Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att en tjänst inrättas, inom rådande budgetram, som under internationella insatser i krisområde skall samordna den svenska civila och militära verksamheten. Motivering
Behovet av samordning mellan civila och militära internationella insatser är stort i dagsläget. Hur samordningen skall se ut diskuteras inom de berörda myndigheterna och nyligen har Rekryteringsutredningen lagt fram sitt slutbetänkande med ett förslag om upprättandet av ett fredscentrum i Sverige där alla myndigheternas rekryteringsverksamhet skall samlokaliseras (SOU 2000:74 "Att verka för fred - ett gemensamt fredscentrum i Sverige").
En samordning av berörda myndigheter och deras verksamheter i Sverige kan förmodligen leda till att insatserna i fält utomlands i högre utsträckning än i dag samordnas. Av erfarenheterna från bl.a. de svenska insatserna på Balkan vet vi att det finns ett behov av detta. Dock kan det behövas ytterligare åtgärder för att samordna verksamheten på plats.
För att kontakten och samverkan skall vara effektiv och konstruktiv krävs en välutvecklad organisation. Samverkan av det här slaget bör inte bygga på personliga kontakter, eftersom personalomsättningen är relativt hög vid internationell tjänstgöring. I stället bör samordningen institutionaliseras mellan de svenska internationella verksamheterna. På detta sätt kan alla inblandade parter ta del av varandras erfarenheter och kunskaper. Personalens arbetsvillkor kan förbättras och därmed också verksamheten.
Samordningstjänst i krisområdet
En del i utvecklingen av samordningen mellan de civila och militära internationella insatserna bör vara att regeringen inom rådande budgetram inrättar en samordningstjänst i krisområdet. Denna kan förslagsvis förläggas till den svenska ambassaden i det aktuella landet.
Samordnaren har minst två funktioner att fylla:
- Att samordna verksamheten på plats, vilket betyder att se till att representanter från alla berörda myndigheter regelbundet träffas och diskuterar sin situation och verksamhet.
- Att samordna och hålla kontakt med de berörda departementen i Sverige. Vad som ovan anförts bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
Stockholm den 29 september 2000
Berit Jóhannesson (v)
Murad Artin (v)
Stig Sandström (v)
Maggi Mikaelsson (v)
Willy Söderdahl (v)
Lars Ohly (v)
Eva Zetterberg (v)