1 Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om miljö- och energideklarationer av bostäder.
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om barns inflytande i samhälls- och trafikplanering.
3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om barnsäkerhetskrav i bostäder.
4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att ge Boverket i uppdrag att utvärdera lokala brottsförebyggande projekt.
5. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om kvinnofrid och boendeplanering.
6. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att ge Boverket i uppdrag att initiera och stimulera försök med lokalt brottsförebyggande arbete.
2 Inledning
Det borde vara en självklarhet att alla har rätten att känna en trygghet i sitt boende både vad gäller fysisk som psykisk hälsa. Tyvärr kan vi konstatera att detta inte är fallet. Många människor lider av ohälsa på grund av brister i boendemiljön och ett stort antal människor känner en otrygghet och rädsla i sitt boende. Naturligtvis kan inte politiska beslut råda bot på alla de problem som finns, men bristen på beslut och politisk vilja förvärrar problemen. Vänsterpartiet har under en rad år motionerat om förslag för att förbättra situationen för de boende utan större framgång.
Boendet är ofta grunden i våra liv och ett bra boende är en grundförutsättning för varje individs möjlighet att förverkliga sitt livsprojekt. Att negligera de problem som finns är därför kränkande mot den enskilde. Tryggheten i boendet är en viktig fråga för alla människor och ofta en förutsättning för att aktivt orka delta i samhällsbyggandet. Ohälsa och rädsla är därför också en fråga om demokrati och deltagande. Om den politiska organisationen inte tar de här problemen på allvar riskerar vi se alltfler människor som vänder ryggen åt det politiska systemet.
I den här motionen riktar vi in oss på tre viktiga delar. Dels behovet av en energi- och miljödeklaration, dels barnens rätt till en god boende miljö och dels den rädsla som många, framför allt unga kvinnor, upplever i boendet.
3 Energi- och miljödeklaration av bostäder
Bostaden och den byggda miljön är en viktig del av människors liv och påverkar både människors hälsa och den yttre miljön. För att vi i Sverige ska leva upp till de internationella åtaganden vi gjort i bland annat Riodokumentet och Kyotodeklarationen krävs en rad åtgärder. Inom bostadssektorn rör det sig om en rad regelförändringar om allt ifrån krav på resurshushållning och hållbar kretsloppstillämpning, till hur vi ska ta vara på de växtnäringsämnen som produceras i våra bostäder.
Ett viktigt led i detta arbete är att ge konsumenterna ett tydligt redskap i valet av bostad ur miljö- och energisynpunkt. Miljömärkning och miljöinformation på andra varor i samhället har visat sig ha stor effekt för konsumenternas val av produkter. Det ter sig underligt att när vi som konsumenter skall köpa t.ex. diskmedel får en tydlig varudeklaration och oftast också en miljömärkning, medan när vi skall göra ett av våra största val, nämligen val av bostad, inte får någon information om material och miljöpåverkan.
En miljö- och energideklaration för boendet är nödvändig för att ge konsumenterna större inflytande och för att tvinga fram förändringar i bostadsbeståndet. 40 % av all energi används för uppvärmning av inomhusluft och varmvatten. Det är fullt möjligt att minska elanvändningen i svenska hus och på sikt minska det totala energianvändandet. Om vi på allvar menar att detta är önskvärt måste vi ge konsumenterna en möjlighet att vara aktiva i sina energival. En tydlig energideklaration skulle ge konsumenterna ett utmärkt redskap att vara aktivt delaktiga i en nödvändig energibesparing. Allergi och överkänslighet har fördubblats varje decennium sedan 1960-talet och en stor del av denna ökning kan tillskrivas våra allt sämre inomhusmiljöer. Det är även ur denna synvinkel nödvändigt att konsumenterna får en tydlig miljömärkning för att kunna göra aktiva val.
Boverket presenterade 1998 en rapport om deklaration av bostäder som visar på en rad olika metoder och aspekter på energi- och miljödeklaration. Regeringen måste nu se till att detta arbete prioriteras så att vi får en fungerande miljö- och energideklaration som kan användas senast år 2002. En energi- och miljödeklaration bör också väga in allergi- och överkänslighetsaspekter.
