1 Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om skärpta redovisningskrav för buller vid planläggning.
2. Riksdagen begär att regeringen ger Boverket i uppdrag att inventera bullerfria miljöer.
3. Riksdagen begär att regeringen ger Boverket i uppdrag att utveckla och sprida kunskapen om hanteringen av buller vid fysisk planering.
2 Bullerfri miljö
I goda livsmiljöer måste det finnas möjlighet för människor att uppleva tystnad. Ostörda miljöer blir en alltmer knapp resurs och tystnad är en bristvara. Det behövs analyser av bullersituationen i boendemiljöer, natur- och rekreationsområden. Det gäller framför allt i bostadsnära miljöer och i närheten av tätorter där människor lever och vistas dagligen. Buller är miljöförsämrande, ofta störande och i vissa fall skadligt för hörsel och hälsa. Ljud som betraktas som buller är ofta en oavsiktlig biprodukt som inverkar på människors och djurs livskvalitet. Människor och djur är biologiskt anpassade till i stort sett bullerfria miljöer. Buller ger upphov till besvär såsom hörselskador, försämrad talkommunikation, sömnstörningar och andra fysiologiska förändringar. Det kan även ge en negativ påverkan på inlärningsförmåga och prestation. Det är ett problem som betraktas som allvarligt av Världshälsoorganisationen (WHO). Det finns all anledning att vi i Sverige skall ta problemet med buller på allvar för att inte riskera att få en ohållbar ljudsituation i framtiden.
Ökad mekanisering har ofta medfört bullerproblem. Medvetandet om detta har lett till planering mot buller. Trots det fortsätter bullernivåerna att öka. Många bullerkällor alstrar ljud som fortplantas i stora mekaniska strukturer, t.ex. kontors- och bostadshus. Det handlar ofta om buller som alstras av bil- och lastbilstrafik, men även andra verksamheter och aktiviteter, t.ex. krog- och nöjesliv.
Buller beskrivs och mäts i dB(A). Ljudnivåer med avseende på störning respektive risk för hörselskada anges vanligen i dB(A) i myndigheters rekommendationer. För varierande buller används en speciell medelvärdesbildning. Resultatet kallas ekvivalentnivå. För att undvika risk för hörselskada bör ekvivalentnivån vara lägre än 85 dB(A).
Boverket har, i sitt remissvar till Miljömålskommittén, föreslagit delmål när det gäller buller som innebär att boende- och fritidsmiljön ska uppfylla höga krav på frihet från buller. Bullret i den byggda miljön ska understiga gällande riktvärden både vad avser befintliga och nya bostäder. Det innebär att riktvärdena för trafikbuller och inomhusbuller inte överstiger 30 dBA (ekvivalentnivå) inomhus, 45 dBA (maximalnivå) inomhus nattetid, 55 dBA (ekvivalentnivå) utomhus vid fasad, samt 70 dBA (maximalnivå) vid uteplats i anslutning till bostad.
De riktvärden som finns i dag är ingen garant för att bullerfria miljöer kommer att finnas kvar i tätortsnära områden. Det leder inte heller till att redan bebyggda miljöer saneras på obefogat buller. Enligt miljöbalken (1998:808) utgör riktvärden värden vars överskridande medför skyldighet att vidta åtgärd så att värdet åter kan hållas.
3 Buller i planprocessen
Inte minst i storstadsregionerna finns det en uppenbar risk att bullerproblemen kommer att öka och att tidigare orörda, tysta områden kommer att bli utsatta för bullerstörningar. Tanken att undanta tysta områden bör inte vara främmande för någon.
I dag utgör kulturminnesvård eller naturvård ofta grund för undantag från exploatering. Tystnad och ostördhet bör rimligtvis vara fullt godtagbara grunder för en kommun att undanta områden från exploatering.
Vid samhälls- och trafikplanering bör det finnas underlag som omfattar redovisningar av viktiga natur-, kultur- eller friluftsområden med låg bullernivå och områden utsatta för buller. Därigenom kan kommuner och länsstyrelser utforma skyddsrestriktioner för sådana områden och höja livskvaliteten för dem som lever där.
För att underlätta för beslutsfattare på kommunal och regional nivå att ta ställning till utbyggnader av transportleder m.m. och samtidigt kunna beakta behovet av att bevara tysta områden för mänskligt boende och friluftsliv, bör konsekvenserna av trafikleder samt den totala bullerbelastningen från andra verksamheter redovisas för hela det geografiska område som berörs. I planer och miljökonsekvensbeskrivningar bör buller redovisas ned till nivån 40 dB(A) för det geografiska område som berörs. Detta skall ske både för planerade och befintliga anläggningar. Buller bör redovisas inte bara för områden avsatta för friluftsområden i kommunala planer utan även för befintliga och planerade områden för bostäder, skolor, daghem samt vårdlokaler. Det som ovan anförts om skärpta redovisningskrav för buller vid planläggning bör ges regeringen till känna.
4 Utvärdering och utvecklad kunskap om buller
I samhällsplaneringen kan organisatoriska åtgärder mot buller vidtas genom att bebyggelse planeras så att stora avstånd läggs mellan bullerkällor och eventuellt störda områden. Man kan även ta hänsyn till de störda områdenas art, t.ex. genom att placera industrier i stället för bostäder nära motorvägar. Kunskapen om buller vid planläggningen är dock inte alltid tillräcklig för att skydda befintliga tysta miljöer och att minimera bullernivåerna.
Boverket bör ges i uppdrag att se över vilket underlagsmaterial som används i planer och miljökonsekvensbeskrivningar, samt i vilken omfattning kommuner och länsstyrelser redovisar bullerförhållandena. Detta bör ges regeringen till känna.
Boverket bör även ges i uppdrag att utveckla kunskapen om buller i planläggningsprocesser, samt initiera försök med att väga in kunskap om buller vid planläggningen av bostäder och annan infrastruktur. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
Stockholm den 30 september 2000
Owe Hellberg (v)
Lars Bäckström (v)
Marie Engström (v)
Siv Holma (v)
Kjell-Erik Karlsson (v)
Sten Lundström (v)
Johan Lönnroth (v)
Maggi Mikaelsson (v)
Jonas Ringqvist (v)
Per Rosengren (v)