Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att tillsätta en parlamentarisk arbetsgrupp med uppgift att genomlysa beslutsprocessen inför och konsekvenserna av det förslag som presenterades i regeringens proposition Det nya försvaret (prop. 1999/2000:30) samt för riksdagen presentera förslag till förändringar i det fattade beslutet mot bakgrund av dragna slutsatser.
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om ett moratorium gällande avyttrande av mark, anläggningar och lokaler som ånyo kan komma att tas i anspråk för Försvarsmaktens behov.
Inledning
Den 30 mars i år godkände en riksdagsmajoritet bestående av socialdemokrater, centerpartister och vänsterpartister propositionen Det nya försvaret (prop. 1999/2000:30). Riksdagsbeslutet innebar bland annat att arméns brigadförband mer än halverades och att specialtruppslagen (artilleri-, luftvärns-, ingenjörs-, signal- och trängförband) koncentrerades till en plattform vardera. Vidare innebar beslutet att det rörliga kustartilleriet lades i malpåse och att antalet amfibiebataljoner mer än halverades.
Beslutet innebar också att den territoriellt förankrade ledningsstrukturen med försvarsområdesstaberna som en viktig förbindelslänk dels till de civila delarna av totalförsvaret, dels som en viktig förbindelselänk till de frivilliga försvarsorganisationerna lades ned. En ny ledningsstruktur med en "operativ insatsledning" (OPIL), tre taktiska kommandon (utgående från Armé-, Marin- och Flyvapencentrum) samt tre militärdistrikt (de tre tidigare militärområdena) och ett militärkommando (Gotland) inrättades i dess ställe.
De omfattande nedläggningarna innebar i sin tur ett behov av personalreduktioner, såväl officerare som civilanställda blev överflödiga. För att snabbt kunna göra sig av med överflödiga officerare skapades en rad förmånliga erbjudanden, bland annat förtida avgång från 55 års ålder och - för yngre officerare - bibehållen lön under några år i samband med yrkesväxling.
Åtgärdspaketet, i kombination med en gynnsam konjunktur, innebar att de nya, lägre personalramarna snabbt har kunnat uppnås, i många fall med sådan framgång, att det nu råder brist på officerare i en rad nyckelbefattningar. Detta vidimeras vid förbandsbesök runt om i landet, men också vid en genomläsning av Försvarsmaktens delårsredovisning, där man bland annat säger följande: "Obalans mellan uppgifter och personalresurser p g a större avgångar än väntat går inte att lösa med omfördelning/omflyttning av personal. Det finns inte någon organisationsenhet som har överskott på personal i kärnverksamheten (Bilaga till Hkv skrivelse 2000-08-30, 23386:71491)."
Vid förbandsbesök och i samtal med företrädare för olika organisationsenheter runt om i landet har det framkommit att det finns ett omfattande behov av nyinvesteringar för att kunna svara upp mot ny, och i relation till tidigare bedriven verksamhet, mer omfattande verksamhet. I några fall finns också ett under en följd av år ackumulerat behov av underhåll. Detta är kostnader som i första hand belastar Försvarsmaktens hyresvärd, Fortifikationsverket. Det är dock inte orimligt att anta att hyresvärden reglerar hyresbeloppet i relation till gjorda investeringar. För skattebetalarna, som i en eller annan form kommer att betala underhåll och investeringar, är frågan om vem som betalar - Fortifikationsverket eller Försvarsmakten - mera av akademiskt intresse.
Det nya försvaret
I februari 1999 slöts en försvarsöverenskommelse mellan Socialdemokraterna och Centerpartiet. Med denna som grund utarbetades i Regeringskansliet riktlinjer för en översyn av Försvarsmaktens grundorganisation. Därutöver beslutades att en särskild arbetsgrupp, den så kallade styrgruppen som bestod av tre höga militärer och tre höga tjänstemän från Regeringskansliet, skulle ta fram ett förslag till grundorganisation med utgångspunkt i riktlinjerna.
Riktlinjerna anger fyra huvudområden som särskilt skall beaktas i det fortsatta utredningsarbetet, nämligen
- Försvarspolitiska aspekter
- Ekonomiska aspekter
- Regionalpolitiska aspekter
- Miljöpolitiska aspekter
Inom vart och ett av dessa fyra huvudområden specificeras sedan ytterligare kriterier som skall vara vägledande för det fortsatta utredningsarbetet. Under ekonomiska aspekter sägs till exempel att "kostnader för nyinvesteringar och omlokalisering skall minimeras" och att grundprincipen skall vara att "varje enskilt delförslag till förändring (skall) leda till lägre utgifter". Vidare sägs, beträffande de regionalpolitiska aspekterna, att "särskild hänsyn (bör) tas till försvarsmaktsberoendet, dvs. andelen sysselsatta i Försvarsmakten".
I rapporten "Ny grundorganisation för Försvarsmakten" - "styrgruppens" rapport till regeringen - finns betydande avvikelser från den beställning som regeringen gör i sina riktlinjer. Därutöver uppvisar rapporten allvarliga brister såväl när det gäller använd metod som avrapporteringen av uppdraget. Det finns ingen - eller mycket vag - återkoppling mellan "styrgruppens" bakgrundsredovisning och beskrivning av hur man tänker gå tillväga å ena sidan och den "undersökning" som man presenterar å den andra. Det finns inte heller någon naturlig koppling mellan "undersökningen" och de slutsatser som man kommer fram till. Samtidigt är återkopplingen till regeringens riktlinjer svag eller obefintlig.
