Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Kustbevakningen och Försvarsmakten ges i uppdrag att utreda möjligheterna till resurssamverkan inom flygövervakningsområdet.
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Kustbevakningen bör tilldelas uppgiften att utarbeta ett förslag till den organisation som krävs för att förebygga och bistå vid brandolyckor till sjöss.
3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att beredningen av de lagförslag och andra åtgärder som Oljeutsläppsutredningen fört fram bör påskyndas så att nödvändiga insatser i kampen mot oljeutsläpp kan förstärkas och utvecklas vidare.
4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att frågan om rätten för Kustbevakningens tjänstemän att utfärda ordningsbot bör föreläggas riksdagen.1
5. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om utökade resurser i politikområdet Skydd mot olyckor med 50 miljoner kronor per år utöver regeringens förslag under anslag 7:1 Kustbevakningen. 6. 1 Yrkande 4 hänvisat till JuU.
Motivering
Kustbevakningen (KBV) bedriver verksamhet inom politikområdena Skydd mot olyckor vad avser miljöräddningstjänst till sjöss, sjöräddning samt eftersökning med flyg, Rättsväsende, Skatt, tull och exekutionsväsende, Livsmedelspolitik, Transportpolitik samt Miljöpolitik. Myndigheten har sitt anslag under utgiftsområde 6 Totalförsvar och politikområdet Skydd mot olyckor.
Inledning
Sveriges geografiska förhållanden är utifrån övervakningssynpunkt i många avseenden speciella. Sverige har en lång kust i förhållande till landets yta. Territorialgränsen i havet är betydligt längre än Sveriges landgräns. Förutom att Sveriges kust är en av unionens längsta med två yttre gränser, en runt kusten och en runt Gotland, är den dessutom en av de mest svårövervakade genom vidsträckta skärgårdsområden och glesbygd.
Uppgifter
I Kustbevakningens uppgifter ingår att utföra sjöövervakning och annan kontroll- och tillsynsverksamhet till sjöss. Kustbevakningen svarar för gränskontroll, polisiär verksamhet och tullverksamhet till sjöss, sjötrafikövervakning, viss sjösäkerhetstillsyn samt utför fiskekontroll såväl till sjöss som vid landning i hamn. KBV har ansvar för miljöräddningstjänsten till sjöss.
Kustbevakningen har ständig beredskap för sjöräddning och bidrar därigenom till ökad säkerhet och trygghet till sjöss. Verksamheten omfattar även eftersökning med flyg samt miljöövervakning.
Det bilaterala samarbetet med nästan alla Östersjöländernas kust- eller gränsbevakningsorganisationer stärker säkerheten i Östersjöregionen.
Riksdagen beslöt i våras att ge KBV ett samordningsansvar för att inhämta uppgifter om övriga civila myndigheters övervakningsbehov samt förmedla denna information till berörda civila myndigheter. Härigenom nås en bättre samordning av informations- och underrättelseverksamheten inom sjöövervakningen.
EU-medlemskapet
Genom Sveriges medlemskap i EU ställs det ett väsentligt större krav på KBV beträffande såväl rutinmässig civil övervakningsverksamhet som förmågan att snabbt, korrekt och samordnat verkställa ingripanden över större ytor och då även på flera ställen samtidigt. EU-medlemskapet innebär bl a att medlemsländernas fiskevatten har blivit gemensamma. Varje fiskare från medlemsländerna har rätt att landa sin fångst var som helst inom unionen. Omfattningen av fiskekontrollverksamheten har därmed utökats väsentligt såväl till sjöss som i anslutning till landning av fisk.
Schengensamarbetet kräver en mer omfattande och effektiv yttre gränsövervakning. Genom Sveriges anslutning förändras Schengenstaternas yttre gränser väsentligt både i längd och till sin karaktär. Enligt Schengenkonventionen skall kontrollnivån vara så hög att "den inte uppmuntrar någon att försöka undvika kontroll vid gränsövergång och att samma grad av kontroll skall tillämpas vid alla yttre gränser".
Det operativa inträdet i Schengensamarbetet kommer att ställa krav på utökad patrullering med fartyg som har lång uthållighet och som kan operera såväl inomskärs som inom territorialvattnet och svensk ekonomisk zon.
Kombinationsfartyg
En ständigt pågående och utökad övervaknings- och kontrollverksamhet kräver hög beredskap för miljöräddningstjänst till sjöss och sjöräddningstjänst. Detta kan lösas med kombinationsfartyg dvs uthålliga fartyg med miljöskyddskapacitet. En anskaffning av två kombinationsfartyg KBV 201-202 pågår nu, och deras huvuduppgift blir att året runt genomföra övervakning med särskild tyngdpunkt på gränskontroll med avseende på personer, varor och statsfartyg och fiskekontroll. Fartygen skall även ha förmåga till kvalificerad självständig miljöräddnings- och sjöräddningsinsats. De två nya fartygen kommer att operera i Östersjön.