Både avseende nybyggnation och bebyggd miljö har miljö- och energideklarationen en viktig funktion. För nybyggnationen sker deklarationen redan från början och tvingar därmed byggherrarna till att visa en produkt som får konsumenternas godkännande. I den redan bebyggda miljön tvingas fastighetsägarna till att göra en miljöinventering, och fel och brister uppmärksammas. Rimligen får det till effekt att åtgärder för att förbättra miljön blir nödvändiga och att nödvändiga ombyggnader kommer till stånd.
Ur ett energi- och kretsloppsperspektiv är det också betydelsefullt att man har ett perspektiv som omfattar byggnadens totala livslängd vid deklarationen av nya byggnader och vid större renoveringar. I ett sådant perspektiv skall man ta hänsyn till miljöpåverkan vid framställningen av byggmaterial, vid underhållsbehovet av materialet, den beräknade livslängden av byggmaterialet och graden av återvinningsbarhet.
Det ovan anförda om energi- och miljödeklarationer för bostäder bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
4 Barnsäkerhet
I målen för bostadspolitiken betonas särskilt vikten av att främja en god uppväxt för barn och ungdom. Detta har dålig förankring i den svenska lagstiftningen. Det saknas tydliga och styrande krav och regler när det gäller hur barns lekmiljö skall vara utformad. I redan byggda områden är reglerna ännu otydligare. Där skall man uppfylla krav om det är rimligt utifrån hänsynen till kostnaderna för arbetet och tomtens särskilda egenskaper. Hur påverkas barns miljö av åtgärder som förtätning av bebyggelse, minskade resurser till underhåll, skötsel och anläggning av friytor och grönområden? Vem för talan för barnen i arbetet med översiktsplaner och detaljplaner?
I FN:s barnkonvention slås fast att barnens bästa alltid skall komma i första rummet (§ 3) och att barnet har rätt att uttrycka sin mening i alla frågor som berör det. När domstolar och myndigheter behandlar fall som rör barnet skall barnet alltid höras och barnets intresse komma i första rummet (§§ 12- 15). Vidare fastslås att barnet har rätt till lek, vila och fritid (§ 31).
I plan- och bygglagen finns i dag inget som tillförsäkrar att barns åsikter och intressen beaktas. I dag finns exempel på hur man kan bevaka barns intressen bl.a. i Norge med nationell lagstiftning och i en del kommuner om hur man kan ta tillvara barnens intresse. Utifrån dessa kunskaper torde det vara förhållandevis enkelt för regeringen att lägga förslag under år 2001 på hur barns intressen skall beaktas i samhälls- och trafikplaneringen. Reglerna borde införas i plan- och bygglagen och skulle vara ett utmärkt bevis på den stolta deklarationen i regeringsförklaringen om att barnen skall stå främst och att FN:s barnkonvention skall efterlevas. I regeringsförklaringen uttrycktes en vilja om att Sverige är, och skall vara, världens barnvänligaste land. Detta torde innebära att det inte skulle vara svårt för regering och riksdag att ställa sig bakom Vänsterpartiets förslag till beslut om hur barnens inflytande skall beaktas i samhälls- och trafikplanering. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
Barnens fysiska säkerhet i boendemiljön är en annan viktig fråga. Cirka 15 gånger så många barn (1994-5553 barn) behövde sjukhusvård på grund av olyckor i hemmet i förhållande till antalet barn som behövde sjukhusvård på grund av trafikolyckor. Lagarna om barnsäkerhetskrav omfattar inte stora delar av bostadsbeståndet och bland annat står det mesta av miljonprogramsområdena utanför. Detta beror på att de är byggda före 1973 och att i stort sett inga stora ombyggnationer har skett eller är planerade att ske.
