Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen begär att regeringen i planeringsförutsättningarna inför 2002 och 2003 inkluderar en omfördelning av 500 miljoner kronor per år enligt vad i motionen anförs.
2. Riksdagen begär att regeringen ger Materielförsörjningsutredningen ett tilläggsdirektiv om att föreslå hur försvarsindustrins civila inriktning kan utvecklas samt att utvärdera tidigare regeringsansträngningar för försäljning av krigsmateriel.
3. Riksdagen begär att regeringen tillsätter en arbetsgrupp med uppgift att omförhandla JAS-beställningen.
4. Riksdagen begär att regeringen upprättar ett separat handlingsprogram i syfte att hantera övertaligheten på den civila sidan.
Försvarsbudgeten
Vänsterpartiet har länge krävt att Sveriges militära försvar skall minskas till förmån för andra verksamheter inom den offentliga sektorn. Därför tycker vi att det är mycket positivt att försvaret genomgår en förändring från ett invasionsförsvar till ett försvar som passar för det nya läget i vår omvärld samt att budgetramen minskas. Detta tyder på att utvecklingen går åt rätt håll. Det nya försvarets fyra huvuduppgifter är att försvara Sverige mot väpnat angrepp, att hävda vår territoriella integritet, att bidra till fred och säkerhet i omvärlden samt att stärka det svenska samhället vid svåra påfrestningar i fred.
I 2001 års budgetproposition är utgifterna för totalförsvaret 46,5 miljarder kronor. Men inom de närmaste åren kommer en reducering av kostnaderna att ske. Vänsterpartiet anser att det är angeläget att försvarsutskottet och Försvarsdepartementet under de kommande åren följer upp totalförsvarets omställning från ett invasionsförsvar till ett insatsförsvar. På så sätt säkerställer man att omställningen genomförs och att den får de effekter som eftersträvas.
I budgetmotionen från förra året (Totalförsvaret 1999/2000:Fö205) lyfte Vänsterpartiet fram tre grundläggande strukturproblem inom den svenska försvarspolitiken:
- Brister i det ekonomiska tänkandet.
- Alltför stora och svårmotiverade materielbeställningar.
- Överdimensionering av personalstyrkan.
Efter det senaste försvarsbeslutet i mars 2000 har det skett en viss anpassning av försvarets personalstyrka, men det kvarstår att lösa de två förstnämnda problemen.
Vi anser dock att den pågående Materielförsörjningsutredningen och riksdagsrevisorernas arbete är ett steg i rätt riktning.
I budgetpropositionen för 2001 berörs försvars- och säkerhetspolitiska frågor av grundläggande och principiell natur. Vänsterpartiet har dock valt att behandla dessa i en särskild motion, "Konfliktförebyggande och jämställd säkerhetspolitik".
Finansiering av den internationella krishanteringen
En av försvarets fyra huvuduppgifter är att bidra till fred och säkerhet i omvärlden. Internationella insatser kommer att utgöra en stor del av den operativa verksamheten i framtiden. I samband med Sveriges deltagande med fredsbevarande styrka i Kosovo kritiserades beslutsprocessen för att vara långsam och ineffektiv. Den militära insatsen fördröjdes bl.a. genom att finansieringen av verksamheten var oklar och att grundutbildningen inom försvaret är otillräcklig. Då internationella insatser är en del av Försvarsmaktens ordinarie verksamhet bör finansieringen av dessa ingå i försvarets planerade utgifter och inte som i det här fallet genom att ta resurser från annan verksamhet t.ex. civil krishantering. Därför är det både viktigt och naturligt att Försvarsmakten inom sin budgetram ser till att det finns resurser för denna verksamhet. Planeringsförutsättningarna inför 2002 och 2003 bör därför inkludera en omfördelning av 500 miljoner kronor per år inom anslaget för förbandsverksamhet och beredskap (6:1) samt anslaget för materiel, anläggning samt forskning och teknikutveckling (6:3), detta i syfte att inom ramen för totalförsvarets utgiftsområde säkerställa resurser för internationell verksamhet. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
Program för att reducera hyrorna
Hyrorna för Försvarsmakten uppgår i dag till drygt 4 miljarder kronor per år, vilket utgör knappt 10 % av försvarsbudgeten. De förbandsnedläggningar som omfattas av försvarsbeslutet i mars 2000 bör innebära en reducering av hyreskostnaderna. Dessa ekonomiska vinster skulle kunna följas upp genom att regeringen bestämmer ett besparingsmål. En illustration av ovanstående är t.ex. att en minskning med 15 % skulle frigöra ca 600 miljoner kronor per år.
