Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening behovet av en kontinuerlig frivillig civilutbildning av unga människor i miljö- och katastrofhjälp. Motivering
En av de absolut viktigaste uppgifterna i vår tid är att värna våra livsbetingelser på jorden och skydda mänskligt och övrigt biologiskt liv vid miljökatastrofer. Miljöproblemen framträder allt mer som det största hotet mot vår överlevnad. I det perspektivet bör varje nation upprusta för att kunna bekämpa såväl akuta miljöproblem som den kontinuerligt pågående miljöförstöringen. Det borde inte råda någon tvekan om att vi måste öka våra ansträngningar att utveckla bättre beredskap för akuta miljökatastrofer, så att tränad personal med tillräcklig och god materiel snabbt kan sättas in i större omfattning för miljösanering eller för att minska eller förhindra skador vid extrema väderförhållanden. Sverige bör sträva efter att vara föregångsland i detta hänseende.
Vid krigstillstånd blir miljöhoten än mer påtagliga än i fredstid eftersom krigshandlingar ger miljömässiga följder av oförutsedda slag och i ovanligt stor omfattning. Även om vi i Sverige inte anser oss hotade kan krigshandlingar i andra länder påverka miljön även i vårt land. Av humanitära skäl är det angeläget att svenska miljösaneringspatruller kan göra insatser i länder som drabbats av krig eller konflikter.
I proposition 1998/99:74 s. 152-153 sägs att målet för det civila försvaret ska vara att "stärka samhällets förmåga att förebygga och hantera svåra påfrestningar på samhället i fred".
Vi behöver en väl utrustad och samövad beredskapsorganisation som vid behov snabbt kan sättas in vid miljö- och katastrofsituationer såväl i Sverige som i andra länder. För att säkerställa detta bör vi kontinuerligt utbilda miljö- och katastrofarbetare.
Stockholm den 19 januari 2001
Kjell Eldensjö (kd)