Kristdemokraterna anser att målen för miljöräddningstjänsten till sjöss samt utsjöbevakning måste kunna uppnås längs hela den svenska kusten. För att lösa dessa uppgifter behövs ytterligare två fartyg KBV 203-204 det ena för norra Östersjön, Ålandshav, Södra Kvarken och det andra för västkusten.
Flyg
Flygövervakning är en väsentlig resurs i den samlade övervakningen till sjöss och KBV har tre flygplan CASA 212 för detta ändamål. Det är snart aktuellt för KBV att börja planera för nyanskaffning av flygplan. I Försvarsmakten kommer snart den första radarflyggruppen med FSR890 att bli operativ. Även om båda myndigheterna kommer att bedriva övervakning i olika former och med olika syften kan det finnas skäl att nu undersöka på vilka områden Försvarsmakten och KBV kan samverka. Kristdemokraterna anser därför att myndigheterna bör ges i uppdrag att tillsammans utreda möjligheterna till resurssamverkan inom flygövervakningsområdet.
Brandbekämpning till sjöss
Kemikalier transporteras i stora mängder varje år i fartygstrafiken på Östersjön. Det innebär att det finns en permanent och långt ifrån obefintlig risk för bränder och andra kemikalieolyckor. Det är därför angeläget att kunna förebygga olyckor och ha en beredskap för dem så att de kan begränsas. En olycka kan i vissa fall undvikas eller minimeras genom att man flyttar olyckan eller det fartyg/föremål som utgör olycksrisken med hjälp av bogserbåt. Flytten kan till exempel ske till en hamn där det finns större resurser eller bara till en mindre hotad eller utsatt plats.
I dag finns det ingen ändamålsenlig organisation för brandbekämpning i Östersjön. Svenska och finska isbrytare är bra fartyg och en viktig tillgång. Här är bekymret att de vintertid är upptagna med isbrytning i Bottenviken och sommartid är obemannade. Kustbevakningen har också bra båtar men de inte är tillräckligt stora för att klara av bogsering av en större tanker.
När en olycka inträffar i Östersjön får man i dag räkna med att det kan ta flera timmar innan bogserbåtar eller fartyg med tillräcklig brandsläckningskapacitet når fram till olycksplatsen.
Kustbevakningen har ansvaret för åtgärder vid olje- och kemikalieolyckor till sjöss. Dess miljöskyddsfartyg är också utrustade för brandbekämpningsinsatser. Beredskapen för att bistå ett fartyg vid brand ombord samt beredskap för att snabbt kunna påbörja nödbogsering behöver förbättras. Kristdemokraterna anser därför att Kustbevakningen bör tilldelas uppgiften att utarbeta ett förslag till den organisation som krävs för att förebygga och bistå vid brandolyckor till sjöss.
Oljeutsläppsutredningen
I budgetpropositionen anges att Oljeutsläppsutredningen Att komma åt oljeutsläpp (SOU 1998:158) nu bereds i Regeringskansliet.
Den marina miljön utsätts för hårda belastningar av flera slag. Trots förbud sker åtskilliga utsläpp avsiktligt i samband med att fartyg rengör sina oljetankar eller pumpar ut oljeförorenat barlastvatten under resans gång. Under 1999 registrerade KBV 326 oljeutsläpp. De illegala utsläppen har till största delen registrerats i de stora trafikstråken längs väst- och sydkusten samt förbi Öland och Gotland.
Kustbevakningen har idag mycket svårt att härleda oljeutsläppen trots spaning med båt och flyg. Oljerester från fartygsdrift uppblandas ofta med rengörings- eller lösningsmedel, så att resterna löses upp, innan de hunnit upptäckas och registreras av Kustbevakningen.
Snabba ingripanden är nyckeln till framgång både för att begränsa utsläppen och kunna identifiera fartyget som orsakade utsläppet. Det är 50 till 100 gånger dyrare att sanera en strand än att ta upp oljan till sjöss.
Oljeutsläppsutredningen har lämnat ett flertal förslag för att förbättra möjligheterna att ingripa och lagföra brott när ett utsläpp väl har skett. Flera av förslagen går ut på att ge Kustbevakningen utvidgade uppgifter t.ex. att kunna inleda och bedriva förundersökning vid brott mot utsläppsförbuden. Vidare föreslås att kontaktpunkter inrättas vid Kustbevakningens regionledningar från vilka det inledande utredningsarbetet, i samråd med övriga berörda myndigheter, skall organiseras. Kustbevakningen föreslås också få uppgiften att svara för uppföljning och redovisning av straffrättsliga och andra åtgärder som upptäckta utsläpp har lett till.
Kristdemokraterna har under många år krävt, att regeringen ska agera för att förbättra lagstiftningen och arbeta för skärpta sanktioner för att förhindra oljeutsläppen i våra farvatten. Vi har även påtalat nödvändigheten av att möjliggöra uppbyggnad av oljemottagningsanläggningar i berörda grannländer runt Östersjön samt föreslagit ökade resurser till Kustbevakningen för effektivare tillsyn och kontroll.
Kristdemokraterna anser att beredningen av de lagförslag och andra åtgärder som Oljesläppsutredningen fört fram bör påskyndas så att nödvändiga insatser i kampen mot oljeutsläpp kan förstärkas och utvecklas vidare.
