1 Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att bostadsförsörjningsplaner skall antas av kommunfullmäktige en gång per mandatperiod.
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att bostadsförmedlingar skall vara obligatoriska med generösa möjligheter för kommuner att begära dispens.
3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att förmedlingsavgiften för bostadsförmedling skall reduceras motsvarande det belopp som inbetalts som köavgift.
4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att återinföra anvisningslagstiftningen i någon form.
5. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om fördelningen av EKO-bidraget.
6. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om boendekostnadskommission.
7. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om regional samhällsplanering.
2 Inledning
Regeringen har presenterat en proposition som leder bostadspolitiken i rätt riktning. Förslagen om kommunernas skyldighet att planera för bostadsförsörjningen och att anordna bostadsförmedlingar välkomnas av Vänsterpartiet. Dock kan propositionen bara betraktas som en dellösning på det bostadspolitiska problemet som staten måste ta sig an tillsammans med andra aktörer, såsom byggare, kommuner och boendeorganisationer. En rad viktiga instrument saknas för att nå en fungerande bostadssituation.
- Kommunernas ansvar för det befintliga boendet förtydligas inte genom kravet på bostadsförsörjningsprogram. Detsamma gäller för ansvaret för fungerande infrastruktur, trygghet och säkerhet, service och ekologisk hållbarhet.
- Kommunala bostadsförmedlingar blir bara effektiva om nyproduktionen ökar och kommunerna ges rätten att begära in lägenheter för förmedling.
- Lagrådets invändningar mot regeringens rätt att förelägga en kommun att inrätta bostadsförmedling har inte beaktats tillfredsställande. Från flera håll hörs synpunkten att det är ett ingrepp i det kommunala självstyret. Varför inte lösa den konflikten?
- Regeringen tar inget helhetsgrepp kring boendekostnadernas utveckling. Framför allt har boende i hyresrätt fått orimligt höga boendekostnader. Det bekräftas både inom den socialdemokratiska rörelsen och hyresgäströrelsen. Orimligheten i de ökade boendekostnaderna kan studeras i SCBs, Hyresgäströrelsens och Boverkets statistik. Det är dags att regeringen tar de orättvisa boendekostnaderna på allvar.
- Det finns inga grundläggande lösningar på hur samhället skall klara en nyproduktion på acceptabel nivå. Det är positivt att ett bidrag införs för bostadsinvesteringar som främjar ekologisk hållbarhet. Tyvärr är villkoren för det så kallade EKO-bidraget otydliga, vilket också gäller regeringens syn på begreppen ekologisk hållbarhet och ekologiska åtgärder.
- Regeringen redovisar inte heller hur den regionala samordningen av bostadsplaneringen skall underlättas. Vi ser i dag brister i samordningen, inte minst i tillväxtområdena.
3 Kommunernas ansvar för bostadsförsörjningen
3.1 Bostadsförsörjningslagen
Kommunerna har det övergripande ansvaret för bostadsförsörjningen på den lokala nivån. Regeringen gör bedömningen att kommunerna inte alltid lever upp till det bostadspolitiska ansvar de har. Vänsterpartiet delar den uppfattningen. Genom införandet av bostadsförsörjningslagen ökar möjligheten att uppnå målet om goda bostäder till rimliga kostnader. Betydelsen av strategiskt handlande och aktiv hantering av styrmedlen har ökat och är nu en förutsättning för att få en fungerande bostadsförsörjningsplanering. Boverket och Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag SABO påpekar i sina remissvar att kommunfullmäktige skall ta ställning till kommunens riktlinjer med viss regelbundenhet. Vänsterpartiet anser att kommunfullmäktige skall anta riktlinjer för bostadsförsörjningen åtminstone en gång per mandatperiod. Detta för att garantera att frågan hålls aktuell och anpassas efter förändringar i de lokala förutsättningarna.