Mot bakgrund av de kriterier som anges ovan kan det till exempel finnas skäl att ifrågasätta "styrgruppens" argumentering för nedläggningen av garnisonerna i Hässleholm och Sollefteå. Båda garnisonerna har varit föremål för omfattande nyinvesteringar efter försvarsbesluten 1992 och 1995/96.
Än märkligare ter det sig att regeringen väljer att - med endast mindre ändringar av närmast kosmetisk karaktär - lyfta in "styrgruppens" text i propositionen Det nya försvaret. Därmed har man ju ogiltigförklarat sina egna riktlinjer.
Det nya försvaret - ett grundorganisationsbeslut
I debatten har riksdagsbeslutet den 30 mars kommit att uppfattas som ett försvarsbeslut. Propositionen Det nya försvaret är, till skillnad från riksdagsbesluten år 1992, 1995 och 1996, inte något försvarsbeslut, utan endast ett beslut om försvarets grundorganisation. I propositionen berörs de stora utrikes- och säkerhetspolitiska sammanhangen endast översiktligt, baserat på en säkerhetspolitisk rapport - Europas säkerhet - Sveriges försvar (Ds 1999:55) - som utarbetats av den parlamentariska försvarsberedningen. Rapporten i sig blev dock inte föremål för någon särskild riksdagsbehandling.
Under hösten år 2000 avser regeringen lägga fram flera propositioner med koppling till Försvarsmaktens grundorganisation. I oktober läggs en proposition om den militära flygutbildningen, en fråga som inför behandlingen av "Det nya försvaret" var tydligt kopplad till resonemanget om F 10 i Ängelholm, F 16 i Uppsala och F 17 i Ronneby. Frågan om den militära flygutbildningen hängde således i luften när riksdagen fattade beslut om "Det nya försvaret".
I november presenteras en proposition som behandlar den framtida lokaliseringen och utformningen av den marina varvsverksamheten. Även den frågan ingick ursprungligen som en del i "Det nya försvaret", då som en avdömningsfråga mellan Karlskronavarvet och Muskövarvet.
Undvik kostsamma misstag i framtiden - tillsätt en haverikommission
Exemplen ovan visar tydligt att propositionen Det nya försvaret har tagits fram i stor hast, i en sluten krets utan någon närmare tid för eftertanke och reflektion kring förslagets konsekvenser. Ett resultat av detta är en ofärdig grundorganisation, där flera delar - bland annat flygutbildningens och underhållsvarvets framtida lokalisering - ännu inte är färdigtänkta. Ett annat resultat är ett personalläge som långtifrån motsvarar det som redovisas under utgiftsområde 6 i regeringens budgetproposition (se sid. 29).
En del av de misstag som blev resultatet av den illa genomtänkta utrednings- och beslutsprocessen är oåterkallelliga, medan annat ännu kan ställas till rätta. Medan personalflykten i nuläget synes irreversibel, kan annat - som felaktiga beslut beträffande lokaliseringen av enskilda förband till följd av avsteg från regeringens riktlinjer - rättas till genom tilläggsbeslut i riksdagen. Hit kan till exempel en omvärdering av arméns utbildningsplattformar i Hässleholm och Sollefteå räknas, liksom en omvärdering av flygflottiljen i Ängelholm och utbildningsplattformen för kustartilleriförband i Karlskrona. För att undvika stora investeringsbehov bör även helikopterbaseringen omprövas.
En parlamentariskt sammansatt arbetsgrupp bör därför snarast tillsättas och ges i uppdrag att genomlysa den utredningsprocess som föregick riksdagens beslut den 30 mars år 2000. Med utredningsprocessen menas här dels den process som ägde rum i Försvarsmakten (Högkvarteret och övriga organisationsenheter på regional och lokal nivå) från och med hösten 1998 och fram till den 19 maj 1999, dels den process som ägde rum i den så kallade styrgruppen under perioden maj till oktober 1999. I arbetsgruppens uppdrag bör också ingå en genomlysning av de processer i Regeringskansliet som resulterade i inrättandet av "styrgruppen" samt arbetet i samband med utformningen av styrgruppens direktiv.
I utredningsuppdraget bör också beaktas de numera relativt allmänt kända uppgifterna att enskilda militära befattningshavare på hög nivå tidigt föregrep kommande steg i utredningsprocessen, bland annat genom att utarbeta så kallade grundorganisationshypoteser med klara ställningstaganden mot vissa förband och orter.
En genomlysning av det slag som beskrivs ovan kan med fördel ta sin utgångspunkt i regeringens direktiv till "styrgruppen", Riktlinjer för det fortsatta arbetet med översyn av Försvarsmaktens grundorganisation (Fö1999/2655/MIL).
Den parlamentariska arbetsgruppen bör vidare ges i uppdrag att studera vilka konsekvenser som genomförandet av de förslag som presenterades i propositionen Det nya försvaret kan ha givit upphov till samt - mot bakgrund av dragna slutsatser - komma med förslag till förändringar av riksdagsbeslutet från den 30 mars i år.
Arbetsgruppens rapport med förslag bör föreligga senast vid årsskiftet. I avvaktan på en sådan rapport bör regeringen vidta åtgärder för att förhindra att mark, anläggningar och lokaler som ånyo kan komma att tas i anspråk för verksamhet i Försvarsmaktens regi avyttras.
Stockholm den 29 september 2000
Margareta Viklund (kd)
Olle Lindström (m)