. Trots detta kvarstår faktum att olyckorna är många, samtidigt som det fortfarande finns ett stort mörkertal vad gäller inrapporterade incidenter. Den största ökningen uppvisas bland hörselskador. Skadorna som åsamkas de värnpliktiga finns i ett spektrum från hörselskador, förfrysningar och bilolyckor till drunkning och vådaskott med dödlig utgång. Man kan alltså inte finna förklaringen till skadorna i något särskilt vapenslag. Värnpliktsrådets rapport "En försvarsmakt utan ansvar", som publicerades i augusti 2000, visar dock att vissa utbildningsenheter har fler skador än andra. Detta kan vara ett resultat av att man på vissa platser är noga med att rapportera incidenter. En noggrann incidentrapportering och uppföljning är en förutsättning för att förebygga skador och olyckor. Därför bör regeringen ge Försvarsmakten i uppdrag att se över incidentrapporterings- och uppföljningsrutiner. Detta bör riksdagen tillkännage för regeringen som sin mening.
En nollvison
Orsaken till ökningen av skador beror troligtvis på flera samverkande faktorer. Försvarets verksamhet är farofylld - det ligger i dess natur. Man hanterar vapen, skjuter med skarp ammunition samt handhar tunga fordon och stridsvagnar. Dessutom är de värnpliktiga unga och har inte arbetat ihop innan de fullgör sin värnplikt. Siffror från 1998 över den relativa skadefrekvensen för värnpliktiga jämfört med andra yrkesgrupper och branscher visar att den relativa skadefrekvensen bland värnpliktiga i tjänsten var 7,02, vilket kan jämföras med bygg- och anläggningsarbetarnas 2,93. Riskerna är mer än dubbelt så stora när man gör sin värnplikt som när man arbetar på ett bygge med höga höjder, tunga lyft m.m. Siffrorna för yrkesofficerare var 1,53.
Jämför man den relativa frekvensen för invaliditet eller sjukskrivning över 30 dagar är siffrorna än mer dramatiska. Frekvensen bland värnpliktiga i tjänst var 17,92 jämfört med siffrorna för bygg- och anläggningsarbetare, som var 8,62. För yrkesofficerare var siffrorna samma år 3,23. Arbetsskadorna ute i samhället har i stort legat stilla sedan 1995. De fackliga organisationerna driver ett intensivt arbete mot arbetsskador. Dessa siffror talar sitt tydliga språk. Den dåliga säkerheten för de värnpliktiga får inte och kan inte accepteras. Man skall inte behöva riskera sin hälsa eller till och med sitt liv när man ställer upp med plikt för svenskt försvar. En nollvision för skador bör vara målet.
Säkrare baskerprov
Efter förfrysningsskadorna på dåvarande KA 4 i Göteborg förra vintern i samband med ett så kallat baskerprov har man där börjat ifrågasätta det säkerhetsmedvetande som uppenbarligen saknas vid denna typ av övningstillfällen. Det är bra. Under övningarna skall de värnpliktiga under svåra förhållanden med lite sömn och stark tidspress utföra olika moment. När trycket är högt uppdrivet ökar risken för olyckor. Många vanligt förekommande skador ger men eller bekymmer för resten livet. En hörselskada eller en förfrysning kan påverka ett framtida yrkesval eller den unges hela livssituation. Det är mycket duktiga och kompetenta kvinnor och män som tas ut till värnpliktstjänstgöring. Ju bättre värnpliktiga desto högre utbildningstempo. Detta kan medföra en del risker rent säkerhetsmässigt. Därför bör Försvarsmakten få i uppdrag att genomföra en utvärdering av de nuvarande reglerna och rutinerna inför de så kallade baskerproven i syfte att göra proven säkrare. Detta bör riksdagen tillkännage för regeringen som sin mening.
