Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av en oberoende utredning som granskar statens agerande vid tvångsinlösen av fjällböndernas fastigheter. Motivering
En grupp som sällan nämns i den offentliga debatten är de så kallade fjällbönderna. Fjällböndernas förutsättningar att försörja sig och deras sätt att leva förändrades kraftigt genom statens tvångsköp av mark i början av seklet. Bara i Härjedalen och Jämtland tvångsinköptes 115 245 respektive 131 250 hektar mark. Många fjällbönder anser sig idag kränkta av svenska statens sätt att sköta frågan.
Mellan åren 1888 och 1940 fick en mängd självägande bönder i fjällen se sina marker uppköpta. De flesta köpen skedde godvilligt och några fastigheter blev kvar i privat ägo. En hel del jordbruk fick finnas kvar och de ursprungliga ägarna fick arrendera sina forna fastigheter. Arrendelägenheterna är jordbruksfastigheter och från början ingick jakt och fiske. Lantbruksnämnden har sedermera undantagit jakten på älg och den får arrendatorerna betala extra för.
Svenska statens agerande måste vara rättsenligt och oklanderligt. Många ifrågasätter nu korrektheten i förfarandet vid den tvångsinlösen som genomfördes för ett sekel sedan. Därför bör denna process granskas av en oberoende utredning som också ges i uppdrag att se över rätten till jakt och fiske.
Frågan om fjällböndernas villkor är på intet sätt oproblematisk, men det är inte ett skäl för att inte belysa den. Ett uppenbart problemområde är att den mark som fjällbönderna tidigare förfogade över nu i stor utsträckning brukas av en annan grupp, renägarna. Sedan 1950-talet skyddas denna mark genom statens servitut som skapades till skydd av renskötseln. Frågan är därför känslig, och det finns risk att renägarna å sin sida skulle känna sig undanskuffade om fjällbönderna skulle ges ökade rättigheter till sin gamla mark.
Stockholm den 26 september 2000
Inger Strömbom (kd)