Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen begär att regeringen ger Försvarsmakten i uppdrag att föreslå hur freds- och konfliktforskning kan integreras inom det militära utbildningssystemet.
2. Riksdagen begär att regeringen ger Försvarsmakten i uppdrag att föreslå hur kurser i arbetarskydd, arbetsmiljö och övriga preventiva åtgärder kan ingå i officersutbildningen.
3. Riksdagen begär att regeringen ger Försvarsmakten i uppdrag att föreslå hur genusperspektiv kan integreras i officersutbildningen inom Försvars- maktens högskolor.
Fred och säkerhet
I det nya försvarets uppgifter ingår att bidraga till fred och säkerhet i omvärlden. Detta är en uppgift som innebär att en större andel än tidigare av officerarna kommer att tjänstgöra utomlands. I takt med denna förändring måste också utbildningen av officerare från den grundläggande utbildning inom yrkesofficersprogrammet och det taktiska programmet till Försvarshögskolans högre studieplan ändras. Ökat internationellt arbete kräver bland annat en bättre förberedelse av och kompetens till civil och militär samverkan både när det gäller förberedelsearbetet i Sverige och på plats i en konflikthärd utomlands. Det är viktigt att den civila och den militära personalen i internationella insatser har kunskap om varandras område och förståelse för varandras villkor.
Freds- och konfliktforskning
Freds- och konfliktforskning kommer att vara en nödvändig komponent för att bredda kunskapen hos officerare i framtiden. Det finns många universitet och högskolor som har utbildningar inom detta område. Dessutom har Sida Sandö en unik kompetens. Militär utbildning har i en allt större utsträckning breddat sina kontaktytor med de civila delarna av samhällslivet och dess utbildningar, vilket är en positiv utveckling. Ett naturligt led i detta är att koppla utbildningsanordnare inom freds- och konfliktforskningen till de befintliga utbildningarna inom försvarsområdet. Detta kan ske genom att Försvarsmakten antingen förlägger utbildningen på annan skola eller köper in kurser. Därför bör regeringen ge Försvarsmakten i uppdrag att föreslå hur freds- och konfliktforskning kan integreras inom det militära utbildningssystemet. Det ovan anförda bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
Säkerhet för de värnpliktiga
Ett annat viktigt område att bevaka och öka kunskapen inom är säkerhet och arbetarskydd. Skaderiskerna för de värnpliktiga är höga. Som officer har man ansvar inte bara för att utbilda de värnpliktiga inom det militära området utan även för att denna utbildning sker, för alla parter, under säkra former. Därför bör det, på ett tidigt stadium, i officersutbildningen ingå kurser i arbetarskydd, arbetsmiljö och övriga preventiva åtgärder, i syfte att undvika skador, olyckor, invalidisering och i allra värsta fall död. Dessa kurser skulle kunna göras i samarbete med Arbetarskyddsstyrelsen och fackliga organisationer. Regeringen bör ge Försvarsmakten i uppdrag att föreslå hur detta skall ske. Det ovan anförda bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
Genusperspektiv
Sexuella trakasserier är ett allvarligt problem som finns överallt i samhället. Denna typ av trakasserier är ett uttryck för samhällets ojämställda maktförhållanden, där män som grupp är överordnad kvinnor som grupp. Problemet med sexuella trakasserier är särskilt stort inom Försvarsmakten (Statistiska centralbyråns "Rapport om förekomst av sexuella trakasserier inom försvaret" från 1999 av Inger Eklund och Marie-Louise Jädert Rafstedt). Detta beror sannolikt på att militären som samhällsinstitution av tradition domineras av män och en hierarkisk struktur. En förutsättning för en förändring av de rådande maktförhållanden, som sexuella trakasserier är ett uttryck för, är ökade kunskaper. Ett led i regeringens arbete med att befrämja jämställdhet är att integrera ett genusperspektiv i undervisningen på högskola och universitet. Detta bör gälla även för officersutbildningen inom Försvarsmaktens högskolor. Det ovan anförda bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
Stockholm den 27 september 2000
Berit Jóhannesson (v)
Murad Artin (v)
Stig Sandström (v)
Maggi Mikaelsson (v)
Willy Söderdahl (v)
Eva Zetterberg (v)
Lars Ohly (v)