Skadeförebyggande utbildning
Skadeförebyggande åtgärder bland de värnpliktiga är viktiga och kräver en mångfald av åtgärder. Ökad kunskap hos såväl befäl, förtroendevalda värnpliktiga som hos den enskilde värnpliktige är a och o. Kunskapen om riskerna och förmågan att kunna bedöma risker i olika övningsmoment måste öka hos befälen. Utbildningen på militärhögskolorna måste därför förbättras. Man skall inte enbart lära sig att bli en bra soldat och att kunna leda värnpliktiga. Kunskap om olyckor och olycksfallsrisker, arbetsmiljölagens regler, ergonomi, anatomi m.m. borde vara ämnen inom såväl den grundläggande befälsutbildningen som utbildningen på Försvarshögskolan. Samarbete med Arbetarskyddsstyrelsen och fackliga kunskaper borde tas tillvara. Regeringen bör få i uppdrag att i samarbete med militärhögskolorna utveckla utbildningen och kunskapen inom området säkerhet och arbetarskydd. (Se särskild motion "Utbildning av officerare".) De värnpliktigas förtroendevalda måste få en adekvat och tillräcklig utbildning för att kunna lösa sina uppgifter på ett bra och tillfredsställande sätt. Framför allt måste denna utbildning komma i ett tidigt skede under utbildningen.
Trafikregler för säkerhet
Samhället har lagar och regler för trafiksäkerhet och arbetarskydd som många gånger sätts åt sidan inom den militära verksamheten. Därför bör Försvarsmaktens trafikbestämmelser revideras. Det är förbjudet inom det civila samhället att åka på lastbilsflak. Men inom Försvarsmakten är det effektivt och tillåtet, till och med på civila vägar. Lagen om säkerhetsbälten gäller inom det civila samhället, men inte inom Försvarsmakten, där det finns ett antal lastbilar som saknar säkerhetsbälten. Detta är ett tecken på brister i säkerhetsmedvetandet. Regler som gäller inom det civila livet måste också gälla under militär verksamhet, såvida det inte finns starka utbildningsmotiv för att göra undantag. Reglerna måste också inkludera de värnpliktiga och verksamheten under värnpliktstiden. Regeringen bör ge Försvarsmakten i uppdrag att se över trafikregler så att de överensstämmer med motsvarande regler för det civila samhället. Detta bör riksdagen tillkännage för regeringen som sin mening.
Nya säkerhetsrutiner
På en fråga i riksdagen med anledning av drunkningsolyckan i Karlskrona i december 1999 svarade försvarsminister Björn von Sydow att "säkerhetsinstruktionerna för Försvarsmakten ständigt bearbetas och förbättras" samt att det "därutöver genomförs en genomgripande revidering vart tredje till vart femte år av säkerhetsinstruktionerna". Sex månader senare dog en ung man vid Högvakten på Slottet. Ofta agerar man från Försvarsmaktens sida när något händer, men så är nästa olycka olik den förra och visar ånyo på brister. Regeringen bör ge Försvarsmakten i uppdrag att omarbeta säkerhetsrutiner och säkerhetsinformation i syfte att eliminera skadorna bland de värnpliktiga. Detta bör riksdagen tillkännage för regeringen som sin mening.
Försäkringsskydd
Kraftfulla åtgärder mot skador med en nollvision som mål utgör förutsättningen för att minska olyckorna bland de värnpliktiga. Men om något ändå händer måste försäkringsskyddet för de värnpliktiga förbättras. I 1998 års pliktutredning (SOU 2000:21) redovisas ett förslag om att de totalförsvarspliktiga som skadas under tjänstgöring skall ha ett skydd som liknar det riksdagen beslutat för personal i utlandsstyrkan. Detta skulle kunna vara ett steg i rätt riktning.
Stockholm den 1 oktober 2000
Berit Jóhannesson (v)
Murad Artin (v)
Stig Sandström (v)
Maggi Mikaelsson (v)
Willy Söderdahl (v)
Eva Zetterberg (v)
Lars Ohly (v)