Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om besittningsskydd vid hyra av lokal. Motivering
Med "hyra" förstås i 12 kap. jordabalken vilket brukar kallas hyreslagen - upplåtelse av hus eller delar av hus till nyttjande mot ersättning.
Allmänt kan sägas att fastighetsägaren ofta är den ekonomiskt överlägsne och mer erfarna parten. Han har på ett annat sätt än hyresgästen överblick över de praktiska konsekvenserna av en bestämmelse i hyresavtalet. För att förhindra missbruk av hans övertag har lagstiftaren infört ett antal tvingande bestämmelser till hyresgästens fördel. Vid hyra av lokaler, som avser upplåtelse för förvärvsverksamhet, är det dock tydligt att sådana hänsyn kommer i skymundan; dessa mellanhavanden brukar ha en mer affärsmässig karaktär och parterna har rent allmänt ansetts ha förmågan att i ungefär lika mån kunna tillvarata sina rättsliga intressen.
I fråga om bostadslägenheter föreligger i princip besittningsskydd, d.v.s. hyresgästen har, med vissa undantag, rätt till förlängning av avtalet, även om det har sagts upp av hyresvärden.
Vad gäller lokaler, däremot, kan hyresnämnden inte (såsom när det gäller bostadslägenheter) besluta om förlängning av avtalet eller fastställa vilka hyresvillkor som skall gälla. Däremot kan hyresgästen under vissa förutsättningar i efterhand få ersättning om han/hon tvingas lämna lokalen. Man brukar i dessa sammanhang tala om ett indirekt besittningsskydd. Det kan tilläggas att för lokaler gäller marknadshyressättning.
Den trygghet som lagstiftaren haft i åtanke vad gäller bostadslägenheter är väsentlig mot bakgrund av vad som skulle kunna hända om hyresvärdar fritt och utan den spärr som finns i lagstiftningen kunde säga upp hyresgäster efter eget godtycke.
Även om en part som hyr lokal för affärsverksamhet i många fall kan anses vara en med fastighetsägaren jämbördig part, och om det gäller stora företag kanske till och med i vissa fall den starkare parten, så innebär nuvarande lagstiftning för många småföretagare, inte minst affärsidkare, ett klart underläge. En hyresvärd har i fråga om lokalupplåtelser bara att följa den uppsägningstid som finns inskriven i kontraktet, varefter han kan säga upp hyresgästen för avflyttning. Att så sker p.g.a. obetald hyra ter sig självfallet rimligt, men att hyresvärden vill säga upp en hyresgäst i syfte att komma åt lokalen för andra ändamål får i många fall helt orimliga konsekvenser. Det kan ytterst innebära att en väl fungerande affärsrörelse, till exempel i ett A- läge, tvingas slå igen. Ett antal personer blir av med sina arbeten och affärsidkaren mister sin utkomst.
Visserligen ger lagstiftningen ett indirekt besittningsskydd genom att medge rätten till ersättning vid förlust av lokal. Erfarenheterna visar emellertid att en sådan ersättning ofta inte ligger i paritet med den skada som näringsidkaren lider genom att förlora en väl upparbetad affärsrörelse med högt goodwillvärde. Befintligt medlingsinstrument har också i många fall visat sig vara otillräckligt.
Det måste anses orimligt att ett fastighetsbolag/hyresvärd efter hyreskontraktets utgång godtyckligt skall kunna stympa en väl etablerad affärsrörelse med en kommersiell hyresrätt genom att till exempel inskränka ytorna till förmån för en annan hyresgäst i en grannlokal. För många lokalhyresgäster, inte minst småföretagare, som idag lever i ett närmast rättslöst tillstånd vad gäller besittningsskyddet skulle en lagskärpning innebära en inte oväsentlig trygghet till gagn för verksamheten. Jag föreslår mot ovanstående bakgrund att det i 12 kap. jordabalken införs bestämmelser som innebär att samma huvudregel i fråga om besittningsskydd skall gälla vid upplåtelse av bostadslägenhet som vid upplåtelse av lokaler. Undantag från huvudregeln kan sedan utformas utifrån vad som kan anses rimligt i förhållande till de olika förutsättningar som gäller vid hyra av bostadslägenhet respektive lokal.
Stockholm den 29 september 2000
Bengt Silfverstrand (s)