Lagstiftningen bör därför ses över, dels utifrån vilka krav som ska gälla, dels vilka krav man kan ställa på de fastigheter som i dag inte omfattas av säkerhetskraven, dvs. bostäder byggda före 1973 och ombyggda före 1976. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
5 Rädsla och otrygghet i boendet
I en undersökning gjord av Statistiska centralbyrån på uppdrag av regeringens boutredare Bengt-Owe Birgersson visade det sig att de viktigaste faktorerna i det egna boendet är trygghet och säkerhet. För konsumenterna är ett tryggt bostadsområde viktigare än lägesfaktorer och närhet till service. Denna undersökning går på tvärs emot en av de myter som finns i den svenska bostadsdebatten, nämligen myten om det centrala lägets höga värde. På tidningen Vår Bostads uppdrag gjorde SIFO en undersökning om trygghet i bostadsområdet. Undersökningen omfattade tusen intervjuer och visade att det finns en stor otrygghet i våra bostadsområden. Framför allt är det unga kvinnor som uppger att de känner stor oro. Så mycket som var tredje kvinna i åldersgruppen 15-30 år uppger att hon är rädd där hon bor. De brott som man framför allt känner oro inför är dessutom brott som är grovt kränkande som t.ex. överfall, våldtäkt och inbrott. Undersökningen visar också att det totalt sett är de unga som känner störst rädsla. I åldersgruppen 15-19 år har drygt 20 procent känt sig otrygga och rädda i sitt bostadsområde. För gruppen 65 år och uppåt var motsvarande siffra 10 procent.
Om man bryter ner undersökningen i boendeformer visar det sig att det framför allt är i flerfamiljshusområden som otryggheten är utbredd. Bland boende i lägenhet uppger 20 procent att de känt oro eller rädsla i boendet. Motsvarande siffra i egnahemsboendet är 12 procent.
Boendet är den kanske viktigaste grunden för våra liv och våra möjligheter att förverkliga våra livsprojekt. Om rädslan och otryggheten får breda ut sig i våra bostadsområden, hur skall vi då kunna utveckla ett demokratiskt och harmoniskt samhälle där alla har en möjlighet att deltaga och bidraga? Vi får under inga omständigheter kapitulera för otryggheten utan tvärtom med kraft bekämpa densamma. Detta förutsätter att vi på allvar vågar diskutera frågan och att stat och kommun tillsammans med övriga aktörer på bostadsmarknaden tar ett gemensamt ansvar för att förändra situationen.
Det finns i dag exempel på hur man arbetar för att förebygga brott i enskilda bostadsområden. Ektorp i Norrköping har under flera år, på initiativ av den lokala hyresgästföreningen, arbetat med grannsamverkan och arrangerat seminarium kring brottsförebyggande arbete. Regeringen borde ge Boverket i uppdrag att utvärdera detta och liknande projekt. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
Det finns mycket som talar för att situationen i våra bostadsområden snarare försämras än förbättras avseende otrygghet och rädsla, men det går självklart att vända utvecklingen. Detta förutsätter dock att en rad åtgärder sätts in av både förebyggande karaktär och med bättre hjälp åt dem som redan drabbats. Vänsterpartiet har under rad av år föreslagit att obligatorisk boendeplanering skall göras i kommunerna minst en gång per mandatperiod.
I ett boendeplaneringsprogram skall brottsförebyggande arbete vara en självklar del. För att värna kvinnors rätt till trygghet och säkerhet bör kommunerna åläggas att ta fram ett program för kvinnofrid. I den del som handlar om boendet skall kvinnofridsprogrammet vara en del av boendeplaneringen. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
Ett lokalt brottsförebyggande arbete är grunden för att öka tryggheten och minska rädslan. Det är viktigt att låta människor ute i våra bostadsområden själva vara delaktiga i framtagandet av ett brottsförebyggande program. Endast de som bor i områdena har kunskap om vilka platser, t.ex. gångstigar, mörka platser och insynsskyddade områden, som finns i närområdet. Regeringen borde därför ge Boverket i uppdrag att initiera och stimulera försök med lokalt brottsförebyggande arbete i våra bostadsområden. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
Stockholm den 30 september 2000
Sten Lundström (v)
Lars Bäckström (v)
Marie Engström (v)
Owe Hellberg (v)
Siv Holma (v)
Kjell-Erik Karlsson (v)
Johan Lönnroth (v)
Maggi Mikaelsson (v)
Jonas Ringqvist (v)
Per Rosengren (v)