Regeringen skriver att det är "avgörande för en framgångsrik bostadspolitik att den är förankrad där den skall förverkligas, dvs. i kommunen". För att tydligare markera vikten av att förankra bostadsfrågorna i den lokala politiska debatten och ge frågan den vikt den kräver, bör den behandlas kontinuerligt, med regelbundet antagande av kommunfullmäktige. Planeringen av bostäder är en process där det tar fyra till fem år från idé till färdig produkt. Därför måste kommunerna planera rullande, efter en fast rytm, under en lång tidsperiod. Vänsterpartiet tycker att det är rimligt att varje kommun tar ställning till ett bostadsförsörjningsprogram åtminstone en gång per mandatperiod. Detta bör ges regeringen till känna.
Enligt regeringens förslag skall "en kommun vara skyldig att planera bostadsförsörjningen i syfte att skapa förutsättningar för alla i kommunen att leva i goda bostäder och för att främja att ändamålsenliga åtgärder för bostadsförsörjningen förbereds och genomförs". Begreppet bostadsförsörjning kan tolkas som att lagen endast syftar på nytillskott av bostäder och utelämnar befintliga boendemiljöer, såväl som andra viktiga funktioner i den byggda miljön. Vänsterpartiet anser att begreppet bostadsförsörjning skall ersättas med begreppet boendeplanering. Bostadsförsörjning enligt den gamla ordningen handlar mest om planer för nyproduktion, medan boendeplanering i lika hög grad handlar om det redan byggda beståndet. I denna planering är frågor som berör integration, hemlöshet, äldres och funktionshindrades rätt till bostad, trafikfrågor, trygghetsfrågor m.m. lika viktiga som nyproduktionen. Det behövs ett tvärsektoriellt samarbete mellan de ansvariga för den fysiska planeringen: tekniker, miljöansvariga och socialtjänsten. Det krävs också ett samarbete mellan och med de olika aktörerna på bostadsmarknaden. Om detta skall ha någon som helst mening måste det leda till ett obligatoriskt boendeplaneringsprogram.
I motionerna Boendesegregation (2000/01:Bo207), Rätten till ett tryggt och säkert boende (2000/01:Bo511) och Rätten till boende (2000/01:B405) finns ytterligare krav på innehållet i obligatoriska boendeplaneringsprogram.
3.2 Kommunal bostadsförmedling
Den lagstiftning om bostadsförmedling som nu skall införas är i stort sett en återgång till vad som rådde före 1993. Därför kan man nog påstå att Lagrådets kritik är ovanligt tunn den här gången. Vänsterpartiet tycker dock att det hade varit bättre om alla tvivel i frågan hade varit undanröjda. Därför bör kommunala bostadsförmedlingar vara obligatoriska. En generell lagstiftning undanröjer alla tvivel om vad som gäller. Till en generell lagstiftning bör en generös dispensmöjlighet kopplas, som ger möjlighet till undantag. I de kommuner där bostadsförmedlingsbehovet är litet bör dispens ges. Den allmänna principen måste vara att den enskilde invånaren, eller en tilltänkt sådan, lätt och överskådligt ska kunna få information om kommunens bostadsbestånd och att rättvisa köregler ska ersätta dagens situation, där kontakter och en tjock plånbok styr möjligheterna att få en bostad. Det som ovan anförs om obligatoriska kommunala bostadsförmedlingar bör ges regeringen till känna.
3.3 Avgifter vid kommunal bostadsförmedling
Regeringen föreslår att en kommunal bostadsförmedling skall ha rätt att ta ut köavgift då den förmedlar lägenheter i turordning efter kötid. Initiativet till en sådan köavgift togs av Stockholms bostadsförmedling för att öka resurserna till verksamheten. Enligt regeringens förslag står det varje kommun fritt att sätta avgiften utifrån självkostnadsprincipen. Förutom köavgiften kan bostadsförmedlare ta ut förmedlingsersättning, för närvarande 2 000 kronor. Sammantaget kan det bli en avsevärd kostnad för att få ett hyreskontrakt för en bostadssökande. Vänsterpartiet anser att regeringens lagförslag bör kompletteras med en bestämmelse om att förmedlingsersättningen skall reduceras med ett belopp motsvarande den ackumulerade inbetalda köavgiften vid den tidpunkt då kontraktsskrivning sker. Ett exempel kan illustrera hur det skulle fungera. Elsa som 2003 stått 3 år i bostadskön, har varje år betalat 400 kronor i köavgift. När hon skriver kontrakt samma år krävs hon på en förmedlingsersättning på 2 000 kronor. Denna avgift skall då reduceras med 400 x 3 = 1 200 kronor. Kvar återstår 800 kronor för Elsa att betala, totalt 2 000 kronor. Det som ovan anförts om reduktion av förmedlingsersättningen bör ges regeringen till känna.
