Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening att ett läges- och efterfrågestyrt hyressättningssystem på sikt skall införas i enlighet med vad i motionen anförs.
2. Riksdagen begär att regeringen lägger fram förslag till ändring i hyres- lagen för att möjliggöra läges- och efterfrågestyrt hyressättningssystem på nyproducerade bostäder i enlighet med vad som anförs i motionen.
Motiv för mina förslag
Bostadsbristen i Stockholm är det största hindret för en positiv utveckling av regionen. Svarta hyreskontrakt, skyhöga priser på bostadsrätter och osäkra andra- och tredjehandskontrakt visar att systemet i grunden har misslyckats. Rörligheten på bostadsmarknaden är i praktiken obefintlig om man undantar svartkontrakt och byten. Hyresrätten riskerar att försvinna som boendeform då lönsamhet inte finns för fastighetsägare. Årligen flyttar det in över 50 000 nya människor till Stockholms län och deras boendesituation blir bara värre och värre. De som drabbas hårdast är unga människor som fått jobb i Stockholmsregionen, men som riskerar att helt hamna utanför den ordinarie bostadsmarknaden. Systemet ser effektivt till att endast de med mycket gott om pengar har möjlighet att skaffa bostad i centrala Stockholm. Detta samtidigt som förortslägenheter i praktiken subventionerar hyresrätterna i innerstan då hyrorna inte på något sätt är differentierade. Är det rimligt att hyrorna är de samma på Östermalm som i Tensta? Grundproblemet är att det inte byggs nytt. Det är bara fler bostäder som kan lösa problemet.
Dagens system för hyressättning på hyreslägenheter bygger på ett system som formades för 25 år sedan. I dag bestämmer allmännyttan i enlighet med dessa föråldrade regler i praktiken hyresnivåerna vilket innebär att övriga fastighetsvärdar får rätta sig efter de hyresnivåer som de kommunala bostadsbolagen förhandlar fram med hyresgästföreningen. Denna monopolsituation på hyressättning har lett till de bostadsproblem som vi nu ser i Stockholm och andra storstäder. Mycket har hunnit hända på de 25 år det nuvarande systemet funnits. Det system som skulle skapa rättvisa och motverka segregation på bostadsmarknaden har fått motsatta effekter. Systemet stoppar effektivt all nybyggnation som skulle kunna bidra till att reda upp situationen.
Nybyggnation lönar sig inte på grund av en kombination av höga byggkostnader som i sin tur beror på de höga skatterna och ett hyressättnings- system som gör det omöjligt att ta ut tillräckliga hyror. Därför byggs det inga nya hyresbostäder.
Lösningen på detta skulle vara en marknadsmässig hyressättning där läge och efterfrågan får styra. Avskaffandet av den offentligt styrda bruksvärdesprincipen skulle leda till att nybyggnationer lönar sig, billigare lägenheter i mindre attraktiva lägen och som följd även dyrare lägenheter i centrala delar. En mångfald skulle skapas där valfrihet mellan boendeformer och boendekostnader skulle finnas.
Vi måste någon gång börja att lätta på allmännyttans hyressättningsmonopol. Detta går av naturliga skäl inte att lösa över en natt. Ett första steg som skulle kunna hjälpa till att lösa problemen är att införa läges- och efterfrågesatta hyror på nyproduktion vilket skulle innebära att bostadsbyggandet snabbt skulle öka. Detta skulle kunna ske med omedelbar verkan för att därefter stegvis införa motsvarande system på hela hyresrättsbeståndet.
Stockholm den 4 oktober 2000
Karin Enström (m)