Brott till sjöss
I olika sammanhang har diskuterats om Kustbevakningen skulle ges möjligheter att utfärda ordningsbot.
Åklagarutredningen (SOU 1992:61) väckte frågan om ett vidgat utrymme för ordningsbot. Kustbevakningen ansåg i ett yttrande att åtskilliga effektivitetsvinster skulle kunna göras i samhällets brottsbekämpning om myndighetens tjänstemän gavs möjlighet att utfärda föreläggande av ordningsbot. Detta skulle bl.a. avlasta polis- och åklagarmyndigheternas befattning med vissa brott av enklare beskaffenhet. Kustbevakningen ställde sig därför positiv till utredningen och föreslog att brott mot vissa regler i sjölagen liksom vissa brott vid sjötransport av farligt gods borde kunna införas i ordningsbotskatalogen.
Åklagarutredningens förslag behandlades i prop. 1994/95:23 Ett effektivare brottmålsförfarande. Sammanfattningsvis ansåg regeringen att det inte då fanns skäl att lägga fram förslag om att ge behörighet till tjänstemän vid andra myndigheter än polis och tull att utfärda föreläggande om ordningsbot.
Frågan om möjlighet för Kustbevakningen att utfärda ordningsbot har även aktualiserats senare. Sjöverksamhetskommittén ansåg (SOU 1996:41) att det borde övervägas att ge kustbevakningstjänstemän rätt att utfärda ordningsbot. Kommitténs förslag behandlades i budgetpropositionen för år 1997 (1996/97:1), där regeringen uttalade att förslaget skulle bli föremål för fortsatt beredning inom Regeringskansliet.
Ordningsbot är avsett för gärningar av förseelsekaraktär. Det finns utan tvekan straffbelagda beteenden av enklare slag till sjöss som kan lämpa sig för att beivras genom ordningsbot. En polisman kan idag utfärda ordningsbot exempelvis för bristfällig lanternföring och hastighetsöverträdelser till sjöss. Andra exempel är ringa fall av smuggling, där både polis- och tulltjänstemän har denna möjlighet. Det är inte rimligt - vare sig för samhället eller för den person som begått förseelsen - att motsvarande gärning som en kustbevakningstjänsteman uppdagar skall behöva lämnas vidare till polis- och åklagarmyndighet för lagföring även om den misstänkte direkt har erkänt.
Behovet av att effektivt nyttja samhällets samlade resurser är idag påtagligt. En effektiv användning av befintliga resurser för brottsbekämpning förutsätter bl.a. att handläggningsformerna i olika avseenden förenklas. Att inte Kustbevakningen kan utfärda ordningsbot vid smärre förseelser måste betraktas som slöseri med knappa resurser.
Kustbevakaren är polis till sjöss. Regeringen bedömer att behovet av sjötrafikövervakning och sjösäkerhetstillsyn kommer att öka. Med sin ständiga patrullering är KBV ett värdefullt redskap i trafiksäkerhetsarbetet till sjöss.
Kristdemokraterna anser därför att frågan om rätten för Kustbevakningens tjänstemän att utfärda ordningsbot bör beredas och förslag föreläggas riksdagen.
Utökade resurser
I Statskontorets nyss utförda (febr. 2000) granskning av Kustbevakningen blev slutsatsen att Kustbevakningen är en flexibel och effektiv myndighet.
Kustbevakningen har en mängd uppgifter inom olika lagområden, och myndighetens kontrollverksamhet och övervakning genom hög närvaro till sjöss har en förebyggande effekt mot brottslighet av olika slag. Nya uppgifter har ständigt tillkommit och nya står för dörren. Det operativa Schengensamarbetet och sjölägesinformationen är exempel på dessa. Behovet av nyrekrytering och utbildning föreligger liksom behovet av att i närtid omsätta en stor del av fartygen och flygplanen.
För att långsiktigt kunna fullgöra fastställda uppgifter och möta utökade krav på internationell verksamhet, gränskontroll genom den operativa Schengenanslutningen och miljöräddningstjänst till sjöss bör Kustbevakningens resurser förstärkas. Kristdemokraterna avsätter därför i politikområdet Skydd mot olyckor 50 miljoner kronor per år utöver regeringens förslag under anslag 7:1 för detta ändamål.
Mot bakgrund av dessa förslag bör ramen för anslag 7:1 Kustbevakningen justeras upp med totalt 150 miljoner kronor under åren 2001 till 2003. Anslaget för år 2001 blir då 523 764 000 kronor, år 2002 554 638 000 kronor och för år 2003 569 937 000 kronor.
Stockholm den 4 oktober 2000
Åke Carnerö (kd)
Jan Erik Ågren (kd)
Margareta Viklund (kd)
Amanda Agestav (kd)
Erling Wälivaara (kd)
Holger Gustafsson (kd)
Fanny Rizell (kd)
Mats Odell (kd)
Inger Strömbom (kd)
Ingvar Svensson (kd)
Rosita Runegrund (kd)