3.4 Återinför anvisningslagstiftningen
Bostadssökande skall behandlas jämlikt och rättvist. En förutsättning är då att en stor andel av de lediga lägenheterna förmedlas efter turordning av de kommunala bostadsförmedlingarna. De kommunala bostadsförmedlingarna har idag ingen lagstiftad rätt att begära in lägenheter för förmedling. Den tidigare lagen om kommunal anvisningsrätt avskaffades 1992. Lagen innehöll bestämmelser som gav kommunen rätt att anvisa bostadssökande till bostadslägenheter. I första hand skulle överenskommelser träffas mellan kommunen och fastighetsägaren, men om det inte var möjligt kunde kommunen ansöka hos hyresnämnden om att få anvisningsrätt. Efter lagens avskaffande kan kommunerna endast göra frivilliga överenskommelser med privata och offentliga fastighetsägare. Vänsterpartiet anser att detta inte är tillräckligt för att åstadkomma en social bostadspolitik.
Utan ackvisition fungerar inte bostadsförmedlingarna i orter med stor bostadsbrist. En bostadsanvisningslag är ett nödvändigt komplement till bostadsförmedlingskravet. Den bör utformas som en dispositiv lag som kommunfullmäktige kan välja att sätta i kraft. Ackvisition ger kommunen tillgång till både privata och kommunala hyresbostäder att förmedla i större delen av kommunens bostadsområden. Det som ovan anförs om anvisningslagstiftning bör ges regeringen till känna.
4 Ökat bostadsbyggande
4.1 EKO-bidragen
Regeringen föreslår att Byggkostnadsforum skall vara beredande organ för regeringens beslut i ärenden som gäller det särskilda investeringsbidraget för bostadsinvesteringar som främjar ekologisk hållbarhet, s.k. EKO-bidrag. Vänsterpartiet anser att EKO-bidraget skall ges en tydligare inriktning än vad som framgår av prop. 1997/98:119 och betänkande 1997/98:BoU10. Investeringsbidraget måste stämma överens med förutsättningarna för nyproduktion av bostäder. I dag byggs i stort sett bara bostadsrätter, trots att efterfrågan på hyresrätter är mycket stor i tillväxtområdena. Därför bör bidraget ges enbart för produktion av hyresrätter.
I de fall någon byggherre väljer att uppföra hyresrätter hamnar hyrorna nästan alltid på en orimligt hög nivå. Det är bra att regeringen kopplar bidraget till byggkostnaden, men det bör vid fördelning av medlen även göras en tydlig koppling till boendekostnaderna. Investeringsbidraget som ges för byggande av studentbostäder har i det avseendet en lämplig utformning i budgetpropositionen för år 2000. Utgångspunkten att "främst hyreskostnaden för de boende" skall beaktas vid bedömningen av villkoren bör användas även vid fördelning av EKO-bidraget.
Vänsterpartiet anser att EKO-bidraget skall fördelas enligt samma modell som investeringsbidraget till studentbostäder, dvs att Boverket, via Byggkostnadsforum, begär in underlag från länsstyrelserna och sedan gör en ramfördelning av medlen.
Det som ovan anförs om fördelningen av EKO-bidraget bör ges regeringen till känna.
4.2 Ekologisk hållbarhet och ekologiska åtgärder
Begreppen ekologisk hållbarhet och ekologiska åtgärder framstår som mycket diffusa och otydliga. Vänsterpartiet anser att begreppen bör ges tydligare definitioner både i direktiven för bidraget och i lagar/förordningar. En lämplig lösning är att tydligt specificera för vilka åtgärder EKO-bidraget ges, t.ex. sopsortering, energihushållning eller hushållning med vatten och avfall. Vänsterpartiets motion Planera för goda bostäder (2000/01:Bo513) innehåller ytterligare förslag om ekologiskt hållbart byggande. Det som ovan anförs om tydligare ekologisk inriktning för EKO-bidraget bör ges regeringen till känna.
