Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om att även yrkesmässiga bostadsförmedlare skall omfattas av registreringsskyldighet hos Fastighetsmäklarnämnden och att en översyn av fastighetsmäklarlagen därför bör göras.
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om att utreda ersättningen för förmedling av hyresbostäder.
Förmedling av andrahandslägenheter
Uthyrning av lägenheter i andra hand är en vanlig företeelse, inte minst i större städer. Vanligast är det på orter med uttalad bostadsbrist. Enligt Boverkets bostadsmarknadsenkät kommer antalet bristorter att öka och bristen på vissa orter att förvärras. Förmedling sker ofta av yrkesmässiga bostadsförmedlingsföretag. Bland dessa finns en förhållandevis stor del oseriösa förmedlare, som förväntas öka då bostadsbrist blir allt vanligare. Detta har påvisats av Boendesociala beredningen i delbetänkandet Oseriösa bostadsförmedlare (SOU 1999:71).
I fastighetsmäklarlagen (1995:400) finns ett särskilt undantag för mäklare som enbart förmedlar hyresrätter. Det betyder bl.a. att de inte behöver vara registrerade och inte heller står under Fastighetsmäklarnämndens tillsyn. Det torde vara helt rimligt att dessa företag, som har rätt att ta ut förmedlingsavgift, borde stå under någon form av insyn och kontroll. Villkoren för yrkesmässig bostadsförmedling bör regleras på samma sätt som för förmedlare av bostadsrätter och egnahem. Det innebär att Fastighetsmäklarnämnden skall utöva tillsyn och registrera förmedlarna. Fastighetsmäklarlagen bör ses över och undantaget tas bort, så att även mäklare som enbart förmedlar hyreslägenheter omfattas av lagen. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
Fömedlingsavgift
De yrkesmässiga bostadsförmedlingarna finansierar sin verksamhet genom att ta ut förmedlingsavgift från dem som söker och får lägenheter. Denna avgift har sedan 1992 varit begränsad till 1 200 kronor, men höjdes nyligen av Kammarkollegiet till maximalt 2 000 kronor. Det är en förhållandevis hög avgift som bostadssökande tvingas betala för att hitta en lägenhet i andra hand. Under 1990-talet har en del av dessa företag agerat oseriöst och lurat bostadssökande genom att ta ut avgiften i förskott och sedan driva företaget i konkurs. Någon återbetalning av förmedlingsavgiften har det aldrig blivit tal om. Grundläggande, för sådan oseriös verksamhet, är att avgiften tas ut i förskott, vilket leder till frågan om det verkligen är riktigt att förskott tillåts.
Boendesociala beredningen genomförde en kartläggning som visade att avgifter som ofta överstiger det tillåtna beloppet tas ut. Det är även vanligt med avgifter för registrering, information och andra kringtjänster. En översyn av taxan och andra ersättningsregler är nödvändig för att främja seriös bostadsförmedling. Översynen skall omfatta frågan om vilken nivå på förmedlingsavgiften som kan anses skälig samt rimligheten i att ta ut avgiften i förskott. Mot bakgrund av detta bör regeringen utreda villkoren för ersättning för förmedling av hyresbostäder. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
Stockholm den 29 september 2000
Sten Lundström (v)
Lars Bäckström (v)
Marie Engström (v)
Owe Hellberg (v)
Siv Holma (v)
Kjell-Erik Karlsson (v)
Johan Lönnroth (v)
Maggi Mikaelsson (v)
Jonas Ringqvist (v)
Per Rosengren (v)