Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen sin mening vad i motionen anförs om underlättande av vindkraftsutbyggnad på Öland och Gotland. Förnybara energikällor
Ett hållbart energisystem måste bygga på förnybara energikällor. Sverige bör vara föregångare med höga ambitioner och sträva efter att minska de klimatpåverkande utsläppen från fossila bränslen. Förnybara energikällor minskar utsläppen och är miljöteknikmässigt och näringspolitiskt bra.
I dag finns ett 40-tal vindkraftverk på Öland och ett hundratal på Gotland. De producerar 0,04 respektive 0,12 TWh (terrawattimmar). Vindkraftutredningen som kom för drygt ett år sedan föreslår att man ska bygga ut vindkraften så att den svarar mot en produktion av 10 TWh. Det är lika mycket som de två kärnkraftsaggregaten i Barsebäck levererade när båda var i drift. Överfört på de öländska förhållandena skulle det behövas 250 gånger mer energi än vad som produceras i dag. Huvuddelen av en så stor etablering av vindkraft måste ske havsbaserat. Jämföras kan att Danmark har ungefär 4 000 vindkraftverk och Tyskland 5 000. Sverige ligger således långt efter med vindkraftsutbyggnaden. Sverige bör därför forcera utbyggnaden av vindkraften.
Öland och Gotland är lämpliga områden för etablering av vindkraft. Men det finns många hinder och problem som bromsar en vidare utbyggnad. Med förbättrade allmänna förutsättningar för etablering av vindkraft bör dessa områden bli viktiga för leverans av ren, förnybar energi. Det främjar tillväxt och ligger i linje med en aktiv positiv regionalpolitik.
Hindren för utbyggnad är flera. I dagsläget är det otydligheter i reglerna kring tillståndsprövningen för vindkraftverk och låg prioritering av vindkraftsintresset gentemot andra, sedan tidigare etablerade, intressen som verkar begränsande för vindkraftens utbyggnad. Regelsystemet bör ses över och vindkraften jämställas med övriga motstående intressen.
Vindkraftsutredningen pekar i sitt slutbetänkande (SOU 1999:75) på att det behövs ett kvantitativt mål för vindkraftsutbyggnaden. Med ett kvantitativt mål kan vindkraftsintresset hävdas i sådan fysisk planering och tillståndsprövning, där vindkraftsintresset behöver vägas mot andra sedan tidigare etablerade intressen rörande mark- och vattenanvändning. Utan ett kvantitativt mål blir det otydligt vilken tyngd vindkraften skall ges i avvägningar mellan olika intressen. Denna otydlighet bör elimineras.
Det behövs en nationell vindkraftsplan där vissa områden kan utpekas som riksintressen för vindkraftverk enligt bestämmelserna i 3 kap. miljöbalken. Öland och Gotland bör i en sådan plan vara utpekade som riksintresse för vindkraftverk.
Ett annat hinder för vindkraftsetablering är den otydliga rollfördelningen mellan kommun och länsstyrelse. I samband med inrättande av en nationell vindkraftsplan bör den i dagsläget otydliga rollfördelningen mellan kommun och länsstyrelse vid tillståndsprövning av vindkraftverk förtydligas. Vad som ovan sagts om underlättande av vindkraftsutbyggnad på Öland och Gotland bör ges regeringen tillkänna.
Stockholm den 3 oktober 2000
Agne Hansson (c)