Sammanfattning
En helhetssyn på styrning och ledning av totalförsvaret är nödvändig. Den nuvarande ledningen bygger i mångt och mycket på samma grunder och samma organisatoriska principer som när ÖB-funktionen inrättades 1942 samt utvecklingen under andra världskriget och det kalla kriget. Nu har vi en annorlunda situation och därmed också syn på hur totalförsvarets resurser skall kunna stödja samhället inte bara vid hot om krig och krigsfara utan även vid svåra påfrestningar på samhället i fred och andra fredstida risker och störningar.
Dagens flexibla utnyttjande av stridskrafterna innebär - snarare än totalförsvar mot totalt krig - en möjlighet till avvägningar mellan verkliga alternativ och större utrymme för politiska ställningstaganden. Det nya säkerhetspolitiska läget med dagligt nyttjande av våra stridskrafter på sitt sätt kräver både mer politisk ledning och mer av den politiska ledningen. "Rakare rör" och smidigare strukturer måste skapas för beslut om kontinuerligt nyttjande av svenska förband.
Grundtanken vid varje försvarsbeslut måste vara att skapa stabila förutsättningar och tydliga ansvarsförhållanden mot bakgrund av den långa utvecklings- respektive uppsättningstid som behövs för personal, materiel och förband inom försvarssektorn. Stabila förutsättningar står på intet sätt i motsatsförhållande till en dynamisk och verklighetsanpassad utveckling.
Under det senaste årtiondet har emellertid detta förändrats. Stabiliteten i utvecklingen liksom tydliga ansvarsförhållanden har ersatts av ideliga omprövningar och anpassningar till statens finanser. En successiv anpassning av försvaret, såväl beredskap som uppgifter och förmågor, till utvecklingen i omvärlden är ett politiskt ansvar liksom stabila förutsättningar för framtida investeringar i personal och ny materiel. För att detta skall kunna förverkligas bör det politiska ansvaret göras tydligare samtidigt som gränsen mellan det politiska ansvaret och myndigheters ansvar tydliggörs.
Det grundläggande motivet för att aktualisera gränsdragningsfrågorna avseende utövande av offentlig makt på försvarsområdet är med andra ord säkerhetspolitiskt.
Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av översyn av ansvarsförhållanden mellan regering och försvarsmyndigheter.
Motiv för vårt förslag
Försvarsutskottet har i sitt betänkande (1999/2000:FöU2) aktualiserat frågan om ansvarsgränserna mellan regeringen och Försvarsmakten som råder. Den grundläggande anledningen till detta är de förändrade säkerhetspolitiska förhållanden sedan Berlinmurens fall och Sovjetunionens upplösning. Neutralitetspolitikens självvalda isolationism vad gäller militär samverkan med andra länder har ersatts av en aktiv och närvarande säkerhetspolitik i vilket nyttjandet av också militära medel ingår som en del av den politiska vardagen. Försvarsutskottet menade vidare att en annorlunda uppgiftsfördelning mellan regeringen och Försvarsmakten än den som för närvarande är rådande skulle kunna övervägas i olika avseenden, t.ex. i fråga om ekonomisk planering, beslut om verksamhetsinriktning och materielförsörjning. Utskottet ansåg sålunda att den nuvarande gränsdragningen mellan regeringens och Försvarsmaktens ansvar borde granskas.
Den femåriga försvarsbeslutsperioden, med en utblick över en tio- till femtonårsperiod, grundlades efter 1968 års försvarsbeslut. Försvarsmakten och övriga myndigheter inom totalförsvaret har utarbetat strukturer på medellång till lång sikt. Dessa har överlämnats till politiker för en mer preciserad inriktning på medellång sikt, för att efter förnyat förslag från myndigheterna utgöra grund för femårig planering och nytt försvarsbeslut. Grundtanken har varit att skapa en stabil, långsiktig utveckling som också är en nödvändighet mot bakgrund av den långa utvecklings- och uppsättningstid som råder inom försvarssektorn.
