Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om utbyggnaden av ett nationellt radiokommunikationssystem för public safety-sektorn och driftsansvaret för detsamma. Ang. ett nationellt radiokommunikations- system för public safety-sektorn
Regeringen beslöt den 17:e augusti att uppdra åt Statskontoret att upphandla ett nationellt radiokommunikationssystem baserat på den europeiska standarden TETRA (Terrestial trunked radio). Därmed närmar sig Sverige andra länder i vår omgivning som redan inlett utbyggnaden av motsvarande TETRA-baserade system, såsom Finland, Danmark, Norge, Holland och Belgien.
Beslutet välkomnades av många verksamma inom landets public safety- sektor, ex. inom kommunernas räddningstjänst, landstingens ambulansverksamhet, försvaret, polisen, tullen och Kustbevakningen. Detta framkom också med extra stor tydlighet i de remissvar som inkom när utredningen "Ett tryggare Sverige - ett gemensamt system för mobil kommunikation" - SOU 1998:143 - avlämnade sitt betänkande härom året.
Statskontoret har dock fått en svår uppgift att lösa. Eftersom som det i skrivande stund är oklart hur regeringen ämnar säkra den finansiella grunden för systemutbyggnaden - förutom kommunikationsavgifter i driftsskedet. Och eftersom det ännu är okänt vilken myndighet som skall bära driftsansvaret i det operativa skedet.
Riksdagens försvarsutskott behandlade frågan i sitt betänkande 1999/2000: FöU5 och underströk vikten av ett sammanhållet nationellt och mobilt kommunikationssystem som gör att "samhällsorganisationerna ifråga kan fullgöra sina uppgifter på bästa sätt för hantering av olyckor, katastrofer, brottsbekämpning, samhällsstörningar m m".
Det är mot den här bakgrunden av utomordentlig betydelse att regeringen så snart detta är möjligt ger Statskontoret erforderligt stöd och tydliga anvisningar. Stöd, i form av en bred projektledningsgrupp, med represententer från berörda samhällsinstanser i stat, kommuner och landsting samt nödvändig expertis. Anvisningar i form av klara besked om den finansiella grunden för systemutbyggnaden samt, inte minst, vilken myndighet eller vilket verk som efter upphandling skall äga, driva och sköta systemet.
Regeringsbesked på de här områdena undanröjer alla förekommande tvivel på att det ånyo blir en utredning istället för ett konkret systemuppbyggande som är så oerhört nödvändigt i en tid då vi nyss vunnit dystra erfarenheter av bristerna i dagens kommunikationssystem. Som vid Estoniakatastrofen, den värsta vi upplevt i modern tid, samt brandkatastrofen i Göteborg och polismorden i Malexander.
Stockholm den 1 oktober 2000
Kenth Högström (s)
Kent Härstedt (s)
Monica Green (s)
Nikos Papadopoulos (s)
Raimo Pärssinen (s)
Tommy Waidelich (s)