Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om modern radiokommunikation. Bakgrund
Det är av största vikt för medborgarnas trygghet att samhället har väl fungerande kommunikationer för hantering av olyckor, katastrofer, brottsbekämpning, samhällsomstörtning och övrigt. För att polis, räddningstjänst och sjukvård med flera på bästa sätt skall kunna fullgöra sina uppgifter krävs goda kommunikationer såväl inom respektive organisation som mellan organisationer.
I de moderna digitala radiosystemen är det nu möjligt att olika användargrupper kan fungera oberoende av varandra, samtidigt som det finns stora möjligheter till samkommunikation i de fall man önskar det. Den moderna tekniken ger också möjlighet till prioriteringar i radiotrafiken som är särskilt angelägna vid katastrofer som branden i Hisingen, morden i Malexander och vid Estonias förlisning.
Det är mycket angeläget att Sverige inom de närmaste åren införskaffar ett nationellt radiokommunikationssystem som kan rädda människoliv vid svåra påfrestningar på samhället. Det är också av stor betydelse att Sverige samverkar med andra länder i Norden och Europa för att skapa ett radiokommunikationssystem som är så enhetligt som möjligt.
Vi finner det i sammanhanget anmärkningsvärt att regeringen i sin skrivelse 2000/01:52 inte med ett ord har beaktat den moderna teknik som i dag finns tillgänglig. Det förvånar oss eftersom ett flertal interpellationer och motioner har väckts i riksdagen om modern radiokommunikation. Några exempel är interpellation 1999/2000:108, 1999/2000:392, 1999/2000:398 och motion 1999/2000Fö803.
Det som gör oss mest förvånade är att regeringen faktiskt den 17 augusti 2000 beslutade att ge Statskontoret ett uppdrag att upphandla ett nationellt landstäckande radiokommunikationssystem baserat på den europeiska standardiseringskommissionens, ETSI:s, Tetrastandard.
Det är viktigt att regeringen i sina skrivelser och propositioner beaktar de beslut som redan är fattade. Regeringen får inte försumma möjligheten att använda all tillgänglig teknik som kan rädda människoliv.
Stockholm den 19 januari 2001
Kenth Högström (s)
Monica Green (s)
Tommy Waidelich (s)