Reducering av och ny inriktning på materielförsörjningen
För närvarande pågår en omvärdering och ett nytänkande inom Försvarsmakten vad gäller materialförsörjningen. Materielförsörjningsutredningen och Riksdagens revisorer som arbetar med frågan har i delrapporter ifrågasatt den tidigare materielpolitiken. Detta sker samtidigt som regeringen anser att Sverige skall tillföras stora exportinkomster genom försäljning av vapensystem som t.ex. JAS. Därför bör Materielförsörjningsutredningen, helst genom en förstärkning av civil ekonomisk kompetens, ges ett tilläggsdirektiv om att föreslå hur försvarsindustrins civila inriktning kan utvecklas samt att utvärdera tidigare regeringsansträngningar för försäljning av krigsmateriel. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
Program för reducering av överbeställningar
I dagsläget pågår ett omfattande program med syfte att avveckla produkter och materiel som levererats och använts under invasionstänkandets tid. Dock existerar det materielbeställningar till invasionsförsvaret som ännu inte levererats. I 1999 års motion om budgeten föreslog Vänsterpartiet att man skulle tillsätta en arbetsgrupp med hög juridisk kompetens för att se över icke-levererade beställningar i syfte att anpassa materielinköpen efter behoven. Även i detta fall är JAS ett belysande exempel, då det fortfarande återstår en kostnad på ca 70 miljarder för inköpet av dessa plan. Då den allmänna uppfattningen, även inom Försvarsmakten, är att JAS-beställningen är överdimensionerad anser Vänsterpartiet att detta innebär ett resursslöseri.
Därför bör regeringen tillsätta en arbetsgrupp med uppgift att omförhandla JAS-beställningen. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
Särskilda insatser för övertalig personal
Enligt uppgifter har den militära personalen inom Försvarsmakten inte i någon stor utsträckning drabbats av arbetslöshet med anledning av omstruktureringen. Trygghetssystemen verkar därmed ha fungerat bra. Officerarna är efterfrågade på arbetsmarknaden, vilket har underlättat deras omställning till civila yrken. Vi anser att detta är en samhällsekonomisk vinst. Efterfrågad och kompetent arbetskraft flyttas över från den lågproduktiva militära verksamheten till tillväxtbranscher inom det civila samhället.
Dock har omstruktureringen, enligt uppgifter, hårdare drabbat den civila personalen. Inom Försvarsmakten har de civilt anställda ofta lägre utbildningsnivå än yrkesofficerarna. Medelåldern bland de civila är dessutom högre, 48 år, än bland officerarna där den är 41 år. Andelen kvinnor bland de civilanställda är 41 %, vilket är högre än bland den militära personalen, där motsvarande siffra är 2,6 % (statistik från 1999). Trygghetssystemen är sämre på den civila sidan än på militära. Staten bör som arbetsgivare ta sitt ansvar för den civila personal som drabbas av försvarets omstrukturering. Därför bör regeringen upprätta ett separat handlingsprogram i syfte att hantera övertaligheten på den civila sidan. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
Stockholm den 1 oktober 2000
Stig Sandström (v)
Murad Artin (v)
Berit Jóhannesson (v)
Maggi Mikaelsson (v)
Willy Söderdahl (v)
Eva Zetterberg (v)
Lars Ohly (v)