4.3 Boendekostnaderna
Regeringens förslag till åtgärder löser inte alla problem, särskilt inte den alltmer tilltagande bostadsbristen och de ökande boendekostnaderna. Vänsterpartiet tycker att regeringen förutom att inrätta Byggkostnadsforum skall tillsätta en boendekostnadskommission. Den skall bestå av ledande företrädare för stat, kommun, byggbransch, fastighetsägare och boendeorganisationer - i princip alla de som kan påverka boendekostnadsutvecklingen och produktionen av framför allt hyresrätter. Dess uppgift skall vara att granska parternas insatser, komma med förslag till lösningar på problem och i någon form av samhällskontrakt ta itu med dem. För statens del kan det handla om att gå vidare med Fastighetsskattekommitténs förslag och titta på lösningar där produktionskostnaderna kan bli lägre, t.ex. i form av ett statligt investeringsbidrag liknande det som tillfälligt införs de tre kommande åren, men med krav på låga boendekostnader. Vänsterpartiet har motionerat om boendekostnader m.m. i Goda bostäder till rimliga kostnader (2000/01:Bo510). Det som ovan anförts om en boendekostnadskommission bör ges regeringen till känna.
4.4 Regional samhällsplanering
I Europa har regionaliseringen ökat parallellt med globaliseringen. Dessa utvecklingar följer varandra hand i hand. Liknande utveckling kan observeras i Sverige, där regionerna har många gemensamma intressen och problem. Infrastruktur och bostadsförsörjning framträder särskilt tydligt som regionala intressen. I Sverige har den regionala planeringen en relativt svag ställning. Regionplaner antas sällan av breda politiska majoriteter, utan fyller bara en funktion som samråds- och diskussionsunderlag. Inom Stockholms län (Region- och trafikplanekontoret) pågår nu arbetet med en andra generations regional utvecklingsplan, RUFS2000. Den nya planen har begränsad formell betydelse eftersom den saknar rättsverkan. Trots det är den av oerhört stor strategisk betydelse för utvecklingen i regionen. Kommunerna har en nyckelroll i boendeplanering och bostadsförsörjning, men de är beroende av att samordna planeringen med närliggande kommuner. Regeringen bör se över landstingens och länsstyrelsernas roll och befogenheter vad gäller regionala intressen i den fysiska planeringen.
Förändringarna i PBL i samband med införandet av det kommunala planmonopolet (prop. 1985/86:1) ledde fram till att länsstyrelserna inte längre ska fastställa kommunernas antagandebeslut. Detta innebär dock inte att planmonopolet berättigar till vilka beslut som helst. Planmonopolet gäller inom kommungränsen och regleras av PBL:s stränga krav på intresseavvägningar och därmed på beslutsunderlaget. Det är också klart uttryckt att planläggningsbeslut som får effekt på andra kommuner skall diskuteras och samordnas med dessa. Om man inte lyckas med samordningen skall det normalt medföra att planen inte får antas.
Plan- och bygglagen behöver förtydligas vad gäller lokaliseringbeslut och mellankommunala och regionala effekter, utan att man därmed gör inskränkningar i planmonopolet. Vänsterpartiet föreslår därför att regeringen analyserar frågan och återkommer med förslag till förändringar avseende förutsättningarna att:
- ställa formella krav på beslutsunderlaget inför beslut som får mellankommunala och regionala konsekvenser. Detta skulle skapa bättre förutsättningar för ordentliga konsekvensutredningar och ge länsstyrelserna ett verkningsfullt redskap i diskussionerna med kommunerna,
- ställa krav på att planläggningsbeslut, som får ingripande regionala effekter, skall belysas i översiktsplanen före detaljplaneläggning.
Det som ovan anförs om regional samordning i samhällsplaneringen bör riksdagen ge regeringen till känna.
Stockholm den 1 november 2000
Owe Hellberg (v)
Lars Bäckström (v)
Marie Engström (v)
Siv Holma (v)
Kjell-Erik Karlsson (v)
Sten Lundström (v)
Johan Lönnroth (v)
Maggi Mikaelsson (v)
Jonas Ringqvist (v)
Per Rosengren (v)