Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att snarast återupprätta en central på Gotland för sjöräddningsledning och att upprätta en central för civil och militär samverkan inom försöksverksamheten på Gotland.1
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att återta förmågan att leda sjöräddningsinsatser i farvattnen runt Gotland och att återta och utveckla samverkan och övningar med våra grannländers sjöräddningscentraler.1
3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att skapa förutsättningar att lösa det av riksdag och regering beslutade uppdraget avseende samordningsmöjligheter av resurser på Gotland. 4. 1 Yrkandena 1 och 2 hänvisade till TU.
Civil och militär samverkan som regional försöksverksamhet på Gotland
Riksdagen biföll tidigare i år en motion 1999/2000:Fö203 (s, c) angående förslag om att göra Gotland till försöksområde för samordning av militär och civil krishantering, såväl vid förebyggande som vid akuta situationer. Valet av region motiverades bland annat med att Gotlands läge skulle innebära att ön blev en naturlig utgångspunkt för olika havsanknutna samhällsuppgifter såsom gränsövervakning och sjöräddning.
Försvarsutskottet anförde i betänkande 1999/2000:FöU2:
Utskottet anser, i likhet med regeringen, att det är värdefullt med en regional försöksverksamhet för att belysa möjligheterna till ytterligaresamverkan mellan Försvarsmakten och civila myndigheter. Utskottet bedömer att detta bör kunna prövas inom ramen för en försöksverksamhet och att Gotland bör göras till försöksområde för samordning av militär och civil krishantering.
Beslut om uppdrag att belysa samordningsmöjligheter av resurser på Gotland fattades av regeringen den 20 juni (Regeringsbeslut 9, Fö 2000/1702/CIV). Detta framgår också av budgetpropositionen (2000/2001:1, sid. 100-101).
Sjöräddningsundercentral på Gotland
Den 1 januari detta år lades sjöräddningsundercentralen på Gotland ned efter beslut av Sjöfartsverket. Detta skedde trots omfattande protester från bland andra de yrkesverksamma inom sjöfartsnäringen och trots att Sjöfartsverket och Luftfartsverket tidigare, i en gemensam utredning avseende sjöräddningsledning, fastslagit att centralen på Gotland med hänsyn till det unika läget ingick i samtliga förslag på lösningar till en ny ledningsorganisation.
Räddningscentralen MRSC Gotland hade under den senaste tioårsperioden etablerat en väl fungerande samverkan med övriga sjöräddningscentraler i våra grannländer. Utöver dagliga kontakter med centralerna i Tallinn, Riga och Klaipeda ingick även regelbundna kommunikations- och ledningsövningar. Det väl inarbetade utbytet, som under åren visat sig värdefullt för en effektiv samverkan länderna emellan, upphörde samtidigt med nedläggningen av undercentralen på Gotland.
Beskrivning av nuläget
Händelser under den gångna sommaren har på ett mycket tydligt sätt visat att det ur sjösäkerhetssynpunkt var ett dåligt beslut att lägga ned sjöräddningsundercentralen på Gotland. Vid ett antal tillfällen har kommunikationen brustit mellan nödställda till sjöss och sjöräddningscentralen i Göteborg.
Bristerna i förmågan att leda sjöräddningsinsatser i Gotlandsområdet från Göteborg fick Sjöfartsverkets sjöräddningsansvariga på Gotland att, tillsammans med säkerhetschef och befälhavare på Destination Gotland, i ett brev till Sjöfartsverket påtala bristerna samt föreslå ett återinrättande av undercentralen på Gotland innan en allvarlig olycka hände.
Behov av åtgärder
Jag delar uppfattningen att det ur samhällssynpunkt är bra att utse Gotland som försöksområde för samordning av gränsövervakning. Sett ur ett Östersjöperspektiv torde det ej finnas någon mera lämplig plats för interregional samverkan inom områdena sjö- och miljöräddning, bevakning samt uppföljning av räddningsresurser.
Skall man belysa möjligheter till samordning av resurser på Gotland bör försöksverksamheten även omfatta prov med en fysiskt samordnad ledning. Denna samordnande ledningsfunktion bör enligt min mening även inför en kommande redovisning prövas i ett "Östersjöscenario" som förutsätter såväl nationell samordning som samverkan med våra grannstaters motsvarande resurser inom regionen.
En återetablerad sjöräddningscentral på Gotland skulle här kunna utgöra den naturliga plattformen för prov med samordnad ledning inom tidigare beskrivna områden samtidigt som nuvarande brister vad avser förmåga att leda sjöräddningsinsatser säkerställs.
Stockholm den 30 september 2000
Roy Hansson (m)