Under 90-talets senare del förändrades detta. Den tidigare femåriga processen förnyades i princip en gång om året, utan att den grundläggande planeringsmetoden förändrades. Det som skulle ge en stabilitet i utvecklingen har ryckts sönder av ideligen återkommande omprövningar och anpassningar till statens finanser utan något direkt hänsynstagande till de förändringar i försvarets förmåga samt ökade kostnader och kapitalförstöring detta leder till.
De senaste årens turbulens i försvarsplaneringen och ideliga diskussioner om vem som ansvarar för vad är inte till gagn för utvecklingen av det svenska försvaret och än mindre till gagn för svensk politik. En chef kan inte ta ansvar för den delen av sin verksamhet som han ej kan besluta om. Den förutvarande ansvarsfördelningen med huvudprogram och huvudproduktionsområden gjorde detta möjligt. I den nya organisationen har "försvarsgrenarna" och därmed den tidigare ansvarsfördelningen avskaffats. Detta har skett utan att någon annan tydlig ansvarsfördelning tillskapats. Konsekvenserna har varit uppenbara. Något tydligt ansvar, vare sig hos myndigheterna eller hos regeringen eller riksdagen har förelegat. Försvarsutvecklingen har blivit en ekonomisk restpost i regeringens budgetkalkyler.
Det framstår som en truism att de uppgifter som det svenska försvaret skall lösa, liksom organisationens storlek, sammansättning och beredskap är politiska beslut. Militär förmåga skall användas för att stödja Sveriges politik. Förbandens förmågor är således det verktyg som staten skall utnyttja dels för att direkt skapa trygghet för Sverige som nation, dels för att indirekt stärka denna trygghet genom aktiv krishantering med också militära medel såväl nationellt som internationellt. Avvägningen mellan olika delar av försvarets förmåga och beslut om användande är därför snarare politiska beslut än något som ankommer på myndigheternas chefer. Dessa avväganden och strategiska beslut borde dessutom vara av större försvarspolitiskt intresse än t.ex. fredsorganisationens lokalisering.
Utveckling av vårt försvar från ett mobiliserande totalförsvar till också ett insatsförsvar som används som en aktiv del i vår säkerhets- och försvarspolitik kräver enligt vår mening en annorlunda gränsdragning mellan politiker och försvarsmakt. Det handlar om att skapa en organisationsform som stärker ett ömsesidigt ansvarsförhållande som bygger på förtroende och förståelse för det sätt på vilket begärt resultat bäst uppnås.
Stridskrafternas utnyttjande i dag innebär - snarare än totalförsvar mot totalt krig - en möjlighet till avvägningar mellan verkliga alternativ och större utrymme för politiska ställningstaganden. Dagens läge kräver både mer politisk ledning och mer av den politiska ledningen.
Ett exempel till förändring kan vara att Överbefälhavaren i första hand ansvarar för ledning och vidmakthållande av den befintliga organisationen medan den politiska nivån tar sitt ansvar för den långsiktiga utvecklingen och nödvändiga investeringar samtidigt som "rakare rör" och smidigare strukturer skapas för beslut om kontinuerligt nyttjande av svenska förband.
Det förändrade säkerhetspolitiska läget kräver enligt vår mening en omprövning av gränsytan mellan den högsta militära och högsta politiska ledningen. När militära medel blivit ett vardagligt säkerhetspolitiskt instrument krävs både större kunskap och förmåga till såväl återkommande samlade avvägningar som snabba och realistiska beslut om insatser och utnyttjande av våra stridskrafter. Främst av denna anledning bör den strategiska ledningsfunktionen i Regeringskansliet stärkas.
Stockholm den 4 oktober 2000
Henrik Landerholm (m)
Olle Lindström (m)
Rolf Gunnarsson (m)
Anna Lilliehöök (m)
Björn Leivik (m)
Lars Lindblad (m)
Gunnar Hökmark (m)
Liselotte Wågö (m)
Anders Björck (m)
Carl Fredrik Graf (m)
Inga Berggren (m)
Ingvar Eriksson (m)